Alien og Aliens er to av mine absolutt største favorittfilmer, og kanskje mye av årsaken til at jeg ble så huka på film at jeg gjorde filmjournalistikk til mitt levebrød.

Jeg så dem som tenåring, mens antennene fremdeles var rettet utover, og harddisken i hodet ennå var tom.

Jeg husker godt omstendighetene rundt, følelsen mens jeg så dem, og entusiasmen etterpå. Kanskje er det slike opplevelser jeg stadig jager når jeg går på kino.

LES OGSÅ: Filmpolitiets anmeldelse av Alien!

Holder seg godt

Derfor er det så deilig å se disse filmene igjen i den fantastiske Blu-ray-boksen Alien Anthology.

Ikke bare fordi jeg kan mimre, men fordi jeg kan fastslå at filmene fremdeles holder seg svært godt.

Jeg kan konstantere at de virkelig fortjener å være blant mine favoritter.

Oscar-nominert

Alien, Aliens, Alien3 og Alien: Resurrection forteller om en episk kamp mot en ukjent rase fryktinngytende vesener i verdensrommet.

Sigourney Weaver spiller gjennomgangsfiguren Ripley, som går fra å være mild bakgrunnsfigur til en kamperfaren frontsoldat.

Hun ble Oscar-nominert for prestasjonen i Aliens.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Crewet ombord i romskipet Nostromo i Alien. (Foto: SF Norge)
Crewet ombord i romskipet Nostromo i Alien. (Foto: SF Norge)
Varierende filmer

Den første Alien (1979), signert Ridley Scott, er en oppvisning i tilbakeholden skrekk, der vi ser lite av vesenet, men skvetter desto mer når det viser seg. James Camerons Aliens (1986) er en ren actionfilm, med en ulidelig høy spenningskurve.

David Finchers Alien3 (1992) har sine problemer, men den restaurerte arbeidsversjonen, som også kunne sees i DVD-boksen Alien Quadrilogy, er markant bedre og mer utfyllende enn kinoversjonen.

Jean-Pierre Jeunets Alien: Resurrection (1997) er pen, og har sine gode øyeblikk, men var likevel et skuffende komma i Alien-sagaen. Det er de to første filmene som er pålene.

Bedre enn på kino

Alle filmene er representert med både originale kinoversjoner og spesialversjoner, og presenteres altså i HD, i den beste kvaliteten jeg har sett filmene i til nå.

Jeg tør påstå at samtlige ser bedre ut nå enn da de gikk på kino. Her er det ingen striper, lite filmkorn, ingen hoppende, uskarpe eller feilformaterte bilder.

Aliens nyter aller best av forbedringen. Laserdiscen fra 1991 var plaget av et svært grovkornet bilde. Senere DVD-utgivelser var litt bedre, men nå er bilde for bilde renset for korn, og fremstår slik regissør James Cameron selv ønsker.

Både Alien og Aliens ser ut som de kunne vært filmet i fjor!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

En av mange aliens i Aliens. (Foto: SF Norge)
En av mange aliens i Aliens. (Foto: SF Norge)
Ekstremt ekstrastoff

Alien Anthology er laget av Charles de Lauzirika, verdens beste Blu-ray og DVD-produsent!

Han har sørget for at ekstrastoffet på Alien Anthology er enhver filmnerds våte drøm. Det er ekstremt store mengder informasjon her. EKSTREMT!

Hver film har sin egen solide dokumentar, regissert av de Lauzirika. Alle var med i den forrige DVD-boksen, men dokumentaren om Alien3 er nå 21 minutter lenger, og utdyper problemene den unge, debuterende regissøren David Fincher hadde med filmselskapet Fox.

Han har heller ikke denne gangen latt seg intervjue om den problematiske innspillingen, men er mer tilstede i de mange klippene fra filmsettet.

MU-TH-UR

Ellers får du kommentarer, filmmusikk, slettede scener, 12.000 bilder, forlengede scener, trailere, parodier og alt ekstrastoffet fra de klassiske laserdiscutgavene av Alien og Aliens.

Alt kan søkes opp i MU-TH-UR-modus, oppkalt etter hovedkomputeren i Alien, og gir deg lett tilgang til den infoen du måtte være interessert i.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Et eksempel på MU-TH-UR-mode i Alien Anthology. (Foto: SF Norge)
Et eksempel på MU-TH-UR-mode i Alien Anthology. (Foto: SF Norge)
Perfekt oppvarming

Alien Anthology er en vanvittig imponerende utgivelse, og jeg kan ikke fatte og begripe hvordan dette skulle vært gjort bedre.

I boksens innlegg, skriver regissør Ridley Scott at dette er den perfekte oppvarmingen til hans kommende Alien-prequels, og jeg tror ham så gjerne.

Kjøp, kjøp, kjøp!

LES OGSÅ: Ridley Scott om ny Alien-film: – Den blir skikkelig vemmelig!

Om FILMEN

Alien Anthology
 • Alien Anthology
 • Slippdato: 27.10.2010
 • Regi: Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet
 • Utgiver: SF Norge
 • Sjanger: Action, Sci-fi, Skrekk

 • Benjamin B.

  Fantastisk! En velfortjent sekser 🙂
  Er helt på bølgelengde med deg her Birger. Aliens er sannsynligvis den filmen jeg har sett flest ganger, og har vært en av mine absolutte favorittfilmer siden jeg (ulovlig) så Aliens omtrent daglig etter skolen sammen med et par kamerater. Tror til og med vi lekte Aliens (en variasjon av «leke krig»). Tipper vi var rundt 10 år den gangen 🙂
  Alien og Aliens er legendariske, og jeg synes Aliens 3 (med extended versjonen) er langt bedre enn sitt rykte.

 • Frank

  Herlige filmer. Og som Benjamin må jeg også påpeke at Alien3 er mye bedre enn sitt rykte. Og den har alltid vært det. Slutten i Alien3 er perfekt.

 • Vegard

  Hei Birger! Hvis du skulle være så heldig å få intervjue Ridley Scott, bør du spørre han hva han syns om resten av Alien-filmene. Svaret er at han mener Cameron forkludret konseptet med å lage en pompøs action med Aliens og at Alien 4 var et absolutt nullpunkt. Han mener at Alien3 er mer tro mot orginalfilmen.

  • Jeg intervjuet faktisk Ridley Scott i 2002, i forbindelse med lanseringen av Black Hawk Down! Da spurte jeg ham om en eventuell Alien 5. Han var heller ikke den gangen fremmed for tanken, og sa at en eventuell ny Alien-film kanskje kunne bringe oss til uhyrenes hjemplanet. Så får vi se hva det blir til!

  • Litt på sida, men artig trivia:
   Under NRKs årlige skotthyll-mesterskap, stilte Birger og Filmpolitiet under lagnavnet Ridley Scott-hyll.

 • ROB

  En god appendiks kan vere H.R. Giegers «coffee table book» om Alien og filminnspillingen. Interessante betraktninger rundt monster design og filminnspillingen

 • kommer det en video anmeldelse?

  • Nei, ikke denne gangen. Det er for mye jobb for oss å få tak i klarert materiale på såpass gamle filmer.

 • Truls Johnsen

  Helt enig med deg her Birger, sjelden at man finner slike produksjoner lenger i SciFi/grøsser sjangeren..
  Jakter ennå på filmer som kan gi meg slike «grøss» og gode opplevelser som Alien og Aliens gjorde på 80tallet- Denne havner garantert i samlingen, ved siden av Qadrilogien 😉
  Takk for nydelig anmeldelse!

 • Birger, kan du kommentere hvilken av filmene som har en bedre directors cut eller om kinoversionen faktisk er bedre, og om du kunne svart på min kommentar vedrørende alle 4 filmene hadde det vært supert, starter directors cut av Aliens at the moment!

 • Markus

  Jeg DIGGER Alien! Fantastiske filmer!

 • Lars

  Da jeg var yngre likte jeg nok best «Aliens» grunnet alle action ellementene, sett i forhold til den første og tredje. Da den fjerde kom ble jeg ganske skuffet ettersom jeg da hadde lært å sette mer pris på den første filmen og dens nedtonede stil.

  Med det mener jeg at Ridley Scott fokuserte mer på å skape en kombinasjon av spenning og angst gjennom å fokusere mer på karakterer og stemnigen dem i mellom sett ut i fra den fortvilede situasjonen de befinner seg i. Det at Scott egentlig fokuserer ganske så lite på selve monsteret og hvordan det ser ut er også med på å understreke at her kommer karakterenes relasjoner og situasjon i første rekke. Dette klarte også den tredje filmen veldig bra, noe som David Fincher skal ha all mulig ære for, i hvert fall når man vet hvor mye tull og problemer det var i forbindelse med innspillingen av denne filmen. Det gjelder både i forbindelse med pre-produksjon og under selve filmingen. For dere som er interessert i å lese mer om dette så anbefaler jeg trivia om filmen fra IMDB. http://www.imdb.com/title/tt0103644/trivi

  Vedrørende den fjerde filmen så hadde den en enkel setting og en like enkel historie som jeg synes var med på å gjøre den til en middelmådig film. Jeg synes også du kan merke det godt på skuespillerene at de ikke alle er like motiverte, noe som filmen bærer preg av. Det topper seg når den klonende alien/Ripley skapningen åpenbarer seg i filmens siste del, og ikke på en positiv måte. Jeg mener også å ha lest et sted at Sigourney Weaver ikke likte manuset i det hele tatt og at den eneste grunnen til at hun tok rollen var at hun fikk voldsomt godt betalt..

  Aliens som jeg har vært inne på er en ren action fest, og en meget bra en. Cameron er jo en av de aller beste på akkurat dette området. Han skal også ha skryt for design av kulisser osv. noe denne filmen er best på av dem alle. At han introduserer en liten jente «Newt» som en del av handlingen er kun for at han da hadde en unskyldning for å tone ned tempoet i filmen, noe som fungerer middelmådig etter min mening. Jeg er en av dem som synes dette ødelegger filmen litt ettersom det tilfører filmen unødvendig sentimentale ellementer. I filmer som dette bør man fokusere på det ekstreme, dystre, desperate og ikke introdusere et ellement som stykker opp dette. Hvis tanken var å «gi» Ripley en «ny» datter sett med tanke på at hun har mistet sin mens hun har svevet rundt i verdensrommet i x-antall år så greit nok. Da kan man til dels forstå hvorfor dette er blitt en del av historien. Men dette visste jo ikke publikum som så kinoversjonen i sin tid siden scenen som forteller om Ripley datter jo ble klippet bort i denne.

  At manusforfatterne til den tredje filmen valgte å fjerne Newt med å la henne omkomme i krasjet tyder vel på at de følte at det var unødvendig å ha hennes rollefigur med videre ettersom det klart ville påvirke den mørke og dystre handlingen i denne filmen.

  Karakteren du ga denne boksen er jeg helt enig i. Det er tre monumentale filmer og en middelmådig i en utrolig flott gjengivelse. Ekstramateriale er også fantastisk.

 • morten

  Så betyr det at Anthology i all hovedsak er en HD-utgave av Quadrilogy?? Dvs. med unntak av en litt lengre dokumentar om Alien 3.

  • Lyden på workprint-versjonen av Alien3 er også forbedret. Du får også så godt som alt ekstrastoff fra alle tidligere utgivelser av Alien-filmene, samt nye dokumentarsnutter kalt «enhancement pods». Synes det er en god deal, jeg!

 • Morten Bjørnådal

  spørsmål, om dere sjekker «gammle» saker enda, men er dette: http://www.play.com/DVD/Blu-ray/4-/15844542/Alien-Anthology-Box-Set/Product.html  Samme «Alien Anthology» Går ut i fra det, men blir smått litt forvirra av alle de forskjellige coverene produsentene smått oppererer med! :/

 • Asle Nymann

  OMG! Kommer det flere Aliens-filmer? Wunderbahr! Jeg har nok omtrent det samme forholdet til Aliens som du har, og de er fortsatt ekstremt høyt på min liste over favoritter. Særlig de to første. Ikke for det, Aliens 3 var ganske kul, den også, men fireren var bare merkelig. Men det er greit nok. De reflekterer jo forskjellige regissørers take på aliens, sammen med perioden de er laget i. Aliens bærer iallfall VELDIG preg av å være unnfanget i Rambo-æraen. Jeg har ofte lurt på åssen Aliens-filmene ville blitt dersom de hadde gjort som det visstnok opprinnelig var tenkt, og latt Ripley være en mann. Jeg syns mye av nerven i det kommer fra Ripleys persona slike Sigourney Weaver gestalter henne. Men kanskje det bare er at jeg alltid har likt Weaver.

 • Asle Nymann

  Å. Jeg ser at prequelen antakeligvis var Prometheus. SKUFFA!!