Tom Hooper fikk prisen for beste regi for Kongens tale. (Foto: AFP Photo/Gabriel Bouys)

Kongens tale vant fire Oscar under nattens prisutdeling, inkludert den største prisen av dem alle – beste film og har dermed blitt en del av Oscar-historien.

Filmen er et skikkelig britisk kostymedrama med en rørende historie. Filmpolitiets Birger Vestmo forteller at mange på forhånd trodde at Kongens Tale skulle ta den gjeveste Oscaren.

– Dette er den typen film som Oscar-juryen liker. Et stort, klassisk, godt gjennomført drama med flotte kostymer, gode skuespillerprestasjoner og et historisk sus.

– Personlig hadde jeg helst sett at Inception vant, men den nådde altså ikke opp. Kongens tale får duge, sier han.

Beste regissør og mannlige hovedrolle

Dette var en skuffelse for noen, som håpet at enten Darren Aronofsky eller David Fincher skulle vinne for beste regi. Birger Vestmo er ikke imponert over valget, men ikke overrasket.

– Dette var kategorien hvor Christopher Nolan burde vært en av de nominerte for Inception. Kanskje burde han til og med vunnet. Men Tom Hooper var et ventet valg for sin regi av Kongens tale, en Oscar-vennlig film med mange klassiske kvaliteter. Likevel, ett litt kjedelig valg. Jeg hadde likt bedre om Darren Aronofsky vant for sine mange modige valg med Black Swan!

Hooper var selvfølgelig veldig glad for prisen og takket Colin Firth og Geoffrey Rush, som sammen med ham selv utgjør hans «triangle of man love». Fiffig!

Beste mannlige hovedrolle

Kongens tale gjorde det godt under årets utdeling. «I have a feeling my career has just peaked», sa en humoristisk Colin Firth da han mottok prisen for beste mannlige hovedrolle som den stammende Kong George VI i Kongens tale. Dette var ingen overraskelse, men Birger Vestmo er fornøyd med valget.

– Colin Firth var en favoritt til å vinne denne Oscaren. Kjedelig valg? Nei, jeg synes ikke det. Firth tegnet et sårt bilde av en mann satt under store forventninger fra et helt land. Han bringer menneskelighet til en kongelig figur vi knapt kjenner. En på alle måter verdig Oscar-vinner!

Colin Firth og Helena Bonham Carter i Kongens tale. (Foto: SF Norge)
Colin Firth og Helena Bonham Carter i Kongens tale. (Foto: SF Norge)

Beste kvinnelige hovedrolle

Natalie Portman var helt fantastisk i Black Swan og fortjener virkelig denne prisen. Hun lå i hardtrening i nesten et år for å bli en god nok danser for å takle rollen.

Kveldens mest tårevåte tale? Portman var i alle fall tydelig rørt, det ble vi også! Birger Vestmo er fornøyd med Akademiets valg! Se talen her.

– Hadde ikke Natalie Portman vunnet Oscar, hadde jeg sporenstreks reist til Los Angeles for å kjølhale hele Oscar-akademiet. Hennes kraftprestasjon i Black Swan måtte bare belønnes med en Oscar!

– Dette er hennes livs største rolle, og hun tok utfordringen med bravur. Mathilda har fått en Oscar!

Natalie Portman fikk Oscaren for beste kvinnelige hovedrolle. (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill)

Beste kvinnelige birolle

For å dele ut prisen for beste kvinnelige birolle, dukket den levende legenden Kirk Douglas opp. Han sjarmerte salen i senk og delte ut prisen for beste kvinnelige birolle til Melissa Leo for sin rolle som Alice Ward i The Fighter

Melissa Leo vant Oscar for sin birolle i The Fighter. (Foto: REUTERS/Gary Hershorn)

Leo var tydelig overrasket over prisen og sto målløs på scenen. Eller – helt stum var hun ikke, hun presterte å si «FUCKING» i talen sin! Sånt blir det skandale av!

Filmpolitiets Birger Vestmo er fornøyd med vinneren av beste kvinnelige birolle.

– Fantastisk! Melissa Leo gjorde en flott rolle som boksemamma fra helvete i The Fighter.

– Hun var virkelig et stort skue i et sterkt ensemble med skuespillere som Mark Wahlberg, Christian Bale og Amy Adams. Jeg hadde Leo som favoritt.

Christian Bale vant Oscar for sin birolle i The Fighter. (Foto: Photo/Matt Sayles)

Beste mannlige birolle

Dette var velfortjent! Christian Bale stakk av med prisen for beste mannlige birolle, for sin rolle som Dicky i The Fighter.

– Favorittseier til Christian Bale! Mannen er jo kjent for å gå til ekstreme lengder for å skape minneverdige figurer, Det samme gjorde han som Dicky Eklund i The Fighter.

– Bale har spilt stort i flere filmer over mange år, og fortjener endelig en slik oppmerkomhet, kommenterer Birger Vestmo.

Bale vare tydelig rørt over prisen og fikk tårer i øynene da han takket kona og datteren sin i talen.

Beste adapterte manus

Prisen gikk til Aaron Sorkin og The Social Network. Birger Vestmo mener dette var som forventet.

– Det kunne bare bli Aaron Sorkin som vant denne prisen. Dialogen sitter så utrolig godt i The Social Network. Den får filmen til å leve! Sorkin har vært en stor favoritt helt siden filmen hadde premiere, så dette er som det skal være.

Beste originalmanus

Oscarstatuetten for beste originalmanus gikk til David Seidler og Kongens tale.

– David Seidlers livslange drømmeprosjekt resulterte i en Oscar. Jeg likte filmen godt, og synes historien er fengende, interessant og tegner et flott bilde av den historiske konteksten rundt figurene. Selv om alt kanskje ikke stemmer helt overens med virkeligheten, kommenterer Birger Vestmo.

Beste animasjonsfilm

I år er det ti år siden ble prisen for beste animasjonsfilm delt ut for første gang. Da var det Shrek som gikk av med seieren. Justin Timberlake og Mila Kunis delte ut prisen for beste animerte kortfilm og beste animasjonsfilm.

Som ventet var det Toy Story 3 som fikk prisen for beste animasjonsfilm.

– Det var vel som forventet at Pixar skulle hente hjem nok en Oscar for beste animerte langfilm. Toy Story 3 er jo en flott film, ingen tvil om det. Men det føles litt trygt å gi denne filmen en Oscar. Jeg hadde elsket om Sylvain Chomets The Illusionist kunne blitt premiert, men den er altså fransk, sier Birger Vestmo.

Prisen for beste animerte kortfilm gikk til The Lost Thing.

Toy Story 3. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)
Toy Story 3. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)

Beste utenlandske film

Prisen gikk til våre danske venner! Regissør Susanne Bier vant for sin film I en bedre verden.

– Danmark har klart det igjen! Fantastisk at denne lille nasjonen, såvidt større enn Norge, har greid å vinne Oscar nok en gang. I en bedre verden var et flott drama, med gode skuespillerprestasjoner, og akkurat en type film som Oscar-akademiet liker, forklarer Birger Vestmo.

Se Susanne Bier motta prisen

Inception. (Foto: Warner Bros. Pictures)
Inception vant Oscar for beste visuelle effekter og beste kinematografi. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Beste visuelle effekter

Det kunne ikke bli noen andre enn Inception som vant denne prisen. Få vil klage over at filmen vant denne statuetten!

Beste artistisk produksjon

Tom Hanks fikk æren av å dele ut de to første Oscar-statuettene for kvelden – prisen for beste artistisk produksjon og prisen for beste kinematografi.

Robert Stromberg og Karen O’Hara vant for beste artistisk produksjon for Alice i eventyrland. Det visuelle er jo en utrolig viktig del av Tim Burton sine filmer, så dette var ingen overraskelse.

Prisen for beste kinematografi var det Wally Pfister og Inception som stakk av med.

Kostyme og sminke

Cate Blanchett delte ut prisene for beste sminke og kostymedesign. The Wolfman vant prisen for beste sminke, mens Alice i eventyrland ikke overraskende, stakk av med prisen for beste kostymedesign.

Beste dokumentar

Det ble ingen opptreden av en utkledd Banksy på scenen denne gangen. Exit Through The Gift Shop vant ikke, det gjorde isteden dokumentaren Inside Job. Birger Vestmo mener prisen er fortjent.

– Inside Job er en fantastisk dokumentar om hvordan finanskrisen i USA kunne skje. Jeg så den på Bergen Internasjonale Filmfestival, og ble sint over det filmen hadde å fortelle.

Beste kortfilm gikk til God of Love.

Oprah delte ut Oscaren for beste dokumentar til skaperne av The Inside Job. (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill)

Beste lyd og musikk

Det har vært fantastisk mye flott musikk og lyd i filmene fra 2010. The Social Network fikk prisen for beste originalmusikk, mens Inception vant for både beste lyd og lydklipp.

Beste filmklipp

God klipping gjør at man glemmer klippen. Det gjorde man i The Social Network og filmen fikk prisen.

Beste sang

Randy Newman komponerte den herlige låten «We Belong Together» i Toy Story 3, og vant prisen. Hyggelig, rett og slett!

Alt om Oscar-utdelingen!

Her ser du introduksjonsvideoene til alle de nominerte i hovedkategoriene.

Beste film

Beste regissør

Beste mannlige hovedrolle

Beste kvinnelige hovedrolle

Beste mannlige birolle