Enten det var en 8-bitversjon av russisk folkemusikk i Tetris, eller et storslagent tema fra God of War, så har jeg alltid satt pris på musikken i spillene jeg har spilt.

Det er utrolig mye god musikk i spillverdenen!

Spill som er historiedrevet bruker ofte musikk for å sette den riktige stemningen for handlingen og mange actionspill setter i gang et dramatisk tema når du plutselig blir omringet av fiender. Løsningsorienterte puslespill har gjerne noe underliggende musikk som ikke er distraherende, mens musikken i et fps-spill kanskje ikke har så stor betydning – eller? Hva synes du?

Hvor viktig er egentlig musikk for spillopplevelsen? Og hvor avgjørende er kvaliteten på lydsporet?

Hvor viktig er musikken i spill for deg?

View Results

Loading ... Loading ...
Orkester eller synthesizer?

Her om dagen satt jeg og min kollega Maria og diskuterte spillmusikk. Hun spurte om kvaliteten på musikk i spill generelt og om det er vanlig å bruke symfoniorkester i innspillingen av lydsporet.

Dette var noe jeg ikke hadde tenkt særlig over før og ble derfor nysgjerrig på temaet. Klarer jeg å høre forskjell på noe som er innspilt med symfoniorkester og noe som er gjort digitalt?

Om utviklere velger å bruke et symfoniorkester eller synthesizer og digitalt utstyr for å skape musikken, kommer an på pengene de har til rådighet. Det er jo klart at det ikke er direkte billig å leie inn et helt orkester!

Dette trenger imidlertid ikke å bety at kvaliteten blir nevneverdig dårligere, iallfall ikke når det kommer til spillopplevelsen.

Drømmefall – Den lengste reisen, som kom i 2006, har et lydspor som er utrolig bra. Jeg husker godt hvor mye musikken betydde for atmosfæren og stemningen i spillet. Jeg ble sugd inn i den spennende verdenen sammen med figuren April Ryan.

Les også: Topp 5: Spillheltinner.

Drømmefall hadde ikke vært en like flott spillopplevelse uten musikken som ble komponert av Leon Willett. Innspillingen er ikke gjort med orkester og spillet er et godt eksempel på strålende musikk som er gjort digitalt.

Musikken er så realistisk konstruert at de fleste ikke vil være i stand til å høre forskjell.

Hør musikk fra spillet her: (Artikkelen fortsetter under).

Skremmende atmosfære

Alle som har spilt skrekkspillet Dead Space vil være enige i at det er et skikkelig skummelt spill. Noen av dere synes kanskje til og med at det var så nervepirrende at dere skrudde av lyden? Tenk på hvordan spillet ville vært uten musikk – blir det like spennende da?

Les også: Anmeldelse av Dead Space 2.

I motsetning til Drømmefall er ikke lydsporet i Dead Space digitalt konstruert. Jason Graves komponerte musikken, som ble fremført av Northwest Sinfonia og Skywalker Symphony Orchestra.

Det originale lydsporet ble hyllet av kritikerne. Spillet ble belønnet med en rekke prisnominasjoner fra hele verden for beste lydbruk og originalmusikk, og vant to BAFTA-priser for nettopp dette.

Dead Space er et eksempel på hvor viktig musikk kan være for et spill, men er det like viktig i alle spillsjangre? Si din mening i kommentarfeltet under!

Se et intervju med komponist Jason Graves under BAFTA-prisutdelingen i 2008 her:

 • Martin

  Final Fantasy VII, Chrono Trigger, Metal Gear Solid-serien….. Trenger jeg si mer?

  • Alle veit at osten til FFIX knuser FFVII.

   • Martin

    Jeg har spilt absolutt alle Final Fantasy-spill, unntatt 11 og det nye, 14.
    Og FFVII, eller 7, har best musikk. FFVII ER best, generelt.

    Av annen spillmusikk som er bra, så glemte jeg forresten å nevne Megaman-spillene, og da spesielt Megaman 2.

  • matta

   Jepp du glemte Alan Wake…. Beste musikk oplevelsen et spill noengang har hatt

 • Edvard

  Musikken kan være alfa omega for å sette stemningen i et spill. Ofte er det musikken du husker i ettertid og som bringer tilbake alle de gode minnene du hadde med spillet.
  Denne for eksempel, bringer alltid tilbake de gode minnene 🙂

 • Knut

  Heroes of Might and Magic III, beste lydsporet noensinne.

 • Kjetil

  Musikken i det første Mass Effect spillet var genialt.

 • Dunke

  Noen ganger er det også motsatt. Kingdom Hearts – fantastiske spill, men rett og slett grusomme melodier!!!

  • Christoffer

   Ikke enig, musikken i Kingdom Hearts passer perfekt. Det er heller andre ting som ikke stemmer.

 • Merker at nostalgien slår kraftig inn her nå, men god gammel syntmusikk blir aldri feil når du kommer til spill. Dette er nok favoritten http://youtu.be/KaxJK2c9Onk fra Last Ninja.

  • Plaguebearer

   Jaaaaa !!! Dette sporet har vært brent inn i mitt hode helt siden jeg spilte last ninja for første gang, midten av 80 tallet et sted. Konge spill, konge soundtrack =D

  • Bjørn

   Definitivt:)

 • Ulrich

  Virker som de fleste nevner spill som:
  Final Fantasy, Chrono Trigger og masse andre japanske titler.

  Jeg for min del synes spill med musikk fra .mod-tida slik som Deus Ex,Unreal/JazzJackrabbit2 (av blant andre Alexander Brandon) er herlige.

  Synd at de større spillsatsingene _som regel_ aldri tørs å satse på slik «gammeldags»spillmusikk, men heller på den typiske strømlinja orkester-stilen (med kanskje noen elektrotrommer her og der)

  • Martin

   Enig i at Deus Ex har veldig bra musikk på hovedmenyen. Men inne i spillet?

 • Det er litt interessant dette. Når jeg begynte å spille, så fantes det ikke noe sånt som soundtrack til spill. Du fikk gjerne en liten trudelutt på introskjermen, kanskje en liten strofe som gikk mens du spilte, og that was it. Min første datamaskin var en ZX Spectrum, ikke akkurat kjent for sin gode lyd. (Her er et lite eksempel fra Ghostbusters, et av de første spillene med samplet lyd, men musikken er av verste Spectrum-slag: http://youtu.be/l-0-Us_jumQ)

  Musikk i moderne spill er ekstremt viktig, det er en stor stemningsskaper. Men når det er sagt, så er det veldig sjelden jeg faktisk legger merke til musikken når jeg spiller. (Et stort unntak der er det første Mass Effect, der greip musikken meg så kraftig at det har fått fast plass på spillelista mi på Spotify.) I motsetning til i «gamle dager», når et fantastisk stykke spillmusikk var noe du virkelig husket, spesielt, kanskje, fordi det å laste ned musikk fra noe du likte var totalt ukjent. Skulle du høre musikken, måtte du pent starte spillet. (Eller som jeg gjorde, tok opp musikken ved å holde kassettopptakeren mot høytaleren…) 😉

  Hvis jeg hadde noe poeng jeg ville fram til når jeg begynte å skrive dette, så har jeg glemt det… Sånn er det å bli gammel. 😉

  • Ødela linken min, men skulle noen være interessert i høre, så er det bare å fjerne parentesen til slutt i URLen. Eller klikke her: http://youtu.be/l-0-Us_jumQ

 • Trude

  Musikken i Dragon Age er utrolig vakker 🙂

 • AR

  Medal of Honor serien har virkelig god soundtrack! Tenker mest da på dei gamle WW2-spillene.
  http://youtu.be/vKa0oq6EvsQ

 • Husker at jeg spilte «Age Of Conan» bare for å høre på musikken i «Cimmeria» (f.eks. http://youtu.be/aWC554j9gJ0 ).

 • Gass

  Det er verdt å nevne Grand Theft Auto. Serien har i veldig stor grad lisensiert musikk, men i GTA Vice City hadde det fiktive bandet ‘Love fist’ denne låten : http://www.youtube.com/watch?v=sICvsVM0P2o
  Genistreken er at du møtte det fiktive badet i flere oppdrag i spillet, samtidig som du hører låten på radiokanalen som ellers spiller lisensiert 80-talls heavy.

 • Glemte å nevne soundtracket i «Monkey Island» ( http://youtu.be/i3dB0qEcG20 )…. minner…

 • stigma

  Hallo???
  Akira Yamaoka????
  Silent Hill!!!!!!

  • Hei

   Absolutt. Musikk som nesten kan få meg til å grine, samtidig som jeg ikke kan høre på det hvis jeg sitter alene hjemme en sein kveld.

 • Joakim

  Blant mine filmfavoritter og spillfavoritter finner man Ghostbusters, James Bond og Batman, og jeg er meget fornøyd med spillmusikken i Ghostbusters the Video Game, Blood Stone, GoldenEye og Arkham Asylum.

  Spillmusikken er ikke avgjørende for om jeg liker et spill eller ikke, men det er en veldig viktig del av det og er med på å forsterke spillopplevelsen dersom det gjøres riktig!

 • Hansern

  Lucas Art’s Full Throttle har den beste OST’en ever… 🙂

 • ørjan benjaminsen

  Noen av mine favoritt lysdspor er fra følgene spill:

  -Ocarina of time. Alle som har spilt det vet hva jeg snakker om. Nydelig musikk i ett nydelig spill.

  -Twilight Princess. Kjipt at ikkje musikken er orkestrert, men alikavel mangen uforlemmelige spor.

  final fantasy crystal chronicles:the crystal bearers. Ikkje det mest kjente spillet, men musikken er iallefall ett av høydepunktene i spillet.

  -Gothic 3. Ett av mine favoritt rpg er fylt til randen med nydelig musikk som virkelig setter stemningen i en spennende verden.
  Sjekk ut sangen vista point, you won’t regret it! http://www.youtube.com/watch?v=fduqstJHgFY

 • Bjørn

  Musikken i Halo-trilogien er EPISK!!!!!!!

  • Kjetil

   Det er vel egentlig 4 og et halvt spill 😛

 • Han mannen i huset på hjørnet

  Musikken og lydskapene i Funcom’s spill har alltid vært i toppklassen, og Age of Conan er vel simpelthen så bra som det blir. Men det har andre lenket til, så dar jeg en god, gammel slager. Er det noen som husker denne?

 • Tor Audun Gram

  For meg er det to virkelig store musikkopplevelser fra spill. Det første er Final Fantasy VII (1997), med hovedtemaet, Aertihs tema og Sepiroths sluttema som de helt store. Den originale midi-musikken har nå blitt spilt inn med symforniorkester, og resultet er fantastisk. Melankolien og dramaet kommer så godt frem denne musikken. Å høre Aertihs tema er fortsatt bevegende.
  http://www.youtube.com/watch?v=7UODCxAtyDo

  Den andre er sluttmusikken/tittellåta til Metal Gear Solid (1998) «The best is yet to come» var noe helt nytt da den kom. En keltisk-inspirert, pompøs, vakker og selvstendig låt med vokal, som satte en helt egen tone da spillet var over.
  http://www.youtube.com/watch?v=6miaTf1gF4g

  Endel spillmusikk setter seg på hjernen (uten å være stor kunst), og er overraskende god med tanke på de tekniske begrensingene. Capcom lagde låter som av og til ligger i spillelisten min. Temaene fra Street Fighter II (1991) er stadig fengende og jeg har brukt dem som treningsmusikk i sin tid. Akkurat nå er den suggerende sluttbossmusikken fra perlen UN Squadron (1991) favoritten i nerdespillelista. http://www.youtube.com/watch?v=yod4-U-Coqg

  Ellers sier jeg meg enig i dem som trekker frem Grand Theft Auto -spillene. Bruken av andres musikk gir en følelse som du ellers (nesten bare) finner i filmer av Oliver Stone og Quentin Tarantino.

  Spillmusikk fungerer på samme måte som filmmusikk. Virkelig dårlig kan ødellegge, med den store majoriteten av stykker «bare er der» som stemningsskaper. Fantastisk musikk kan derimot løfte opplevelsen til nye høyder, og til og med stå på egne bein.

 • JFK

  Chrono Trigger og Metroid Prime-serien til GC/Wii, ingen tvil.

 • Eirik Doig Lorentzen

  Enig med Bjørn i at Halo-musikken gav en bra stemning!

 • Eirik Doig Lorentzen

  Synes også at det var gøy med bilradioen i GTA Vice city, særlig SF-UR-kanalen med house-musikk fra slutten av 80-tallet.

 • Pedantagonist

  Ingen som har nevnt Lucas Arts’ Outlaws enda?

  http://www.youtube.com/watch?v=d9kQ2LBuFdk&feature=related

  Første spillmusikken som for alvor fikk meg til å føle meg som helten i en film.

 • Åsmund

  Jeg har alltid elsket den fortryllende musikken fra MYST-spillene! Tre komponister, Robyn Miller, Jack Wall og Tim Larkin, har hatt det musikalske ansvaret i løpet av denne fantastiske spillserien.

  Det er bare å lene seg tilbake, lukke øynene og nyte! 🙂

  Fra Myst:
  http://www.youtube.com/watch?v=eJKU1KUeSpg

  Fra Riven:
  http://www.youtube.com/watch?v=-rvXdxlkb-U&feature=related

  Fra Exile:
  http://www.youtube.com/watch?v=qFaQH597Omc&feature=related

  Fra Revelation:
  http://www.youtube.com/watch?v=n9ZgKrNnosA&feature=related

  Fra End of Ages:
  http://www.youtube.com/watch?v=jrUdDw2jI5M

  Fra URU:

 • LR

  husker fortsatt musikken i Mirrors edge

  noen deler av spille hørte du bare faiths tunge pust og lyden av skoene mot underlaget. Når musikken da dukket opp under mellomssekvensene fikke det en utrolig virkning. beklageligvis var dette bare for temasangen still alive for musikken under kampcenene var ikke like bra

 • Hei

  Musikken til drømmefall var absolutt ikke like bra som musikken fra Den lengste reisen. Synes det ødela mye for den spillopplevelsen. Den lengste reisen, derimot, hadde flott musikk som også ble plassert der den skulle. Drømmefall klarte ikke dette, i mine øyne.

 • Thalgar

  Musikken i Diablo I… Det var skummelt å gå ned i den krypten!

 • Bernhard

  Sjekk kva ein kan få ut av ein einaste sinus-tone:

  • Martin

   Du tok feil to ganger. Dette er firkanttoner, ikke sinustoner.
   Dessuten er det mange av dem, og ikke bare én.

   • Bernhard

    Illusjon av polyfoni.

 • ………

  Oblivion og Morrowind har veldig, veldig stemningsskapende musikk. Gleder meg til Skyrim…

  • ………

   Glemte link.

 • Tore

  Sluttscenen i Modern Warfare 2 er det råeste musikkøyeblikket jeg har opplevd i et spill før!

  Kanskje ikke så rart siden Hans Zimmer stod for musikken 🙂

 • Husker Max Payne II hadde et bra lyspor som var med på å forsterke den mørke stemningen i spillet:
  http://www.youtube.com/watch?v=omQ-7wZTXvI

  Age of Conan hadde også mye stemingsskapende musikk:
  http://www.youtube.com/watch?v=K3OB8vDw7EE

  Og så var det en sang i et spill som gjorde at man kjente adrenalinet pumpe, chipzposer ble åpnet så fort at flakene fløy og pizzastykker trykket innpå så mesteparten av tomatsausen ble sittende fast i truten:
  http://www.youtube.com/watch?v=KEXFfm8qBz4

  «iiiiiincomiiing!» 🙂

 • Enur Belafonte

  Når du kommer til Mexico i Red Dead Redemption.
  Husker bare hvordan jeg ble sittende å lytte mens Marston red videre i regnværet.

  Gåsehud!

 • Zuflux

  Halo, Final Fantasy VII og IX, og nå i det siste, Portal 2. Husker her om dagen når jeg spilte det fra start til ende, musikkopplevelsen der er helt utrolig genial.

 • per sille

  Final Fantasy 3 (6), Chrono Trigger og Donkey Kong Country 1, 2 og 3. Kunne bynt å ramse opp sanger, men lista er så lang, så lang… Søk på Youtube.
  Alle vil ha musikken orkestrert, men dom kunne jaggu meg sakom sine dom som lagde musikken i MIDI-formatet!!

 • Bjørn Olav

  ….Mainstream musikk det går i her ja. Personlig liker jeg ikke å si hvilket spill som har best musikk, men heller at komponisten er awesome. Koji Kondo, Nobou Uematsu, Yoko Shimomura. Alle disse lager herlig musikk, men min personlige favoritt er Grant Kirkhope som har laget nesten all musikken i Rare sine spill, som Banjo Kazooie.