Mette og Stine

M olde 1997: To jenter på ni og ti år lufter hunden Irja sammen. Begge går i Adidas kneppebukser og elsker Spice Girls. Særlig Sporty Spice.

Molde 2004: To jenter på 16 og 17 år er på hiphop-jam med Tommy Tee. Høydepunktet for unge i Molde.

Oslo 2009: To Molde-jenter på 21 og 22 år tar samme fag på BI. Uten at de er gode venninner lenger.

Samme år blir ei av dem valgt inn på Stortinget. For Frp. Hun heter Mette. Norges yngste stortingsrepresentant.

Hun andre heter Stine. Og har svært lite til overs for politikken til sin gamle venninne. Stine kaller seg nemlig sosialist.

Hun er, som sosialister gjerne vil være, opptatt av å ikke ha fordommer og være åpen mot alle. Men plutselig en dag slår det henne at hun jo er proppfull av fordommer mot Frp-ere: De er gjerne småfeite, glade i øl og kjøtt – og harry. Veldig harry. Harry som i at de hører på Ole Ivars og Nashville-country.

Det ble starten på at Stine ville møte sin gamle venninne igjen – og finne ut om alle fordommene stemte. Dessuten ville Stine møte sin største frykt ved siden av hai: Siv Jensen.

Mens Mette på sin side, ønsket å dra på konsert med Stines venner Karpe Diem – som har laget en sang der de synger om å få «head» av Mette Hanekamhaug.

Hør dokumentaren
Sitat start
Min største frykt er at hun har blitt en mini-Siv Jensen. Jeg er livredd Siv Jensen.

Sitat slutt


– Jeg gir totalt F i hva folk stemmer

Stine stemmer rødt og er sosialist. Mette stemmer helt klart blått og er for liberalisme. Jentene er barndomsvenninner, men har sakte men sikkert sklidd fra hverandre med årene.

Stine Melbø (25) og Mette Hanekamhaug (26) er begge er fra Molde, og har studert på BI i Oslo. De har ikke hengt sammen siden de gikk tur med hunden til Mette som barn. Har deres politiske side noe å si for at vennskapet ikke er det samme i 2013?

Vi møter de utenfor Stortinget. Stine kommer tidsnok og er godt i gang med morgenkaffen. Mette derimot, kommer løpende og har forsovet seg. Det resulterte i at hun måtte ta på seg mascara imens hun gikk til jobben.

Stine fikk være med Mette på jobben og møte selveste Frp-leder Siv Jensen. Det ble en del snakk om politiske fordommer, og musikksjangeren trance – av alle ting! Hør mer i radiodokumentaren. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Stine fikk være med Mette på jobben og møte selveste Frp-leder Siv Jensen. Det ble en del snakk om politiske fordommer, og musikksjangeren trance – av alle ting! Hør mer i radiodokumentaren. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Valgkampen er i gang, og Mette spøker med at hun helt sikkert blir jobbsøkende etter den 9. september. Kampen om å være representant på Stortinget er hard, og en liten pause før dagens debatt er helt innafor for den unge politikeren, som for tiden har flyttet hjem til Molde.

– Hverdagen er veldig hektisk før valget, opp klokken seks og hjem i ti-tiden. Men det er utrolig spennende, sier Mette.

Stine er nettopp ferdig med studiene, har jobbet som journalist i sommer og er for tiden jobbsøkende i Oslo. Hun har en litt roligere hverdag med andre ord.

Både Stine og Mette skal stemme ved valget, og er enige om at stemmeretten er ekstremt viktig, spesielt for unge.

– Det er skremmende hvor få som bruker stemmeretten sin. Mellom aldersgruppen 18-25 år er det bare halvparten som stemmer, opplyser Mette.

Stine tenker tilbake på gang hun stemte, og sier hun gledet seg til å være en del av politikken. Mette husker den gode følelsen av å være med på å påvirke, og irriterer seg over at folk i dag ikke gidder å stemme.

Mini-USA

Stine er redd for at Norge skal bli et mini-USA om Frp kommer i regjering. Erklæringen til Stine resulterer i en liten diskusjon rundt regjeringsskifte, kommersialisering og bruk av oljefondet.

Det skinner igjennom, Mette er blå og Stine rød.

– Jeg er helt klart enig med noe av det du sier, men du greier ikke å snu tankegangen min, sier Stine.

Det er vanskelig å snakke i mot en politiker, men Stine er like sta som sin tidligere nabo.

– Alle partiene har et grunnfjell av velgere, og det er vanskelig å gjøre noe med grunnverdiene til folk flest, mener Mette.

– Generelt sett velger man ikke venner ut i fra politisk ståsted, men man velger å være sammen med mennesker som har noenlunde samme verdier som en selv.

Politikk i do-kø

Tre hus skilte Stine og Mette da de bodde i Molde. I dag er gapet blitt større, selv om begge er enige om at man ikke velger venner ut i fra hvor man står politisk. På jentene virker det nesten som om det var hunden til Mette som holdt de sammen i gamledager. I dag, 20 år etter, er det litt mer som skal til enn et kjæledyr.

– Jeg husker vi møttes på fest en gang, og da skulle du snakke politikk i do-køa. Da kommer fordommene ganske kjapt, selv om det er noe jeg ikke ønsker, forteller Stine.

Stine og Mette på Karpe Diem-konsert. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Stine og Mette på Karpe Diem-konsert: Mette ønsket å spørre Chirag og Magdi om tekstlinjen «head av Mette Hanekamhaug» i fra låta «Toyota’n til Magdi». Hvordan det gikk? Hør i radiodokumentaren! (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

– Noe jeg er stolt over, er at jeg gir totalt F i hva folk stemmer. Ja, jeg har kanskje diskutert politikk i do-køa en gang, men jeg snakker aldri om politikk med vennene mine, sier Mette.

Stine sier det har noe med alder å gjøre, og at ungdomspolitikerne er mer gira på å sanke stemmer. Mette sier seg enig, og fastslår at det går en klar grense mellom jobb og fritid for hennes del.

– Jeg blir litt sliten og irritert når jeg har venner som skal diskutere ting som har med grunnverdiene mine å gjøre, når folk ikke rikker seg fra sitt ståsted, sier Stine.

– Generelt sett velger man ikke venner ut i fra ståsted, men man velger å være sammen med mennesker som har noenlunde samme verdier som en selv, mener Mette.

Når vi spør jentene om de har sett hverandre etter dokumentaren ble tatt opp, svarer begge nei.

– Men jeg ble invitert på et event på Facebook for litt siden. Jeg dro ikke, da, legger Stine til.

– Etter valget får jeg litt bedre tid, da får vi ta en kaffe, sier Mette.

Hør hele historien i P3-dokumentaren «Mette og Stine»

P3 Dokumentar vil opplyse om følgende: I etterkant av alle opptakene til radiodokumentaren, så har Stine Melbø og dokumentarist Webjørn S. Espeland blitt kjærester.

Alexandra Sætran

Journalist Alexandra Sætran


Favorittmusikk

«Musikken uttrykker hva man verken kan si eller fortie.»

– Victor Hugo

Stines topp 10

1. Bon Iver – For Emma
2. Jon Olav Nilsen og gjengen – Vinterkarusell
3. Patti Smith – This is the girl
4. Neil Young – The needle & the damage done
5. Leatherface – Razorblades & aspirin
6. Fleetwood Mac – Landslide
7. Ane Brun — Du gråter så store tåra
8. Ronan Keating – Life is a rollecoaster
9. Placeb – Five Years (Bowie cover)
10. Soko – I thought I was an alien

Åpne listen i Spotify

Mettes topp 10

1. Avicii – Wake me up
2. Adele – Rolling in the deep
3. Eminem – Till I collapse
4. AC/DC – You shook me all night long
5. Metallica – Sad but true
6. Guns N’ Roses – Welcome to the jungle
7. Rihanna – Only girl in the world
8. Toby Keith – American ride
9. Beyoncé – Halo
10. Birdy – Skinny love

Åpne listen i Spotify



Beach @ Hotel Diarama. (Foto: Jeff Attaway / CC BY 2.0)
Stranden ved Hotel Diarama, Senegal. (Foto: Jeff Attaway / CC BY 2.0)

Mette og Stine: Hvem liker hva?

Karpe Diem eller Kvelertak?

Mette: Karpe Diem
Stine: Kvelertak

Vassendgutane eller Kaizers?

Mette: Vassendgutane
Stine: Vassendgutane

Vålerenga på Ullevål eller «Når vi døde vågner» på Nationaltheateret?

Mette: «Når vi døde vågner»
Stine: «Når vi døde vågner»

Biff eller sushi?

Mette: Biff
Stine: Sushi

Syden eller Senegal?

Mette: Senegal
Stine: Senegal

Bodytequila i Aiya Napa eller fluefiske i Alta?

Mette: Fluefiske i Alta
Stine: Fluefiske i Alta

OL i Oslo eller nytt Munch-museum?

Mette: Nytt Much-museum
Stine: Nytt Much-museum

Raspeball eller kebab?

Mette: Kebab
Stine: Raspeball

Hotel Cæsar eller Hotel Rwanda (filmen)?

Mette: Hotel Rwanda
Stine: Hotel Cæsar

Israel eller Palestina?

Mette: Israel
Stine: Palestina


Sleik eller SV-skjerf?

Hvordan ser en Rødt-velger ut? Hva spiser en Sp-velger? Folk på gata lar fordommene slippe fri. Klarer du å skjønne hvilke partier disse snakker om?

(Reporter: Nareas Sae-Khow / Foto og redigering: Jørgen Klüver, NRK)


FpU ♥ partymusikk

Postgirobygget vs. Gatas Parlament. Trance vs. jazz. Karpe Diem vs. heavy metal. Høyre- og venstresiden går ikke hånd i hånd når det gjelder musikksmak. Bortsett fra når Kaizers og Justin Bieber spilles på anlegget.

Justin Bieber - Telenor Arena 16. april 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Justin Bieber – Telenor Arena 16. april 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

– FpU-ere hører mer på listepop og dance enn ungdomspolitikere på venstresiden.

Torgeir Nærland jobber med et doktorgradsprosjekt ved UiB om sammenhengen mellom musikk og politikk – hvor han har forsket på musikksmaken til ungdomspartiene i Norge.

– Jo lenger ut mot venstresiden man kommer, jo mer bråkete blir musikksmaken. Mens listepop er veldig populært blant de i Unge Høyre og FpU, så digger folk i RU og SU punk og hip-hop.

Torgeir Nærland er stipendiat ved Universitetet i Bergen. (Foto: UiB)
Torgeir Nærland er stipendiat ved Universitetet i Bergen. (Foto: UiB)

Mens ungsosialister og kommunister headbanger til Honningbarna og tøffer seg til Gatas Parlament, bryr ikke Fremskrittspartiets ungdom seg like mye om det politiske budskapet i musikken de hører på.

– Det kommer frem at høyresiden er veldig glad i mainstream musikk. Unge Høyre er de som er mest skeptisk til bråkete musikk, som punk og hardcore. Noe som er særdeles populært i RU. Mens venstresiden generelt har smak for politisk musikk, så har de en tydelig avsmak for listepop, sier Nærland.

Postgirobygget er kult

– Hva slags musikk liker FpU-ere?

– De er langt over gjennomsnittlig glade i listepop, dance og heavy metal.

– Men heavy metal er vel både støyende og ikke mainstream i 2013?

– Nei, det er jo for så vidt ikke det, det kommer jo litt an på hva slags heavy metal man snakker om. Men det har nok noe å gjøre med at det er mange mannlige medlemmer i FpU.

Nærland kikker på forskningsresultatene sine og nevner opp en del band.

– Postgirobygget er veldig pop. Bruce Springsteen og Coldplay. Men det er artister som skårer bra hos alle partiene, bortsett fra Postgirobygget da. Så dersom man hadde en forestilling om at FpU-ere hører på danseband, så tror jeg det ikke stemmer.

– FpU-musikken er kanskje mer festorientert og mer orientert mot å ha det gøy, snarere enn at det skal være samfunnskritisk.

Kaizers og Justin Bieber

– Et fellestrekk for alle ungdomspartiene er at de liker Kaizers Orchestra, forteller Nærland.

Kaizers Orchestra på Pstereo 2012. (Foto: Per Ole Hagen, NRK)
Kaizers Orchestra på Pstereo 2012. (Foto: Per Ole Hagen, NRK)

Et annet fellestrekk er at klassisk musikk, danseband og Justin Bieber er særdeles lite populært blant ungdomspartiene. Dessuten er boyband helt ut. I hvert fall om man skal tro de 475 personene som har svart i den omfattende spørreundersøkelsen som Nærland har sendt ut til alle ungdomspartiene – men hvor resultatene fra Unge Venstre, Senterungdommen og KrfU er ikke med i den endelige analysen.

– Hva med Mette Hanekamhaugs favoritter Karpe Diem ?

– Tendensen er at FpU-ere hører veldig lite på politisk musikk. De har avsmak for musikk som er direkte politisk. Og det kan man jo knytte til Karpe Diem, siden de har vært kritiske til Frp i deres sanger. Det har aldri vært noe godt forhold mellom de politiske artistene i Norge og Frp.

– Hva er den store forskjellen på FpU-musikk og det sosialistisk ungdom hører på?

– FpU-musikken er kanskje mer festorientert og mer orientert mot å ha det gøy, snarere enn at det skal være samfunnskritisk eller samfunnskommenterende.

– Går det an for en FpU-er å høre på Bob Dylan?

– Ja, sikkert! Tidligere FpU-leder Ove Vanebo har skrevet innlegg om Bob Dylan, som er en av hans favoritter. Selv om han nok ikke er den mest typiske FpU-eren, så viser det at de tingene jeg peker på kun er generelle tendenser, sier Torgeir Nærland.

Lurer du på hva slags musikksmak Siv Jensen (Frp) har? Hør praten med henne i P3-dokumentaren «Mette og Stine»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Nareas Sae-Khow

Journalist Nareas Sae-Khow


Karpe Diem – Toyota’n til Magdi

2. vers:

«Vi var 15 år med en plan, og planen va’kke tull
Vi trodde på to ting: Frank Bakke og Gud
Nå tror jeg bare på én av de, ingen diss
Telefonen er tyst, det er lenge siden sist
Og jeg er på byen med noen folk som sier sex er alt
Mens Magdi planlegger livet mitt i et excel-ark
Regnearka hans er grunnen til at jeg er home free
Han valgte feil fyr å rappe med, folk vil
Banke Ragg i skau, etterlate han dau
Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug
Og vi ruller rundt i Toyota’n til Magdi med den merra
Og vi mater deg jalebi og pakore i den kjerra
Disse penga er bare tall for meg
Disse barna betyr alt for meg
De sier Raggen kun’kke blitt mer hip-hop
For han ble rik og fikk en mill til å pusse en fritidsklubb opp»


Partiledernes favorittlåter

Hva sier spillelista di om hvem du er som politiker? Og hvor spenstige er egentlig våre fremste folkevalgte i musikksmaken?

«Har du fyr» og «A bar in Amsterdam» hinter kanskje om Venstres liberale cannabis-holdning?

Hør musikkfavorittene deres og sjekk hva P3s musikkjournalist Marius Asp mener om partiledernes musikksmak.


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)