– Ble svett i hendene da jeg tok kontakt

Melissa (25) sendte melding til fremmede som inviterte unge, ensomme til nyttårsfeiring.

Da Melissa Flatmo (25) kom over Finn-annonsen der en jentegjeng på ti stykker inviterte andre unge til nyttårsfeiring, følte hun den talte til henne.

«Vi er en jentegjeng som skal feire nyttårsaften i kollektivet vi deler, og har nemlig plass til to til. Man hører alltid om at det er så mange som feirer jul alene, men vi vet at det finnes mange ensomme unge der ute som ikke har noen å ringe inn det nye året med. Jula er som et forstørrelsesglass. De som har det bra får det enda bedre, mens de som har det vondt får det enda verre.» skriver jentegjengen i annonsen.

Melissa sendte dem en melding der hun var åpen og ærlig. Hun fortalte om seg selv, og at hun ikke hadde noen å feire sammen med. At hun skulle tørre å sende den meldinga var derimot ikke gitt. Melissa har aldri gjort noe lignende før.

– Jeg var veldig nervøs da jeg først begynte å lure på om jeg skulle ta kontakt med dem. Jeg var helt svett i hendene mens jeg skreiv meldinga, men så kom det jo et hyggelig svar bare et lite døgn etterpå. Noen ganger må man bare pushe seg selv, sier hun.

I svaret fra Eline Hegbom, ei av jentene, blir Melissa «advart» om en gal og lite sjenert venninnegjeng med masse humor som gleder seg og håper hun fortsatt har lyst til å komme.

– Jeg ser veldig fram til det. Litt skremmende er det selvsagt. Jeg begynte med en gang å tenke på hva jeg skal ha på meg og sånn. Men jeg får bare ta det som det kommer, sier Melissa.

LES OGSÅ: – Håper ingen skeive må tilbake i skapet i jula

Ensom – også i sosiale settinger

Dette blir første gangen på lenge Melissa gleder seg til en dag som nyttårsaften.

– Det pleier egentlig bare å være en helt vanlig dag for meg. Som jeg gruer meg til. Jeg har pleid å være alene, forteller hun.

Har hun vært sammen med noen, enten familie eller venner, har hun likevel ikke følt seg tilpass. Følelsen av å være ensom har vært der hele tiden. Melissa kan aldri huske at hun har gått smilende inn i det nye året. Mens «alle» andre tilsynelatende er veldig lykkelige i høytida, blir det på den andre sida ekstra vanskelig for dem som føler seg ensomme.

– Jeg har jo ikke venner, ingen å ringe til. Det er det som er sårt, erkjenner Melissa. Samtidig vet hun at alt som framstilles av lykkelige feiringer på sosiale medier ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheten.

Man tenker kanskje først og fremst på de gamle når man hører ordet «ensomhet», men tallene viser at Melissa langt ifra er alene. Statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at de som opplever mest ensomhet er de unge opptil 25 år, og de eldste, de over 80 år. Generelt føler kvinner seg mer ensomme enn menn.

For de mellom 16 og 24 år, oppga 42 prosent av kvinnene at de hadde følt seg ensomme de siste to ukene, der 15 prosent av dem var «mye plaget». Til sammenlikning føler 6 prosent av damene over 80 år at de er mye plaget. I noen tilfeller er altså følelsen av ensomhet større hos yngre enn hos eldre.

Hvorfor er akkurat du ensom, tror du?

– Jeg ble mobba på barneskolen, og siden det har jeg kanskje vært litt skeptisk til andre mennesker. Jeg har klart å få venner, men det har nok vært vanskelig for både dem og meg å gi av seg selv og holde på vennskapet. Kanskje det er fordi jeg krever litt ekstra. Jeg er vant til å være aleine, og når jeg først blir vist kjærlighet vil jeg har mer av det, sier hun.

Men ofte føler hun også at det bare er dét hun ber om: Litt kjærlighet. Nettopp det tror hun mange har lett for å glemme og vise.

– Det jeg savner er at noen spør om hvordan man har det og hvordan det går, sjøl om jeg har blitt flinkere til å prate om hvordan jeg har det sjøl nå som jeg har blitt eldre. Jeg tenker ofte på hva jeg kan gjøre for å endre hvordan jeg har det. Jeg håper også å kunne være en stemme for andre som føler seg ensomme, forteller hun.

Hjerterom gis bort

Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, forteller at annonser som spiller på følelser er de aller mest viste - også i 2016. Foto: Finn.no.
Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, forteller at annonser som spiller på følelser er de aller mest viste – også i 2016. Foto: Finn.no.

Å invitere fremmede ensomme hjem til seg via sosiale medier eller Finn.no har etter hvert blitt ganske vanlig. Flere annonser med invitasjon ligger ute.

– De aller mest viste annonsene våre både i fjor og i år er emosjonelle annonser som dette, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no. Også personlige annonser som spiller på humor for eksempel, får mye klikk.

Uten at de har talt opp totalt antall, er Kristine sikker på at det har vært en økning i annonser som enten tilbyr eller søker hjerterom i 2016. Det var det også i fjor.

– Vi ser stadig mer av dette. Den første gangen vi begynte å slippe annonser som dette gjennom var i 2014. Før det var det ikke noe marked for det. Men det er det absolutt nå, sier hun.

Fikk over 300 henvendelser

Jentegjengen fra Oslo synes responsen de har fått på sin annonse har vært overveldende. De har fått over 300 henvendelser. Mens den opprinnelige planen var å be med seg to til, er det nå enda flere som har fått en invitasjon – totalt åtte stykker.

Den store jentegjengen på ti stykker tar med seg åtte ekstra, fremmede på nyttårsfeiringa i år. Melissa er blant dem. Foto: Privat.
Den store jentegjengen på ti stykker tar med seg åtte ekstra, fremmede på nyttårsfeiringa i år. Melissa er blant dem. Foto: Privat.

Initiativet deres har også inspirert andre til å gjøre det samme – å invitere med seg noen ekstra på feiringa.

– Oppfordringa vår må være at om du, som har mange rundt deg, bare kan invitere én ekstra, så er mye gjort. Tenk så mye det kan bety å bli invitert for dem som har å sitte aleine som eneste alternativ, sier Cathrine Bakkeli, ei av jentene.

LES OGSÅ: Inviterer unge ensomme til nyttårsfeiring

 • andreasx

  Hei!
  Noen som har lyst på en ekstra til nyttårsafta?
  Jeg bor i Stavanger, kar på 30 år, (om det har noe å si), og vil gjerne være med på noe :).

  Jeg er ganske rolig av meg selv, og drikker ikke så mye, hvis i det hele tatt.
  Er det noen der ute som vil invitere denne nerden 8-)?

  Facebook: an*dre*as.gu*dm*un*ds*en
  (fjern stjerner, dette er pga at jeg vil ikke at navnet skal ligge i klar tekst overalt på nett 🙂 )

  • Petter Nybråten

   Bra, Andreas. Den som ikke prøver… Lærer meg å ta kontakt med de jeg allerede kjenner for tiden, etter å ha meldt meg ut i mange år. Skulle gjerne funnet på noe med deg på nyttårsaften, men er på Østlandet. Håper det ordner seg.

 • Petter Nybråten

  Vanskelig å sosialisere i dagens verden, med så mange nye og gamle kulturer og subkulturer (for ikke å snakke om kulturløshet) som lever side om side og blander seg inn i hverandre. Uendelig mangfold. Hva er min plass? Og samfunnet har oppdratt oss til å jobbe hardt med skole og jobb, engasjere oss, være selvstendige. Være pliktoppfyllende. Men disse egenskapene gjør oss ikke bedre rustet til å utvikle vennskap, noen av dem kan snarere virke mot dette. «Hvis jeg bare er flink nok, da vil noen se det og ville være vennen min» tenker vi et sted mellom bevisst og ubevisst.

  Men vennskap handler om helt andre ting enn å prestere. For de av oss som er for opptatt av å være flinke kan det å skulle la andre slippe til i vår private sfære være skremmende. Vi er redd for å bli avslørt, for vi holder på en hemmelighet: vi er imperfekte. Og selv om vi skulle være verdens beste i alt vi gjør, så er vi kanskje likevel ikke likandes nok. Du vet aldri hva andre kan finne på å mislike ved deg. Så du skal altså bli med på noe som innebærer tap av kontroll. Det er faen meg skummelt. Og har du hatt det slik lenge, blir det en selvoppfyllende greie. Det var ikke egentlig noe galt med oss, før vi bekymret på oss den usosiale egenskapen å tro at noe er galt med oss.

  Vi må lære oss å slappe av, folkens! Det ordner seg for folk med senkede skuldre. Og så må vi våge å bry andre, både når vi selv trenger hjelp eller bare ønsker noe godt, og ikke minst når vi selv har det greit, men er usikre på hvordan andre har det.

 • JohnsenGunnar

  Flott tiltak,kjenner det selv på kroppen og kjenner meg igjen

 • JonG

  Kjenner på det i hverdagen, er samboer og har det veldig fint med hun, men det er ingen andre. Blir aldri invitert med på noe som helst av sosiale tilstelninger selv om vi inviterer til bursdager og julebord (hennes venninner). Blir dessverre til at det er tv og data som er tidsfordrivet mitt. Nyttårsforsett er da å komme seg mer ut i naturen. Får ikke nødvendigvis nye bekjentskap av det, men må begynne en plass. Noen andre rundt 40 som vil ut på tur i Bergensområdet?

  Jon G

  • Taswaib Hussain

   Er ikke i samme aldersgruppe ei bor jeg i nærheten av Bergen, men lykke til ;).

  • Petter A

   Hei, send meg kontakt info FB en e-post eller noe annet så tar jeg kontakt med deg. Jeg kan ikke disqus så godt, så muligens du har nok info til å kontakte meg.

  • Petter A

   Hei igjen Jon G. Jeg er i Bergensområdet og har ikke noe mot turgåing, så ta gjerne kontakt.

  • Petter A

   Kjekt å se du fulgte meg, men vi kommer ikke mye lenger før vi sier hvordan vi kan ta kontakt, og jeg vil fortsatt ture i omegn. Jeg har spurt disqus om det er noen måte vi to kan snakke sammen på, men det ser ut som de holder kortene tett til brystet 🙂 Disqus mangler en metode send private message. 🙂

 • Puro

  Glad jeg er anti-sosial av valg, mennesker er som oftest ubrukelige.
  Bare tanken på at over halvparten av mennesker tror guder er ekte gjør meg skeptisk til å forholde meg til de dyra, altså menneskene.

  Vil du ha noe? GÅ OG SKAFF DET, ikke være svake og sitt der som en kanin og be om mat, hent maten din selv!

  • BenedicteJensen

   Folk er forskjellige, av forskjellige grunner. Om det er så vanskelig å forstå og respektere, syns jeg du ville vært tjent med litt sosialisering og et kurs i empati og sympati.

 • BenedicteJensen

  For en fantastisk ide! Skal ha dette i bakhodet når jeg bor stort nok til å invitere til nyttårsfest! Eller har fri fra jobb, for den saks skyld 😛

 • Trøst deg med at du antageligvis er supersmart, i følge Youtube

 • swelly

  Yeuh nonton didieu.>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID