Den sjuende Varg Veum-filmen, Skriften på veggen, er en skikkelig flashbackfilm, om en film kan kalles det. Hendelser fra fortida må hentes frem igjen og unge jenter må reddes, både de som fortsatt er i live og de som har vært døde lenge.

Oppskriften på veggen

Du som kjenner Veum-oppskriften på film, vet hva dette er. Dersom du ikke har noe forhold til de tidligere filmene, vil jeg beskrive dem som regntunge krimdramaer i Bergensregionen.

Varg Veum, spilt av Trond Espen Seim, er en tidligere privatetterforsker som blir personlig involvert i en ung jentes forsvinning, og Kniven, spilt av danske Nikolaj Lie Kaas, er en usympatisk kjenning fra Veums fortid, som nylig har sluppet ut fra fengsel.

Bergen er og blir et perfekt åsted for flaskekutting, overdoser og Veums våte basketak.

Skriftlig dialog

Lie Kaas kler å være filmens rasshøl. Han ser ut til å kose seg, mens Seim ser deppa ut. Det er nok slik rollefigurene deres skal fremstå, men der Veums replikker blir for korte og skriftlige, får Lie Kaas sine replikker til å synge. Bjørn Floberg er severdig i begynnelsen av filmen, men også han strever med litt vel kunstige formuleringer etter hvert. Martine Johansen gjør en fin rolle som både Torill og i tilbakeblikk som Torills eldre søster, Eva Beate. Lene Nystrøm og Petronella Barker ser vi bare som biroller, og de er fine biroller.
Dessverre skadeskytes filmen av de ujevne replikkene og jeg forstår ofte ikke hva figurene vil.

Anmeldelsen fortsetter under bildet

Varg Veum - Skriften på veggen (Foto: SF Norge)
Fra venstre: Nikolai Lie Kaas og Bjørn Floberg
Subjektivt kamera eller lettskremt fotograf?

Fotograferingen er et kapittel for seg. Kameraet er nervøst og gyngende filmen gjennom. Som om ikke det var nok, filmes det ofte fra bakom ting eller under ting, som om det er min jobb å ta morderens eller en tilfeldig forbipasserendes rolle. Jeg vil jo bare bli underholdt med en engasjerende og rørende historie, ikke stå bak en dørkarm og skjelve hele tiden.
Motivet for kameraet er imidlertid helt riktig. Bergen er og blir et perfekt åsted for flaskekutting, overdoser og Veums våte basketak.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Varg Veum - Skriften på veggen (Foto: SF Norge)
Seimen sjøl; Varg Veum.
Bjørnetjenesten

Slike mørke, skitne krimdramaer trenger min sympati og mitt engasjement. Regissør Stefan Faldbakken greier ikke å vekke noen av delene i meg, siden helten i filmen, en utilpass privatetterforsker, sjeldent får uttrykt seg og tatt affære. Offeret, en traumatisert 15 år gammel jente, får for lite plass i filmen og blir éndimensjonal. Til gjengjeld får jeg for mye flashbacks og i overkant mye dansk gjerningsmann.
Lie Kaas’ prestasjon er så god at han fortjener mye tid på lerretet, men når det går på bekostning av andre viktige elementer, gjør Faldbakken Skriften på veggen en bjørnetjeneste.

Om FILMEN

Varg Veum - Skriften på Veggen
 • Varg Veum - Skriften på Veggen
 • Slippdato: 27.08.2010
 • Regi: Stefan Faldbakken
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Sjanger: Action, Drama, Krim, Thriller

 • Gjesp

  Første veum var knall men etter det et langt gjesp,og når di henter inn middelmådig danske så vet man på forhånd at dette blir trarige greier..Synd hadde vært knall med en skikkelig god norsk krim etter lang tørke..

  • Nicoline

   Nicolaj Lie-Kaas middelmådig danske!? Har du sett mange filmer med ham? Han er en av de store.

 • Myself

  Ganske sikker på at jeg kommer til å like denne =) Har likt alle filmene til nå, så hvorfor ikke like denne? Slik film som dette skulle det hvert laget mer av, veldig flinke til det i sverige:)

  Å jeg vet egentlig at den kommer til å bli godt motatt og likt av seerene.
  Hva er grunnen til det? Jo fordi hver gang filmpolitiet/anmeldere anmelder filmer, så ser dem på ting vanlige folk ikke vet/bryr seg om engang. Å slike filmer som dette som er kjent før den kommer ut, får altid dårlige anmeldelser. Men går ooofte inn på ja si topp 5 på kinotoppen ihvertfall.

  Har aldri å kommer aldri til å forstå meg filmanmeldere. Hvorfor ikke bare nyte filmene istedenfor å sitte å prøve å finne ting å irritere seg over. Varg veum har for korte replikker? Hva faen er det slags argument for at det er dårlig? Er jo slik varg veum personen er da di kløne!

  Dårlige B-filmer (altid Drama) fra et eller annet østblokkland. Med helst bare grå farge involvert i filmen. (noe som faktisk gjør filmen kjedelig i seg selv) å iløpet av 1Time og 40min så er minst 40-60 min stille stunder, der folk bare står og stirrer i 5 minutt før dem plutselig bare går igjen.
  Di her filmene får 6 på 6 på 6 fordi det er så siinnsykt gode skuespillere. Men hva pokker har det og si når filmen er drittkjedelig? er jo ikke pågrunn av selve skuespillerene du ser filmer, er jo pågrunn av selve filmen!

  Å bare en ting som dere sier i begynnelsen «Vist du har sett di andre varg filmene, så vet du hva det går i»
  Dette er jo poenget med en slik filmserie da. Selve hovedpoenget i filmen blir løst i filmen, men har en liten bindene binding med resten. Akkurat som CSI derfor det er så genialt! For du får ekstra vist du følger/har følgt med, men du er ikke nødt til å se hver episode! For dem er på en måte ikke allikvell bindene til hverandre.

  Nei, pleier normalt aldri se filmer som får 5 eller bedre av filmanmeldere, for di pleier normalt være kjedelige.

  • @Myself: Varg Veum er en mann av få ord, jeg er enig i at det er slik han er best. Men hvis Seim ikke får det til å høres naturlig ut for rollen han spiller, blir det ikke en film vi kommer til å huske.

   Jeg er helt uenig med deg når du sier «er jo ikke pågrunn av selve skuespillerene du ser filmer, er jo pågrunn av selve filmen!». Jeg mener at skuespillerne er de håndverkerne som først og fremst må bære filmen, siden det er de som er mest synlige.

   Hvis du ikke ser femmer- og sekserfilmer, og det funker for deg, skal du for all del fortsette med det. Men jeg vil be deg gi femmer- og sekserfilmene én sjanse til.

 • Hatchpark Bignose

  Ja, det er mange som liker vanlige filmer (terningkast 4/3) best. Ikke rart, folk flest er jo vanlige… Vis meg ditt karakterkort – og jeg skal si deg hva for film du liker!

 • hilde

  Helt enig med anmelder, dette var ikke særlig bra. Ble veldig skuffet og skjønner ikke hva Lene Nystrøm hadde og gjøre i filmen. Heldigvis hadde hun kun en birolle, ta heller tak i de talentene som finnes rundt i dette landet her!!! Er så lei av å se kjendiser gjøre ting de ikke kan. Ellers en rotete og masete film, svært skuffet!

 • Egil

  Enig med anmelder. Gikk inn med godt mot. Har ikke sett Andre varg veum filmer, og følte jeg sløste vekk penger og tid.

  Det er ett dårlig tegn når jeg kan si at jeg når som helst kunne gått hjem, uten å lure på hvordan det gikk med karakterene i historien.

 • Fredrik Sellevold

  Jeg er uenig med anmelder på ett område: Kameraføringen og fotoarbeidet var bortigmot det eneste jeg likte ved filmen. ‘Kniven’ var godt spilt, det er sant nok, men jeg ble hverken engasjert i historien eller noen av de andre rollefigurene. Dessuten må jeg si at fordommene mine mot Varg Veum-filmene slo til: Det er distraherende og trekker ned at det praktisk talt ikke finnes Bergensere i en film som foregår i Bergen. Spesielt irriterende er det når en birolle fylles av noen som ikke engang er skuespiller, og som heller ikke gjør noen særskilt god rolleprestasjon.

 • Sondre

  Så denne filmen i går og synest det er den dårligste veum filmen sålangt. Hver gang noen spør varg om noe, sier han ingenting, selv om 3 ord kan reparere hele situasjonen. utrolig irriterende. Siden de andre filmene stort sett var greie, vil jeg velge å legge skylden på regissøren. Håper neste blir bedre.