I dag bruker vi Topp 5-lista til å advare hverandre. Jeg så nemlig mange filmer som barn; noen av dem lærte meg engelsk, noen av dem lærte meg om seksualitet, noen av dem lærte meg hva humor var, mens enkelte skremte meg hinsides all forestilling. I dag skal jeg liste opp de fem som skremte meg mest, og det får bli min spede start på lista over filmer du bør styre ungene unna.

Bare så det er sagt: jeg klandrer i alle fall ikke mora og faren min. Det var jeg selv som oppsøkte filmene og så dem i all hemmelighet, og slik er vanskelig å oppdage. Men hvis du mot formodning skulle overhøre en samtale om en eller annen film eller finne en film på pcen du ikke har hørt om, søk på filmen i Filmpolitiets søkefelt og sjekk om filmen står på denne siden. Da vet du hva du må gjøre.

Ålreit, første film ut er en tilsynelatende ufarlig eventyrfilm fra Steven Spielberg. Trykk på bildet for å se sekvensen jeg snakker om:

Indiana Jones og det siste korstog (Foto: Paramount Home Entertainment Norge AS)
AAAAAAAAAAAAAAACCCCCCHHHHHH NEEEEEEEEEEIIIIIIN!!!!!!! (Foto: Paramount Home Entertainment Norge AS)
5:
Indiana Jones og den forsvunne skatt

Spielbergs familiefilm havner her ene og alene på grunn av ansiktssmeltesekvensen på slutten.

Jeg ble helt skrekkslagen når nazistene smelta etter å ha blitt angrepet av de merkelige spøkelsene i kista, og skjønte egentlig aldri hva den kista var for noe.

Det strides kanskje de lærde om den dag i dag, men drit i det: poenget er at de billige spesialeffektene hadde sin effekt og effekten var langt sterkere enn hva jeg hadde sett for meg.

– Spør ungene etter Den forsvunne skatt, sett den gjerne på men vær der mot slutten for å forberede dem på smeltende nazister. Kanskje en sammenligning med stearinlys kan hjelpe? Eventuelt gjør du det bare verre. Føl deg fram. Improvisér.

Artikkelen fortsetter under bildet av alle barns favoritt: Bob Gray, også kjent som Pennywise.

It - 1990. (Foto: Green/Epstein Productions)
YOU'RE MINE NOW KID!!!! WÅHÅHÅHÅAHAHAAAAARRRRLRLRLRLRRRRR (Foto: Green/Epstein Productions)
4It

Jeg tåler ikke klovner den dag i dag, og det har jeg Tim Curry å takke for. For å være ærlig så er jeg faktisk takknemlig, for da har jeg en halvbra unnskyldning for å skygge banen når jeg ser plagsomme klovner nærme seg.

Jeg husker at jeg satt foran tven og følte meg midt i målgruppen for klovnen Pennywise, siden det var unger han først og fremst var ute etter.

Det var forferdelig å skjønne at også jeg kunne være et potensielt offer, ikke bare lettkledte damer og idiotiske gubber. Og den forferdelige overgangen der han legger hodet bakover og flekker de spisse tennene var som å ha mareritt i våken tilstand.

– Spør ungene etter It, sett på The Mask i stedet.

LES OGSÅ: Topp 5: VHS!

Saken fortsetter under bildet av forgjengeren til Highlanderfilmene.Trykk på bildet over for å se åpningssekvensen.

Razorback - 1984. (Foto: UAA Films)
GRYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYNT!!!!!! (Foto: UAA Films)
3:Razorback

Byggefeltet Kaninmoen i Dalholen var stedet hvor de verste av åttitalls-VHS-ene snurra og gikk. Ryktene sier at det fikk navnet Kaninmoen fordi det på et tidspunkt ble født så mange unger der, men det er en annen historie. Denne historien inneholder en gjeng unger og ungdom rundt en tv med australsk monsterfilm på.

Razorback handler kort og godt om et monstervillsvin som terroriserer innbyggerne ute i villmarka i Australia, og av videoen under ser du at denne filmen ikke leker butikk. Også her går det med unger.

Men den sekvensen jeg aller helst skulle ha lenket til her, er den hvor det elendige, innavla alkoholiserte jaktlaget som skal drepe grisen morer seg med å hugge foten av en uskyldig hund. Når jeg så dette holdt jeg på å begynne å gråte midt foran alle de andre, for jeg hadde ikke sett lignende grusomheter på film tidligere. Måten hunden klynket og hinket seg vekk på, sitter fast i hodet til jeg dør. Og jeg var første steg på vei mot å skjønne menneskets grusomme kapasiteter.

– Ungene dine kommer neppe til å be om å få se Razorback, så du kan ta det rolig.

ANMELDT: A Nightmare on Elm Street (2010)

Saken fortsetter under bildet av yngstemann i husholdningen Sawyer. Trykk på bildet for å se en utvalgt middagssekvens hjemme hos familien.

The Texas Chain Saw Massacre - 1974. (Foto: Vortex)
ØØØØØØØØØØØØØØØØØØØHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH STRANGERS!!!!(Foto: Vortex)
2:Motorsagmassakren

Hva mer trenger jeg å si? Som gutt så jeg Tobe Hoopers slaktehorror fra ’74 og det var en stor tabbe.

Måten denne filmen bruker slakteredskaper og behandler kjøtt på, gir en dimensjon til menneskekroppen som jeg ikke trengte før puberteten. Det fordervede kjøttet, fluene, de gjenkjennbare restene av mennesker – jeg satt foran tven og kjente avsmaken stige i kroppen.

Og Leatherface da…det forferdelig store og barnlige monsteret som ikke lot seg stoppe av noe – jeg mener dette må være  lagd for å traumatisere.

Jeg så gjeninnspillingen på kino i 2003 og fikk ikke slettet barnetraumene mine. Men de ble ikke noe verre heller. Spør ungene etter Motorsagmassakren, sett på Axe Men i stedet.

ANMELDT: Friday the 13th

Saken fortsetter under bildet hentet fra en film som også er kjent som Death Trap, Horror Hotel, Horror Hotel Massacre, Legend of the Bayou, Murder on the Bayou, Le crocodile de la mort og Starlight Slaughter. Trykk på bildet for å se traileren for filmen.

Eaten Alive - 1977. (Foto: Mars Productions Corporation)
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMPHHHHHHHHHHHHH!!! (Foto: Mars Productions Corporation)
1:Eaten Alive

Dette er min verste filmopplevelse noen gang, og store deler av den er fortrengt. Jeg husker den degenererte bygdetullingen i sumpen som dreper damer med ljå og mater dem til alligatoren han har bak motellet sitt, og det er stort sett det.

Denne filmen tror jeg ikke jeg så ferdig, muligens fordi jeg for én gangs skyld unnskyldte meg fra VHS-visningen og stakk. Eaten Alive var et gjensyn med Tobe Hoopers forferdelige visjoner, og møter jeg Tobe en dag skal han få spandere hele kvelden.

– Skulle ungene dine mot formodning spørre etter Eaten Alive, sett på «Crocodile» Dundee i stedet.

Okei, det var mine fem første advarsler. Hvilke filmer vil du styre ungene dine unna? Bruk kommentarfeltet som en veiledning og som en ressurs!

Trykk her for å lese flere topp 5-lister.

 • Pia

  Jeg så ufattelig mange skrekkfilmer da jeg var liten, men de satte ingen spor i meg. Det som gjorde at jeg hadde mareritt i flere ÅR var E.T. (nekter å se den nå også, og jeg er 20) og Hufsa. Jeg hadde til og med mareritt om de to samtidig hvor de skulle fange meg og koke meg i en svær heksegryte.
  Jeg så faktisk Fluenes Herre .sammen. med pappa da jeg var liten. Tror ikke han har helt peiling på hva som kan påvirke unger eller ikke, men der var jeg heldig, for den var grotesk, men samtidig spennende syntes jeg. Favorittfilmene mine da jeg var mindre enn 7-8 år var Beetlejuice, Batman Returns og Edward Scissorhands.
  Husker også at jeg og en venninne var på overnatting hos en som da allerede var i 20-åra (var vel 11 eller noe). Da så vi en film som heter The Calling. Jeg har aldri likt religiøse skrekkfilmer, men den gjorde inntrykk på meg sånn at jeg har hatt lyst til å se den igjen. Den handler om at en kvinne føder en gutt som liksom skal være sønn av djevelen (omtrent som i The Omen), og han gjør mange syke ting. Til slutt drukner moren ham.

  Jeg så ikke Eksorsisten før jeg var 14, men det var noe av det verste jeg noen gang har gjort, og det forandret livet mitt for godt. Jeg så den da den gikk på nrk2 rundt midnatt (alene!). Turte ikke å være aleine hjemme om dagen engang flere måneder senere, og jeg kunne begynne å gråte helt uten videre fordi jeg følte meg skikkelig tom og alene etter å ha sett den. Det er sikkert noen som tåler å se den når de er yngre enn det jeg var til og med, men for å være helt sikker, så vil jeg ikke anbefale noen å se den før de er 16-18 eller noe.

  Men det er en film jeg vet at jeg så da jeg var liten, men som jeg ikke husker hva heter. Det var en slags skrekkfilm om en hund (ikke Cujo), og jeg tror det var en demonhund eller noe sånt. Husker veldig lite av den, men jeg husker en scene i filmen hvor en kvinne ligger i en seng og sover, også er det noe som er under senga og graver seg gjennom madrassen, og du ser bare en hånd (ikke en vanlig hånd vel og merke) stikke opp fra madrassen på sida dama som skriker og greier. Husker ikke mer, men det plager meg at jeg ikke vet hva den heter. Drømte faktisk i natt at jeg spurte noen om de visste noe om den filmen. Haha.

  • JAAA, Hufsa var noe av det skumleste i min oppvekst!

   Også var det en serie på barne-tv som jeg ikke husker navn på.. eneste jeg husker derfra er noe med et spøkelse som bodde inni vedovnen i et hus, og av og til kom det en hånd med hvit hanske på ut av vedovnen.
   Dette skrevmte meg ganske dypt, og jeg fikk en viss angst for vedovnen i huset vårt..

  • JJFlash005

   Zoltan, Hound of Dracula?

 • Frank Petterson

  her er en scene som skremte vannet av meg som liten!

  http://www.youtube.com/watch?v=1qweaPhmWqo
  hadde virkelig problemer med å sove i flere uker etter dette!

 • Anonym

  Want a baloon Georgie? It floats..

 • Anonym

  The stephfather. Realistisk grusom. Sikkert ikke bedre om mamma har funnet ny kjæreste som fremstår som perfekt. 

  Childs play er også en festlig sak. Liker man ikke dukke med gummiansikt fra før så gjør man det iallefall ikke etter denne

 • Midnight Sun in Norway

  Mine gutter ble redde for Hufsa da de var små. Idag ville jeg sagt at Salem’s Lot og The Descent er skumle filmer selv for voksne, altså ikke noe for barn.

  Hilsen mor som satt sammen med barna under alle skumle filmer, aldri blir redd sjøl, men ble skvetten av Salem´s Lot og kvakk så jeg nesten satt opp-ned i stolen da vesenene i Descent dukket opp.

 • Så pleier jo barn å komme med kommentarer som «det der går ikke an på ordentlig» når noe skremmer dem eller gjør dem nervøse da.. så mest sannsynlig selv om gutten din ikke sa til deg sånn «straight out» at den scenen var skummel, så opplevde han den ganske så sikkert som ubehagelig på noen måte

 • Anonym

  Insidious er egentlig ikke en skummel film…. men, ansiktene til spøkelsene/åndene er litt sumle. Første gang jeg så den svatt jeg når ansiktet begynte å smile. Ikke på grunn av en brå bevegelse eller høy lyd, men av ansiktet selv (skumlere i filmen en på bildene).

 • 1.Eksorsisten 2.Omen 3.Jeepers Creepers.4.Friday the 13th heleserien(Alle referanser til Jason Voorhees).5.Nightmare on elm street, heleserien 5.Starship troopers 6.Carrie.7.Cujo (Om barnet er under 7 år.ok for de mellom 7 og 12.Dette er en ok skrekkfilm for barn)8.Haisommer serien.9.From dusk till dawn 1-3,10.Poltergeist.11.Saw serien.12.Hostel serien.Håper jeg har fått medalle? Har selv ikke sett 1,2,8,11 og 12.(har sett film nr 1 av 8 og 11)  

  • hostel er ikkje skummel, berre veldig nasty

 • Anonym

  Husker jeg så en film for noen år siden. «The Stuff». Jeg vet ikke om dere har sett filmen, men hvis dere har det så skjønner dere kanskje hvorfor jeg hadde merkelig lite lyst på krem, yoghurt og lignende på en god stund…
  Vet ikke hvorfor jeg fikk se denne filmen, for ellers så var foreldrene mine veldig strenge på aldersgrenser på filmer. Var jeg ikke gammel nok til å leie den selv, så var jeg ikke gammel nok til å se den. Tror nok kanskje jeg skal være litt takknemlig for at denne filmen var den verste jeg fikk se før jeg var 15-16 år.

  • DEN filmen husker jeg! Den så jeg samtidig som jeg så The Blob.

   • Anonym

    «The Blob» så jeg ikke før jeg var i 20-årene, så den hadde ikke helt samme innvirkning som «The Stuff». Men fy søren, jeg elsket den filmen 🙂
    Da jeg så «The Stuff» igjen etter noen år, så skremte den meg ikke på samme måten som første gang jeg så den.Ja, det er nok en grunn til at det er aldersgrenser på en del filmer. Men husker ikke hva aldersgrensen var på «The Stuff». Noen som husker? 

 • wishmaster, va ikkje mangen netter med søvn etter den

 • Hei

 • Værste filmen jeg har sett husker jeg ikke hva heter engang. Den gikk på TV’n og jeg tror ikke jeg fikk med meg begynnelsen. Men den var om fattigdom, den var GRÅ og fæl og trist. Husker det var et par med tre(?) barn som ikke hadde noe sted å bo. De drasset rundt på disse barna – tror de var outcasts fordi de ikke var gift og hadde dine/mine/våre barn. Jeg husker fødselsscenen som var….spesiell…og guttungen som tok livet av to søsken, og hang seg selv fordi han trodde de ikke hadde noe sted å bo fordi det var for mange barn….
  Forferdelige bilder i hodet etter den filmen.
  Noen som vet hvilken film dette er?

 • JEG HATER IT! Jeg hater klovner..

 • Olav Staurset

  Harry potter og fangen fra azkaban!!!! 

 • jeg er redd etter og ha sett dream house

 • jeg er redd etter og ha sett dream house

 • Barn bør ikke se Bad taste og Brain dead.. kommer seg aldri i en dyrepark etter det;)

 • Egofri

  Å se skrekkfilmer som barn, da. Herreminhatt. Skummelt nok i tenåra det. Her er det foreldre som ikke har gjort jobben sin med å passe på!

 • Forbi Foss

  Bra artikkel, men du burde seriøst lære deg forskjellen på da og når, spesielt ettersom du sikkert skriver for penger.

  DA jeg leste denne artikkelen ble jeg glad for at jeg aldri så «Poltergeist» som liten.
  NÅR noen forteller meg at en film er skummel, tror jeg nesten alltid at de overdriver, fordi jeg har blitt så blasert.
  NÅR jeg får barn en gang i framtida, skal jeg uansett aldri la dem se «Blair Witch Project».

  Den gang da, hver gang når, og når hver gang når man snakker om noe som skal skje i framtida. Dette var gratis, men neste time vil koste deg minst én pute til å holde foran ansiktet.

 • Jeg HATER klovner og porselensdukker etter blant annet IT som unge.. HUFF
  Også så jeg en film om edderkopper som barn husker ikke hva filmen het..
  Men jeg husker de store og mange edderkoppene som drepte mennesker, spesielt den ene sena der ett par sitter i sofaen og spiser popkorn der hun ene dama tar opp en edderkopp og spiser den. ÆSJ. Tror jeg var 7 år gammel..

  • Marie Kristiansen

   arachnophobia?

 • An American Crime er en av de jævligste filmene jeg har sett den til dags dato og jeg så den mens jeg var over 30.

  • Helt enig. Den var sinnssykt bad å se. Jeg var også over 30 da jeg så den.

 • Hvilken Eaten Alive film er det som siktes til? Vet om minst to gamle filmer som heter det. En gammel zombiefilm og en annen film jeg ikke har sett, tror kanskje det kan være den som beskrives her.

 • Jeg er selv barn og burde nok ha styrt meg unna «Preciouse» og «Trust.» disse to filmene er helt syyke! Men om et barn ser «Trust» vil de skjønne at man ikke skal «chatte» med fremmede folk!

  • Gx Man

   hhhhhhhhhh egelteli jeg er veldig lo

 • Fiveli

  Jeg har sett utrolig mange skrekkfilmer, men ingen har plagd meg i etter tid.
  Men…derimot faren til Emil når han brølte, pompel og pilt (alt av teater dukker var noia.. det er det fremdeles), the julekalender (mot slutten av vær episode) det samme gjaldt Brødrene Dal + intro musikken til X-Files. Det var helt forferdelig! Som voksne kan jeg le av det, men som barn.. nei det var ikke noe for meg as. Lyd og Musikk plagde meg mer enn det visuelle. Folk er forskjellige haha.