Når NRK nå viser Lars von Triers Riket, igjen, er det fordi dette er et fantastisk stykke tv-serie som kan måles mot hva som helst i inn- og utland. von Trier kom kanskje rett fra en omfattende burlesquefestival et sted i Frankrike når han satte seg ned for å skrive Riket; uansett lagde han et popkulturelt fenomen som vises i maratonsendinger over hele verden for svorne fans.

Et elendig byggeprosjekt

Historiene i Riket er mange, og de veves inn i hverandre og inngår i den større enheten som er Riket, selve bygningen Riket; Rikshospitalet i København. Som introen til tv-serien alltid forteller, ligger Rikshospitalet i København oppå det som før var en gravplass, og alle vet jo at det er vanvittig dumt å bygge noe oppå en gammel gravplass. Så en kan si at danskene ba om det.

Ingen vet hvor uhyggen kommer fra. Kanskje ikke engang von Trier selv.

Tilfeldighetenes kunst

Riket vekker en hel rekke følelser i den som ser på, mest av alt kanskje fordi det er vanskelig å sette fingeren på hva det er von Trier vil med oss som ser på; skremme oss? gjøre narr av sitt eget land? vise annerledeshet? få oss til å le? Serien hører i alle fall sammen med Twin Peaks i typen serier som barn forbinder med det å bli sendt i seng. Og det kan jeg forstå, siden Riket er uforklarlig, på den måten at ingen vet hvor uhyggen og mystikken kommer fra. Kanskje ikke von Trier selv en gang.

Riket (foto: Zentropa)
Doktor Helmer og Mogge. En uhellig allianse.

Nittitallskvaliteten på Riket både når det kommer til bildekvalitet og fortellerstil, gir serien en helt egen posisjon blant den stadig økende kvalitetshevingen ellers på markedet. Når jeg ser det i dag, får jeg hjemmevideofølelsen; dette er det noen som har opplevd. Riket ser iblant ut som en tv-dokumentar på grunn av von Triers forkjærlighet for ustødig kamerabruk.

Den berømte tredje sesongen

Von Trier skrev opprinnelig manus for en tredje sesong, men produksjonen av denne ble aldri tatt tak i av DR. Og siden Rikets mest fornøyelige skuespiller; Ernst-Hugo Järegård, som spilte Doktor Helmer, døde i 1998 og opptil flere andre av skuespillerne fra sesong én og to har dødd i mellomtiden, er en endelig avslutning forsvinnende liten. Manuset for sesong tre ble visstnok oversendt Stephen King for mulig bruk i hans engelske versjon Kingdom Hospital, men ble aldri brukt der heller.

Riket (foto: Zentropa)
Bård Owe. Norges råeste skuespiller.

For dere ekstremfans: Richard Dooling som skrev og produserte Kingdom Hospital har forresten gitt ut boka The Journals of Eleanor Druse, som tar for seg historien før serien kommer inn i bildet.

Se serien her

Oppdatering 28.mai: Lars von Trier er for tiden travelt opptatt med sin neste film Melancholia, og gir ingen intervjuer. Mine spørsmål om Riket og eventuelle andre von Trier-prosjekter vil besvares av von Trier ved ledig høve. Har du et spørsmål, vær vennlig å skriv det i kommentarfeltet, og jeg skal sende det sammen med mine egne.

Om SERIEN

Riket

 • Er du der, lille pige, i elevatoren!?

  • «Måååååååooooor!!» «Måååååååoooooor!!!»

 • M

  Ikke trommene!!!!!!!!!

  • han trommeterapauten er kanskje den beste terapauten jeg har sett på tv noensinne. In Treatment blir bare ei slapp lefse i forhold.

 • RIGET er et eneste sammenhengende høydepunkt. Dette er en av de aller beste serier jeg har sett – og jeg har, som man sier, sett en del. Nylig stiftet jeg mitt første bekjentskap med danskenes legendariske MATADOR, som er typisk koselig, fengslende, jævlig godt fortalt historie, og der dukker mange av de samme skuespillerne opp, som i RIGET. Nå er jeg nødt til å kjøre en beinhard maraton med von Triers gale univers igjen, siden jeg ble minnet på serien. Så her har vi det gående, med danskjævlar, pendulering, demoner og spøkelsesambulanser.

 • Anonym

   ønsker bekreftelser på at dette stemmer – det må da være lekket manus for den siste sesongen? fy flate, kan ikke gjøre sånt mot folk.. Om det aldri blir fortalt, gjennom hvordan enn, er det så jævla synd for poesien.

 • Anonym

   ønsker bekreftelser på at dette stemmer – det må da være lekket manus
  for den siste sesongen? fy flate, kan ikke gjøre sånt mot folk.. Om det
  aldri blir fortalt, gjennom hvordan enn, er det så jævla synd for
  poesien.

 • Anonym

   ønsker bekreftelser på at dette stemmer – det må da være lekket manus
  for den siste sesongen? fy flate, kan ikke gjøre sånt mot folk.. Om det
  aldri blir fortalt, gjennom hvordan enn, er det så jævla synd for
  poesien.

 • Anonym

   ønsker bekreftelser på at dette stemmer – det må da være lekket manus
  for den siste sesongen? fy flate, kan ikke gjøre sånt mot folk.. Om det
  aldri blir fortalt, gjennom hvordan enn, er det så jævla synd for
  poesien.

 • Anonym

  grr, trodde den siste kom nederst, fatta ikke hvorfor jeg ikke fikk kommentert. Sorry for multipost :C

 • ARGH, hva skjer. jeg må vite det. jeg trenger en avslutning.

  jeg trenger mitt hepatosarkom.