Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Uhyre komplekst har det vært, med en enormt detaljert innføring i hverdagen til havnearbeidere, politikere, advokater, dommere, uteliggere, lærere, journalister, redaktører, narkomane, langere, hjørnegutter og politi. Jeg har aldri hatt så stor glede av en tv-serie noen gang.

Det nærmeste jeg kommer, er The X-Files, krigsserier og animerte perler som The Simpsons, Futurama eller American Dad. Hvorfor karakterdramaet The Wire har greid å fenge meg, handler om det gigantiske figurgalleriet, måten disse ikke blir presentert på, og den kjærlige pessimismen som skaperne beskriver systemet med.
Saken fortsetter under bildet.

Bodymore Murdaland (Ill: AwardTour)
Bodymore Murdaland (Ill: AwardTour)
Hva folk utsetter seg for

Jeg ble sjokkert når jeg hørte om Ole og Bitten, som hadde sett alle fem sesongene på én helg. Og Martine og Ali Ismaki, som sa til meg, ektefølt og glade på mine vegne, at de visste hvor heldig jeg var som hadde serien til gode. Og nå sist: Kirsten og Jon Eddy som hadde snust på Mad Men, men som seriøst vurderte å se The Wire én gang til.

Og så satte jeg meg ned med kona mi og vi ble kolossalt revet med. Men på en helt ulogisk måte i seriesammenheng. Jeg tenkte: hvordan i alle dager kan de bare la være å presentere en polititspaner?? Først etter en tre-fire episoder fikk jeg tak i navnet på figuren(ved hjelp av kona mi, som lettere får med seg navn). I alle dager…hvem er han nye hjørnegutten? Stod ikke han på et annet hjørne sammen med noen andre litt tidligere? Og hvordan kan jeg se om dette er en østkantgjeng eller en vestkantgjeng??
Jeg svømte på dypt vann og var tvunget til å bli kjent med figurene slik jeg ville blitt kjent med dem ved å kjøre rundt i Baltimore selv. Med kona i sjåførsetet. En svært vanedannende metode.

Bodymore Murdaland (Ill: AwardTour)
Bodymore Murdaland (Ill: AwardTour)
Oversetterens takk

«Hjørnegutten»…oversetteren skulle fått en kake. Kjære oversetter, jeg skjønner ikke hvordan du har kommet deg gjennom alle de latterlig tekniske formuleringene og det vilt kryptiske gatespråket, men det har du gjort, og du har gitt meg en opplevelse for livet.

Når din tur kommer

Når siste episode i sesong fem tonet ut, gikk det opp for meg at den skjeggete sponsoren med det tynne håret faktisk var Steve Earle, mannen som synger tittelsporet. Og det sier ikke så rent lite om hvor stor og omfattende The Wire er. En tv-serie som kommer til å bli sett igjen og igjen, siden det finnes så mange historier fra alle som har sett den om hvor oppslukt de ble og hvor mange episoder de så uavbrutt, sittende ved kjøleskapet mens de pissa og dreit i tomme melkekartonger. Din tur til å se The Wire kommer alltids, og da skal du si ja. Det er en investering i samfunnsinnsikt og nestekjærlighet, tross alt.

Hva nå? Jo, Treme!

I kveld, David Simon. Skal jeg se premieren på ditt neste show. Og jeg har sett nok til å skjønne at Bunk er med. Bunk kunne fått meg til å se en sesong av Seventh Heaven. Så god er han. Og at Bunk er med, er alt jeg trenger å vite før jeg skrur på Canal Plus Series i kveld, klokka 20:00.
Jeg skal tidsnok felle dommen over Treme, men akkurat nå er det nok at jeg elsket The Wire. Den har gjort meg glad i gata.

Spotify:

1:..and all the pieces matter, Five Years of Music from The Wire

2:Music from HBO’s Treme by @wariuffs (tusen takk, Marius i kommentartråden!)

The Wire (Ill: ch peralta)
The Wire (Ill: ch peralta)

 • M. Nyheim

  Applaus

 • Nitro

  Tidenes beste TV-serie. The Wire er magi

 • Bjørn W

  Så mestparten på NRK når den gikk der, men har nå gjort unna de tre første sesongene på DVD og går i skrivende stund løs på fjerde. FANTASTISK SERIE og et fantastisk persongalleri.

  Snakker stadig med folk som ikke har sett The Wire, og som tydeligvis ikke vet hva de går glipp av. Utrolig!! Skal du se en til serie før du dør?: THE WIRE.

  • Jack

   Enig. Mange regner med det bare er en vanlig politiserie, og gidder ikke sette seg inn i serien. Men etter noen episoder skjønner man jo at den er så veldig mye mer enn bare det.

 • b-real

  Treme er virkelig bra, så absolutt verdt å få med seg.

 • Pider

  The Wire er uten tvil tidenes beste serie, prøver å anbefale den til alle.
  Når over 27 000 personer har stemt på serien på IMDB, og karakteren er 9,7 av 10, sier det mye.
  Har sett serien 2 ganger, lurer på å se den om igjen..

  Treme er bra det men er ikke på høyde som The Wire.
  Syntes musikken i Treme er utrolig bra, har fått sansen for Jazz/blues etter å ha sett noen episoder..

  PS!! Clarke Peters (Det. Lester Freamon ) er også med i Treme 🙂

  • Cool Cat Lester også?? Hva slags rolle kan den smarteste snuten i Baltimore ha fått i Treme da, tro? Barsjef i jazzklubb? Innpisker på burlesqueshow?

   • Kristian

    Bunk er også med i Treme, årets definitive serieopptur med et vannvittig bra persongalleri.

    Vil til NewOrelans!

   • Når dette skjedde i går, ble jeg helt himmelfallen. For en NY-DE-LIG scene!!

    Albert Lambreaux i Treme

 • magne simonsen

  enig med M. Nyheim og dere andre meget bra serie… også Tom waits «way down in the hole» kan ikke gjøres bedre.

 • Trine Dahle

  The Wire er en veldig bra serie. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg så første episode på NRK. Men gud så hektet jeg ble. Savner også en annen god serie. Nemlig Third Watch som også var en god serie.

  • The Third Watch har jeg ikke vært borti, Trine. Gikk denne også på NRK?

   • Raymond

    Jepp, gjekk på NRK. Kombinert politi-, brannstasjon- og sjukehusserie faktisk! I utgangspunktet ein heilt ordinær serie, men med eit framifrå persongalleri. Diverre drog dei det litt langt på slutten (burde ha slutta tidlegare), og den hadde litt såpetendesar til tider. Elles absolutt verdt å prøve ut.

    • Stilig! Det ordinære kan være riktig så fint å se på det, så lenge persongalleriet er bra.

 • Max Power

  The Wire er fundamentalt superfantastisk!

  Ang. Steve Earles versjon av Way down in the hole er denne, etter min smak, den svakeste av de fire coverne.

  Til gjengjeld får Steve Earls flotte sang ”I feel alright” ”lukket” sesong 2.

  • Max Power

   The Wire er faktisk så bra at jeg kan diskutere serien med meg selv, uten at det føles kjedelig… 🙂

   Ang. sesong 2 er denne (også) superfantastisk! Etter min vurdering er den ikke den «dårligste/svakeste» (mitt inntrykk er at en del synes det).

   I sesong 2 skildres bla. en desperat tilværelse, hvor ufaglærte arbeiderklassefolk klamrer seg fast til det de har og det de kan. De sorte var også delvis en del av denne klassen i (Nord-) Amerika anno 40-, 50-, midt 60- tallet, før storindustrien så smått gjennomgikk en nedleggelsesperiode.

   De sorte ble først fyret i denne nedleggelsesperioden. Som «underklasse» stagnerte mange sorte i en slumtilværelse med minimale muligheter for å komme seg på bena igjen. Her skapes egne normer hvor de lærer å overleve/får en identitet, status i «kriminalitetens» underverden (En rød tråd gjennom hele serien). De «hvites» arbeiderklasse nærmer seg underklassen i sesong 2. Denne parallellen synes jeg kommer tydelig frem.

   • @Max: Jeg hørte det samme som deg om sesong to, og forventet meg egentlig mest en transportetappe til tredje sesong. Det stemte ikke, for å si det mildt. Sesong to har derimot en egen driv på grunn av ugjerningen som skal oppklares, spør du meg.

 • Den berømte «Fuck»-scenen er en av mine mange favoritter fra The Wire:

 • Per von Sjøholt

  Kjente meg igjen i beskrivelsen «sett alle fem sesongene på en helg».. Trenger vel ikke si så mye mere….

 • Apropo Spotify Playlist: http://bit.ly/cinyhW — nesten 100 låter, 7 timer med musikk fra Treme

  • Det der var deilig, Marius. Tusen takk! Jeg legger den inn oppe i saken også!

 • Ch

  Denne serien bør sees uten tekst dersom du skjønner engelsk, lærer utrolig mye morsom og genial slang her. En vanvittig bra serie som gir et mer realistisk bilde en man er vant til å se.

 • Jugula

  Nå er det vel ikke mange her inne som fremdeles er uinnvidde, men sjekk ut AMC-serien Breaking Bad – Alle dere som synes weeds var for slapp og hadde for mye jenteserie/slapstickhumor over seg, sjekk ut denne. Ikke les noe om handliungen før dere starter å se den, ta sjansen på en time «usett» underholdning, og dere kommer neppe til å angre!

  PS: Treme er dritkjedelig, ikke kast bort tiden hvis dere er The Wire-fans, dette er ikke det samme i det hele tatt…

 • Agaroth

  Jeg fikk vite om The wire via en artikkel i dagbladet i 2004. I USA hadde de kommet til sesong 3.

  så, siden ingen norske kanaler sendte den, og den ikke fantes på DVD enda, så fant jeg den på nettet. Jeg har hele serien på DVD nå =)

  Jeg så første episode og tenkte: «hmm. jeg skjønner ikke noe» men jeg så episode 2 og 3, og etter det var jeg hekta. jeg gikk rundt på jobb å tenkte på hva som skulle skje med Mcnulty og gjengen i baltimore. da sesong 3 var ferdig klarte jeg nesten ikke vente på sesong 4. og tro meg; ventetiden var LANG!

  jeg har nå sett serien 7 ganger. fra start til slutt. det er ikke noen dødpunkter i hele serien, og det er svært godt gjort over hele 5 sesonger.
  Som kjent så brukes nesten ikke musikk som virkemiddel. det som skaper spenninga er at klippinga blir kjappere og kjappere, ikke musikken. (musikk er svært manipulativt. dvs å få deg til å «føle» spenninga. men i The Wire trengs ikke det. sier litt om dialogen, skuespillet og klippinga)

  jeg sendte NRK en mail i 2006 for å foreslå at de tok den inn i sitt sendeskjema. det gjorde de året etter.

  The Wire er fremdeles det ypperste jeg har sett fra TV-mediumet og jeg tror det kommer til å være slik i lang tid framover. (dog Breaking Bad er fantastisk det også)