Ti år med trollmannseventyr er nå over. Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2 avslutter sagaen om Harry Potter med en usedvanlig spennende film.

Det er ikke fortellingen i filmen som gjør dette til en av årets mest spennende filmer. Vi vet alle hvordan historien slutter (i alle fall 95% av de som går for å se den på kino).

Spenningen, kampene og actionsekvensene er det som gjør dette til en bokstavelig talt magisk opplevelse.

Filmen starter nesten urovekkende rolig. Regissør David Yates har hentet inspirasjon fra krimfilmer for å sakte bygge opp, og til slutt forløse den endeløse spenningen. Etter ti år sammen med Harry, Hermine og Ronny er det en underlig og god følelse å være med på slutten av eventyret jeg har opplevd sammen med dem.

Tilbakeholdt og ekstremt spennende

Det ikke lett å overgå de tidligere filmene i verken voldsomhet eller visuelle overraskelser, selv med teknologien som er tilgjengelig for filmskapere i dag.

TOPP 5: Trollmenn på film – sjekk lista her

Regissør David Yates er mesterlig tilbakeholden og lar ikke effektene komme i veien for de siste valgene som Harry Potter må gjøre. Fokuset er på Harry og hans opplevelser frem til den uunngåelige konfrontasjonen.

I den første halvdelen fortoner filmen seg som en spenningsfilm, en meget god spenningsfilm. Jakten på de siste malacruxene er en detektivfortelling som mesterlig holdt meg på kanten av setet.

Det store fokuset på Harry har gitt mindre plass til melodramaet; til de mellommenneskelige forholdene mellom figurene.

Vennskapet mellom de tre, og resten av Harrys venner er viet mindre plass for å ikke miste fokuset på spenningen.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Plakatbilde fra filmen. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. <br> Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)
Plakatbilde fra filmen. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. - Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)

Dette valget har gjort at Yates kan holde et stramt grep om publikums oppmerksomhet, siden det ikke er mye som forstyrrer hovedfortellingen. Likevel tror jeg ikke filmen ville vært dårligere om den hadde gitt samholdet mellom Harrys støttespillere litt mer plass.

ANMELDELSE: Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1

Denne filmen står altså i skarp kontrast til Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1 som på sin side manglet spenningen vi ser i Del 2. Ser man de to filmene rett etter hverandre, vil nok opplevelsen bli ganske annerledes.

Intense skuespillere
Nilus Langballe er en viktig figur i den siste filmen. Her fra en filmplakat. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. <br> Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)
Nilus Langballe er en viktig figur i den siste filmen. Her fra en filmplakat. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. - Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)

Det merkes at skuespillerne i alle disse filmene har skapt nære bånd til sine respektive filmfigurer i løpet av ti år.

Daniel Radcliffe må leve i all fremtid med vissheten om at han er Harry Potter, og vil være det i øynene til millioner av mennesker. Nå som han er blitt en voksen mann, tror jeg denne kunnskapen også har tilført ham en bevissthet ovenfor sitt skuespillerarbeid.

Han spiller intens, troverdig og mørk – et sinn plaget av syn et hvert vanlig menneske ville vært foruten.

De andre figurene på hans side i konflikten får ikke like mye oppmerksomhet som Harry, noe som gjør at de heller ikke får vist seg frem i like stor grad. Matthew Lewis, i rollen som Nilus Langballe, er en av de som likevel peker seg ut i filmen.

VIDEO: Sjå eksklusive intervju med skodespelarane

Hans tilstedeværelse viser seg også å være helt uunværlig for Harry, og jeg skulle gjerne sett mer av han i de andre filmene også.

Den av skuespillerne som peker seg mest positivt ut er Alan Rickman, som spiller Severus Slur. Han har utviklet sin rolle i takt med filmene, hvor han i starten var Harry sin hovedfiende – til å bli en svært kompleks filmfigur ved slutten.

Slur er en av de mest spennende figurene i sagaen om Harry Potter, og det er i stor grad Rickmans fortjeneste.

Hans smerter og hemmeligheter har gått like mye inn på meg, som livet til mange av de som har stått ved Harry sin side i kampen mot Voldemort.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Alan Rickman spiller Severus Slur som ingen andre. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. - Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)
Alan Rickman spiller Severus Slur som ingen andre. (Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. - Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.)
3D-forbannelsen

Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2 slipper ikke unna det irriterende mørke bildet som har plaget mange 3D-filmer. Avslutningen på Harry Potter-sagaen er forståelig nok en mørk affære, hvor vår helt endelig skal møte sin nemesis i et siste oppgjør.

Med et flust av scener i nattemørket tilfører ikke 3D-effekten filmen mye ekstra, siden de mørke filmsekvensene ikke gjør det lett å oppfatte dybden i bildet.

Selve 3D-effekten er dog sparsomt brukt og springer ikke ut av lerretet, noe jeg setter pris på. Det tyder på at Hollywood og de store filmprodusentene har forstått at 3D også kan være irriterende.

QUIZ: Test deg selv, ta Filmpolitiets super-Potter-quiz

Men til slutt må jeg konkludere med at filmen blir for mørk med 3D-brillene på. Flere av detaljene i scenene forsvant nesten helt, og omgivelsene fikk en mindre viktig rolle i bildet.

Jeg skal se filmen en gang til, men det blir i 2D.

En endelig slutt

Det er klart at Harry Potter-universet skal leve videre på nett, men jeg kan slå fast at Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2 en utrolig sterk slutt på en fascinerende filmfortelling. Daniel Radcliffe, David Yates og alle skuespillerne har klart å levere en imponerende (og magisk) spenningsfilm med spenningstopper som nærmest kaster deg ut av kinosetet.

Selv om filmen slutter med noen løse tråder, for eksempel hva som skjedde med Voldemorts hjelpere, føler jeg at et kapittel i populærkulturen nå er avsluttet.

Jeg vil savne gleden over å få være med Harry og vennene hans på nye eventyr.

Hva syns du om filmen? Legg inn din kommentar under!

Om FILMEN

Harry Potter og dødstalismanene - del 2
 • Harry Potter og dødstalismanene - del 2
 • Slippdato: 13.07.2011
 • Regi: David Yates
 • Utgiver: Warner Bros. International
 • Originaltittel: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
 • Sjanger: Action, Eventyr, Krim

 • Benjamin Skjevik

  I boken står det heller ikke særlig mye om hva som skjer med døseterne, altså Voldemorts slaver som de faktisk er. De dro bare. Akkurat som da Voldemort ble borte da han prøve å drepe Harry.

  • Ja, jeg er klar over det – men likefullt er dét noe jeg står igjen og lurer på. Filmen må fungere uavhengig av bøkene – det er min mening 🙂

   • Benjamin Skjevik

    Det skjønner jeg, og er enig i at Rowling burde ha skrevet litt mer i slutten av boken. Men så får vi jo snart Pottermore.com og kanskje noen ny bøker (leksikon?) der vi sikekrt får vite mer. 🙂

   • Det er jo ganske opplagt… Se i tredje film, «Fangen fra Azkaban» der er det allerede forklart hva som skjedde med dem forrgie gang, de ble kastet i fengsel, noen overga seg vell. En ting jeg ikke likte med filmen var at Malfangene stakk av. I boken satt de i slutten i storsalen sammen med alle andre, «og ingen brydde seg om at de var der». Jeg savner også en scene der Harry går inn på Humlesnurrs kontor igjen og snakker med bilde hans på veggen, og så reparer han sin egen ødelagte stav med Oldstaven, og så knekker han Oldstaven. De kan jo ikke akkurat si at det ble kuttet ut med tanke på tid… 😀

    Jeg synes også at enkelte av kampene kunne vært enda mer intense, og Molly VS Bellatrix kunne vært lengre.

 • Emil

  Gleder eg til å se filmen! har lest boken og har store forventniger til filmen! Men skal se den i 2D. jeg synes 3D er bedre på tegnefilm (Ble imponert på Kung Fu Panda 2, ikke Transformers 3)

 • Joakim Torkveen

  Kommer det en video anmeldelse?

  • Videoanmeldelsen er på vei – kommer om ikke så lenge 🙂

   • Chris

    Hva vil være forskjellen på en kinoanmeldelse og videoanmeldelse? Er det ikke samme filmen som vises?

    • Lars Andersen

     Videoanmeldelse er en filmanmeldelse med video. Trykk på videoknappen på det store bildet øverst i artikkelen 🙂

 • Jørgen

  Dette gleder jeg meg til. 3D blir det ikke, jeg holder meg til 2D. Klokken 23:59 braker det løst i Sandnes Kino.

  • bernie

   hehe, konge;) sandnes kino……

 • ørjan benjaminsen

  huff. synes det er trist det er slutt.. har liksom sett på harry potter siden eg var 12 år gammel.

  skal no kose meg me denne og de syv foregående i mange år framover uansett 😀

  • Og jeg har kost meg med det siden syv eller åtte års alderen… Jeg kan faktisk ha vært seks år…. :C Trist! Det er over…

 • Morten

  Jeg lurer på hvordan denne filmen kan være «bokstavelig talt» en magisk opplevelse. Faktisk så bokstavelig at nettdesken plukket det ut som tittel på artikkelteaseren.

  Kan det være spenningen, kampene og actionsekvensene som gjør det til en bokstavelig talt magisk opplevelse? Dette må testes. Har alltid lurt på hvordan ekte og virkelig magi er.

  • Martin

   Vel om vi først skal være kverulante så er det vel forskjell på «magi» og «en magisk opplevelse» også 😉

   • Morten

    Jeg må forutsette at en bokstavelig talt magisk opplevelse involverer en slags form for ekte magi. Det skal jo ikke forveksles med en «billedlig talt» magisk opplevelse …

    • Hehe, regnet med at akkurat den formuleringa kom til å vekke litt debatt! Min intensjon var nok for å beskrive hvor revet med jeg ble av filmen 🙂

 • Martine

  Huff, jeg må vente i 12 timer til! :'(
  Hvordan skal jeg overleve dette mens mine Potter-venner allerede har fått sett filmen? 🙁

  • Jørgen

   Føler med deg. Jeg fikk ikke sett den før kvelden den 14….

 • Tullsau

  Dette var en MAGISK og kjempe bra film! En verdig slutt på et flott eventyr

 • ea

  Dette er så klart bare min mening, men:
  Hvordan i all verden går det an å lage en så vanvittig fantasiløs film av en så fantastisk historie?!
  Dette var årets store skuffelse for min del. Skaperne av denne filmen har etter min mening åpenbart ingen kjærlighet for materialet de jobbet med, hvilket er synd ettersom skuespillerprestasjonene er bedre enn de noensinne har vært. Filmen er klippet i stykker av klippere som ikke ser lengre fram i tid enn til slutten av den scenen de klipper i øyeblikket. En scene i seg selv fungerer ofte til en viss grad, men filmen mangler et helhetlig aspekt og historien føles oppdelt ut, istedenfor å være jevnt oppbyggende og engasjerende slik som den er i boken. Filmen føles ut som et redigeringspuslespill som ikke helt har falt på plass ennå. De store tragiske scenene er rotet bort og gjort uviktige, og scener som jeg kan huske å ha felt tårer for etter å ha lest boken blir umulig å føle noen som helst empati for i filmen. Det kjennes som at Yates og hans folk har gått lei, og ønsket å bare bli ferdig med filmen så fort som mulig.
  Dette ble tidenes antiklimaks for meg, og jeg synes det er lov å spørre:

  Hvor er Peter Jackson og hans team når vi trenger dem?

  Da kan jeg iallefall trøste meg med at Ringenes Herre endelig er utgitt i utvidet format på Bluray…

  • Her må jeg si meg riv ruskende uenig! Hva syns du om de andre filmene?

   • ea

    HP1 og 2 var ganske nære bøkene når det gjelder eventyrsjangeren. Over årene har jeg likt de to første bedre og bedre. HP3 er den jeg synes er klart best av filmene, kanskje mest fordi alle bildene ser bra ut, og den er klippet veldig godt. HP4 er som om noen har satt på fast forward igjennom hele filmen. Fra denne filmen og utover er det klart at en burde ha tatt seg en time ekstra til å fortelle historien skikkelig.
    HP5 er i grunnen helt grei. Det er en stor bok å filmatisere, men boken er relativt tom i forhold til antall sider. HP6 vil jeg ikke si annet om enn at jeg synes den var den svakeste filmen i serien.
    HP7 likte jeg faktisk ganske godt! Jeg leste boka rett før jeg så filmen, og alt helt ned til tempoet i fortellingen stemmer fantastisk godt med boka her synes jeg.
    HP8 derimot, synes jeg er klippet provoserende dårlig. Provoserende mest fordi jeg kunne se at alt materialet til en god film var der. Om det bare hadde vært klippet sammen litt bedre, så ville historien hatt den dynamikken den behøver for å treffe i sjelen. Den traff ikke meg denne gangen.

    • Thomas

     Må si meg helt enig, det var påtagelig hvor oppstykket klippingen var, og det ødela helt klart scener som potensielt kunne vært gripende/rørende. Skuffende. Det var for øvrig en jevnt over god film ellers, men jeg må si jeg stiller meg litt uforstående til den nærmest ensidige rosen. SÅ bra var den ikke, og det siste avgjørende slaget opplevde jeg også som litt antiklimatisk.

 • Kristiane

  Da var det over! Sitter igjen med en rar følelelse, har jo ventet på dette i ti år nå. Jeg føler meg ikke helt fornøyd med avslutningen, føler ikke at jeg har den rette følelsen av at det er over.
  Slutten og begynnelsen av Part 2 manglet litt synes jeg. I de fleste av de andre filmene har filmens tittel blitt vist med Harry Potter theme, dette har for meg gjort at jeg har blitt sugd inn i filmen og blitt helt med, så den forsiktige stille starten her funket ikke for meg.

  Positivt var det midlertidig at etter starten kom resten fort i gang. Slaget om Hogwarts ga meg frysninger, og jakten på horcruxene var spennende, selv om jeg visste godt hva som ville skje.
  På slutten av filmen når Harry, Hermine og Ron står på broen etter slaget følte jeg at det hadde passet så bra at Harry hadde sagt noe som «It`s over» eller «He`s really gone», bare for å sette ord på at nå er det virkelig over.

  Hans oppdagelse av at det var han som virkelig var herre over the elderly wand burde kommet fram i siste slaget med Voldemort. Harry kunne sagt det til Voldemort like før han døde istedenfor forklaringen til Hermine etterpå.
  Epilogen synes jeg var litt unødvendig i boken også, og i filmen så skuespillerne bare latterlige ut i et dårlig forsøk på å se voksne ut. Harry var forøvrig den som kom best ut av det. Men på den andre siden kan dette være Rowlings ide på å vise at Harry endelig har fått det han har manglet hele livet, sin egen familie.

  Filme i 3D var ikke så ille som jeg fryktet, men skal se den i 2D neste gang.

 • Emil

  Njahhh…. Voldermort liker å si det 😛

 • Emily

  æ så den i 3D på middnatt fantastisk brilliant og exeptonal e bare småe ord til å beskriv ka denne filmen e man kan ikke beskriv ka bra den e d e ubeskriveli
  når æ ser den i jæn kommer d tel å bli 2D æ ælska den i 3D før masse spening næstn glømte æ hadde de på mæ.
  hadde læst boka før æ så den æ e særiøst nu men filmen e faktisk like bra som boka.

  [spoiler] æ syns kysse va vældi bra særiøst måtte ha vært et mareritt å kyss bæstekompisn din. min favorit kapitel va «The Prince’s Tale» og i filmen e den like bra bare å se Slur skrik e noe man aldri ville ha trud sku sje. Hommlesnur i himmel scenen va egentli va hele den scenen som æ hade fårestilt mæ. æ faktisk ælska Epilogen i både boka å filmen æ syns den va ikke unøvendi æ kan ikke sjøn koffør folk ikke likte den [/spoiler]

  • skriv norsk.

   • Sondre

    Å skrive dialekt e så mye mer norsk enn bokmål, men bare med masse skrivefeil 🙂

    • Emily

     tusen takk (trur æ) du e vældi snill 😀

    • Dud

     enig med Sondre

   • Emily

    sir personen me det navnet som e på FRANSK
    og faktisk så e æ halt Engelsk og har alldri vært bra å skriv Norsk Bokmål.
    trur du virkeli at alle skriv Bokmål tel vanlig? hærigud åsså

 • Jeg kan ikke annet enn å si at det var en kinoopplevelse som absolutt innfridde mine forventninger. Spørsmålet er bare om mitt personlige (sterke) forhold til bok- og filmserien overskygger en mer helhetlig vurdering av selve filmen. Det er i alle fall unnskyldning nok til å se den igjen ganske snart.

  Men er, etter litt gjennomtenking i alle fall, ganske enig i terningkastet. Vil si at det er en flott og god avslutning, men ikke helt uten svakheter.

  [spoiler]Og fikk absolutt frysninger på ryggen da John Williams musikk tok over for Alexandre Desplats egne helt på slutten. Det var et magisk øyeblikk, i alle fall.[/spoiler]

 • Veronica

  Jeg syns filmen var fantastisk! Den var veldig tro til boka, og spesielt var scenen i tanketanken oppklarende og rørende. Men jeg må faktisk si meg enig i at vennskapet mellom de tre burde kommet enda bedre fram. Det er jo tross alt trollmannskrig! For i krig og kjærlighet er alt lov 🙂

 • Jepp, det var en veldig sterk avslutning på en lang filmsaga. Det er ikke bare skuespillerne som har utviklet seg gjennom filmene, det virker som om Yates har lært en ting eller tre underveis også… Skal bli spennende å se hva hans neste prosjekt blir (han vil, i følge et intervju, lage en rolig film som sitt neste prosjekt, før han gir seg løs på storbudsjettfilm igjen). 3D synes jeg er og blir en poengløs gimmick, det gir lite til filmen. Men godt å høre at jeg ikke er den eneste som synes det blir altfor mørkt med 3D, trodde det var Stjørdal Kino som hadde dårlig innstilt utstyr.

  Min nevø kom med et godt poeng: Han har brukt to tredjedeler av livet på å vente enten på en Harry Potter-bok eller -film, og nå er det plutselig slutt.

 • wtf

  utrolig bra anmeldelse.. 😀 så si helt ening. !! bra Rune.

 • Ok, etter å ha fått tenkt meg litt om, har jeg prøvd å sette ord på hva jeg mener om filmen i anmeldelsen min på Filmstedet.no. Alt i alt meget fornøyd med filmen, men det er noen få ting som trekker den ned fra toppkarakteren.

 • JamesBond-Wannabee

  Jeg har to spørsmål til deg Rune: – Hva skilte denne filmen fra å være en sekser?
  – Hvilken av Harry Potter-filmene er din favoritt? 😀

 • Hanna

  Da jeg gikk ut av salen var jeg veldig skuffet. Jeg er en stor fan av bøkene, men lot meg ikke irritere av ulikhetene av den grunn. Filmen er basert på boken, den behøver og skal ikke være helt lik. Filmen som en helhet var spennende, drage-scenen var akkurat slik jeg hadde forestillt meg og Harry sin ankomst til Galtvort var kjempebra.

  Det var den store kampscenen som satte en demper på filmopplevelsen min. Føltes nesten ut som filmprodusenten hadde en sjekkliste over karakterer som skulle dø. Man fikk bare se dem i et kort øyeblikk. De burde definitivt fått en bedre avskjed!
  Syntes også at det var rart hvordan Harry omfavnet Slur slik han gjorde i båthuset. På det tidspunktet var Slur den som drepte Humlesnurr i kaldt blod, ikke før senere får man vite at det var planlagt.

  Det er duellen mellom Harry og Voldemort de har bommet totalt med. Jeg (og mange andre jeg har snakket med) ser ingen grunn til at den skulle bli endret fra boken. Et av de største øyeblikkene i boken er da Harry forklarer Voldemort hvorfor han har tapt før han bekjemper Voldemort. Filmens versjon er egentlig bare en del smell, farger, stråler og en masse ødeleggelser som til slutt ender opp med at Voldemort blir resirkulert til avispapir. Hvis man legger til at den eneste reaksjonen Harry får da han går inn i Galtvort igjen etter han har beseieret Voldemort er et par nikk og noen få smil gjør at slutten blir et stort antiklimaks.

  Litt dårlig klipping mellom scenene, karakterer som fortjente mer enn bare ti sekunder som lik, soundtrack som ikke helt tok av (med noen få hederlige unntak) og en helbom på duellen mellom Harry og Voldemort gjorde at filmen ikke nådde helt opp. Litt trist er det fordi at det var egentlig lite som måtte til for å få en thriller-avslutning på serien. Filmen bar rett og slett preg av at saksen var brukt flittig under editing.

  • Marius

   ja er helt enig med deg Hanna. Synes filmen var overaskende bra helt til den siste senen der. En film som hadde så mye action trenger ikke den lille kipe senen på slutten. Og slangen som voldemort kan styre, hvorfor var han så dum å sende den opp i slåtte på galtvort? den tingen som var viktigst for han.
   I boka hvor Harry forklarer Voldemort hvorfor han har tapt hadde jo vert en veldig bra slutt

  • Kristiane

   Jeg er også helt enig i din anmeldelse.

 • podcastpetter

  Helt enig i at den ble alt for mørk i 3d. Det ødela ganske mye egentlig. Ganske rart egentlig at flere ikke har lagt merke til det.

 • Arne

  Jeg har to spørsmål til deg Rune: – Hva skilte denne filmen fra å være en sekser?
  – Hvilken av Harry Potter-filmene er din favoritt?

 • Jeg har et lite håp om at Alan Rickman skal vinne oscar for beste mannlige birolle til neste år.