Få spill har skapt så mye debatt som Medal of Honor.

En britisk minister ville forby spillet og amerikanske militæroffiserer har kritisert det for å ha med Taliban, noe som førte til at terrorgruppa ble kosmetisk fjernet fra flerspillerdelen av spillet.

LES: Vil forby Medal of Honor

Debatt rundt spill, vold og fremstillingen av krig i mediene er viktig, dessverre har ikke debatten denne gangen fokusert på det som er viktig.

Min vurdering av spillet er basert på enkeltspillerdelen.

Lettbeint underholdning

Hvordan er Medal of Honor som et spill, helt isolert fra fortellingen?

Spillmekanikken er Medal of Honor sin sterkeste side.

Medal of Honor har tatt med seg det gode tingene fra sine forgjengere, og blandet seg med Call of Duty-spillene.

Måten oppdragene er bygd opp på minner meg mest om nettopp Call of Duty, men med sitt distinkte stempel på det hele. Snikingen, bruken av taktiske kart og selve skytingen er bunnsolid – finpusset etter mange år med utviklererfaring.

SE VIDEO: Armadillo – ubehagelig om Afghanistan

Enkeltspillerhistorien tok meg omkring åtte timer å bli ferdig med, noe som jeg føler er i minste laget for spill som dette – det er jo tross alt det store «comebacket» til spillserien.

Snikingen er noe jeg har lyst til å nevne spesielt, for mange av spillets mest engasjerende og spennende deler er nettopp når du må snike deg inn mot fienden for å oppnå oppdragets mål.

Du har med deg tre kompiser på din ferd gjennom Afghanistan, men disse blir ikke en viktig del av spillmekanikken. De bidrar mest til å øke følelsen av realisme ved sine rop og advarsler, og er ofte av mindre betydning i selve kampene. En og en av disse tre andre karene kan erstattes av spillere om du velger å spille i samarbeidsmodus – noe som øker enkeltspillerdelens appell i mine øyne.

Den episodiske formen deler spillet fint opp i greie munnfuller, og variasjonen er så stor at jeg ikke blir mett. En av tingene som drar meg videre i historien er ønsket etter å oppleve mer – fordi omgivelsene er utrolig godt laget.

En soloppgang i de spektakulære afghanske alpene, for eksempel? Ja takk. Om du ikke bryr deg om ansiktsanimasjonene er det mye pent å se på i spillet, bare lyset i seg selv er en opplevelse.

Omgivelsene og de andre figurene i spillet er med andre ord gjengitt med stor innlevelse, selv stemmen til helikopterpilotene har fått spesialskrevet sitt manus av ekte helikopterpiloter som har tjenestegjort i Afghanistan.

Mens Modern Warfare 2 fokuserte på en storslagen historie, har realismen i Medal of Honor vært i høysetet. Følelsen av krig og konflikt er alltid tilstede – men jeg lurer like fullt på hvorfor ikke fortellingen i spillet følger opp dette.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Medal of Honor. (Foto: EA)
Medal of Honor. (Foto: EA)
Hvorfor Afghanistan?

Spill kan i likhet med film, serier, dokumentarer og andre medier fortelle grusomme historier fra krigens hverdag, og tilføre debatten mye godt.

For meg har det ikke vært en problemstilling hvorvidt Taliban bør eller ikke bør være en del av spillet – men i hvilken grad spillet behandler krigsproblematikken.

Jeg mener at spillutviklere tar på seg et spesielt ansvar når fortellingen blir lagt til en ekte krig.

Her bommer EA og utvikleren Danger Close helt på målet – Medal of Honor er lettbeint underholdning og rører ikke ved krigens problemer.

I en hardtslående dokumentarer om Afghanistan er fokuset på konfliktens innvirkning på sivilbefolkningen eller moralske problemer som oppstår i strid.

LES: Fjerner Taliban fra krigsspill

Medal of Honor er milevis unna slike problemstillinger.

EA unngår de verste stereotypene vi har om amerikanske soldater, de er ikke brautende på noe som helst vis. De skal bare ta «bad guys» som de selv sier.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Medal of Honor (Foto: Electronic Arts)
Medal of Honor (Foto: Electronic Arts)
Skyt litt her og der

Flere ganger sitter jeg likevel med en sur bismak i munnen – hvorfor reagerer ingen på at du nettopp har teppebombet en afghansk fjellandsby med to helikoptere? Det er kun onde terrorister som viser seg, barna og andre sårbare mennesker gjemmer seg ofte i truende situasjoner.

Denne likegyldigheten ovenfor krigens virkeligheter er urovekkende.

Tidligere i år har WikiLeaks-avsløringene fortalt oss mye om krigføringen som foregår i Afghanistan, og blant tingene vi lærte via denne uoffisielle kilden er at antallet sivile dødsfall er mye høyere enn hva offentligheten trodde.

LES: Alt om krigsspill, krigsfilmer og krigsserier

Hvorfor Afghanistan?

Medal of Honor kan ha vært et bedre spill om det var satt i en fiktiv verden – spillets fortelling blir ikke engasjerende med bakgrunnsinformasjonen jeg har oppsummert over.

Jeg har brukt mye plass på i kritisere det manglende budskapet i Medal of Honor sin fortelling – når du plasserer et spill i et så kontroversielt område som Afghanistan har du et ansvar sette lyset på problematiske situasjoner og diskutere krigen som helhet.

Anmeldelse: Battlefield – Bad Company 2

Lettbeint

Medal of Honor er et tamt krigsspill med en fortelling uten brodd. Spillmekanikken har sine lyspunkter, men når det ikke blir tatt opp noen problemstillinger knyttet til krigen i Afghanistan blir spillet bare en skygge av det det kunne vært.

Jeg tror mange vil reagere og være uenige i min vurdering av dette spillet. Da ber jeg deg om å legge inn en kommentar under, for en god debatt rundt hva spill bør være og hvordan de behandler vanskelige temaer kan fort blir det beste vi får ut av denne krigsfortellingen.

Legg inn din kommentar under.

Om SPILLET

Medal of Honor

 • eddy

  Ingen kommentar om flerspillerdelen av spillet? Det er vel her de virkelig har forsøkt å ta opp kampen mot COD i håp om å stjele noen markedsandeler av multiplayer-folket der ute. Det er vel svenske DICE som har laget flerspillerdelen. Føles det for likt Battlefield Bad Company 2, eller skiller modusen seg ut fra det allerede overfylte markedet med skytespill?

 • @eddy

  Trenger mer tid for å kunne vurdere den delen ordentlig – men følelsen fra Bad Company er der.

  • Bra at du ikke lager flerspilleranmeldelsen ennå! 🙂 Det er tross alt den delen av spillet folk virkelig kommer til å spille og det er vanskelig å få en skikkelig mening om den før etter noen dager.

 • Lars

  Det står at dette er en anmeldelse av enkeltspillerdelen. Kommer det da en ny anmeldelse senere, basert på flerspillerdelen. Den delen som har kanskje størst betydning, og den delen jeg tror de satset mest på?

  • Rune Håkonsen

   @Lars

   Kommer med en vurdering av flerspillerdelen så raskt som mulig. Enkeltspillerdelen i spill er likevel hovedproduktet en kjøper (vanligvis) og må stå for seg selv.

   • andre

    nææ det var før:) nå kjøper spill man kan glede seg over lenge! det blir viktigere og viktigere.
    Tillogme dårlige duste spill får Online del;) Enslaved er vel siste ute med kun singelplayer sjeldent sånne spill får bra score

    • @andre

     Kanskje du har rett. Er enig i at online-biten blir viktigere og viktigere 🙂

     • Engers

      Personlig er jeg ikke mye intresse for online/multiplayer delen. Oppvokst på C64 og Amiga’er frem til dagens standard, er jeg mest opptatt av singleplayer delen. Playability.
      Og skjønner ikke at det er så mange folk som har tid til å sitte online.
      Jeg digger det å kunne være avhenge av kun meg selv, pause spillet akkurat når det passert MEG.

      Det bør legges tilbake mere spillertid på singleplayer enn muliplayer for pokker.

      Så kanskje trenden kan blir single OG muliplayer spill seperat fremover? – Men tror ikke det. Dessverre så blir det mere av å sitte med en redusert 4 timers singleplayer mere som en tutorial og så blir du kasta ut online så sitter du plutselig å spiller timer etter timer med alle fra 6 år å opp …hummm… Og DET skal jeg betale 600 kr. for? NOT my cup of tea.

      Nei, singleplayer ER spillet, resten bør være bonus 🙂 Og snart kommer vel alle kommentarene på hvor feil jeg har… men skal si til dere først at jo det er MANGE som er enig med meg ( hvorfor jeg vet litt om det? Fordi jeg hører det hver dag der jeg jobber og det har med spill å gjøre 🙂 )

 • Lars Petter G. Bøe

  Jeg også ser frem til mer om flerspillerdelen. Jeg har spilt veldig veldig mye både Modern Warfare 2 og Bad Company 2 — men har til gode å starte enspillerdelen av noen av de. Ser frem til dagen man kan kjøpe kun flerspillerdelene av spill og slippe å betale for utviklernes omkostninger for å utvikle enspillerdelen…

  • eddy

   Blacklight: Tango Down?
   Kanskje dette er starten på en rekke spill hvor man kun betaler for en flerspiller del, hvor historien legges til side…

 • will

  Har også prøvd spillet, kun enspillerdelen. Da spille med multiplayer når spillet ikke er i butikkene blir vanskelig. Jeg syntes forfatteren her har et godt poeng og kanskje burde absolutt dette spillet hatt en annen story. Det er ikke lurt ( tror jeg ) å bruke politikk/propaganda til en hvis grad i spill. Dette er garantert et tett samarbeid med spillprodusenter og stat/militæret. Når det er snakk om så mye detaljer og oppdatert informasjon som helt til helikopterpilotenes erfaringer i manus.

  Spillet i seg selv er en bra opplevelse. Jeg spiller både call of duty MW og bad company. Jeg syntes spillet var en god mix av disse spillene , men med en utrolig bra grafikk. Med anlegg til 30 000 og en full hd tv var dette en utrolig opplevelse både på god lyd og vanvittig grafikk. Det er nesten som å se på film i enkelte tilfeller. Ble faktisk imponert .

 • ståle

  Det her var bortkasta. Ingen bryr seg om single player.

 • singlplyr fikk 3 men hva med multiplyer hvilken tarning kast

  • D har j ikk bestmt mg for ennå – trngr mer tid før jeg kan anml. flrspillr-delen…

   piiiz owt

   • That would be me

    OT:

    Den var fin Rune 😀
    Har merka at anmeldarar som kommenterer slike «forkorta», «14izz» kommentarar ofte tar i bruk samme «språk» i svara sine. Noko eg likar svært godt, og ler godt av kvar gong 😀

    Håpar at dette er noko som kan hjelpe til med å fjerne slikt tullespråk, ved at dei som skriv slik innser kor dumt det ser ut 😛

 • CCC

  Fiks den videoanmeldelsen deres, lydsporet er helt ødelagt

 • andre

  Alle kritikere er klar over at EA prøver og kopiere Call of duty sin enorme suksess, og straffer spillet deretter. Når du tillogme ikke anmelder spillet i sin helhet, finner jeg det litt fjåsete:P
  Online delen er jo 90% av spillet. Alt i alt tror jeg spillet ikke er noe WOW lizm men anmeldelsene berer preg av at Black ops er rett rundt hjørnet

 • Richo

  Spill skal jo være underholdning, så vet ikke om jeg er helt enig i at MoH burde tatt opp moralske dilemmaer som sivile tap osv. Skulle de gjort det kunne de f.eks. tatt med episoden som ble kjent gjennom wikileaks, der de drepte journalister og andre sivile, de måtte selvfølgelig gjort det på en måte som ikke gjør at det er slakting for moro skyld, men jeg tror da, at spillet hadde skapt så store kontroverser at det ikke hadde nådd butikkene, evt. at de måtte ha gått tilbake til slik det nettopp er i dag.. tror nå jeg ihvertfall da.

  • @Richo

   Da er vi grunnleggende uenig – jeg er enig i at spill KAN være underholdning.

   Likevel mener jeg at spill kan og bør streve etter å være mer enn bare underholdning.

 • karskinator

  Jeg er mest opptatt av 1spiller så fint for mæ. Synes likevel det e synd at dæm har flytta handlinga fra 2 VK til moderne tid 🙁 Men bli vel å kjøp om itj for læng læll.

 • andre

  Har ikke lyst og kritisere Rune Håkonsen som anmelder:) du er faktisk en av di mer jordnære joviale, kose folka her i «filmpolitiet» men! måtte faktisk le godt av video anmeldelsen! hørtes ut som du fortalte eventyr til barn:D men morro å se norsk Video review! mere plis
  Grafikk er mer å mer viktig:D kunne sagt noe om det visuelle da

 • Njål

  Er det mulig å ta et spill så seriøst? I MW2 slakter man brasilianere, amerikanere, russere, pakistanere, albanere for å nevne noen. Handlingen skjer i dag og ingen reagerer. Så kommer et spill som ikke skiller seg neveneverdig ut på noen måte, og siden handlingen skjer i Afghanistan skal man liksom ta opp moralske problemer, virkning av krig osv. Get real! Det er et spill for svingene. Om Rune Håkonsen og andre ikke klarer å la vær å blande inn sitt politiske syn på konflikten i Afghanistan, bør de begynne å anmelde noe annet. Det gjelder både idiotiske høyreradikale amerikanere, og norske venstrevridde spillanmeldere.

  Selv hadde jeg digget en multiplayer map fra Oslo. Hadde ikke hatt noe problem å spilt «Opposing force» heller. Hadde vært artig å gruslegge min egen gate/leilighet, eller kanskje NRK/Marinlyst 😉

  • @Njål

   Ingen reagerte på MW2? Da tror jeg du bør sjekke hukommelsen din 🙂

   Anmeldelser er subjektive, så har ikke lagt noe skjul på mitt syn på konflikten i Afghanistan overhodet. Og for å svare på det første spørsmålet ditt – ja, det er mulig og nødvendig å ta spill seriøst!

 • lol

  Når denne annmeldelsen i tar opp flerspillerdelen blir den bare en skygge av det den kunne vært…

  • Hæ? «i tar opp flerspillerdelen» – mener du at karakteren på spillet vil endre seg når jeg får sett ferdig på flerspiller delen?

   • lol

    Beklager gikk litt fort i svingene, mente å skrive: «Når denne annmeldelsen IKKE tar opp flerspillerdelen blir den bare en skygge av det den kunne vært…» :-p

    Men bra annmeldelse av casual delen, gleder meg til du annmelder selve spillet 😉

 • Barney

  Utvikleren har selv sagt at politikk og etiske spørsmål ikke er temaet i dette spillet. Spillet er ment som en hyllest til spesialsoldater. Derfor navnet «Tier 1» (som ikke er navnet på en avdeling, men rankingen på en gruppe avdelinger som kan gjennomføre visse typer oppdrag : http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Mission_Unit ).

  Det hadde vært interessant om spillet hadde hatt fokus på Afghanistan-krigens politiske og etiske spørsmål. Jeg har lest litt av Wikileaks materialet og forstår at det er mange spørsmål som kunne vært tatt opp. Men det er ikke dette spillet dreier seg om, som utviklerne sa i forkant.

  Jeg kommer til å kjøpe dette spillet fordi det vil gi meg et lite innblikk i noen av oppdragene som de hemmeligste krigerne til den mest aktive aktøren i den nåværende krigen utfører. Jeg er en liten fanboy, har ikke noe problem med å innrømme det, har alltid vært interessert i militær og politi. Som så mange andre gutter.

  Det jeg skulle ønske jeg fikk ut av denne anmeldelsen er om spillet hadde lykkes i portrettere disse spesialsoldatene og de oppdrag de utførte (men kanskje det hadde blitt for mye spoiling, og du må vel ha vært spesialsoldat for å kunne si noe vettugt…).

  Men jeg syns uansett at det er litt urettferdig for utvikleren at anmelderen legger vekt på noe ved spillet som utvikleren selv har sagt ikke er fokuset for spillet.

  Ha en fin onsdag! 🙂

 • Tier1

  Spill skal være underholdning og enspillerdelen underholdt meg i 5-6 timer så mission acomplished. Kort til spill å være, men forventet ikke mer. Grafikk er bra, men ikke fantastisk, frihet til å bevege seg i landskap er = null, historien er like engasjerende som i en pornofilm og fiendene stokk dumme, (dette kan være et resultat av neglisert skolegang hos taliban).
  Til tross for dette vil jeg anbefale spillet, men hvis du kun skal spille enspillerdelen så ville jeg satset på å låne framfor å bruke 500 kr. Dvs. timespris på 100 kr.

 • Chris

  Skal dere anmelde Call of Duty: Black Ops snart? Gleder meg til å se hva en av dere mener om det. Jeg gleder meg, har allerede forhåndsbestilt Hardened fra Game.no

 • kropro

  Synes det er rart at ingen lenger setter pris på utviklingen av spill? Det er flere her som sutrer over hvor dyre spillene er, men hvordan skal man ellers kunne utvikle bedre og bedre spill hvis ingen skal betale for det?

  MOH er kanskje den beste spillserien når det kommer til krigsspill og må si meg enig med karskinator om at det er synd at historien fjerner seg fra WW2. Var nettopp det som var særegent med MOH at handlingen omhandlet de ulike kjente situasjonene fra WW2.
  Men har bestilt Tier1 så blir nok en rik opplevelse uansett. Og får oss som ikke sitter å spiller konstant gjennom hele året så kan et slikt spill vare mer enn 6 timer! 😉

 • Eppa

  Jeg har fått fatt i dette spillet idag, og det er ikke så veldig mye jeg spiller på min ps3 for og være helt ærlig, jeg spiller ikveld campaign, uten noe online tilkopling, kort sagt, jeg syntes dette var heftig. Jeg synes anmelder har noen viktige poeng,men jeg synes samtidig dette spillet er så gjennomført bra til fingerspissene at jeg vil definitivt gi det en terningkast 5, kanskje ikke 6 pga noe av det samme anmelder nevner,men definitivt ikke en 3er. Fantastisk grafikk, flotte muligheter med div våpen,flotte landskap, realistiske lyder, rett og slett rått:)

 • «Flere ganger sitter jeg likevel med en sur bismak i munnen – hvorfor reagerer ingen på at du nettopp har teppebombet en afghansk fjellandsby med to helikoptere? Det er kun onde terrorister som viser seg, barna og andre sårbare mennesker gjemmer seg ofte i truende situasjoner.»

  Hvis du hadde fulgt med i spillet, var landsbyen tom sist gang, men at terroristene har kommet tilbake og satt opp en camp der, så det er derfor de «teppebomber» landsbyen, siden de fulgte de fiendtlige bilene. Ser VIRKELIG ikke hva folk reagere så kraftig på, EA og Danger Close har virkelig behandlet soldatene i afghanistan med respekt under spillet, og har prøvd å gjøre det så realistisk som mulig. Hvis DU som anmelder ikke liker den realismen du finner, da er det nok en annen som bør anmelde spillet. Hadde vært fint å se en anmelder som faktisk er objektiv mot dette spillet, og ikke bare sier det alle andre sier. Som de fleste sikkert har fått med seg har våre egne soldater i afghanistan kommet ut med uttaleser om at krig er bedre enn sex. Dette er en soldats syn, akkuratt som de har fått amerikanske soldater til å bidra med sitt syn i spillet. Disse soldatene har også gjort det minst mulig opphissende mot andre amerikanske soldatene, ettersom de selv vet hva de snakker om.

  Tips nr 1 til ALLE anmeldere, prøv å vær litt mer objektiv, og ikke si det dere har hørt og lest på andre nettsider. Jeg har selv spilt igjennom hele spillet 2 ganger nå, og må si at dette var et av de mest realistiske krigsspillene jeg noen sinne har spilt. Dette fortjener IALLEFALL en 5’er fra min side.

  Se på litt av dette innlegget som kritikk på anmeldesen, og resten som mitt syn på saken og spillet.

 • Karl

  Dette var, for meg, en stor nedtur. Har gledet meg i lange tider til dette spillet, men sitter igjen, etter å ha spilt gjennom single player- delen, skuffet!

  Hvorfor:

  Dette er hjerneløs «morro». Man fører bare stikka fremover i påvente av nye fiender. Ekstremt opplagt, derfor bruker jeg betegnelsen hjerneløs. Skulle så inderlig ønske dette spillet var mer likt feks. Operation Flashpoint.

  Mine kriterier for et godt krigsspill er bla. at det må være mulighet for å påvirke div. utfall selv. Her er hele historien tegnet opp og du kan ikke engang vike to meter unna «stien». Totalt strippet for taktikk er det også.

 • Jehova

  Har nå klokket ca 10 timer med multipalyer. Og syns det er en god miks av MWog BFBC. Kartene mindre en i BFBC og gamplayet er ikke fullt så kajpt som i MW. Liker MP delen av spille veldig godt, mens singel player delen var bra men alt for kort.

 • Anders

  Syntes anmelderen bommer helt. Han har sett for mye på The Pacific og Generation Kill. «problemstillingen med krigen i irak» eller generelt det å være i en krig – hva i all verden har det med saken å gjøre. kan ikke huske noen andre fps-krigsspill som har brydd seg om dette. Vi spiller ett spill, vi ser ikke en dokumentar.

  Spill blir vanskeligere og vanskeligere å lage, spesielt fsp-krigsspill. noen av grunnene er nok fordi det er så utrolig mange som er på markedet, og det er vanskelig å skille seg ut. Tidligere har COD Mw 1 OG 2 klart vært mine favoriretter. Måten actionscene er lagd, virkeligheten ved det hele, spillkarakterene osv. Så var skeptisk når jeg satte meg ned med dette, derfor det tok så lang tid før jeg gadd å prøve. Men har nå gått igjennom spillet 3 ganger på sp og har mange timer bak meg med mp – og det er helt klart ny favoritt.

  Dette er utviklet med amerikanske specops for å få det så nær virkeligheten som mulig. Og jeg tviler på at så dedikerte soldater bryr seg om hva som er rett og galt iforhold til den vanlige am-soldaten som fikk valget med fengsel eller tjeneste. Selv vært borte i miljøet, og det er sjeldent diskutert om rett og galt – dette er en jobb.

  Vil han at soldatene mens under ild skal diskutere hva som er rett og galt. Det har vært nok spørsmål rundt krigen i irak, vi trenger ikke fler. Vil ha ett plain og underholdene krigsspill. DICE har gjort en utrolig bra jobb!

 • et ok fps spill men jeg er enig i deg rune når du gir spillet en 3r