Grådig eller feig?

«Alle homser hater bifile» – ikke akkurat en påstand som hører hjemme blant det vi anser som en tolerant gruppe mennesker.

Det er selvsagt satt veldig på spissen at alle homofile hater bifile. Like fullt er det slik at bifile opplever diskriminering i homofile miljøer. Bifile blir ofte regnet for å være notorisk utro, eller de blir sett på som feige homofile som ikke tør å stå for legningen sin.

«Bare vent og se gutten min, snart er du blitt homo» er et klassisk utsagn mange bifile blir møtt med.

Dokumentarist Frid Kvalpskarmo Hansen gravde i mytene og fordommene mot bifile. Bli med i verdenen av sex, machohomser og Melodi grand prix.

Hør dokumentaren
Sitat start
Jeg forelsker meg i personer – ikke kroppsdeler.



 
 

– Alle homser hater bifile

 

Foto: Philippe Leroyer www.flickr.com-photos-philippeleroyer-4179763188-sizes-l-in-set-72157622987101092

Foto: Philippe Leroyer

– Jeg er veldig redd for bifile mennesker. Slik jeg ser det er ikke bifil en legning – og derfor er det veldig skummelt å bli forelsket i en som sier han er bifil. Plutselig kan han gå over til jenter og så sitter du igjen og føler deg som en idiot.

Jørgen er 23 år og kom først ut som bifil. Nå regner han seg imidlertid som homofil og har også fått den oppfatning at den bifile legningen ikke eksisterer i det hele tatt. En holdning som ikke er uvanlig i det homofile miljøet.

[soundquote image=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/frid_thumb.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/Klipp-til-hovedarikkel-alle-homser-hater-bifile-redd-for-bifile.mp3″ quote=»Alle homser hater bifile»]

– Når jeg snakka med deg på telefon sa du at alle homser hater bifile – står du på den?

– Ja, det er fordi det er så skummelt å falle for en som er bifil. De fleste tror ikke på at det er noe som heter bifil – og da er det så skummelt å falle for en. Det kan være ulv i fåreklær: En heterofil som bare er ute etter noe morsomt.

De fleste bifile er homser

Jørgen mener at størsteparten av de som sier de er bifile er homofile – de tør ikke å ta steget helt ut eller er usikker på om homofilien bare er en fase.

Å si at man er bifil blir en mellomlanding på veien mot å bli homo. Han får støtte i denne tanken fra Kristian Hoff-Andersen i Skeiv Ungdom.

– Det er ikke så rart at mange automatisk antar at du er homo når du sier du er bifil. Av alle menn som noen gang har sagt de er bifile er det kanskje så mye som ni av ti som går over til å bli homofil. Jeg trodde også jeg var bifil i flere år – selv om jeg nå regner meg som homofil.

Et annet aspekt ved fordommene mot bifile dreier seg om at bifile blir sett på som mer løsaktige.

– At bifile er mer utro enn andre må regnes som selve basismyten.

Josefine Voraa er enig. Hun er biseksuell, noe som vil si at hun forelsker seg i jenter, men har sex med begge kjønn, (en forskjell det er veldig viktig å poengtere i det homofile miljøet)

Sitat start
De fleste homofile tror ikke det er noe som heter bifili.

– Hvis man går på byen og sier man er bifil kan man oppleve å bli avvist fordi mange tenker at bifile har lettere for å være utro. Jeg tror mange som sier de er homofile eller lesbiske innerst inne vet at de kan forelske seg i begge kjønn.

De velger likevel å si at de er homofil fremfor bifil for å slippe å bli ekskludert.

Sex med hetro gutter

Selv om Jørgen ikke tror bifili er en legning, mener han at folk godt kan være biseksuelle. Selv om han ikke tror det er mulig å forelske seg i begge kjønn mener han det går helt fint å ha sex med begge kjønn. Selv har han hatt mye sex med det han regner som heterofile gutter.

[soundquote image=»https://p3.no/dokumentar/wp-content/uploads/2012/02/frid_thumb.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/Klipp-til-hovedarikkel-kult-aa-vinne-noen-fra-det-andre-laget.mp3″ quote=»Kult å vinne noen fra det andre laget»]

– Jeg skal ikke skjære alle over en kam: Men de guttene som har kommet ut av skapet er ofte veldig feminine, og jeg har ikke så mye til felles med den «standard» homofile gutten. Da legger jeg meg heller etter de som identifiserer seg selv som heterofil – men som jeg føler vibber fra.

Han vil imidlertid aldri involvere seg følesesmessig med gutter som regner seg som bifile eller biseksuelle.

– Da kan du brenne deg skikkelig. Det vet alle. Hva skal jeg gjøre når han plutselig finner seg en dame? Skal jeg dingle dissen min foran ham i konkurransen med store pupper? Man må bare holde seg unna til de har valgt side.

BylinebildeFrid Kvalpskarmo Hansen
frid.kvalpskarmo.hansen@nrk.​no


Ulv i fåreklær?  Illustrasjon: Rashid Akrim, NRK
Ulv i fåreklær? Illustrasjon: Rashid Akrim, NRK

Dundundun

 

Legning: Udefinert

 

Folk er redd for at de bifile går rundt i verden uten knekk i håndleddet., sier Sigrun Sæbø Årland i RadioOrakel (Foto: Rashid Akrim, NRK)
Sigrun Sæbø Årland mener at grunnen til at mange bifile opplever fordommer er nettopp fordi de ikke lar seg definere. (Foto: Rashid Akrim, NRK)

 

– Hvem jeg blir romantisk interessert i? Alle egentlig. Jeg opererer ikke med en kjønnsfasit. Du kan være mann, dame eller transperson – så lenge du er kul er det fint for meg.

 

Sigrun Sæbø Åland liker ikke å putte ting i bås. Greit nok – hun kan godt definere seg selv som kvinne, men hun vil helst slippe.

– Hvorfor skal man plassere hele verdens befolkning inn i katergorier? Det er en praktisk greie som gjør det lett for folk å sortere, men det ligger også mange maktstrukturer og forventninger i begrepene. Jeg har i alle fall ingen interesse av å få slike forventninger på meg.

Opp en trapp og inn en dør på Blitzhuset – der finner jeg Sigrun, der hun driver sitt virke som redaktør i Radiorakel. Hun er søt, selvsikker og har en dialekt det lukter Tone Damli Åberge av. Og så liker hun ikke å bli kategorisert.

– Man er så keen på å sette folk i bås. Men det er ikke alt som passer inn i båsene. Hvis jeg skal kalle min egen legning for noe pleier jeg si at jeg er queer – eller skeiv. Det er et ord som inneholder det man selv vil at det skal inneholde.

Går rundt uten knekk i håndleddet

Sigrun mener at grunnen til at mange bifile opplever fordommer er nettopp fordi de ikke lar seg definere.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/sigrun-72px.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Klipp-til-legning-udefinert-bifile-gaar-rundt-i-verden-uten-knekk-i-handleddet-2.mp3″ quote=»Folk er redd for at de bifile går rundt i verden uten knekk i håndleddet»]

– Man har alltid en slik stereotypisk oppfatning av både menn, kvinne, homofile og heterofile. Og hvor er da de bifile? Folk er redd for at de går rundt i verden uten knekk i håndleddet. Enkelte får da behov for å presse de over i en kategori – si at ”du er jo egentlig homofil.”

Sigrun sier likevel at hun kan forstå årsaken til at mange homofile er skeptiske til bifile. Hun sier at mange nok har fått sine holdninger etter å ha blitt såret av en heterofil som har eksperimentert. Likevel mener hun seksuell eksperimentering må være lov og at det er fullstendig latterlig å avvise bifili som legning.

Sitat start
Det å være homofob blir i dagens samfunnet likestilt med rasisme.

– Det å være homofob blir i dagens samfunn likestilt med rasisme. Men hvis man er homofil har man plutselig lov til å si hva man vil.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/sigrun-72px.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Klipp-til-legning-udefinert-vanskeligere-aa-slaa-ned-paa-diskriminering-fra-homofile-2.mp3″ quote=»Hvis man er homofil har man plutselig lov til å si hva man vil»]

Diskriminering på grunnlag av seksualitet blir mye vanskeligere å slå ned på når det kommer fra den kanten.

 

BylinebildeFrid Kvalpskarmo Hansen
frid.kvalpskarmo.hansen@nrk.​no


Dundundun

Homseparaden: – Et freak show

 

Må du elske veskehunder, glittertopper og grand prix for å være en fullverdig homo? Snarere tvert imot.
 

– Blant mange homofile finnes det et manndighetsideal som gjør at det er veldig lite akseptert å være en feminin gutt. 

Jeg sitter på kontoret hos Skeiv Ungdom og får mitt bilde av stereotyphomsen revidert av Kristian Hoff-Andersen. Selv om mange har bilde av den typiske homsen med veskehund og knekk i håndleddet er det snarere det motsatte som idealisert.

Skrullehat

– Det finnes et veldig skrullehat i homomiljøet. Selvsagt er det mange som er helt på den andre siden og elsker glittertopper og grand prix, men jeg vil si at det er like mange som virkelig hater det. 

Han tilføyer at veldig mange homofile av samme grunn misliker homseparaden. De føler paraden fremstiller homofili som et freak show som gjør det umulig for homofile å bli tatt seriøst. Han sier mye av dette kan ha sammenheng med hvordan paraden blir presentert i media.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Kristian-Hoff-Andersen-Foto-Ole-Christian-Solbakken.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Klipp-til-Skrullehomo.mp3″ quote=»De føler paraden fremstiller homofili som et freak show»]

– Det blir kanskje beskrevet et mangfold i teksten – men det eneste de har bilde av er asiatiske drag queens, som ikke alle føler seg like representert av.

Vil ikke bli satt i bås

Det sterotypiske bilde gjør også at mange homofile som er i ferd med å komme ut av skapet synes det er lettere å identifisere seg som bifil enn homofil. Det forteller Freja Lina Huhle som jobber med skoleprosjekt hos Skeiv ungdom.

– Det blir et stort steg å si at man er homofil fordi man da blir assosiert med den homofile stereotypen. Det kan være noe av grunnen til at folk sier de er bifile i stedet for å si at de er homo. Folk forbinder ikke så mye med å være bifil – og sier man at man er bifil slipper man å skaffe seg en liten chiuaua. 

Sitat start
Det finnes et veldig skrullehat i homomiljøet.

Show og underholdning

Magnuss Lepore, en tidligere utseendefokusert, ekstremt feminin og utagerende homo er uenig i at det er lite akseptert å være feminin. Han tror ikke feminine gutter blir sett ned på , men kjenner flere homser som misliker homseparaden.

– De jeg kjenner mener at paraden setter homser i et dårlig lys og at det fremstiller oss feil, men jeg er uenig i det. Homseparaden er jo et show, det er underholdning og folk kommer for å se på, smile og le. De aller fleste kler seg opp for anledningen, det er jo en festlig markering og ikke noen demonstrasjon.

BylinebildeFrid Kvalpskarmo Hansen
frid.kvalpskarmo.hansen@nrk.​no


Bilder fra Skeive dager i Oslo

[artikkelgalleri galleriartikkelid=»8448″ bredde=»970″ hoyde=»545″]

 

– Jeg var en typisk skrullehomse

Magnuss Lepore var en typisk skrullehomse (Foto: Kris Micallef (t.v og t.h) / I midten: Privat foto fra MTV-innspilling på Huk i Oslo)
– Jeg vokste fra det og endret oppførselen min, men jeg angrer ikke på hvordan jeg var, sier Magnuss Lepore. (Foto: Kris Micallef (t.v og t.h) / I midten: Privat foto fra MTV-innspilling på Huk i Oslo)

Du har kanskje sett og hørt han før. Homsebloggeren med det plettfrie ansiktet og de fyldige, falske leppene. Etter en utagerende periode som en såkalt skrullehomse har Magnuss Lepore lagt glitteret og bitchingen bak seg. Nå vil han ikke plasseres i noen bås lenger.

Eget valg

– Jeg var en typisk skrullehomse før, i en periode der jeg hadde et ønske om å eksponere meg selv mye. Jeg var veldig bitch og ganske ekstrem, men jeg valgte å være sånn. Mange velger å bli voldsomt feminine rett etter de har kommet ut. Jeg hadde min periode lenge etter jeg sto frem som homo, forteller Lepore.

Han beskriver en skrullehomse som en med knekk i hånda, mye glitter, høylytt prating og mye hyling. Hvis du sitter på kafé og en skrullehomse er til stede, vil du helt garantert legge merke til han.

Magnuss fikk mye oppmerksomhet for sin oppførsel og sine provoserende blogginnlegg. Lepore fokuserte på de positive tilbakemeldingene, det negative forble i underbevisstheten. Etter hvert vokste han mer og mer fra sitt gamle jeg. Magnuss endret gradvis oppførsel og slettet til slutt alle innleggene på bloggen sin.

– Jeg var veldig bitch og ganske ekstrem
– Jeg vokste fra det og endret oppførselen min, men jeg angrer ikke på hvordan jeg var. Jeg lærte mye av den perioden og ville ikke vært foruten.

Uenig

Flere i miljøet har beskrevet en skepsis til de mest «skrullete» og feminine homsene. Magnuss bekrefter at temaet stadig diskuteres, men mener det er feil at de fleste homofile ser ned på feminine gutter, eller at det å være feminin er lite akseptert i miljøet.

– Jeg tror det er få som hater det, det er nok bare noe de sier eller skriver. Men det er mange som for eksempel skriver på Gaysir at de søker «guttegutter» og ikke vil ha feminine gutter, men hva er egentlig en guttegutt? spør Magnuss.

– Hadde du tatt kontakt med en person som skriver at han vil ha en guttegutt?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg er ikke veldig feminin, men er jeg er nok mer feminin enn mange andre homser. Jeg tror uansett mange homser tror de er mer guttete enn de egentlig er.

Synd

Gjør skrullehomsene det vanskeligere for skaphomoer å komme ut? Står mange heller frem som bifil i frykt for å bli plassert i samme bås som de hyperfeminine, gran prix-elskende homsene?

– Det er veldig synd hvis folk føler det slik, men er man homo så er man det. Man kan velge å leve i skapet eller å komme ut. De kan jo heller komme ut å vise folk at det finnes flere type homser. Folk er jo de samme uansett legning.

Magnuss Lepore (Foto: Kris Micallef)

BylinebildeAdiele Helen Krüger Arukwe
adiele.helen.arukwel@nrk.no


Dundundun

Hvor skrullete er du?

Er du streit eller skeiv? Femi eller butch? Bamse eller skrulle? Prøv vårt interaktive skrullometer og finn ut hvilket skap du passer i.

Dundundun

Bifili – en trussel?

 

Kiss-in - Foto: Philippe-Leroyer-CC-Flickr-www.flickr.com-photos-philippeleroyer-4179744314

Kiss-in (Foto: Philippe Leroyer)

– Vi får henvendelser fra bifile som sier at det homofile miljøet er det vanskeligste miljøet å være bifil i. Det er mye verre å være bifil blant homser enn blant heterofile.

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er klar over at det ikke alltid er like greit å være bifil i homokretser.

– Kanskje kan bifili oppfattes som en slags trussel for enkelte homofile. Vi har kjempet så hardt for rettigheter og mot diskriminering – og noen føler kanskje at bifile kødder litt med dette ved å stille seg på midten.

Han sier at det også finnes de som mener bifili er en trussel mot tanken om at homofili er medfødt. Men han påpeker at de bifile som har tatt kontakt med LLH førstog fremst sliter med å få innpass i det homofile miljøet.

– Jeg har tatt meg i det selv når jeg har møtt noen som sier de er bifile – at jeg har tenkt: ”Jaja – kom tilbake om to år så er du nok skikkelig på plass som homo.”

Det tror jeg mange tenker fordi de tar utgangspunkt i seg selv, og sin egen erfaring. Det er jo så mange av oss som først har kommet ut som bifil før vi har sagt at vi er homo.

Skeptisk til bifile

Bård nevner også at de klassiske mytene om bifile gjør det vanskeligere å finne sinplass blant homofile.

– Jeg tror en del av oss reinrasa homser og lesber kan være litt skeptiske til bifile fordi vi med eller uten grunn kan være redd for at vi – med vårt ene kjønn – aldri vil være nok.

Han sier at selv om mange bifile trives godt med legningen, så er det ikke alle som er like komfortabel med livet i midtsjiktet.

– Mange skulle ønske at de kunne velge det ene eller det andre – nettopp for å slippe å stå i spenningsfeltet mellom de to.

BylinebildeFrid Kvalpskarmo Hansen
frid.kvalpskarmo.hansen@nrk.​no

Sitat start
Bifili kan oppfattes som en slags trussel for enkelte homofile.

Bård Nylund, leder i LLH (Foto: LLH)
Bård Nylund, leder i LLH (Foto: LLH)


Dundundun

Minoritetsstressa

 

Markus Brun Hustad forelsker seg i personer, ikke kroppsdeler (Foto Kim Erlandsen,  NRK)
Bifile Markus Brun Hustad forelsker seg i personer, ikke kroppsdeler (Foto Kim Erlandsen, NRK)

– Jeg blir stressa av at folk fra «min minoritet» sier ting som automatisk skal gjelde for meg også.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Markus-Brun-Hustad-Foto-Kim-Erlandsen.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Klipp-til-minoritetsstressa-beskriver-minoritetsstress.mp3″ quote=»Jeg er jo bare en ting: bifil»]

Markus Bruun Hustad forteller meg om et nytt begrep han nettopp har blitt introdusert for: Minoritetsstress.

– Som bifil blir jeg litt stressa av at alt bifile noen gang har uttalt om bifili også skal gjelde meg.

– Jeg leste en kommentar i Aftenposten der en bifil mann skrev at han aldri kom til å være komfortabel i et forhold, fordi han da måtte velge bort en del av sin seksualitet. Det gjorde meg både stressa og irritert. Han fremstilte det som om alle bifile har to seksualiteter – som om jeg ikke skulle være i stand til å velge meg en livspartner.

Viktig å være åpent bifil

Nå er Markus singel – men han har hatt både kvinnnelige og mannlige kjærester. Han føler seg ikke mer det ene eller det andre – og trives egentlig bra med å være midt på.

– Jeg er jo bare en ting: bifil. Jeg forelsker meg i personer – ikke kroppsdeler.

Når han hadde mannlig kjæreste var det ofte han ikke gadd å rette på folk når de automatisk antok at han var homofil.

Ufølsomt?

– Det kan virke nesten litt ufølsomt å skulle poengtere at man er bifil når man har kjæreste – det er som å åpne opp for noe som ikke er reelt når man er sammen med én person. Men det jeg egentlig har kommet frem til er at man skal poengtere det, siden det er en legning det er så vanskelig å være åpen om.

Det faktum at de fleste bifile ender i et langvarig monogamt forhold gjør også at legningen på den måten blir mer usynlig.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Markus-Brun-Hustad-Foto-Kim-Erlandsen.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/08/Klipp-til-minoritetsstressa-foles-ufolsomt-aa-poengtere-at-man-er-bifil-2.mp3″ quote=»Føles ufølsomt å poengtere at man er bifil»]
– Det er noen homofile som mener det er nesten dårlig gjort av bifile å gå inn i heterofile forhold. De føler du har valgt den lette utveien, fremfor å stå på barrikadene med de homofile og kjempe mot stigmatisering.

Bifili finnes ikke

Den bifile legningen har også møtt motstand i forskningen. En gruppe psykologer i Chicago og Toronto kom i 2005 med et studie som hevdet at biseksualitet ikke finnes: Du er homo, hetro eller du lyver. Disse studiene har imidlertid blitt kritisert av seinere
studier
som sier at bifil er en realitet.

– Jeg har møtt flere som har slått i bordet med studiene som sier at bifile ikke finnes – gjennom det prøver de å overbevise meg om at jeg egentlig er homo.

Nå har det jo kommet nyere forskning som sier at bifile finnes – at det faktisk er flere bifile enn homofile – uten at det egentlig endrer min oppfatning av legningen. Jeg prøver å tro på det folk sier – jeg har ikke noe behov for å fortelle andre hvordan de er.

BylinebildeFrid Kvalpskarmo Hansen
frid.kvalpskarmo.hansen@nrk.​no



Hva er dine opplevelser med å komme ut av skapet? Eller har du en venn som har gjort det? Del det med oss i kommentarfeltet.


 
Dundundun

Et sabla kjønnsbråk

Jeg er bifil og det er helt greit. Så vær så snill å la vær med å kall meg grådig, feig eller utro fra naturen av, skriver kunstner Ida Warholm Bjørken. Les hele hennes ytring her.

Sitat start
Jeg har også forsøkt å være lesbisk. Det funka dårlig for meg.
Sitat slutt

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix


Mellom to stolar

Foto: Oded Balilty / Ap

Det er fullt mogleg å leve som heterofil eller homofil, og samstundes definere seg som biseksuell. Problemet er imidlertid at mange forventar at dei bifile skal ta eit val, skriv Sigrun Sæbø Åland. Les hele hennes ytring her.

Sitat start
Enkelte feministar vil ha det til at bifile kvinner glorifiserer pornofiserte fantasiar.
Sitat slutt


Dundundun

Topp 5: Homofili på film

Det finnes en rekke gode filmer om sex og kjærlighet mellom to kvinner eller to menn, men det er ikke alltid like lett å finne dem. Her er Filmpolitiets liste over fem gode filmer med homofile forhold i fokus!

 

Weekend

Russell er ukomfortabel med sin homofile legning, og er åpen om den kun for sine nærmeste. Så møter han Glen, tilsynelatende hans rake motsetning. I rekken av filmer om forelskelse, virker britiske Weekend å være en av de mer realistiske, og er fullpakket av emosjonell slagkraft i stille sekvenser.

Les anmeldelsen her

Fucking Åmål

Fucking Åmål er en historie om hvordan det er å være ung og homofil. To tenåringsjenter bor i en liten by i Sverige. Elin er vakker og populær, men lei av livet. Agnes er venneløs, trist og hemmelig forelsket i Elin. Denne filmen er ærlig, realistisk og ikke minst morsom.

Les mer om filmen

The Rocky Horror Picture Show

Filmen handler mer om frigjort seksualitet enn akkurat homofili, men vi benytter enhver anledning vi kan til å minne folk om at denne fantastiske musikalen eksisterer. Denne kultfilmen er selve symbolet på 70-tallet, så kom igjen, «give yourself over, to absolute pleasure»!

Les filmanmeldelsen

Brokeback Mountain

I et samfunn hvor homofil kjærlighet ikke er akseptert, lever cowboyene Ennis Del Mar og Jack Twist. Under et gjeteroppdrag en sommer utvikler de to et forhold. Heath Ledger og Jake Gyllenhaal bryter ikke bare et tabu om homofil kjærlighet i Hollywood-filmer, Ennis og Jack rører helt inn til hjerteroten.

Les mer om filmen

Patrik 1,5

Barn kan være en hard påkjenning i ethvert parforhold. Den svenske filmen ”Patrik 1,5” handler om det, men med en uvanlig vri. For det første handler det om et homofilt par, for det andre får deres adopsjonsplaner et helt annet utfall enn de hadde tenkt seg. En søt og varm samlivsfilm, som heldigvis er klok nok til å holde seg unna klisjeene.

Les anmeldelsen her


Dundundun

 

Kriminelt i 78 land

 

Det er egentlig ikke så verst å være homofil, lesbisk, bifil eller transperson i Norge. (Kart av ILGA.org)

Sudan og Saudi-Arabia har innført dødsstraff for homofili. I St. Petersburg og flere andre russiske regioner er det vedtatt lover som forbyr positiv omtale av homofili overfor mindreårige. Faktisk er det sånn at 78 land i verden straffer homofili med fengsel, bøter eller arbeidsstraff. Det tilsvarer 40 prosent av FNs medlemsland.

Mange steder i verden har lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) ikke rett til å elske dem de vil. For eksempel ble Jean-Claude Mbede fra Kamerun i 2011 dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha sendt en tekstmelding til en mannlig venn!

Og i Uganda er det lagt fram et lovforslag som vil straffe homofili med døden. Derfor har organisasjonen Amnesty International denne sommeren aksjonert med slagordet «Å elske er en menneskerett«.

Dette er også et av temaene under årets TV-aksjon søndag 21. oktober – som i år går til nettopp Amnestys arbeid rundt om i verden for å stanse overgrep mot alle slags mennesker som blir kneblet, forfulgt og fengslet for hvem de er eller hva de står for.

Amnesty krever dekriminalisering av homoseksualitet, etterforskning av overgrep, og et effektivt forebyggende og holdningsskapende arbeid som motvirker fordommer.

NRK P3 er som vanlig en del av TV-aksjonen gjennom P3aksjonen, den årlige maraton-radiosendingen som går tre døgn nonstop i forkant av TV-aksjonen. Og i år vil P3 rette et sterkt søkelys på LHBT-rettigheter i Norge og rundt om i verden nå i tiden frem mot 21. oktober.

Har du opplevd diskriminering på grunn av din legning, eller har du en historie som du synes vi i NRK P3 burde fortelle videre? Kontakt oss i P3 Dokumentar eller fortell om det i kommentarfeltet under.

 


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)