I vår har du kunnet se sesong én av The Walking Dead på Fox Crime, i morgen kommer den for salg på dvd og Blu-ray. Her er min anmeldelse.

Når det kom for en dag at Robert Kirkman og tegnerne Tony Moore/Carlie Adlards tegneserie skulle bli tv-serie, var svaret tilnærmet unisont: «PÅ HØY TID!»

…de udødes nærvær er konstant tilstede.

Biter negler

Tegneserien har holdt det gående i snart åtte år, og i skrivende stund er utgave 85 ute. Jeg synes jeg hører fansen bite negler helt hit.

Tegneserien The Walking Dead dreper nemlig for fote. Ikke bare zombier, men hovedroller og biroller. Og det er klart det kjennes på kroppen når du aldri helt kan vite om din favorittsheriff vil klare seg gjennom neste bok.

Når en tv-serie baseres på en tegneserie er den visuelle forhistorien en helt annen enn om den er basert på en bok, og tv-serien The Walking Dead holder seg utseendemessig tro mot originalen.

LES: De nye tv-seriene!

Anmeldelsen fortsetter under bildet av lovens håndhevere og deres beste venn.

The Walking Dead. (Foto: SF Norge AS)
Rynkene i panna sier sitt. Rick Grimes er ikke en sheriff som nøler lenge med å trykke av. (Foto: SF Norge AS)
Egne, engasjerende valg

AMCs zombiesatsing sender både omgivelser, rollefigurer og zombier opp i en høyere enhet og bringer trykkende, svett hverdagsdrama til skjerms. Historiemessig går tv-serien sine egne veier, og jeg overraskes på en gledelig måte.

Blod- og gørr-sekvensene kommer med ujevne mellomrom. (Foto: SF Norge AS)

Jeg engasjeres av tv-seriens egne valg av historieelementer og vendepunkter, istedet for å nikke gjenkjennende til en historie jeg kjenner fra før.

Jeg mener regissør Frank Darabont, produsent Gale Anne Hurd og manusforfatterne gjør helt rett i å fortelle historien annerledes enn tegneserien, så lenge det funker og styrker serien. Det finnes ikke bare én måte å fortelle Ricks historie på, det finnes flere.

ANMELDT: The Mist – En enkel, liten skrekkfilm.

Anmeldelsen fortsetter under bildet av kjendis-zombien Joe Giles (som også var zombie i Michael Jacksons ‘This is it’).

The Walking Dead (Foto: FOX Crime Norge AS)
Kjendiszombien i en av sine klassiske positurer. (Foto: FOX Crime Norge AS)

Zombiene er som insekter å regne

Rollebesetningen er sterk, og zombiene ser helt fantastiske ut. Andrew Lincoln hadde ikke vært mitt førstevalg til rollen som Rick Grimes, men han er det nå.

The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
Denne dama er verdt mer enn ti menn. (Foto: SF Norge AS)

Det samme gjelder for Sarah Wayne Callis i rollen som Lori Grimes, Jeffrey DeMunn som gamlingen Dale, Laurie Holden som Andrea, Chandler Riggs som Carl Grimes og John Bernthal som Shane Walsh.

Zombiene gjør heller ikke skam på sine artsfrender i den øvrige filmhistorien, tvert imot: følelsen av de udødes nærvær er konstant tilstede, siden zombiene i The Walking Dead-universet er mer som insekter å regne.

De kommer sigende på, uten å nøle, som om de fulgte et urinstinkt. De lukter seg frem til maten og reagerer på alle slags lyder. De kan sitte ubevegelig og livløst på et egnet sted til noen tilfeldigvis kommer forbi og GHRAHLGH!! – sette de oppløste kjevene sine rett i offeret og sende smitten videre.

Det som vil få oss med videre

Zombiene er som sagt eksemplarisk fremstilt, men heldigvis er det dramaet som er fokuspunktet. Og i dette dramaet vandrer det folk som har blitt forvandlet, enten til zombier eller nye mennesker i en ny verdensorden.

The Walking Dead handler om oppbrudd og følelser, og det gjør den helt rett i siden det er det eneste som vil få oss til å vende tilbake, sesong etter sesong.

Den eneste svakheten ved sesong én er at den slutter så altfor fort og brått, og lar ventetiden til sesong to bli unødvendig lang.

The Walking Dead er ute på dvd og Blu-ray 9.6.2011

Om SERIEN

The Walking Dead

 • jørgen

  Venter på sesong 2. Er veldig spent på hvordan det gikk. Men forfatterene bør lage mer zombie survival scener og tekniske detaljerte kamper.

  • Halvard Henry Dahlberg

   Sesong 2 kommer på AMC Network slutten av oktober 2011. På tide at Filmpolitiet tok seg tid til å anmelde en av de beste seriene det siste året. Love it 😀

  • Biff

   Hvis du er interessert i overlevelsesscener bør du se «the colony». http://www.imdb.com/title/tt1470018/

   • jørgen

    Skal se den om jeg finner den i en filmleie eller butikk. Men favoritten min er Planet Terror med Dawn of the Dead (2004) på en god andre plass. Jeg likte by scenen i The Walking Dead, men det ble for mye familie drama, de burde fokusere mer på tekniske detaljer i zombie sjangeren, slik som hvordan det oppstod. Hvilken type zombier det er (fks: konsumer zombien som spiser, eller de som bare er der for å spre viruset.)

 • Morten H

  jeg var også veldig imponert over de 2 første episodene, men hotell caesar i zombie verden er ikke så spennende for å være ærlig…

  «The Walking Dead handler om oppbrudd og følelser, og det gjør den helt rett i siden det er det eneste som vil få oss til å vende tilbake, sesong etter sesong.»

  Helt seriøst? Javel, du elsker kanskje drama sjanger, men mener du VIRKELIG at følelser og oppbrudd er det som får oss til å følge med på en serie? Det er vel heller grunnen til at vi slutter å se på en serie («space» Hotell Caesar: Stargate: Universe, zombie Caesar; the walking dead)

  De har slaktet en fantastisk tegneserie og gjort den om til en drama serie.
  Se forskjellen på de forskjellige episodene selv og døm om dette er noe vi «vender tilbake til, sesong etter sesong.»

  Og i vår? serien begynte da virkelig 31 oktober 2010 og episode 7 hadde «air-date» 20 desember…. En rettelse i teksten bør være «I vår har du kunnet sett REPRISEN av […]» ellers er dette bare totalt missledende.

  Og merkelig at dere gir dem litt reklame for bue ray/dvdene deres, uten å gidde å nevne at sesong 2 begynner i slutten av september og siste episoden i sesong 2 (episode 13, så det var jo en mye lengre sesong i hvert fall) går i 2012.

  Stream serien gratis fra internett i stedet for å kaste bort pengene på en serie du ikke har sett. Liker du serien så er det jo ikke vanskelig å kjøpe den og da koses seg med ekstramaterialet.

  Dette sier jeg som en eier av over 200 dvder, nesten 30 blue-ray filmer og utallige cder.

  For det er mange som vil tro at dette er en god tv versjon av tegneserien, men det er feil dette er en DRAMA SERIE som utnytter tegneseriens gode navn og rykte.

  Vi får håpe på at sesong 2 blir mye bedre, men er redd for at dette er tapt og at denne serien, som de fleste nye serier, kun er skapt for at du skal se neste episode og som derfor ikke kan ha «for mye» som skjer i hver episode. Case in point; «Game of thrones» som ser ut til å holde på i samme løp.

  At du konkluderer med at det eneste negative ved serien er at den slutter for brått viser vel hvor stor innsikt og hvor mye arbeid det gikk ned i denne anmeldelsen.

  Må si at balansen i anmeldelsen, hvor gjerne positive og negative sider får, i det minste, en liten del av fremstillingen. Balansen her er ikke eksisterende.

  Forstår faktisk ikke hvorfor Nrk gidder å legge ut denne «anmeldelsen». Det eneste leseren sitter igjen med er; en drama serie med zombier, kommer på dvd (løp og kjøp) og at den er SUPER AWESOME!!!1

  Nrk skal være reklamefri, dette var mistenkelig likt reklame. Kanskje vi kan spørre om hva du sitter igjen med etter denne reklamen? For det er klart at dere ikke anmelder den fordi den nå er mulig å se på tv eller få på nettet, nei, la oss heller pumpe folket for mer penger på en serie vi får fremmet i masse-mediene.
  Samtidig som vi får fremmet en betal-tv kanal, ledet av propagandakanalen fox/faux/mox, eid av Rupert Murdoch, eier av News Corporation som eier så mange medier at de kontrollerer store deler av «nyhetene» (som i realiteten er subjektiv propaganda) at de får en enorm makt.

  Og ja, jeg driter i skrivefeil, jeg får ikke betalt for dette, men er derimot syk og har tid til å skrive dette drittet. Og siden Nrk liker å sensurere nyheter som faktisk er av noen som helst viktighet i samfunnet vårt, så må man skrive i tulleartikler som dette her.

  • kølle

   jeg tror du er tilbakestående, serien gikk på AMC, ikke fox, NRK har skikkelige nyheter, i motsetning til mye annet, og dette er ikke reklame, men en anmeldelse. filmpolitiet er kultur, og selvom nrk har med kultur, betyr ikke det at de ikke har nyheter.

   du hadde ikke klart deg lenge i en zombieapokalypse, enkelt og greit fordi du er tilbakestående.

  • Gvandreassen

   Hehehe, vittigt!

  • XOXO

   Forskjellen på Game of thrones og The walking dead er at Game of thrones er basert på en bokserie som faktisk er interessant lesning.
   Walking dead-tegneserien har fryktelig kjedelig dialog og masse problemer og intriger som gjentar seg i det uendelige. Det er et dårlig utgangspunkt å lage en drama-serie utifra. Det eneste positive er zombiene. Skuespillerne i tv-serien er helt horrible.

  • larsssa

   Wow, comic book guy jo, her på kommentarfeltet til NRK. Helt utrolig.

  • Per Christian

   HAHA hater 😛 er en bra serie husk dette er første sesong lit inlevelse :/!! 2 sesong vill være merre actrion sikkert

 • Mats

  Nei da, så.. Akkurat ja…

 • Walter White

  Halla balla!
  Er det berre meg, eller har den fantastiske serien Breaking Bad sluppet unna Filmpolitiets arrest ?
  Bryan Cranston (latterlige faren i Malcolm i midten) gjør ein fantastisk rolle der, som frustrert kjemilærer på high school. Snakker storskala (midt)livskrise. Brutalt drama med alvorlige tema og kullsvart humor. Sesong fire begynner på amerikansk tv (amc?) om en liten måned.
  Denne serien bør plukkes opp av andre enn MAX i Norge!

  • Breaking Bad har absolutt ikke gått under radaren, Walter White! Men jeg ble litt i seneste laget når sesong én kom på dvd, og derfor har den ikke blitt anmeldt her. Jeg har imidlertid sett den, og slår følge med deg på at den er fantastisk.
   Du kan være sikker på at vi skal følge opp denne, både når sesong fire slippes i USA og når sesong to kommer på dvd/BD her til lands.

   • Bjørn Marken

    Ka i alle dager e d du snakke om?? Breaking bad e rett å slett BAD.. Det er en serie som d samme sjer i kver episode, disse skribentene har veldig lite å gå på..
    Som Tor Henrik sier tidliger : Det er det som er problemet med de fleste historie drevene serier idag, de slutter aldri. Chuck, og Heroes er gode eksempler på det. de lager første sesong og alt er genialt. også slutter første sesong også sitter de der og tenker «hva nå?». også, siden de ikke har tenkt ut noen plan om hva slutt målet skal være bare endrer de små detaljer fra første sesong og spiller inn hele dritten på nytt. tilslutt blir seerne lei og serien dabber av også bare blir kansellert uten noen ordentlig slutt..
    Dette e noe som The Walkind Dead også legger opp til, allerede har d blitt «mye jabbing» i serien, å den dabber over til å bli en langtrukken drama serie, uten noe mening.. hallo i luken..  serier med med «den samme episoden» i 5 sesonger gjekk me leie av itte A-team/Love boat/Zorro å lign. for 10-15år siden, men da va d tross alt mindre å velge mellom.
    På tide å bytte ut tv med båt å fiskestang, bler jo nesten d sama (sitte å vente på at någe ska sje, dag ut å dag inn, å plutseli sjer d någe…å søren, va jo sama stintå så i går..) men du får i d minsta friske luft.
     

 • teh

  Fem?

  Jeeeezez…De som liker zombie-drama der t.o.m skuespillerne ikke klarer å ta manuset spesiellt seriøst etterhvert(dvs etter episode 4 eller 5), kan komme til å like dette.

  Jeg kan like drama(ala Treme, The Wire, True Blood osv), men «The walking dead» ble bare for pinlig etter noen episoder.
  Første episodene var greie(ren 28. dager senere rip-off , men det funker jo!), men tryna helt etter det. «Curb your enthusiasm» er vel en grei undertittel til denne serien, og burde vært overskriften på anmeldelsen :p

  • Jeg forstår ikke hva du mener med at «skuespillerne ikke klarer å ta manuset spesielt seriøst etter episode 4 eller 5», teh.

   Mitt opplevelse er at skuespillerne gjør skikkelig arbeid med et dramamanus i en apokalypseserie. Mens jeg har sett The Walking Dead, har jeg sett likhetstrekk med ekstremt populære såpeserier som Home and Away og prøvd å se hva som gjøres annerledes. Svaret er, utenom sekvensene der zombiene er med, rent teknisk. Kameraarbeidet utgjør stort sett forskjellen, siden det må ekstremt nært til tider for å få den trykkende effekten. Ellers er relasjonene figurene imellom og deres utvikling rene såpeelementer.

   • teh

    Mulig skuespillerne gjør det beste de kan ut av manuset, men jeg opplevde ikke sluttproduktet spesiellt troverdig. Alle de eksterne manusforfatterne har fått fyken etter 1. sesong, så det kan jo hende det er håp om at 2. sesong blir hvassere(men jeg kommer ikke til å sløse bort tid på den).
    Er heller ikke noen stor fan av «Home and away» o.l serier, kanskje derfor denne serien ikke faller i smak for meg.

    [spoiler]Ble ikke overbevist av skuespilleriet i avsluttningsspisoden som foregår i det underjordiske laboratoriet. Episode 4 var også totalt nedtur. Og siden det er 6 episoder i 1. sesong så er det altfor stor andel med «dritt». Episode 3 og 5 var vel ikke noen høydare det heller, følte bare det var klisjefyllt drama som var dårlig gjennomført[/spoiler]

 • thea

  personlig synes jeg denne serien var veldig bra. langt bedre enn mange av zombie filmene vi har sett i den senere tid, som stort sett bare har vært søppel. pussig at den ikke har kommet på norsk fjernsyn enda.

  • Den har akkurat gått ferdig på Fox Crime, Thea. Men siden den kanalen er såpass fersk i Norge, er det nok flere som har gått glipp av de glimrende seriene som går der.

 • As99

  hvilken kanal går den på

  • Torfinn

   Fox Crime Norge, As99!

 • Tor Henrik

  Denna serien har masse potensial. den kan bli veldig bra hvis de klarer å avslutte den. de må lage en fin tykk rød tråd, som fører til et slutt poeng. tre sesonger. thats it.

  men det kommer de ikke til å gjøre.

  Det er det som er problemet med de fleste historie drevene serier idag, de slutter aldri. Chuck, og Heroes er gode eksempler på det. de lager første sesong og alt er genialt. også slutter første sesong også sitter de der og tenker «hva nå?». også, siden de ikke har tenkt ut noen plan om hva slutt målet skal være bare endrer de små detaljer fra første sesong og spiller inn hele dritten på nytt. tilslutt blir seerne lei og serien dabber av også bare blir kansellert uten noen ordentlig slutt.

 • Det hadde vel blitt litt kjedelig om de bare skulle drepe, eller jages av zombier hele tia, det er jo en serie, fint med litt handling også, menneskene oppi det hele liksom……….

 • på [Slettet av Filmpolitiet], finner dere sesong 1 og 2 av  The walking dead!!! Jeg eeeeeeelsker serien og gleder meg til februar når dem sender resten av dei 7 episodene av sesong 2 <3 [Slettet av Filmpolitiet] er ei gratis side, hvor dem har en hel himmel av serier og filmer <3 og du streemer direkte til din pc 😀 American horror story er også en kul serie for dere som liker spøkelser 🙂

  Hei Linn Cesilie! Jeg måtte redigere vekk navnet til nettstedet du nevner, siden vi ikke har lov til å oppgi navn på steder med opphavsbeskyttet materiale. Torfinn, Filmpolitiet.

  • Synes sesong 2 har tapt seg voldsomt sammenliknet med sesong 1, egentlig så synes jeg den begynte å tape seg mot slutten av sesong 1. Ser fortsatt på episodene når de kommer, men denne gårdssettingen er ikke nesten like spennende som når de var i byen.

 • første sesong var så uengasjerende, kjedlig og dårlig skrevet at d ble for tortur å regne da jeg så den.

  • Men du så hele sesongen? Du har med andre ord ikke helt samme oppfatning av tortur som meg – jeg hadde ikke møtt opp igjen til waterboarding hvis jeg hadde fått valget.

   • Anonym

    Velg verste torturmetode: Waterboarding, The Walking Dead eller Fairytale av Rybakk på repeat? Sistnevnte har amnesty international slått hardt ned mot.

    • Det er rart at ikke Amnestys inngripen mot Fairytale har fått større plass i media.

     • Anonym

      Blitt dyssa ned i Norge.