Denne anmeldelsen ble skrevet da Alien ble vist på kino i anledning filmens 25-års jubileum:

I 1978 så jeg den norske tv-serien Blindpassasjer på NRK og ble umiddelbart hekta på science fiction.

Året etter kom Alien på kino, men jeg var 9 år og nøyaktig 9 år for ung til å se den.

I 1987 så jeg oppfølgeren Aliens på kino, fremdeles for ung, men gammel nok til at dørvakta ikke fatta mistanke. Det var, og er fremdeles, den mest spennende kino-opplevelsen jeg noen gang har hatt!

LES OGSÅ: Alt om Blindpassasjer på NRK Beta!

Jeg gikk, jeg så

Dagen etter leide jeg Alien på video og så den hjemme hos en kompis med kaldt gulv.

Siden den gangen har jeg vært stor fan av disse filmene. Men jeg har aldri sett Alien der den hører hjemme, nemlig på kino.

Ikke før nå. Jeg gikk, jeg så og det var stort!

Digitalt oppusset

Alien er altså 24 år gammel, men er sprekere, skumlere og mer spennende enn mange av de nye grøsserne på kino.

Den er dessuten digitalt oppusset og redigert om en smule, slik at den tar seg bedre ut på kino nå enn den noen gang har gjort.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Crewet ombord i romskipet Nostromo i Alien. (Foto: SF Norge)
Crewet ombord i romskipet Nostromo i Alien. (Foto: SF Norge)
Sjekke ukjent signal

Mannskapet på lasteskipet Nostromo vekkes fra dvale for å sjekke et ukjent signal fra en øde planet.

De finner et fremmed romskip, som inneholder noe en av mannskapet stifter ubehagelig bekjentskap med.

Han blir fraktet tilbake til romskipet som letter og fortsetter ferden, men noe har blitt med på turen og setter hele mannskapet i ytterst stor fare!

Sjokkerende effekter

Dette var regissør Ridley Scotts andre spillefilm, og alt ved den er rett og slett perfekt!

Skuespillerne er supre, lyden tøff, musikken stemningsskapende, effektene sjokkerende, handlinga er tett og spennende og filmen fører deg til et fryktelig skummelt sted der du ikke nødvendigvis ønsker å være, men turen dit er en avhengighetsskapende skrekk-rus!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Harry Dean Stanton finner...noe...i Alien. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Harry Dean Stanton finner...noe...i Alien. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Ekte girl power

De syv skuespillerne meisler effektivt ut sine forskjellige personligheter i løpet av filmen.

Tom Skerritt er den autoritære og faderlige kapteinen, John Hurt den tilbakelente, Veronica Cartwright den nevrotiske feigingen, Ian Holm den besynderlige og mystiske, Yaphet Kotto og Harry Dean Stanton er gutta på gølvet, mens Sigourney Weaver er den som etter hvert fremstår som overleveren med bein i nesa.

Hun er filmens store heltinne og ga en sterk oppvisning i ekte girl power mens Spice Girls brukte bleier.

Fryktinngytende cinemascope

Kjære deg, gjør deg selv en tjeneste: Gå å se Alien!

Dette kan være siste sjanse for å se denne sci-fi-grøsser-klassikeren på kino.

Du kan riktignok se denne nye versjonen i DVD-samlinga Alien Quadrilogy som kommer tidlig neste år, men med mindre du har en killer hjemmekino må du på kino for å se Alien i vidunderlig og fryktinngytende cinemascope!

Om FILMEN

Alien
 • Alien
 • Slippdato: 29.10.2003
 • Regi: Ridley Scott
 • Utgiver: Twentieth Century Fox Norway
 • Sjanger: Sci-fi, Skrekk, Thriller

 • Dette er en av de beste skrekkfilmene jeg har sett på lenge! Ved siden av Kubrick`s The Shining (Ondskapens Hotell) og The Blair Witch Project, er dette noe av det skumleste jeg har sett! Og beste! Første gang jeg så den, da jeg var 14 (er det ennå) ble jeg overrasket over hvor bra den var! Sci – Fi på noe av sitt beste! (Skaffet meg Alien Anthology på Blu Ray, har sett alle fire og har nå tenkt meg på Prometheus! Gleder meg som en unge!!)

  • Truls Johnsen

   Velkommen i klubben! 
   Det gleder meg å høre at filmene fortsatt fenger, selv «din» generasjon og! 
   «Alien» er og blir selve referanseflmen for god SciFi skrekk, mener nå jeg. 😉

   Jeg opplevde forrøvrig og «Blindpassasjeren» på tv, og deretter «Alien», i omtrent samme alder som Hr. Vestmo. Pussig at jeg og ble SciFi fan gitt… 😉 

   • Haha! Ja, slik er det. Så nå Prometheus på kino, den var ganske bra! Anbefales! Den er ekkel og skummel, men etter min mening er Alien enda skumlere! Det er noe ved akkurat den filmen som gjør den dypt skremmende, for meg. Men, men. Du burde se Prometheus!

 • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

  Jeg og dama så filmen på Colosseum i 1979. Bra film syntes vi, men jeg ble sjokkert over oppmerksomheten filmen hadde i USA. Under en tur til NEW York i 1979, så jeg den ble omtalt på TV, i aviser, denne filmen som jeg så i Oslo i november 1979, var fortsatt tema i NY i desember, enda den hadde hatt premiere der i mai 1979.

  Film er morsomt, men det er underholdning. Var på Johnny Carson show i Rockefeller Center, og der var Sigourney Weaver og Alien nevnt et par ganger. Film er film, og Alien var en skapelse som vokste i volum og masse grunnet elektrisitet? såvidt jeg kan minnes (er 37,5 år siden jeg så filmen). Ulogisk nok hadde den tenner og ikke bare det, det fantes enda en munn med tenner inne i den igjen……

  Som monster var den mislykket, men som publikumsfavoritt var den en fulltreffer. Jeg kjøpte en dokke utformet som monsteret, som stod i hallen min i mange år. Katta likte den i alle fall…..Jeg så oppfølgerne , de var ren dritt sammenlignet med storyen i den første.