Den tredje sesongen av Mad Men er nå ute på Blu-ray og DVD, og viser ingen svakhetstegn. Den fremstår faktisk noe bedre enn de allerede glimrende to første sesongene.

(Les anmeldelsene av sesong 1 og sesong 2)

Kanskje skyldes dette at vi nå er blitt skikkelig kjent med figurene. Vi vet hva som får dem til å tikke. Kanskje er det også fordi dette er historiefortelling av høy klasse, der minimalistisk dialog utnyttes til fulle.

Mad Men er fremdeles fantastisk seriegull!

Hysterisk fasadejag

Seriens bakteppe er reklamebyrået Sterling CooperManhattan i 1963. Midtpunktet er kreativ sjef Don Draper (Jon Hamm) og hans team.

Set designerne må elske jobben

Vi får et snev av det fasjonable jet set-livet i New York, samtidig som vi får ta del i figurenes mer hverdagslige familieforhold.

Alle streber etter idealer både på jobb og privat, som i 2010 fremstår som hysterisk fasadejag. Alt er satt i en kulturell kontekst som kanskje virker fremmed for oss, men samtidig fantastisk interessant.

Tilfeldige møter

Don Draper er fremdeles den høye, mørke, kjekke og mystiske mannen. Han hever aldri stemmen, men er den alle lytter til.

Han deler svært sjelden av seg selv, men i sesong 3 opplever vi at han åpner seg i tilfeldige møter med fremmede menn. Ett av dem skal vise seg å få videre konsekvenser.

Jon Hamm har full kontroll på rollen som Draper, og jeg merker hvor vanskelig det er å se ham spille biroller i filmer som The Day The Earth Stood Still og The A-Team uten å tenke på Don Draper. Så god er han i denne rollen!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Jon Hamm og Christina Hendricks i Mad Men. (Foto: AMC)
Jon Hamm og Christina Hendricks i Mad Men. (Foto: AMC)
Forrykende gammeldags

Det er vanvittig deilig å sette seg ned med hver nye episode av Mad Men, for jeg vet hva jeg har i vente: 45 minutter med ren kvalitet! Serien er faktisk innspilt i Los Angeles, men oser av New York-stemning.

Set designerne må elske jobben med å gjenskape både kontorlandskap og husholdninger anno 1963. Manusforfatterne må elske å sette sine figurer inn i konflikter og situasjoner som springer ut av denne epokens normer og regler.

Kvinnesynet er forrykende gammeldags, og mannsrollen nærmest bedårende macho.

Ennå bare halvveis

Planen skal være å lage seks sesonger av Mad Men, så skal det være slutt. Det tror jeg er smart, for få serier greier å holde på sitt momentum særlig lengre. Jeg ville ikke likt å se en halvgod sesong 10.

Men ennå er vi bare halvveis, og jeg tar gjerne tre sesonger til, for Mad Men er noe av det beste innen serier akkurat nå!

Om SERIEN

Mad Men
 • Mad Men
 • Slippdato: 23.06.2010
 • Sesong: 3
 • Regi: Diverse regissører
 • Utgiver: Star Media Entertainment
 • Sjanger: Drama, TV-Serie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Bored

  Hvorfor blir alltid filmer og serie som er uvirkelig kjedelige, hauset opp til genistatus av forståsegpåere? Tørr de ikke innrømme at de er som vanlige folk, som ønsker fremdrift i det de ser på.

  • Det er da masse fremdrift i Mad Men? Spennende handling, også. Spesielt om man lar serien synke inn over flere episoder. Synes jeg, da. Synd at du ikke liker serien!

  • Jørn Sund-Henriksen

   Dersom du mener Mad Men er kjedelig, må du ha en interesseflate som er så liten at det knapt kan være verd slitet for deg å stå opp om morran. Mad Men er det beste som er skapt for TV siden Miami Vice, kanskje noen sinne.

 • Kjell

  Dette er en meget bra serie, ser frem til nye episoder
  *thumbs up*

 • Ronny Røver

  Vil gi den en 5er. Er redd for at serien allerede begynner å bli tynn. Skaperen av serien (Weiner) har allerede trukket seg ut. Sesong 4 lukter spinoff

  • Ole

   Dette stemmer ikke. Weiner er seriens skaper ennå. ikke spinoff – fortsettelse. Det er en serie.

 • Øyvind Hvidsten

  Så enig med deg der Birger! Mad Men er noe av det ypperste som er laget av serier!(kommer ikke på noe annet som er bedre) Det er en ren oppvisning i perfeksjon:)

 • Nina

  Mad Men grep meg fra første sekund. En herlig serie om vanlige folk med en uvanlig livsførsel. Var ganske morsomt å se hvordan de spinner kundene rundt lillefingeren med stort snakk – visse ting forandrer seg aldri, say no more… 🙂

  Har bare to episoder igjen av sesong 3 og blir nesten litt lei meg av tanken. Skynde seg med resten!

 • fuglpåquist

  Når kommer sesong 4?

  • Ole

   27. juli i Usa

 • Elisabeth

  Jeg ELSKER denne serien. Hva viser den? Jeg mener den tar opp mange viktige tema. Besteborgerlighetens grunnhet, kjønnskamp i sin spede begynnlelse, abortspørsmålet, hvor hard moralens krigere har gått til verks, og sist men ikke minst, et mer reellt bilde på etterkrigstidens amerikanske kultur og politikk renset for glansede flater og brylcreme. Sistnevnte har hittil vært ganske fraværende.

  For den eller de som har interesse av en nyere samtidshistorie, er denne serien glimrende.

  • En veninne sa til meg senest i går at hun misunte folk som hadde Mad Men til gode, fordi de da har noe godt i vente. Altså at det også er digg å ikke ha sett den ennå. Rart å si kanskje, men jeg forstår hva hun mener.

   Hun anbefalte forresten også på det sterkeste «Berlin Alexanderplatz», som var Fassbinders siste tv-serie. Den anbefalingen sender jeg videre, usett.

 • MAD MEN er ren nytelse, estisk, innholdsmessig rik, fantastiske skuespillere, detaljrik både med hensyn til det visuelle og den enkelte personlighets «lag på lag», reklamebransjens start, a man´s world.
  Jeg er hektet!
  Har sett sesong 1+2, skal løpe og kjøpe sesong 3, og gleder meg sykt til sesong 4.

 • Mad Men er så utrolig bra, så man sitter igjen med følelsen av at dette er noe av det beste produsert for TV noensinne. Konseptet utnytter formatet til det fulle. Karakterene er veldig interessante.