Hopp til innhold

- Pirate Bay er lovlig

Teknologien som The Pirate Bay bruker er ikke ulovlig, mener forsvarsadvokatene.

The Pirate Bay-rettssaken
Foto: FREDRIK PERSSON / AP

Grunnleggerne til fildelingstjenesten The Pirate Bay, Hans Fredrik Neij (30) Gottfrid Svartholm Warg (24), Peter Sunde (30) og Carl Lundstrom (48), er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske opphavsrettslovgivningen.

Les mer: Derfor er rettssaken viktig

Rettssaken er over, dommen faller den 17. april.

Prinsipiell sak

Per E. Samuelsson, advokat for Carl Lundström, poengterte avsluttningsvis i rettssaken at det finnes tusenvis av sider på nettet som har samme funksjon som The Pirate Bay.

Se video: Siste dag i retten.

Video nsps_upload_2009_3_3_17_40_52_1066.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Ettersom tjenesten er veldig vanlig, får denne rettssaken en enormt stor prinsipiell betydning. En dom i saken kan brukes mot alle lignende hjemmesider over hele internett, sa Samuelsson.

Han mente også at rettssaken dreier seg om ny teknologi, og denne endringen som dette medfører er skremmende for noen.

- Dette blir som å saksøke Vägverket (det svenske Vegvesenet, journ. anm.) for at veier er farlige, eller en bilselger for at noen sjåfører kjører for fort eller i fylla, fortsatte Samuelsson.

Les mer: Nekter å sperre for Pirate Bay

- Pirate Bay er lovlig

Forsvarsadvokatene mener at teknologien ikke gjør fildelingsnettstedet ulovlig.

- Aktor har sagt at det ikke er teknologien som er på tiltalebenken, men måten den blir brukt på av The Pirate Bay, sa advokaten Jonas Nilsson. Samtidig mener han at The Pirate Bay ikke er ulovlig.

- Rettighetsbelagt materiale blir spredt på internett. Det er ikke et problem for The Pirate Bay, men en del av et større problem med internett.

Krever ett års fengsel

På rettssakens niende dag fremla aktor kravet om ett års fengsel til alle de fire tiltalte bak The Pirate Bay. I tillegg hevdet aktor Håkan Roswall at de fire har tjent flere millioner kroner på virksomheten.

- Jeg har regnet veldig lavt, fortalte Roswall i retten da han la frem tallene som viser en netto inntekt på ti millioner svenske kroner.

Han poengerte også at svensk lov dekker alle tiltalepunktene ettersom serverne er lokalisert på svensk territorium.

Peter Danowsky, advokat for IFPI, fortalte at rettssaken ikke handler om fildelingsteknologi, men om hvordan det brukes for å bryte rettighetslovgivningen.

- Målet med rettssaken er å finne ut om de tiltalte har brutt loven. Og om det er tilfellet, hva som er en passende straff.

Danowsky understredet at han visste det er andre nettsider som tilbyr samme tjenester som The Pirate Bay, men at disse er uviktige i denne rettssaken.

Han mente også at The Pirate Bay sine tjenester ligner det som tilbyes av lovlige musikkbutikker på internett. Forskjellen ligger i at The Pirate Bay ikke tar betalt for sine tjenester, og alle annonseinntekter går rett til bakmennene i stedet for de som innehar rettighetene til materialet som sprees. Neij, Svartholm, Sunde og Lundström har bidratt til alvorlige brudd på rettighetslovgivningen, forsatte Danowsky, og musikkselskapene må få kompensasjon for tapene de er påført.

Les alt om hva som har skjedd i rettssaken her:

Alt om: Første uke i rettssalen

Alt om: Andre uke i rettssalen

Lær mer om saken i medieprogrammet Kurer.

Hør her - Kurer 129: The Pirate Bay

Se mer: NRKbeta om rettssaken i Dagsnytt 18

Omfattende skader på musikkmarkedet

– På bakgrunn av omfattende skade på musikkmarkedet, og sviktende platesalg gjør at vi har gått til retten for å få stoppet denne virksomheten, sa advokaten Peter Danowsky, som representerer bransjeorganisasjonen IFPI, i retten i dag.

Peter Danowsky utredet hvordan IFPI har regnet ut erstattningssummen som organisasjonen krever på vegne av sine klienter, og argumenterte for hvordan The Pirate Bay har skadet musikkmarkedet.

– The Pirate Bays virksomhet fører til en lavere interesse blant kunder til å kjøpe musikk, mindre muligheter å få solgt musikk på nett og vanskeliggjør mulghetene for å skape lovlige musikktjenester på nett. Å laste ned gratis musikk på internett skaper en uoverkommelig konkurransesituasjon, sier han.

Politisk

På en pressekonferense mandag hevdet en av de tiltalte at dette er en politisk rettssak.

Følg rettssaken fra SVT sine nettsider

Det er ikke advokat Peter Danowsky, som representerer bransjen, enig i.

- Dette er en stor og viktig rettssak om opphavsrett, sier han til SVT.

Video nsps_upload_2009_2_16_8_47_26_257.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Selv om Pirate Bay skulle gå ned, noe som er utenkelig, så finnes det alltid noen andre som vil ta over, sier norskfinske Peter Sunde, en av de fire tiltalte som fungerer som talsmann.

Nettstedet har om lag 140.000 daglige treff fra norske brukere, noe som tilsvarer om lag 1 prosent av trafikken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober