Hver lille julaften viser NRK3 en film som mange nordmenn har et nært og kjært forhold til, nemlig rockemusikalen Med Grimm og Gru.

Vi sendte denne filmen første gang i 1982, og den ble sendt om igjen med ujevne mellomrom de neste 25 åra. Nå er den fast post på NRK3 lille julaften.

Du kan også se filmen når som helst i NRKs nett-TV!

Likevel er lite kjent omkring Med Grimm og Gru. Det er ikke lett å finne ut så mye om den, heller. Jeg har forsøkt å grave litt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Titi Surus entourage i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)
Titi Surus entourage i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)

Tre språk, sirkus og isballett

Med Grimm og Gru er fra 1976 og er en rumensk-russisk-fransk co-produksjon, innspilt i studioene Buftea i Bucuresti og Mosfilm i Moskva.

Den ble filmet simultant på tre språk, nemlig engelsk, russisk og rumensk, med både russiske og rumenske skuespillere. Den har også medlemmer fra Moskvas sirkus og isballett.

Det er den engelske versjonen vi kjenner, og den heter egentlig Rock ‘n Roll Wolf. Men på både russisk og rumensk går den under navnet Mama.

Rumensk opphav

Mange tror filmen er basert på ett av eventyrene som de tyske brødrene Grimm samlet inn tidlig på 1800-tallet, nærmere bestemt Der Wolf und die sieben jungen Geißlein.

Men den er egentlig basert på en historie av Ion Creanga, som er en viktig del av rumensk eventyrtradisjon.

Regissøren Elisabeta Bostan hadde allerede filmatisert flere av hans historier da hun i 1976 gikk løs på Geitemor og hennes tre killinger, som virker å være en variasjon av Grimm-versjonen, men mye mørkere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sexy sau i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)
Sexy sau i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)

Blodige konsekvenser

Handlingen er i svært korte trekk slik: Geitemor Rada (Ljudmila Gurchenko) lærer killingene sine en sang hun kan synge slik at de vet at det er hun som står utenfor døren og vil inn.

Men ulven Titi Suru (Mikhail Boyarsky) overhører sangen, lærer seg den, og forsøker å etterligne Radas stemme.

I den originale historien får dette blodige konsekvenser, både for to av tre killinger og ulven selv, men filmversjonen er langt snillere. Alt går bra til slutt.

Musikken fenger

Det er mye som er fantastisk ved denne filmen. Kostymene og kulissene er søte og detaljerte, åpenbart kreert med mye kunnskap og tålmodighet.

Skuespillerne gjør også mye morsomt med rollene sine, men det beste er musikken, komponert av rumenske Temistocle Popa og franske Gérard Bourgeois.

Den mest kjente låta er Mummy’s Home, men det er flere andre melodier som fenger. Mange har åpenbart et preg av rumensk folkemusikk, mens andre orkestrale produksjoner forsterker mer drømmeaktige sekvenser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Potensiell ulvemat i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)
Potensiell ulvemat i Med Grimm og gru. (Foto: Mosfilm)

Vanskelig å få tak i

Med Grimm og Gru er vanskelig å få tak i på disk. Jeg kjøpte en russisk DVD på eBay. Den engelske versjonen har aldri vært utgitt i noe format.

Du kan riktignok se den på NRK, men versjonen vi har i vårt arkiv er gammel og dårlig, og dessuten blir det flotte widescreen-bildet brutalt kuttet på begge sider for å presentere filmen i 4:3-formatet, som var standard den gangen NRK kjøpte filmen.

Vakker i widescreen

Den russiske DVD’en er dessverre ikke-anamorfisk, altså ikke optimert for 16:9-skjermer, men når jeg zoomer bildet på flatskjermen, er det likevel mulig å se hvor vakker filmen er i widescreen.

Den skriker noe voldsomt etter en restaurering når det gjelder både bilde og lyd, men siden vi snakker om en østblokk-produksjon fra 1970-tallet, hvor rettighetene kanskje er spredd for alle vinder, kan vi kanskje ikke håpe på det.

Så inntil videre får vi kose oss med Med Grimm og Gru lille julaften på NRK3, eller i NRKs nett-TV. God fornøyelse!

Hva synes du om filmen? Kommentér under!

(Denne artikkelen ble publisert for første gang i 2009).