Red Dead Redemption er spillet som gjør alle andre westernspill til skamme. Når jeg tenker meg om, så gjør Red Dead Redemption ganske mange andre spill også til skamme…

Som i GTA4, som Rockstar Games også stod bak, starter spillet med ankomsten i en ny verden. John Marston ankommer det ville vesten med tog, over de lange og enorme steppene. Menneskene vi møter forteller om en vanskelig tid, hvor loven viker for handling.

En klassisk historie

Denne verdenen som omgir de lovløse, cowboyene og pistolmennene er i endring. Og i løpet av eventyret vil vi hvor høy prisen for modernisering er.

Marstons mål er å løse seg fra sine dype hemmeligheter, han blir tvunget til å konfrontere sin kompliserte fortid for å finne tilbake til sin egen familie.

Det er lett å gli inn i en hysterisk lovprising av et spill som Red Dead Redemption (tro meg, mange vil gjøre det også), men jeg vil allerede nå si at dette kan være det beste spillet laget av Rockstar Games til dags dato. Ja, det betyr bedre enn GTA4.

Detaljrik og troverdig

Landskapene er mesterlig laget, faktisk så bra at jeg etter kort tid sluttet å bruke hurtigreisefunksjonen i spillet. Når du slår leir for å lagre kan du raskt reise til tidligere oppdagede områder, men det er noe spesielt å ta inn over seg i Red Dead Redemption. Følelsen av ensomhet, en ukjent verden og ikke minst en troverdig spillverden.

Spillverdenen lever og ånder i Red Dead Redemtpion, takket være en kjærlig fortalt historie.

Med tusenvis av referanser til alt fra Sergio Leone, Eastwood, Peckinpah, Kurosawa og John Ford, følger spillet etter mesterne samtidig som det legger ned sine egne spor i spillbransjen.

Red Dead Redemption. (Foto: Rockstar Games)
Sterke filmreferanser fyller Red Dead Redemption. (Foto: Rockstar Games)

I en tid hvor spillfortellingen ofte blir skjøvet til side for å gi mest mulig plass til spektakulær grafikk er det godt å se et spill som ikke lar seg påvirke av underholdningsjaget. Noen vil føle at Red Dead Redemption er for tregt uten følelsen av umiddelbar actiontilfredstilselse.

En ny bølge spill

Samtlige spill som har valgt å gå en annen vei enn «blockbusterspill» for å bruke det begrepet har vist seg å være gode spill med et helt annet fokus på historiefortelling. For eksempel Alan Wake og Heavy Rain har vært helt andre og nesten uvante spillopplevelser.

Det beste spillet til Rockstar Games.

Red Dead Redemption tar dette et steg lenger, med et suverent fokus på fortellingen og endringene figuren John Marston og de han møter gjennomgår i løpet av historien.

Ved siden av Marston møter vi er rikt rollegalleri, med større og mindre figurer som alle spiller sin rolle i tråd med historien. Kombinert med fantastiske omgivelser, troverdige figurer, utmerkede stemmeskuespillere er spilluniverset komplett. En verden som formelig lukter hestemøkk og gir deg sandstøv i øynene.

John Marstons handlinger, eller rettere sagt dine handlinger, blir aldri direkte styrt av spillet. Ei heller dine moralske valg. Hvordan du velger å spille Red Dead Redemption er opp til deg, men uannsett er det en fantastisk opplevelse.

Spillet kommer også med en flerspillerdel som hverken hadde mange spillere eller var lansert da spillet ble testet. Derfor er dette ikke lagt til grunn for denne anmeldelsen.

Om SPILLET

Red Dead Redemption

 • Martin

  Jeg har aldri spilt et bra westernspill. Man skulle tro det var den enkleste sak av verden å lage et kult spill om det men akk. Men nå ser det jo ut til at Rockstar endelig har klart å snu flisa. Gleder meg!

 • aslef

  fy faaaen jeg gleder meg, trodde virkelig ikke rockstar kunne klare å levere på dette her

 • Samson

  Dette ser heilt fantastisk ut! Det beste westernspelet eg har spelt er nok Nord og Sør på Amiga tidleg på 90-talet.

  • Ruben

   Enig, nord og sør var en klassiker.

 • @ Samson: Tror mitt beste er RTSet «America» fra 2001 som jeg fant i en tilbudskasse på EuroPris elns:P Var en halvdårlig AOE2-ripoff satt i westerntida. Ganske crap men fremdeles det beste jeg har vært borti i denne sjangeren:P

 • Dette kommer til å bli fantastisk! Gleder meg sykt til dette havner i postkassa nå 🙂

 • Pedantagonist

  @Martin: Spilte du Outlaws fra LucasArts? Det var ganske morsomt, grei grafikk, klassisk westernhistorie, genial musikk, fine landskaper.
  Litt gammelt til at en får den helt store opplevelsen av det i dag kanskje, men det er absolutt et av de bedre spillene jeg har spilt.

  RDR ser forresten så bra ut at jeg ser meg nødt til å kjøpe inn en PS3 eller en xbox360 etterhvert. Irriterende.

 • Martin

  @Pedantagonist: Hm, nei. Har ikke prøvd det. Bør kanskje sjekkes ut? Utifra screenshots ser det jo ut som en celshading-versjon av Duke Nukem i westernstil 😛

  Siste westernspill jeg spilte var vel Call of Juarez: Bound In Blood. Og det kasta jeg fra meg etter en halvtime 😛 Men har tro på RDR

 • rubbr222

  hvorfor kaste fra seg Call of Juarez, det var jo fett?

 • Martin

  @rubbr222: Jeg takla ikke kontrollene (PS3). Tror ikke jeg er konstruert for å bruke to tommler på én gang.

 • heihei

  pga transportstreik er det vel noe rundt 150 spill i norge for salg og jeg har et av dem:D

 • Nei? Fyttirakkern, det er dårlig gjort av transportarbeiderne mot spillfolket 🙂

 • bjørn

  bønner, bacon og godt illdvann kjøpt inn for helga.. men transportstreik. le eller gråte…

 • Daniel

  Jeg fikk RDR limited edition den 20. det er råfett:D beste spillet jeg har spilt noen gang.

 • arve

  Buuuuuu, var inne i flere butikker i trondheim … de hadde fått inn kun 9 av 40 spill på GameStop

 • Pompel

  Javel, men hvordan er egentlig spillet?
  «Kjempebra» er egentlig ikke veldig beskrivende og ikke nok til og få meg til og kjøpe det.

 • trym

  Enig Pompel, er verken fugl eller fisk det…
  En annen ting bruken av ordet ‘spill-univers’, skulle tro at det vil være en referanse til alle spill som er laget i sjangeren, eller for den del, alle spill der ‘ute’ som finnes, vet ikke helt hva det ordet har med anmeldelsen å gjøre…

  Nei, ble ikke klokere av dette…

 • TS

  Kommer det på pc?

  • henrik aasebø

   nei…. 🙁

   skulle gjort det sånn som GTA 😛

 • Rune

  @Pompel Da foreslår jeg du leser hele greia!

  @trym Forsåvidt enig i den, ikke det enkleste ordet nei, skal huske det til neste gang. Spillunivers = verdenen, figurene, stedene, landskapene og historien i et spill!

  @TS Foreløpig ingen planer om det 🙁 Men tipper det kommer til PC innen ett år!

 • Dag

  Outlaws var heilt sjef for 10 år siden eller noke sånt!

 • Det beste western-spillet til dags dato (før RDR) er Desperados: http://pc.ign.com/objects/015/015315.html
  Ingen andre som kasta bort noen netter på dette spillet?

 • eddy

  Foruten de faste vanlige multiplayer modusene gleder jeg meg sykt til å teste Free Roam varianten. 16 spillere sammen. Hele terrenget i singleplayer delen åpent og tilgjengelig. Praktisk talt ubegrenset med muligheter! Hele spillverdenen blir din gamelobby. DET er noe jeg gleder meg til å gjøre 😀

  For et godt overblikk over multiplayer delen til spillet sjekk denne videoen: http://www.gametrailers.com/video/gameplay-series-red-dead/64250

 • Magnus

  Outlaws var konge!! En gedigen verden, nydelig (om enn litt enkel) grafikk for sin tid, fantastisk musikk, og først og fremst et spennende spill med god westernatmosfære. Og du måtte faktisk bruke hodet litt og sikte før du skjøt.

 • 21

  håper denne tittelen blir et grunnlag for rockstar framtid. ja d er litt bugs her og der, og noen ting som ikke er fullt så bra, men helheten er fantastisk! gta vice city 2 tar forhåpentligvis litt inspirasjon fra red dead redemption

 • Martin

  @21 Synes også det er en del bugs. Har vel opplevd at PS3 har hengt seg totalt kanskje 4 ganger. Og noen andre ganger så står du bare stille uten å få gjort noe annet enn å åpne menyen. Får håpe det kommer en patch snart.

 • Tevil

  Har opplevd at det henger seg en gang jeg også. Det man kan gjøre mens dette skjer er jo å skyte fugler og dyr til man er tom for skudd. 🙂 Men endte med restart for meg også.

  Fabelaktig spill forøvrig!!

 • trOnd

  Da har jeg sansynligvis det siste spillet som var å få kjøpte på Haugalandet. Tusen takk til jentene på Spaceworld i Oasen Karmøy som holdt av det siste eksemplaret.

  Gleder meg sykt til helga og til jeg kan spille det.

 • rstkj

  Etter å ha lest denne anmeldelsen eier jeg ingen tvil om at jeg kommer til å kjøpe dette spillet, men det er en ting jeg lurer litt på; kan det på noen måte sammenlignes med Fallout 3?

  Sålangt er Fallout mitt favorittspill, og jeg har lenge spekulert på om et fallout satt 1200 år tilbake i tid hadde vært kult, noe jeg ikke egentlig har vært i tvil om.
  Gleder meg!

 • Simon

  Rstkj: Tviler på at det ligner på Fallout. Det er et rolle spill, men red dead redemption er vel mer et action spill som gta. Så min konklusjon av spillet før jeg har spillt det er at om du liker gta spillene, kommer du til å like dette.

  Om du leter etter ett spill som ligner på fallout kan du sjekke ut The elder scrolls IV: Oblivion. Det er ikke postapocalyptisk, men på ridder tiden. Spiller dette selv for tiden og har rundet fallout 3, og kan si at ting fungerer en del på samme måte som i fallout, så er det de samme utviklerene som har laget oblivion som laget fallout.

  Bestillte Red dead redemtion fra cdon for 2 dager siden og venter spent og utolmodig på å få det i postkassen.

 • Roar

  Har rundet spillet og det er DRITBRA!! Anbefales!!!

 • Erlend

  Jeg ser ikke helt den store hypen over dette spillet. Hvordan kan så mange spillanmeldere gi dette spillet toppkarakter etter toppkarakter? Det er LANGT FRA perfekt!

  La meg få begynne med å si at jeg selv nærmest pisset i buksa av forventninger til dette spillet. Jeg gledet meg nesten mer til dette spillet enn Mass Effect 2! Jeg overvåket det dag ut og dag inn etter nye nyheter om dette spillet. Da det kom i postkassen min var jeg psycked! Men etter å ha rundet spillet og gjort alt som er å gjøre (Fått achievementen 100%) forstår jeg hvor mye dette spillet egentlig mangler.

  For all del, det er et veldig bra spill der både grafikken og gameplayet, sammen med intense actionscener, lager en fantastisk spillopplevelse. Men spillet er på ingen måter banebrytende eller nyskapende foruten det faktum at det er få western-spill ute på markedet. Som sagt har spillet en god del mangler, som et erfarent team som Rockstar har burde kunne klare å gjøre noe med. Historien som spillet forteller er en historie jeg mener bestemt jeg har hørt før. Historien er nokså lik GTA 4’s historie der du som Niko Bellic reiser til Amerika for å finne dine tidligere kollegaer som har «done you wrong». Disse skal du finne, og drepe. Slutten på spillet så jeg komme fra mange mils avstand! Jeg visste nøyaktig hvordan denne blockbustern kom til å ende.

  Kartet er ikke på langtnær så stort som Rockstar lovet oss. Dette merket jeg allerede ved første kikk jeg tok på kartet. Oijda, jeg hadde visst ridd en tiendel av kartet allerede på det første oppdraget jeg fikk!

  «Karma-systemet» i spillet fungerer dårlig. For det første skapes det en stor disconnect med historien om du skulle (som jeg valgte) å være en hardbarka bandit uten samvittighet. For det andre får man positiv honor-stats når man gjør hovedoppdragene i spillet. Jeg valgte den onde veien til å begynne med; men det å være tvunget til å bruke en dårlig hest, som forøvrig så noe dust ut, valgte jeg ca. midt i spillet å vende meg mot en mer positiv side. Jeg endte med full «godhet», om man kan kalle det det.

  Det er også alt for få klesplagg i spillet. Man har 13 plagg å velge mellom, og disse er ikke engang særlig unike. Et plagg har som regel bare byttet ut en bukse eller overdel, eller lagt på et skjerf, til den ellers standard looken som Marston har. I en western-RPG ville jeg gjerne hatt mange bukser, overdeler og HATTER å velge mellom. For ikke å snakke om hester! Det skulle vært LANGT flere raser.

  Endelig i et GTA spill kunne man SE PÅ mens spillkarakteren koste seg med en av spillverdenens mange lukseriøse prostituerte. RDR flommer også over med prostituerte på Salooner som tilbyr deg en liten kjapp en. Dette takker Marston alltid nei til. Det er dårlig av Rockstar å ta ut denne funksjonen, kun fordi Marston er gift med en kvinne vi ikke engang har noen verdens tilknytning til før slutten av spillet! For å skape en større tilknytning til Marstons familie burde denne delen av spillet bli flyttet til starten. Dermed får man lære seg å kjenne familien før den blir tatt fra deg, men lærer å ri hester og hyrde kuene, og man lærer å skyte. Etter å ha spilt gjennom nesten hele spillet var denne delen SVÆRT irriterende! Jeg visste hele tiden at det etterhvert kom til å skje noe svært brutalt med enten meg (John) eller familien. Jeg hadde rett.

  Det er mange andre feil jeg kunne påpekt i dette spillet, men det er på ingen måte min intensjon å ødelegge dette spillet. Derimot er det viktig å få påpekt alle manglene som spillet egentlig har! Som tidligere sagt; det er på ingen måte banebrytende! Det er nokså likt alt annet jeg har spilt før. Rockstar kan lære mye av seg selv om de bare ser på (og kopierer) sin tidligere tittel GTA San Andreas; tidenes Rockstar-spill!

  • Anonym

   q. Grafikken og omgivelsene er kjempeflotte og ikke minst skuespillerne som er brukt er av veldig høy kvalitet. Enig med anmelder, terningkast 6.

 • VERDEN’S BESTE SPILL I LOVE

  READ DEAD REDEMPTION!!!!!!

 • Timothy Dalton

  Hva skjedde med «red dead revolver» ?? OG SISTE MEN IKKE MINST «GUN» ????

  Begge hissi gode spill jeg hadde på gode gamle mr xbox !!

 • aanund

  Mitt favorittwestern før RDR: Desperados 1 og 2. En helt annen type en RDR, mer strategi, men den «luskingen» og «silent assassin»-muligheten som er der er fantastisk, så morsomt at man kan vinne over et brett med dårlige odds – type 3 mot 30.

  Likte også RDR 1 og Gun, men nå har jeg prøvd RDR 2 og det ruler. Jeg er så hektet at jeg får ikke gjort det jeg skal. Jeg skulle ha ønsket meg en mulighet til å selge hester, om ikke annet for å lære å kjenne igjen de forskjellige typene. Hvem i all verden gidder vel å kjøpe en hest i RDR2? Man kan jo bare plystre til seg en, så og si hvor en befinner seg.

 • henrik aasebø

  det kommer en ny DLC 26 oktober… som heter… Undead Nightmare:

  http://www.rockstargames.com/reddeadredemption/dlc/undead

  og jeg tror den kommer til og bli driiiiiit bra !… hva tror du ?

 • henrik aasebø

  jeg mener liksom…. er det vert og kjøpe… ? (jeg mener det er det, ut i fra det jeg har sett til nå)…?