En ny norsk filmklassiker er født! Det vil si – den har kommet dundrende ned fra fjellet.

Trolljegeren kombinerer særnorske kulturbegreper med filmatiske virkemidler vi best kjenner fra den andre siden av Atlanteren. Dette har gitt et lykksalig godt resultat.

Filmen er både skummel, spennende og vanvittig morsom! Jeg er vilt begeistret!

Jager noe stort

Dette er av typen film du helst ikke skal vite så mye om. Men dette kan avsløres: Mystiske opptak viser et dokumentarteam fra Høgskolen i Volda forfølge en mann på Vestlandet. De mistenker ham for å være krypskytter på jakt etter bjørn.

Det viser seg at Hans (Otto Jespersen) jager noe mye større. Han påstår i hvert fall det.

Filmteamet overtaler ham til å la dem være med, noe som skal vise seg å ikke være så lurt.

ANMELDELSE: Cloverfield – monsterfilm i New York

Fakta blir hemmeligholdt

Regissør og manusforfatter André Øvredal takker de som leste eventyr for ham som barn i rulleteksten. Det gjør jeg, også!

Filmen renner nemlig over av fantasifulle forklaringer om hva som egentlig foregår i den norske fjellheimen.

Vi står overfor en konspirasjon på høyt plan, der fakta blir hemmeligholdt for det norske folk. Lattermusklene får god trening etterhvert som det ene etter det andre forholdet avdekkes, ofte rotfestet i ekte sannheter.

Ikke bare skummel

Manuset er smart skrevet i en original ramme. Man kan selvsagt trekke klare paralleller til The Blair Witch Project, den amerikanske liksom-dokumentaren som ble en enorm suksess i 1999, men Trolljegeren utmerker seg på mange flere områder enn bare å være skummel.

Øvredal slenger blant annet ut aktuelle kommentarer om alt fra monstermaster til klimaendringer. Dette gjøres i en krevende form, der historien fortelles gjennom tilsynelatende spontane opptak.

Ambisjonsnivået er høyt, men denne filmen sitter på toppen av Galdhøpiggen!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Filmteamet og jegeren i Trolljegeren. (Foto: SF Norge AS)
Filmteamet og jegeren i Trolljegeren. (Foto: SF Norge AS)
Hysterisk morsomt

Otto Jespersen kunne knapt ha spilt rollen sin bedre. Trolljegeren Hans er som skapt for hans bitende humor, avlevert med en slepen og nesten arrogant mine.

Hans er ingen komiker, men måten han uttrykker rimelig drøye setninger på, gjør det hysterisk morsomt. (- En jotne på langtur, det er ikke bra).

Filmteamet spilles av Glenn Erland Tosterud, Tomas Alf Larsen og Johanna Mørck, og fungerer strålende som våre representanter i filmens virkelighet. De gjør alt mer ekte, selv i de eventyrligste situasjoner.

Kom deg på kino!

André Øvredal vant Filmpolitiets kortfilmpris i 2009 (for Brukerstøtte). Nå må jeg finne opp en langfilmpris, for den skal han jaggu få!

SE: Birger Vestmo deler ut Filmpolitiets Kortfilmpris til Brukerstøtte!

Min klare oppfordring er altså: kom deg på kino i en viss fart og se Trolljegeren! I hvert fall før Hollywood eventuelt skulle finne på å lage en remake.

Men jeg ser ikke helt hvordan denne historien skulle fungere bedre noe annet sted enn i norsk fjell og natur!

Om FILMEN

Trolljegeren
 • Trolljegeren
 • Slippdato: 29.10.2010
 • Regi: André Øvredal
 • Utgiver: SF Norge
 • Sjanger: Dokumentar, Skrekk

 • Christer k. johnsen

  Min anmeldelse:

  Jeg syns filmen var bra, spesielt med otto som »hans», de småe komentarene var så bra og passa så inn ! (tror du det er et jævla ekorn som har gjort dette ?) høres på en måte VELDIG alvorlig ut, men likevell så morsom ! elsker filmen som den var, og osen filmen ble filmet var en overaskelse! »Folkene» som filmet, det var ganske braq ! bedre enn den andre filmen ejg så som hadde samme måte…den faila. jeg likte filmen ! Så jeg gir 6/6 ! ikke fordi den er norsk eller at jeg tror på troll…men at den faktisk er bra ! verdt og bli sendt ut i verden ! håper ikke det blir remake !!! da blir jeg sur 🙁 liker den som den er, og jeg elsker at dere har sånne navn på trolla ! tusselad osv osv, ganske bra ! effektene var nice ! ganske bra jobba ! ^^

 • kevin a.j

  beste film ever. håper det aldri blir remake av filmen. eg gir filmen ein sterk 6er frå meg.

 • Ida

  må bare få noe avklart: hva er det de tre studentene skal lage en dokumentar om? har en nokså heftig diskusjon med læreren min om dette…

  • Torfinn

   Hei Ida! Saksa dette fra Filmweb, jeg: «De tre DH-studentene Thomas Schøien, Johanna Pedersen og Kalle Stensvik som går på medialinjen i Volda får som skoleoppgave å lage dokumentarfilm om en lokal personlighet. De velger å fokusere på en folkesky mann som kommer til bygda med jevne mellomrom.»

 • filip

  film is good !!! but its sad and very low the way how they set in polsih guy as the one who is s smugler of dead animals it was just stupid

 • Anonym

  skriver en film andmeldelse her hva er fime fantasy eller

 • Otto Oss

  He, he, he 🙂 til å være norsk og Otto Jespersen på sitt aller beste jeg noen gang har sett, en svak 6’r dette var veldig bra! Ingen har etter det jeg kan se, skrevet eller nevnt noe om vittigheten med de politiske undertoner filmen innholder. Det spisser filmen ekstra bra!….

  Ottos i 100