Den nest siste filmen i eventyret om Harry Potter har hatt førpremiere. Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1 fikk terningkast fire av Filmpolitiets Birger Vetsmo, som mente at filmen var akkurat passe eventyrlig.

Les hele anmeldelsen her!

Magi og eventyr er alltid spennende på film, og i anledning Harry Potter har vi i Filmpolitiet bestemt oss for at trollmenn på film skal være tema for denne ukens topp 5-liste.

Som en ekte fantasy-nerd med sansen for alt som heter eventyr, så er det jeg som har fått det ærefulle oppdraget med å sette opp denne listen.

Jeg er veldig glad i Harry Potter og hele hans univers. Jeg har lest alle bøkene en rekke ganger og er også glad i filmene. Jeg har likevel ikke tatt med hverken Harry Potter, Dumbledore eller noen andre fra Hogwarts på min liste.

Noen av dere synes kanskje det er rart, men grunnen er rett og slett at jeg mener at mine favoritter er bedre.

Uenig, sier du? Vel, da får du legge igjen et svar med dine favoritter i kommentarfeltet!

5:
Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz bringer mange gode minner fra barndommen. Jeg så filmen før jeg kunne engelsk, så jeg forsto ikke hva de sa. Likevel gjorde filmen stort inntrykk på meg, og trollmannen, som jeg synes var ganske skummel, var det mest spennende av alt.

Les også: Dette er verdens viktigste film

Det som er så morsomt med Trollmannen fra Oz er at han egentlig ikke er skummel eller flink med trolldom i det hele tatt. Når Dorothy, Fugleskremselet, Tinnmannen og Løven endelig har klart å ta livet av The Wicked Witch of the West og bringer sopelimen hennes til Trollmannen, så får de seg en overraskelse.

Trollmannen fra Oz prøver da å vri seg unna å oppfylle ønskene deres, siden han ikke har peiling på magi.

For meg er det likevel en selvfølge å ta med Trollmannen fra Oz i min liste over topp 5 trollmenn.

Han er koselig og morsom og er helt klart en viktig del av trollmannhistorien på film, slik selve filmen er en viktig del av filmhistorien.

Klikk på bildet for å se en morsom scene fra filmen!

Trollmannen fra Oz var ikke så skummel likevel. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)
5:
Mortiana i Robin Hood

Da jeg var liten fikk jeg egentlig ikke lov til å se Robin Hood: Prince of Thieves. Det hindret selvfølgelig ikke mine eldre brødre i å vise meg nettopp den filmen. Og i en lengre periode fra omtrent 1991-1995 så var Kevin Costner min store helt – Robin Hood var favorittfilmen. Så kom Waterworld og ødela det forholdet!

Les også: Fra sverd til maskingevær

Men nok om det – for vi er her for å snakke om trollmenn, ikke sant? Det er forøvrig ingen trollmann med i Prince of Thieves, men filmen kan imidlertid skilte med en skikkelig jævlig heks!

En heks er jo rett og slett en kvinnelig trollmann og heksa Mortiana fortjener en plass på denne listen.

Da jeg så Robin Hood: Prince of Thieves for første gang holdt jeg på å tisse i buksa da Mortiana dukket opp. For hun er virkelig den styggeste heksa jeg noen gang har sett på film.

Med svært, men likevel tynt, hvitt hår og lange, sylskarpe negler, pluss ett blindt, hvitt øye på toppen av det hele så var hun så skremmende som det gikk an å bli.

Geraldine McEwan spiller i tillegg rollen som heksa utrolig godt. Den skingrende stemmen hennes gir meg grøss oppover armene og bidrar til at Mortiana blir en av de verste heksene i filmhistorien! Og da mener jeg verste i sin beste forstand.

I starten av filmen spør Mortiana at Robin Hoods venn Azeem kommer til å drepe henne. Trykk på støgga for å se klippet:

heksa er skikkelig stygg i Robin Hood - Tyvenes Prins. (Foto: Morgan Creek)

5:
Hauru fra Det levende slottet

Jeg elsker filmene til Hayao Miyazaki. Han har så mange gode figurer som jeg er veldig glad i . En av disse er Hauru i filmen Hauru no Ugoku Shiro aka Howl’s Moving Castle, eller Det levende slottet som den heter på norsk.

Grunnen til at jeg er så glad i Hauru er ikke bare fordi han er en fabelaktig trollmann, men fordi han er et veldig komplekst menneske.

Han er en interessant person med mange lag, som spenner fra å være barnslig og forfengelig, til å være god og full av visdom.

Det levende slottet handler om den unge kvinnen Sophie, som blir forvandlet til en gammel dame av en ond heks. Det er ikke nok med at Sophie nå blir gammel og stygg, forbannelsen forhindrer henne også i å fortelle om hva som har skjedd. Hun møter trollmannen Hauru og forelsker seg etter hvert i ham.

Når jeg ser Det levende slottet blir jeg alltid veldig grepet av Haurus sterke personlighet. Og forholdet mellom ham og Sophie er en mektig kjærlighetshistorie som rører meg dypt inn i sjela!

Hauru og Sophie i Det levende slottet. (Foto: Toho)

Hauru er svært opptatt av utseendet sitt og sårer Sophie dypt når han sier ting som at det ikke er verdt å leve hvis man ikke er pen. Se klippet her:

5:
Merlin i Sverdet i Stenen

Du skal lete lenge etter en trollmann som er mer kjent enn Merlin fra fortellingen om Arthur og det runde bor. Jeg er svært glad i Disney sin tolkning av eventyret, som har vært en viktig del av min barndom.

Jeg har ikke tallet på hvor mange ganger jeg har sett Sverdet i Stenen. Da jeg var liten hadde vi filmen på VHS og vi pleide ofte å spole filmen tilbake da den var ferdig og se den på nytt med det samme. Filmen var selvfølgelig like morsom hver eneste gang!

Les også: Topp 5 fugler

Det er trollmannen Merlin som skaper de fleste av de morsomme situasjonene i filmen, og figuren Merlin er utrolig morsom i seg selv.

Han er ikke bare en allmektig trollmann, men også en klønete, bitter gammel mann som er dritt lei av å bo i middelalderen.

For Merlin har jo selvsagt vært i fremtiden og vet hvilke vidundre som finnes der. Han hater å ikke ha elektrisitet og annen luksus de ikke hadde i middelalderen.

Jeg mener helt klart at Sverdet i Stenen er best på norsk. Mye av grunnen til det er at Harald Mæle sin stemme er fantastisk som Merlin.

Han klarer å være både gretten, gammal gubbe og vis, allmektig trollmann på samme tid. Jeg blir aldri lei denne fantastiske figuren!

Arthur og Merlin i Sverdet i Stenen. (Foto: Disney Interactive Entertainment)

Klikk på bildet for å se starten av Sverdet i Stenen:

5:
Gandalf

For meg er det ingen over, ingen ved siden! Gandalf har betydd så utrolig mye for meg i løpet av livet.

Han har vært med meg helt siden jeg leste Hobbiten for første gang da jeg var omtrent ni år gammel og gjennom mange år med en etter hvert utslitt utgave av Ringenes Herre.

Gandalf er mektig, men likevel stillferdig. Det er ikke ofte Gandalf viser sin magi direkte, men han trenger ikke det for å være min absolutte favoritttrollmann. Han er så full av kunnskap og visdom, for ikke å glemme den godheten han utstråler. Han er også vittig, ofte med en tørr kommentar på lur.

Det finnes ingen større trollmenn enn Gandalf, så enkelt er det!

Det er få skuespillere som noen gang har stått overfor så mange forventninger og tanker om rollefiguren sin som Ian McKellen da han spilte Gandalf i Peter Jackson sine Ringenes Herre-filmer.

Det kan ikke ha vært lett å prøve å tilfredsstille 60 års opphoping av tanker og bilder på hvordan Tolkiens fantastiske trollmann skulle være, men han klarte det med glans.

Jeg vet ikke om en eneste person som ikke elsket McKellens Gandalf. Personlig så klarer jeg ikke å forestille meg at noen andre noensinne kunne spilt ham. Ian McKellen er helt fantastisk i sin rolle som den gamle trollmannen i Peter Jackson sine Ringenes Herre-filmer.

Et av mine favorittøyeblikk i Ringens Brorskap er når Gandalf kommer med noen visdomsord til Frodo mens de er i Moria.

Ian McKellen er perfekt som Galndalf. (Foto: New Line Cinema)

Klikk på bildet for å se øyeblikket:

 • Helt enig! Gandalf ruler!

 • Agnes

  Er berre så enig, han er heilt FANTASTISK!!!!!!!!

 • jompa

  «What is steel compared to the hand that wields it?»

  Thulsa Doom fra Conan the Barbarian, spilt av James Earl Jones.

 • Ulrik

  Syns nå du kunne skilt hekser fra trollmenn. Savna kanskje Humlesnurr her. Enig at Gandalf må være med da 😉

  • hedda

   helt enig, jeg syntes også definitivt Humlesnurr burde vært med på lista! han har betydd utrolig mye for millioner av mennesker i så mange år!

 • oddsock

  «There are some who call me… Tim.»

  – Tim the enchanter, fra Monty Python and The Holy Grail. http://www.youtube.com/watch?v=aZJZK6rzjns

 • David

  Litt usikker på kriteriene det blir vurdert etter, men mest sjarmerende magikere er i alle fall for meg:

  Willow
  Miranda i Reisen til Melonia
  Schmendrik i Last Unicorn

  Appropo Robin Hood så var det også flere onde trollmenn som skremte vettet av meg som liten i Robin of Sherwood serien..

 • Kjetil

  Humlesnurr?

 • Ragnhild

  Ja, hvor ble det av Humlesnurr?

 • Humlesnurr

  Humlesnurr er nr1 på min liste, og Gandalf som nr2

 • Olivia

  Miracle Max frå The Princess Bride! Ganske enkelt genial. «Have fun storming the castle…»

 • Mathilde

  For det om journalisten fikk «det ærefulle oppdraget med å sette opp denne listen», synes jeg det ble en litt vel subjektiv vinkling på den. Greit at man mener sine egne favoritter er de beste (hvem gjør vel ikke det?), men det går an å lage en liste hvor både subjektivitet og objektivitet blir lagt vekt på. Det hadde i mine øyne gitt en mye bedre liste, og i alt en mye bedre artikkel.

  • Loff

   Ja, hvorfor ikke bare konstruere en totalt objektiv robot som kan gi oss anmeldelser i stedet. Jeg hater subjektivitet, det er bare så jævlig menneskelig. Alle anmeldere som ikke anmelder helt uafissert av egne inntrykk er skikkelig teite.

   • Mathilde

    lol. hele poenget med kommentaren min var at «det går an å lage en liste hvor både subjektivitet og objektivitet blir lagt vekt på».

  • Marte Hedenstad

   Hei Mathilde! Hele poenget med denne lister er nettopp at den skal være subjektiv. Dette er min favorittliste, og du må veldig gjerne fortelle meg hva din er 🙂

 • Merlin

  Synes de levende magikerne er bra jeg.

  Svein Rygh er jo bra.
  http://www.youtube.com/watch?v=69GMr3RlpgU&feature=player_embedded

  For å kunne gjøre som Svein kan man begynne å øve seg med en telekinetic enhancer
  http://www.youtube.com/watch?v=LmKMldwY20I&feature=related

  Men, selvfølgelig, magi finnes jo ikke…

 • K-H

  Gandalf: ringenes herre
  Allanon: legenden om Shannaras etterkommere.
  Humlesnurr: Harry Potter
  merlin:

 • runis

  Enig med oddsock. Tim the Enchanter er best.

 • Fisken

  Min favoritttrollmann er helt klart Severus Snape fra Harry Potter.

 • Kate Von W

  Helt enig med første plassen, men synest at Dumbledore hadde fortjent en plass på lista

 • silje

  Siljes liste

  5.Miracle Max – Princess Bride
  4.Wizzard Of Oz
  3.Severus Snape-Harry Potter
  2.Sarumann the White- Lord of the Rings
  1.Gandalv the Gray- Lord of the rings

  (ja eg likte både Saruman og Gandalv bedre før farge opprykk…)

 • rune

  Har ingen trollmenn som favoritt.men min helt er Jesus Kristus.Han er ingen trollmann,men verdens
  frelser.Halleluja

  • Truls

   I lol`d

   -Kristen

 • SS

  Elminster Aumar fra Ed Greenwoods `Forgotten Realms` troner øverst her, og sikkert for mange som vet hvem han er.

 • SS

  Dog ikke fra film (enda?), men må nevne Elminster Aumar fra Ed Greenwoods `Forgotten Realms`, troner øverst på min liste, og sikkert hos mange som vet hvem han er.

 • He-chan

  Tyro, Lord Dunstany..eller hvilken som helst skikkelse han hadde i trilogien om King Rolen’s kin. Selvfølgelig også Gandalf. Og slenger meg på Team Snape. ^^

 • Lars

  Herre min hatt!

  Egg-Shen er jo ikke her!!! Men gandalf ja, sant som nr. 1. Så Mr Egg 🙂 «Big trouble in little china»

 • Chris

  Jeg tror ikke det var Harald Mæhle som hadde Merlins stemme i den norske versjonen av Sverdet i Stenen..?

  • Joda, Harald Mæle hadde stemmen til Merlin og Sir Ector. Han hadde også fortellerstemmen. Og Anders Hatlo var helt fantastisk som Arkimedes 😀

   Her er en av kildene jeg har brukt:
   http://www.filmfront.no/releasefull/7434/Sverdet%20i%20stenen

   • Chris

    Jeg husker godt fortellerstemmen og stemmen til Sir Ector, men jeg kan faktisk ikke huske at han også hadde Merlins stemme. Kanskje på tide å leite filmen fram igjen? 😀

    • Ja, den er absolutt verdt å se igjen, den er jo så morsom! 🙂 Når det gjelder stemmene så har jeg ikke sjanse til å høre at det er samme person, selv når jeg vet at det er det. Så han er tydeligvis flink han Mæle! 🙂

     • Chris

      Han er jo praktisk talt kongen av norsk dubbing! Det går nesten ikke an å se én dubbet film uten at hans stemme dukker opp. Og så mange forskjellige stemmer han greier å lage – det er ganske enkelt fantastisk.

 • 1. Humlesnurr
  2. Obi Wan Kenobi?
  3. Gandalf
  4. Slur
  5. Tim the Enchanter

  Vanskelig og lage en list når det er så mange fremtrendende figurer innen fiksjonen.

  • Troy

   En jedi er ikke en trollmann, sånn btw….

   • Nei en jedi faller vel inn under samme kategori om Jesus og Captain Planet?

  • Eirik Sætre Bjoland

   Legitimt.
   Obi-Wan må kunne regnes som ein trollmann i «A New Hope». Han fyller ein klassisk rolle. Vis, gammel, tilbakketrukken mentor som har magiske evner? Høres ut som en trollmann spør du meg!

   Og Tim! At eg ikkje tenkte på det. Han er definitivt med!

   Rekkefølgen på ei slik liste vil jo alltids være heilt subjektiv, så den legger eg meg ikkje oppi.

 • Alexander

  HVORFOR er ikke Rektor Albus Hummlesnurr på denne listen?

 • YEAH!

  Gandalf og Dumbledore(Humlesnurr på norsk) er de beste!

 • Lars

  Gandalf er en kul trollmann men han kan ikke magi!
  pa de tre ringenens herre bokene sa klarer han og lyse pa de dragelignende tingene (azgul). Tror han tenner opp ild i Hobitten og det er vel det gandalf klarte!

  • Petter

   Husk at Gandalf hadde en trollmanns duel med Sarumann hvor han brukte magi til å dytte han in i vegger og slikt… Han forvandlet også en sommerfugl til en ørn og brukte magi i sverdet sitt når han kjempet mot Balrogen. Gandalf varmet opp sverdet til Aragorn og han lagde jo sånne røykringer.

   • Petter

    Røykringer kan man klare og lage uten magi men han forvandlet en av dem til et skip.

 • Petter

  1. Gandalf
  2. Dombledore
  3. Hauru
  4. Merlin
  5. Severus Snape

 • Øyvind

  Gandalf er nr. 1, men du kunne ha hatt med Dumbledore…

 • Aleksander

  Humlesnurr burde vært med! O.o

 • severus  snape<3 

 • tørr jeg spørre hvor dumbledore er? en visere trollmann enn han eksisterer faktisk ikke. dårlig rangering..

 • Roy Oestensen

  Egentlig savner jeg hovedpersonen i Ursula le Guins verk Earsea Cycle, Ged, men bøkene hennes er vel ikke filmatisert, så han faller utenfor, dessverre. Men jeg synes han er en av de mektigste trollmennene som er beskrevet i fantasy-sjangeren.

  • David Børresen

   Filmatisert 2 ganger. Som TV-serie (Ganske så dårlig) og som anime (også skuffende affære).
   Du trenger ikke se dem selv om du er fan, Le Guin hatet serien dypt og inderlig.