CANNES: Årets festival har allerede gitt meg den første store aha-opplevelsen: Emily Browning er mer enn pent sukkertøy! Unnskyld uttrykket, men det var jo nettopp det hun måtte være i Zach Snyders Sucker Punch.

Hennes nye film, Sleeping Beauty, konkurrerer i hovedprogrammet i Cannes. Igjen må hun kle seg dristig, men i en helt annen type historie, der hun får vist frem sine kvaliteter som skuespiller i langt sterkere grad.

En hemmelig verden

Med en tittel som Sleeping Beauty, får man selvsagt assosiasjoner til det kjente eventyret som på norsk heter Tornerose. Men dette er ikke akkurat en Disney-film. Browning spiller unge studenten Lucy som sliter med finansene, helt til hun kommer over en mystisk jobbannonse.

Det viser seg at arbeidsgiveren er ute etter jenter som kan utføre diverse ”tjenester”. Lucy blir trukket inn i en hemmelig verden av forbudt erotikk, der hun lar seg dope i søvn mens klienter får gjøre nesten hva de vil med henne.

(Saken fortsetter under bildet)

Scene fra sovekammeret i Sleeping Beauty (Foto: Festival de Cannes).
Scene fra sovekammeret i Sleeping Beauty (Foto: Festival de Cannes).

Liker utfordringer

Filmen krever at Emily Browning kler seg naken, både bokstavelig talt og i overført betydning. Men det bekymret henne ikke.

– Jeg sa ja med en gang jeg hadde lest manuset. Det gjorde meg ukomfortabel på den beste måten. Jeg liker å utfordre meg selv, sa Browning under pressekonferansen i Cannes.

– Jeg bor i Melbourne i Australia, og filmen ble innspilt i Sydney, hvor jeg ikke har venner. Derfor var jeg mye for meg selv, og det tror jeg var bra for rollen. Jeg svømte i havet om morgenen, gikk på filmsettet om dagen og til hotellrommet om kvelden. Det var livet mitt under innspillingen, sier Browning.

Mediterte seg til ro

I filmen gjør hun en fysisk krevende rolle, i den forstand at hun må vise veldig mye kropp. Hun må også la seg ”bruke” av gamle menn i flere scener. Heller ikke det virket å være spesielt avskrekkende for henne.

– Jeg ble ikke så berørt av innspillingen i sovekammeret som man skulle tro. Jeg mediterte og slapp helt av, så det bekymret meg ikke. I mitt privatliv er jeg ikke særlig modig, så om jeg kan være modig i jobben min, er det bra. Jeg har ikke noe problem med nakne menneskekropper, sier Browning, som selv rager kun 1,57 meter over bakken. Hun tror det er med på å gi hennes figurer et uskyldig preg. Men Lucy er langt i fra uskyldig.

– Jeg ser ikke Lucy som et offer. Det er noe perverst over at hun lar andre krefter kontrollere henne totalt. Jeg tror hun vet nøyaktig hva hun vil. Hun er en annihilist, som lar seg utsette for farlige situasjoner.

(Saken fortsetter under bildet)

Rachel Blake, Emily Browning og Julia Leigh blir fotografert i Cannes (Foto: Scanpix/AP).
Julia Leigh, Emily Browning og Rachel Blake blir fotografert i Cannes (Foto: Scanpix/AP).

Savner poenget

Det gjenstår å se om vi får se Sleeping Beauty på kino i Norge. Her i Cannes fikk den en høflig applaus på pressevisningen, men også tilløp til buing. Mange, deriblant meg, savner det store poenget med historien.

Den er stilfullt filmet, med drag av både Kubrick, David Lynch og Peter Greenaway, men det er ikke helt klart hva regissør Julia Leigh egentlig vil fortelle, noe hun heller ikke hadde lyst til å utdype på pressekonferansen.

Men Emily Brownings innsats i hovedrollen er det ingenting å si på, den er sterk! Jeg skal møte henne senere her i Cannes. Intervjuet får du høre senere i Filmpolitiet.