«This is a man’s world»! Da James Brown sang disse ordene tenkte han nok ikke på spillverdenen, men man skulle nesten tro det. For hvis det er en verden som kryr av mannfolk så er det virkelig den!

Nå er det sikkert noen av dere der ute som tenker at: «herregud, det er jo masse kvinnelige figurer der ute da», og ja det er selvfølgelig noen. Final Fantasy-serien har for eksempel alltid vært flinke til i å inkludere gode kvinnelige figurer.

Sannheten er likevel at opp gjennom spillhistorien har det vært svært få spillheltinner, sammenlignet med overfloden av mannlige helter.

Så nå sier jeg som Aretha Franklin og Annie Lennox; «Sisters are doin’ it for themselves»! Nå er det på tide at vi setter fokus på de flotte kvinnelige karakterene som finnes i spilluniverset!

Les også: Filmheltinner med baller!

5:
Samus Aran fra Metroid

Samus Aran er en selvfølge på en liste over de beste spillheltinnene noensinne. Hvis jeg ikke tar helt feil er Samus en av de første spillbare kvinnelige figurene, kun slått av kjære Ms. Pac-Man. Spillet Metroid er et utrolig kult sideskrollende plattformspill der Samus Aran har en heftig science fiction-drakt med håndkanon og det hele!

I spillet må du plaffe ned en hel haug med fiender og komme deg forbi ulike hidringer. Samus gjør alt i skikkelig god actionstil. Hun kan til og med gløre seg til en ball som kan rulle gjennom små åpninger.

Det blir nesten som en blanding av Mega Man og Sonic the Hedgehog! To spill som forøvrig kom etter Metroid.

Samus Aran er en skikkelig hardbarka actionfigur, men det aller kuleste meddenne dama er at det ikke ble avslørt at figuren var en kvinne før spillet var ferdig.

Når siste boss er slått mister plutselig Samus den orange romdrakta si. Tilbake står en dame med langt flagrende hår, ikledd en liten rød badedrakt, og vinker til spilleren. Det er som hun sier- haha, der lurte jeg deg godt!

Historien om Samus forteller jo også at det bare var et morsomt påfunn fra utviklerne, halvveis ut i produksjonen av spillet, at Samus skulle være en kvinne. Det påfunnet viste seg å være et skikkelig sjakktrekk – Samus ble en av de viktigste spillkarakterene i spillhistorien.

Klikk på bildet for å se Samus i aksjon, samt øyeblikket der det blir avslørt at hun er en dame!

Samus Aran i Metroid. (Foto: Nintendo)
4:
Chun Li fra Street Fighter II

La meg kjøre på med kvinnelige spillfigurer som var tidlig ute. Chun Li var den første kvinnen i Street Fighter-serien, og også den beste spør du meg. Hun dukket først opp i Street Fighter II, men har opptrådt i en rekke oppfølgere senere.

Chun Li er en hemmelig agent som blir med i Street Fighter-turneringen for å fakke mannen som sto bak mordet på faren hennes. Det er tøft nok det, men det er ikke bakgrunnshistorien som gjør at jeg synes at Chun Li er så utrolig kul.

Det er den stilige blå kinesiske drakta, håret som er satt opp i to hårballer, naglene rundt håndleddene, og sist, men absolutt ikke minst, de fantastiske slåssemovsa!

For Chun Li er vanvittig fet når hun står på ett ben mens hun sparker løs i heftig repetisjon med det andre. Med en signaturtrekk som «lightning kick» ble Chun Li raskt min favorittspiller i Street Fighter II.

Og hvem kan vel glemme de abnormt store lårene? Men om gigalår er et positivt attributt eller ikke får du nesten bestemme selv. Store lår eller ei, Chun Li fortjener i alle fall en plass på listen!

Trykk på bildet for å se denne kampen mellom Chun Li og Ken!

Chun Li kicker ræv i Street Fighter II. (Foto: Capcom)
5:
Lara Croft fra Tomb Raider

Det er ikke mulig å lage en liste over beste kvinnelige spillkarakterer uten å ha med en viss britisk arkeolog. Jeg tør påstå at Lara Croft er det første navnet som popper opp hos de fleste når man tenker på spillheltinner.

Denne dama har alt! Hun er pen, smart, har skikkelig bein i nesa og kan slåss bedre enn de fleste. Hun er tøffere enn Indiana Jones og er bedre med våpen enn James Bond.

Dette er en spillfigur jentene kan se opp til og guttene kan sikle etter!

Første gang vi møtte Lara var da det første Tomb Raider-spillet kom ut i 1996. Siden den gang har det kommet en rekke spill i serien.

Snart får Tomb Raider en ny start når ett nytt spill skal ta for seg Laras eventyr som ung. Jeg venter i spenning!

Les også: Hvor er hun best?

Klikk og se et kult klipp fra Tomb Raider!

Lara Croft i kjent stil i Tomb raider fra 1996. (Foto: Eidos Interactive)
5:
April Ryan fra Den lengste reisen og Drømmefall

Jeg er utrolig stolt over at det er et norsk selskap som har utviklet denne fantastiske spillfiguren.

Da Funcom lagde eventyrspillet Den lengste reisen, klarte de å lage et spill med en drivende god historie og en svært interessant hovedfigur.

I Den lengste reisen sliter April med fæle drømmer som virker litt for virkelige. Det viser seg at hun har evnen til å reise til det parallelle universet Arcadia. Dermed legger vi ut på et eventyr som har blitt en av de beste spillhistoriene noensinne.

April Ryan er en av de mest minneverdige kvinnelige spillfigurene, og kanskje den aller beste karakteren innen pek og klikk eventyrspill.

April har en kompleks og spennende karakter. Funcom har virkelig prestert å lage en spillfigur man bryr seg om!

Les også: Årets beste spill

Trykk på bildet for å se traileren til Den lengste reisen.

April Ryan er hovedpersonen i Den Lengste Reisen. (Foto: Funcom)
5:
Zelda fra The Legend of Zelda

Ja, dere leste rett! Jeg har valgt å sette Zelda på topp, selv om hun ikke er en spillbar karakter i de fleste spillene hun har vært med i.

Jeg måtte uansett sette denne fantastiske prinsessen som nummer én for hun er jo bokstavelig talt en legende i spillverdenen. Legend of Zelda – get it?!

Da jeg var yngre så jeg på Zelda som en mystisk prinsesse som nesten alltid forsvant på merkelig vis. Hun var utrolig vakker med sitt lange hår og sine rosa kjoler. Jeg hadde nok en drøm om å bli akkurat som Zelda den dagen jeg ble prinsesse selv. Merkelig nok så skjedde aldri det.

Nå ser jeg på Zelda som en utrolig sterk figur som har fulgt meg nesten helt siden jeg ble født frem til i dag.

The Legend of Zelda kom til NES i 1987 og spillserien av vært en av Nintendos aller viktigste merkevarer siden. Snart kommer det et nytt spill i serien. Jeg gleder meg vanvittig mye til The Legend of Zelda: Skyward Sword kommer til Nintendo Wii i år!

Nytt Zelda-spill kommer i 2011!

Slik så Zelda ut i det aller første spillet. (Foto: Nintendo)

Zelda har blitt en smule forandret siden den gang. Slik ser prinsessen ut i spillet Super Smash Bros. Brawl til Nintendo Wii:

Klikk på bildet for å se hvordan Zelda så ut i sitt første spill.

Zelda i Super Smash Bros. Brawl. (Foto: Nintendo)

Hvilken toppliste ville du satt opp? Si din mening i kommentarfeltet under!

 • Emilon

  Bra liste! men jeg ville hatt med princess peach og elena fra uncharted.

  • Balle kolorin fiskebolle

   Det er vel slik damene ser ut under burka hijab klær,, ser ut som mannfolk med dei leggene.

 • MrLockertsen

  Det er utilgjeveleg at ikkje Cate Archer frå No One Lives Forever 1 og 2 er med på lista! Årets spel-awards i både 2001 og 2002, og eit av spela eg har brukt mest tid på gjennom tidene!

  • Locutus

   Helt enig.

   Cate Archer er en av de kuleste spill-heltene noensinne.

 • Øyvind

  Kunne med fordel bytta ut Zelda med agent Joanna Dark, fra Perfect Dark.

 • Hvorfor i all verden er ikke Joanna Dark med på lista?
  Hæ? Hæ? Hæ? Hæ? Hvorfor? Hæ? Hæ? Hæ? Hæ? Hæ?

 • Gunnar Simonsen

  Hva med Alyx fra Half-Life 2? Eller Mass Effect der man kan spille som kvinne.

 • stigma

  Hva med Claire Redfield fra Resident Evil serien da?
  For ikke å snakke om Heather Mason fra Silent Hill 3. Tøffeste spilldama ever!! 😉

  • Ganske enig med deg at Claire Redfield skal være på lista

 • Erlend

  Emilion: Listen er over TØFFE spillheltinner. Peach er gjør fortsatt ikke noe særlig annet enn å bli kidnappet av Bowser. (SSB-spillene teller ikke).

  Jeg er og enig i at man mangler Commander Shepard. Flere mener at hun gjør det bedre som hovedperson enn Mr. Shepard.

 • Roger

  Hmm, Tanya fra C&C serien?

  Dette burde dere holde en av stemming over etter min mening, litt for subjektivt hvis det bare er en person som setter opp en slik liste

  • Hei Roger! Filmpolitiets topp 5-lister er alltid subjektive. Så dette er som du sier kun min personlige mening. Vi blir selvfølgelig veldig glade om dere leserne kommer med deres egne lister i tillegg 🙂

 • Jonnern

  En underholdende liste, men med mangler, vil jeg påstå. Chun Li er viktig spillhistorisk, men burde ikke vært med på listen, og Zelda på førsteplass??? Det er mange og mye tøffere damer i spill som ihvertfall burde ha vært med, f.eks. Alyx Vance fra HL2, Jill Valentine og Claire Redfield fra diverse Resident Evil-spill, Tifa og Yuna fra Final Fantasy, Jade fra Beyond Good and Evil, Carla Valenti fra Fahrenheit, og hvis vi strekker betegnelsen «heltinne» ganske langt, hva med GlaDOS fra Portal, eller SHODAN fra System Shock? Har sikkert glemt noen. 😉

  • stigma

   Herregud, glemte Jil Valentine og Yuna… 😉

  • EVA fra Metal Gear Solid 3: Snake Eater. OG når vi snakker om MGS, så må vi ikke glemme The Boss heller! Disse må ikke være glemt (:

 • Astfgl

  April Ryan! Det bringer tilbake mange gode minner…

  @Jonnern GlaDOS fortjener definitivt en plass på listen. :~D

 • Pr

  Min topp 5:
  5. Alyx Vance (Half-Life 2)
  4. Madison Page (Heavy Rain)
  3. Lara Croft (Tomb Raider-serien)
  2. Joanna Dark (Perfect Dark-serien)
  1. Samus Aran (Metroid-serien)

 • Ole Morten

  Eva fra Metal Gear Solid Snake Eater fortjener og få navnet sitt nevnt her sammen med alle disse andre spilltøffingen. Ikke bare sparker hun rompe på generelt grunnlag mens hun tar seg godt ut. Men hun klarer jo og lure alt av badasser i det spillet. Blant andre Naked Snake, som jo er en av de største heltene du noen gang har sett i spillverden!

 • Vil ihvertfall gi en honourable mention til Elaine Marley from Monkey Island.

 • Eirik

  hva med the Boss fra mgs 3?!

 • Mac

  Jeg forstår lite av det her, da Samus Aran og Zelda ikke er spillheltinner, men mannlige-spillhelter.

  • Hei! Samus Aran er nok en kvinne! Men jeg skjønner at det kan være vanskelig å vite hvis du aldri har sett henne uten drakten. Når det kommer til Zelda, så tipper jeg at du tenker på Link, som er hovedfiguren i Zelda-spillene 🙂

 • rune

  Det er jo bare vold,blod og elendighet i de spillene.Kan de ikke lage noen koselige spill?

  • stigma

   LOL 🙂

   • Silly

    Den lengste reisen og Drømmefall (med April Ryan) er det ikke mye vold, blod og elendighet i.

 • hostesaft

  Topp 5 er for lite… Topp 25 er i nærheten…

  og det burde deles i kategorier… nyere spill (siste 8-10 år), eldre spill (10+ år), slossespill, rollespill, etc…

 • kaffelars

  Hvor er Sarah Kerrigan?

 • Grigorij Rasputin

  Tøffeste spilldame? Det må være Queen Elisabeth of England i Civilization III. Hun behandlet meg ganske tøft en gang, sendte en stor hær for å ta meg.

 • Doc

  Då eg såg overskrifta tenkte eg «April Ryan BØR vere på denne lista», det var ho heldigvis! Synast forøvrig at Kate Walker frå Syberia også burde vere her.

 • Pure

  Hva med Jade fra Beyond good and evil? Hu rocker jo alle her.
  Kanskje bortsett fra April da.
  Morsomm liste, men Jade mangler.
  Snart kommer beyond good and evil HD *sikle*.
  Og 2 om ikke lenge???

 • Tempus

  Hva med Zanthia fra Fables and Fiends Book 2: Hand of Fate?
  Eller dama du spiller i Mirrors Edge

 • Doc

  Nicole Collard frå Broken Sword burde også vere her.

 • LR

  Faith burde i hvertfall være med på denne lista

 • Espus

  Bastila Shan fra Knights of the Old Republic!

 • Andreas

  Madison fra Heavy Rain.

 • Kenneth

  Lilith fra Borderlands er lett inne på min topp-5!

 • Helene

  Elena fra Uncharted er nr. 1 på min liste!

 • BAna

  Her er kansje en annen lingnende kåring … kansje ikke samme sjanger noen tamme karakterer og slutter dårlig men veldig populær

 • AltF4

  Seriøst? Chun-Li? Jo da, hun er tøff, men hun har jo like mye personlighet som discen hun er brent inn på.

  Hvor er Alyx Vance fra Half-Life-universet? Dama har baller opp til ørene og intelligens nok til å skremme enhver mann av banen. Humor har hun også.

  Zelda? Artikkelforfatter er tydeligvis blandet av popularitet og ikke faktisk kvalitet på hver enkelt karakter. At hun klarer å bli kidnappet til hvert spill vitner om hvor udugelig hun er, og havner i samme kategori som prinsessa i Mario-spillene. Jeg tror de drømmer om å bli voldtatt av henholdsvis Ganondorf og Bowser. Perverse kvinnene.

  En annen sterk kvinne som fortjener en plass på lista er Amaterasu fra Okami, som er en ulv. Det sier dessverre litt om kvinnenes posisjon i dagens spillmarked når en ulv er en bedre karakter enn dem, men sånn er det nå en gang. «Ammy» er modig, yndig og tøff og slettes ikke redd for å være hverken tøff som stål eller myk som bomull.

  Jill Valentine fra Resident Evil-spillene er også rimelig hardbarka, selv om serien er på vei ut i spikersuppe-kosmos. Andre er Tali Sora vas Normandy (Mass Effect-serien) er også en solid karakter, med ekstreme teknologiske kunnskaper og mot nok til å redde verden. eller i hvert fall bistå Shepard.

 • Einar Pedersen

  April Ryan var fordømt riktig. For min del kunne dere ha bytta ut Lara Croft med frøkna fra Bayonetta. Og Cpt. Shepherd i kvinneform er bare herlig.

  Og Alex fra Half-Life da!

 • Enrico

  Desse listene blir så subjektiv ein kan få det uansett, så ser ikkje vitsen med å begrunne vala mine i særleg grad:

  1. Tanya Adams (Red Alert)
  2. Bastila Shan (KotOR)
  3. Lara Croft (Tomb Raider)
  4. Silk Fox (Jade Empire)
  5. Cate Archer (No One Lives Forever)

  Tanya (då særleg RA2 versjonen) får førsteplassen pga at ho er tøffast, sjølv om Bastila er nær. Har null forhold til konsollspel, noko mi liste gjenspeglar. Ingen damsels in distress her 🙂