Mummidalen har vært med meg så lenge jeg kan huske, men jeg er faktisk usikker på hvor langt tilbake jeg kan huske. Det jeg tror, er at jeg ble sittende med småsøsknene mine og se på når de så på Mummidalen på tv, og det jeg så da, var den japanske animasjonsserien I Mummidalen.

Filmen har sine skumle øyeblikk.

Fantastisk filt

Men innerst, bak i den svarteste mørke hukommelsen, sitter svake minner om en dukkeserie som var lagd av filt: Mummitrollene.

Og forskjellen på denne dukkeserien og animasjonsserien som gikk på nittitallet var forholdsvis stor, både av utseende og av innhold, syntes jeg selv. Utseendemessig kunne I Mummidalen vært lagd av Hayao MiyazakiMin Nabo Totoro-tiden. Serien var sammenhengende, logisk og de trådene som ble lagt ut, ble tilslutt nøstet opp.

SE OGSÅ: Pixar innfrir alle forventninger i Toy Story 3!

Mummitrollene derimot, var lagd av filt som var lagt lagvis i sterke farger, og iblant kunne jeg gjenkjenne hverdagslige ting som var brukt som rekvisitter for å illudere noe helt annet. Slik som knapper og flaskekorker. Historiene slik jeg husker dem her, var mer tilfeldige: figurer kom og gikk, parallelle plott ble ikke alltid avsluttet og handlingen ble drevet fremover via innfallsmetoden. Jeg mener å huske at jeg likte sistnevnte veldig godt.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Mummitrollet - Kometen kommer (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mummipappa og Mummimamma tar farvel med ekspedisjonen. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Gledelige nyheter

Derfor kom det brått og gledelig på når jeg en gang i sommer eller i vår på en eller annen måte fikk nyss i at en ny Mummifilm var på trappene. Jeg hørte rykter om Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Peter Stormare og flere andre kjente svenske skuespillere skulle være stemmeskuespillere og jeg fikk tilslutt lett meg frem til en trailer på youtube med engelske stemmeskuespillere. Stemmeskuespilleriet sugde, men bildene var mer enn nok. Jeg skjønte at dette har jeg sett før, fordi filmen er satt sammen av tv-serien Mummitrollene fra min egen barndom.

SE OGSÅ: Skarsgård skal banke aliens i Battleship!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Mummitrollet - Kometen kommer (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mummitrollet - Kometen kommer (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Oppfyller alle krav

Den ferdige filmen Mummitrollet – Kometen kommer, oppfyller alle mine krav til barnefilm i dag og setter et nydelig eksempel på hvordan film kan gjenskapes fra eksisterende materiale. Serien ble opprinnelig produsert i perioden 1979-1982 av det polske studioet Se-ma-for, som klinket til og vant oscar i 2008 for beste animerte kortfilm med Peter og Ulven.

Regissør Maria Lindberg har gjort et modig valg, synes jeg. Men et helt riktig et: den tjue år gamle serien har så vanvittig livets rett den dag i dag. Godt håndverk har det med det.
Å se Mummitrollet – Kometen kommer i dagens lys, er veldig stimulerende på en sjelden måte. De myke overflatene og den ærlige og samtidig fascinerende animasjonsteknikken setter meg i en slags meditativ husflidsstemning som passer meg glimrende nå før jul. Jeg fikk lyst til å klippe og lime og henge en Snusmumrikk på juletreet i år.

SE OGSÅ: Anmeldelsen av Bent Hamers Hjem til jul!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Mummitrollet - Kometen kommer (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Snorkfrøken og Mummitrollet. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Norske stemmetalenter

De norske stemmene består blant annet av Alexander Rybak (Mummitrollet), Moa Meinich (Snorkfrøken), Laila Goody (Mummimamma) og Mads Ousdal (Snusmumrikken), og de gir alle sammen utmerket liv til de mimikkløse dukkene. Den opprinnelige tv-serien hadde kun fortellerstemme, og regissør Lindberg gjorde det rette når hun bestemte seg for å legge stemmer til hver enkelt figur i tillegg til fortellerstemmen.

Mummitrollet – Kometen kommer har blitt en vakker, skummel og rørende film, og det anbefales å se den sammen med de minste. Både fordi den har sine skumle øyeblikk, men også fordi jeg tror dere voksne vil få et glimrende retroøyeblikk.

Til slutt synger Björk over rulleteksten og de dansende figurene er akkurat så psykedeliske som barneunderholdning bør være.

SE OGSÅ: Flere seksere fra Filmpolitiet!

Om FILMEN

Mummitrollet - Kometen kommer
 • Mummitrollet - Kometen kommer
 • Slippdato: 26.11.2010
 • Regi: Maria Lindberg
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Animert, Barn, Eventyr, Familie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Mikki

  Nevnes det ikke at «Mummitrollet – Kometen kommer» opprinnelig er en tegnefilm? Vil nok tro at det er noen paralleller å trekke her.

  • Guro

   Vil tro historien kommer fra bøkene til Tove Jansson 🙂 Synes de gamle filmene er helt fantastiske!

   • Mikki

    Det har du nok rett i Guro. Tegnefilmen så jeg en del ganger som fem- seksåring, det var stas den gangen. 🙂

  • Hei Mikki! Kometen kommer er opprinnelig en bok som har blitt skildret i både tegneserie, animasjonsfilm og dukkefilm, så versjonene er mange. Hvis du mener denne tegnefilmversjonen, så er den fra 1990, mens filmen som har premiere fredag egentlig er fra 1979 – 1982.

   • andre

    Wikipedia<3 llr hva? du sitter nokk ikke med. Dominat kunnskap om Mummitrollet historie
    klassisk, spydig kritiker type du:D sykt random anmeldelse anyways

 • JFK

  Dette kunne jo vært verdt å se for nostalgiens skyld, hadde de ikke ødelagt hele den norske versjonen med å gi hovedstemmen til Rybakken.

  Kanskje det blir mulig å få sett en annen dubbing?

  • Her er lista over castet (sakset rett fra wiki, siden jeg er wikifan). De engelske stemmeskuespillerne står først, deretter de svenske/finske. Jeg tror de finske stemmeskuespillerne har lest inn på finlandssvensk, altså svensk med en ganske sterk aksent.
   * Max von Sydow / Tapani Perttu as narrator
   * Stellan Skarsgård as Moominpappa and Hemulens / Tapani Perttu as Moominpappa
   * Alexander Skarsgård / Jasper Pääkkönen as Moomin
   * Peter Stormare / Taneli Mäkelä as Snufkin
   * Mads Mikkelsen / Ilpo Mikkonen as Sniff
   * Helena Mattsson as Snork Maiden
   * Johanna Viksten as Moominmamma
   * Jarmo Koski as Snork
   * Outi Alanen as Little My
   * Jarmo Koski as Hemulen

   Og her er traileren med von Sydow og gjengen:

 • Marianne

  Hva med å bare sette den opp på originalspråket? Eller, på svensk m Skarsgårdene og co? Måtte jo vært best, og dagens unge skjønner vel svensk, selv om de ikke er vokst opp med svensk barnetv slik bla undertegnede er?

  Slipper Rybak, får SKarsgårds x 2 & Stormare. Tjobing!

  -m-77.

  • M

   Dei har originalstemmene ja, på engelsk. Filmen skal introdusere mummitrolla for USA.

 • Snusmumrikken

  For min egen del så er det de japanske tegnefilmversjonene som har definert mitt intrykk av Mummitrollet og gjengen. Hadde vært morsomt å se dette tatt opp på nytt, om ikke Janssons historier er oppbrukt.

  De gamle filtfigurene er jo, som anmeldelsen nevner, nesten mer skumle enn de er koselige.

 • Dr Munk

  Bra skrevet anmeldelse. Bortsett fra følgende passasje: «Utseendemessig kunne I Mummidalen kunne vært lagd av Hayao Miyazaki på Min Nabo Totoro-tiden»

  Nei. «I Mummidalen» er ikke i nærheten av Miyazakis tegnede univers. Den japanske versjonen av Mummidalen er grei og holder et okei nivå som tv serie, men Miazakis filmer er gjennomført og laget på et helt annet nivå, særlig «Totoro» står ut som en av verdens fremste helaftens tegnefilmer.

  • Å si at Miyazaki kunne stått bak var å dra på, Dr.Munk, jeg er enig i det. Det er faktisk en ganske drøy påstand når jeg ser den i etterkant.

   Det jeg ville si, var at I Mummidalen utseendemessig hører til i den japanske animasjonstradisjonen. Og kanskje føyd til at her er Miyazaki den mest kjente internasjonalt.

 • Det var ikke Donald som lærte meg å lese; det var Mummitegneserien om marsboeren som så ut som en parafinlampe. Jeg har lest alle tegneseriene igjen som voksen, og finner dem fremdeles underholdende 🙂

 • Sarah

  Åh, hvor jeg gleder meg! Tegnefilmen Kometen Kommer er fremdeles en av favorittfilmene mine, og jeg har den på VHS enda. Dette må jo bare bli enda bedre, herlig at den fikk en sekser!

 • «Utseendemessig kunne I Mummidalen vært lagd av Hayao Miyazaki på Min Nabo Totoro-tiden.»
  Det er jo ikke så rart, for den er nemlig laget av japanere.

 • fAEN SJER ME Å GI FILMEN 6?
  bætre SKJIT fra start te slutt.

 • Noen som har den gamle, originale filmen på vhs og som ønsker å selge den, evnt låne den bort ? Kontakt 988 17 138-sms. På forhånd takk !

 • Filmen fortjener en 6’er når den er på TEGNEFILM! skjer med å ødelegge filmen? noen som vet hvor man får tak i den EKTE filmen ! ?