Winter’s Bone er en ubehagelig historie om en ubarmhjertig kulturs neglisjering av en familie i trøbbel.

Det er et kaldt og intenst drama som rulles opp, med imponerende skuespillerprestasjoner, spesielt av Jennifer Lawrence i hovedrollen, og John Hawkes i en viktig birolle.

Handlingen er lagt til en, for meg, ukjent del av amerikansk kultur, som er med på å gjøre dette til en bemerkelsesverdig film.

Farlige miljøer og tvilsomme figurer

Vi er i regionen kalt Ozark Mountains i det sørøstlige USA.

17 år gamle Ree (Jennifer Lawrence) må være den fattige familiens overhode. Moren er syk, og Ree må ta seg av småsøsknene.

Den kriminelle faren har satt huset på kausjon, og nå må Ree oppsøke farlige miljøer og tvilsomme figurer for å finne faren for å unngå at familien blir kastet ut av hjemmet.

Indre styrke gir håp

Det gjør vondt å se unge Ree bli tvunget til å være voksnere enn en 17-åring skal behøve å være.

Men samtidig viser hun en indre styrke som gir håp. Hvordan kan en 17-åring være så modig og frempå som Ree er?

Og hvordan har dette harde miljøet, der de fleste kvinner virker å være resignerte, oppfostret en slik tøffing? Jeg føler med henne og for henne.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Ashlee Thompson, Jennifer Lawrence og Isaiah Stone i Winter's Bone. (Foto: Arthaus)
Ashlee Thompson, Jennifer Lawrence og Isaiah Stone i Winter's Bone. (Foto: Arthaus)
En skummel kontrast

Ree fremstår som en sterk figur med uante krefter bak den spinkle fremtoningen. Jennifer Lawrence gir henne den tyngden hun trenger, og takler rollen på en høyst troverdig måte.

John Hawkes har en uhyggelig fremtoning som den uberegnelige onkelen som kalles Teardrop. Vi vet aldri riktig helt hvor vi har ham, og han utgjør en skummel kontrast til stakkars Ree.

Begge gjør sterke roller, og er belønnet med hver sin Oscar-nominasjon.

Fjellstø fiksjon

Regissør Debra Granik forteller denne historien med dystert lys, bleke farger og sørgelige omgivelser.

Hun fører oss inn i et fremmed landskap, og vi aner de sterke tradisjonene som råder.

Jeg vet ikke om dette er en spesielt riktig fremstilling av hvordan familiekulturen fungerer i akkurat denne delen av Ozark Mountains, men fiksjonen står i alle fall fjellstøtt!

Om FILMEN

Winter's Bone
 • Winter's Bone
 • Slippdato: 28.01.2011
 • Regi: Debra Granik
 • Utgiver: Arthaus
 • Sjanger: Drama

 • Frans Ferdinand

  En annen bemerkelsesverdig kvalitet med denne filmen er at historien er fortalt uten sentiment. Det gjør filmen anderledes enn det meste som presenteres på kino. Anbefales!

 • Kjetl

  Når kommer sånn ca true grit anmeldelsen?

  • Anmeldelsen av True Grit publiseres ca 16.02.2010!

   • Har du blitt tidsreisende Birger :p?

    • Afffaaaen, det skulle selvsagt stå et helt annet årstall der, ja.

     • CCC

      HAHAHAHA, der lo jeg godt

 • Olav

  Anbefales! Filmen føles veldig ekte og gir et innblikk i en ny side i amerikansk kultur.

 • Glimrende film!

 • Frank

  Så denne under TIFF, og det er en av de største filmopplevelsene jeg har hatt de siste 12 månedene. Godt skuespill og sterk historiefortelling uten at elendigheta er det som sitter tilbake.
  Ser at denne kommer på kino nå, så oppfordrer alle til å gi den et par timer når den er i en sal nær deg. En sterk opplevelse garanteres.

 • Grete

  En utrolig bra film, med gode skuespillerprestasjoner. En sterk historie som virkelig vekker en masse tanker. Har aldri sett eller hørt noe om denne delen av amerikansk kultur, noe som gjorde det enda mer spennende. Anbefales!

 • Halvard Henry Dahlberg

  Så filmen i forrige uke ( torsdag ) og ble slått i ansiktet hvor bra denne filmen er. Skjønner godt hvorfor Winter’s Bone har fått 4 0scar nominasjoner. Fult fortjent…5 stjerner film som grenser til 6 stjerner. Jennifer Lawrence er bare fantasisk, samme gjelder John Hawkes som er kjent fra Den perfekte stormen. Anbefales!

 • Frank

  Enig i at dette er en av de beste filmene ute på lenge!

  Mange sier at de ikke kjenner denne delen av USA. For de som har kino og tv som utsiktspunkt er det ikke så rart. Sjekk ut bøkene til Cormac McCarthy, han beskriver dette i noen av bøkene sine. Et Guds barn er for sterk for mange, men også Grensetrilogien (Alle de vakre hestene, Over grensen og Byene på høysletten) dveler med «back stage USA».

  Cormacs bøker er filmatisert på en fantastisk måte med The Road og No Country for old men, og bøkene er like bra. Set av tid, hvis du først begynner er du solgt og må ha alla!

 • Annika Olsen

  Dårligste filmen jeg har sett på lenge. Tynn historie om en jente som må oppdra småsøsknene alene pga mors sykdom (vi får aldri vite hva som egentlig feiler henne), og fars narko/fengselsliv. Fint at de viser en «annen» del av USA dog. I filmen kidnappes hun av en gjeng voksne i nabolaget, og bankes. Hvorfor forteller ikke filmen oss så mye om, annet enn at man kan gjette at dette har noe med farens feiltrinn å gjøre. Terningkast 2.

  • Per Persen

   Litt sent, men dog: Det synes ganske tydelig at moren har alvorlige psykiske problemer og virker mest apatisk i de scenene hun er med i. Årsaken til at Ree blir banket opp (ikke kidnappet, men sperret inne) er at hun prøver å få svar fra områdets «Gudfar», og ikke gir seg selv om hun blir advart. Hovedtråden i historien er faktisk ikke at hun må oppdra sine småsøsken, men at hun må finne sin forsvunne far for å unngå at de blir kastet ut av huset han hadde satt opp som kausjon, når han ikke dukker opp til rettssaken. Mange vet eller mistenker hva som har hendt faren, men er lite villige til å hjelpe, for det kan få konsekvenser for andre hvis sannheten kommer for en dag. Alt blir egentlig godt forklart hvis man følger med litt.

 • Ida Johanne Wahl

  Fantastisk film. Og så finnes den på netflix 🙂