Det er rart å tenke på at det allerede er 10 år siden Ringens brorskap hadde premiere, den første i en trilogi som for alvor skulle sette preg på starten av 2000-tallet.

Mens vi venter på de to Hobbiten-filmene, kan vi nå nyte The Lord Of The Rings: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition på Blu-ray i sine definitive, forlengede versjoner.

Skaper større forståelse for hvordan noen av nøkkelpersonene tenker og føler

Og det er all grunn til å ta frem superlativene, for dette er en praktutgivelse av det som sannsynligvis kommer til å stå igjen som regissør Peter Jacksons livsverk!

Billed- og lydkvaliteten er av aller ypperste slag, og ekstrastoffet er omfattende og detaljert. Dette er en av årets beste Blu-ray-utgivelser!

Overgikk mine forventninger

Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge vekket en hel verdens eventyrlyst da de kom mellom 2001 og 2003.

Historien om ringen, hobbiter, riddere, konger, dronninger og mystiske skapninger i Midgard var selvsagt godt kjent gjennom J.R.R. Tolkiens bøker.

Men Peter Jackson visualiserte dem på vidunderlig vis, og har satt fasiten for hvordan vi ser Frodo, Sam, Gandalf, Aragorn, Gollum, Saruman, Galadriel og alle de andre i Tolkiens univers.

Filmene matchet og overgikk de flestes forventninger, inkludert mine.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Sir Ian McKellen som Gandalf. (Foto: SF Norge Video)
Sir Ian McKellen som Gandalf. (Foto: SF Norge Video)
Gjør alle filmene bedre

De forlengede versjonene ble først utgitt på DVD ca ett år etter kinopremierene, og gjør alle de tre filmene bedre. Noen scener er helt nye, mens andre er utvidet i forhold til kinoversjonene.

Alt er fullstendig sømløst redigert inn, og det fremheves i de medfølgende heftene at Peter Jackson og klipper John Gilbert behandlet dette materialet som om de klippet en helt ny film.

Dette gir historien mer pusterom mellom høydepunktene og skaper større forståelse for hvordan noen av nøkkelpersonene tenker og føler. Den samlede spilletiden er på ca 12 timer, noe jeg anser som akkurat passe!

Åpent og ærlig innblikk

Denne utgivelsen kan også skryte av usannsynlige 26 timer med ekstrastoff! Det er viktig å merke seg at du ikke får noe nytt her, alt er overført fra tidligere utgivelser.

Men de velgjorte dokumentarene er fremdeles like interessante, og gir et åpent og ærlig innblikk i hva som skulle til for å feste trilogien til film, både i form av omfattende intervjuer med rundt 100 av de involverte, og Costa Botes sine flue-på-veggen-dokumentarer fra innspillingen.

Det er bare en hake ved ekstrastoffet. Alt presenteres i standard definisjon på DVDer. Forklaringen er enkel: HD var fremdeles ikke standarden da dokumentarene ble filmet. Det er lett å tilgi.

Men jeg forstår ikke hvorfor ekstrastoffet er spredd over 9 DVDer når alt hadde fått plass på et par Blu-rayer. Det spiller likevel mindre rolle.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Lord of the Rings: Blu-ray utgivelse. (Foto: SF Norge Video)
Lord of the Rings: Blu-ray utgivelse. (Foto: SF Norge Video)
Imponerende detaljnivå

Den store gulroten med denne utgivelsen, er selvfølgelig at du endelig kan se de forlengede versjonene av filmene i 1080p full HD. Og jeg tar ikke for hardt i dersom jeg sier at dette er blant de aller vakreste Blu-ray-bildene jeg har sett til nå!

Alle filmene er spredd over to Blu-ray-disker hver for å gi filmene maksimalt med digital plass å breie seg på. Resultatet er glassklare bilder med et imponerende detaljnivå og en dybdefølelse som gjør 3D overflødig.

Jeg vet noen misliker å måtte bytte disk underveis, men jeg foretrekker helt klart den bedre kvaliteten.

Lyd med referansekvalitet

Lyden blir presentert i 6.1 DTS-HD Master Audio, som sannsynligvis vil gi de heldige med slikt utstyr en fantastisk lydopplevelse.

Jeg hadde dessverre ikke utstyr til å teste DTS-HD-lyd, men opplevde at selv den vanlige 5.1-lyden hadde en dynamikk som spenner fra de svakeste vindpust til de villeste drønn.

I tillegg til de imponerende lydeffektene, gjør kvaliteten også underverker for Howard Shores episke filmmusikk. Dette holder referansekvalitet!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Lord of the Rings: Blu-ray utgivelse. (Foto: SF Norge Video)
Lord of the Rings: Blu-ray utgivelse. (Foto: SF Norge Video)
Og så: litt pirk

Innholdet på diskene er så bra at det føles litt pirkete å skulle klage på noe. Men om jeg skulle sette fingeren på noe (her kommer det), hadde det vært ønskelig med en enda mer eksklusiv innpakning.

Boksen tar seg fint ut i bokhylla, og er utstyrt med en magnetlås som fjerner slark i lokket. Men det hadde gjort seg med et medfølgende hefte med bilder, tegninger, etc. Kanskje også noen essays, eller en hilsen fra Peter Jackson?

Men dette er sikkert ikke siste gang Ringenes Herre-filmene gis ut på Blu-ray. Skal vi tippe at de kommer sammen med de to Hobbiten-filmene i en overdådig luksuspakke på Blu-ray om noen år?

Men i 2011 er altså The Lord Of The Rings: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition en av årets aller beste Blu-ray-utgivelser!

Om FILMEN

The Lord Of The Rings: The Motion Picture Trilogy - Extended Edition
 • The Lord Of The Rings: The Motion Picture Trilogy - Extended Edition
 • Slippdato: 12.07.2011
 • Regi: Peter Jackson
 • Utgiver: SF Norge
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • barereklame

  Hvorfor er ikke ekstramaterialet på 1 BD?

  Fordi enkelte BD-spillere vil forvente at en BD skal bruke et visst codec for video, og vil ha problemer med å spille dem av. Kompatibilitet, med andre ord.

  • Kristoffer B

   Det finnes absolutt codecer som støtter SD, som kan brukes på Blu-ray.

   Jeg finner det skuffende og litt rart at ekstramateriale ikke kommer på Blu-ray. DVD-komprimeringen forringer kvaliteten, ettersom komprimeringen som benyttes er mye dårligere enn på Blu-ray.

 • Øyvind

  God anmeldelse, Birger! Er enig med sekseren.
  Har venta på den anmeldelsen lenge! Når kommer den siste Harry Potter anmeldelsen? Gleder meg til den!

 • What?? Skal ikke Rune anmelde denne boksen?

  Og NÅR KOMMER ANMELDELSE AV DØDSTALISMANNENE DEL 2???

 • Meg

  Og vi kan også glede oss til årets mest kontroversielle Blu-Ray-utgivelse om ganske nøyaktig to måneder:
  http://www.platekompaniet.no/Film.aspx/BLU-RAY/Star_Wars_-_The_Complete_Saga_Blu-ray/?id=460279

  Han shot first…or not

  • TJSupercool

   Å!
   Endelig! Nå har jeg ventet siden BluRay ble OPPFUNNET omtrent på denne boksen! Årets gladnyhet! 🙂

   • TJSupercool

    Og ja; Han shot first! 🙂

    • Dessverre er det ingenting som tyder på at Han skyter først på Blu-ray, heller. Jeg tviholder på mine gamle laserdiscer med de originale versjonene!

 • Så når jeg allerede har Extended Edition på DVD, med alt ekstramateriale, er det liten grunn til å kjøpe denne boksen? Annet enn bedre lyd og bilde? Vil ihverfall vente noen måneder, så går nok prisen en del ned.

  Kjenner at det er på tide med et LotR-maraton igjen, vi har jo tross alt en fjortis i huset som ikke har sett filmene ennå. Også er det en stund siden sist…

  • JARLE

   14 år og ikke sett LOTR? galskap.

   • 15, faktisk, og det er ikke vår skyld, for å si det slik. Det går nok mest i romantiske komedier og Twilight.

    • Hvis du allerede har Extended på DVD, og ikke er så opptatt av den beste billed- og lydkvaliteten, så kan du godt vente!

     • Sjefen i huset har bestemt at vi skal ha samleboksen med både Hobbit og Lord of the Rings når den nå en gang kommer. Så da blir det vel slik, da… Må jo selvsagt ha Hobbit-filmene før boksen kommer, så lenge kan man jo ikke vente, tross alt, og de skal jo også ses på kino.

 • Video annmeldelse?

 • BB

  Forsto jeg det riktig at det her er enda en extendend versjon? altså med nytt materiale i forhold til de forrige extended versjonene?!

  • Christoffer

   Det eneste nye er at extended versjonen nå er i HD og at Fellowship er (imo) visuelt bedre enn kortversjonen som kom på blu-ray for en tid tilbake pga at filmen har blitt remastret fra de originale digitale 2k filene, samt ny color-keying.

   • BB

    thanks og double thanks 😀

 • Christoffer

  Det har vært furore på nettet angående den nye fargingen på Fellowship, men etter min mening er det en forbedring, bare synd det er bare fellowship som har fått behandlingen.

  http://screenshotcomparison.com/comparison/58147
  http://screenshotcomparison.com/comparison/58228
  http://screenshotcomparison.com/comparison/58229
  http://screenshotcomparison.com/comparison/58250

  • En forklaring fra Peter Jackson på dette her: http://www.thedigitalbits.com/mytwocentsa194.html#062711b

   • trygvan

    Veldig bra at de fikser farger. Snodig dog at de kun oppdaget dette når det gjaldt den første filmen. Det er i den andre filmen jeg er mest plaga med et unaturlig grønnskjær i noen scener (som er det som har blitt fiksa i førstefilmen). Spesielt når Faramir tar Sam og Frodo til Osgiliath, denne la jeg merke til første gang jeg så filmen, er fargene veldig grønne. Mener å huske at det også er andre steder hvor fargene er unaturlige.

    Jeg skal for øvrig si at jeg også likte filmene, men jeg har aldri syntes de var perfekte. Det hadde vært interessant å se hvordan andre regissører med tilsvarende budsjett hadde håndtert Tolkienuniverset. Nå får vi mer av det samme i filmatiseringen av Hobbiten, og jeg skal holde meg fra i denne kommentaren å si heldigvis eller desverre til dét.

 • Emil

  tror jeg skal kjøpe denne! Elsker ringenes herre (filmene, boken var for kjedelig xD), og blir gøy å se ekstra scener!

 • Geir

  Det beste med denne versjonen er lyden…. og sortnivået på bildet=)

  kolbeinsen.info

 • Heksehatten

  «Det er viktig å merke seg at du ikke får noe nytt her, alt er overført fra tidligere utgivelser.»

  DVD’ene hadde jo 4 disker, mens de nye har 5. Disk 5 har ikke vært gitt ut før, eller?

 • Haakon

  Før man setter seg ned med disse 12 gromme timene må man selvfølgelig se dette først:

 • SleazyJeeez

  hmmmmm…… Håper barna mine leser boka jeg. Selv klarer jeg ikke å lese den igjen trur jeg. Ihvertfall ikke enda. Likte første filmen ganske godt, og de ti første minuttene av nummer to. Etter det må jeg si det rakna, makan til dårlig fremstilling av et flott eventyr har jeg aldri vært borti. Kanskje med untak av Avatar som tok for seg det gode gamle «smaragdskogen-eventyret». Kan koste så mye det bare vil å lage dette skvælet, men det føles jævlig enkelt og billig.

 • SleazyJeeez

  hmmmmm…… Håper barna mine leser boka jeg. Selv klarer jeg ikke å lese den igjen trur jeg. Ihvertfall ikke enda. Likte første filmen ganske godt, og de ti første minuttene av nummer to. Etter det må jeg si det rakna, makan til dårlig fremstilling av et flott eventyr har jeg aldri vært borti. Kanskje med untak av Avatar som tok for seg det gode gamle «smaragdskogen-eventyret». Kan koste så mye det bare vil å lage dette skvælet, men det føles jævlig enkelt og billig. Nå tar han fatt på Hobbiten også. Blir vel enda en formatvoldtekt det. Og jeg som likte ham så godt før.

 • Mulig en snobb

  Vel…

  når det gjelder den farge korrigeringen på Fellowship, tok det lang tid før noen offesielle kommentarer dukket opp om det og det er slettes ikke gode svar på hvorfor det var en fargekorrigering av en slik grad.

  Eksperter-ja, eksperter, ikke «eksperter»-som har studert forrige kino utgave av LotR på Blu-Ray mot Extended utgaven, oppdaget di fargekorrigeringen(via hukommelse(!), så sammenlignet di begge utgavene, side-ved-side) og ble meget forundret, da den ikke er gjennomført i hele Fellowship, eller over i di 2 andre filmene. Du lurte faktisk på om en feil(!) hadde skjedd i video overføringa til Blu-Ray. Det suste spekulasjoner på nettet(og gjør det fortsatt) og di få og korte svarene tyder mer at ‘noe ugler i mosen’.

  Korrigeringen kan skyldes at Fellowship skal ligne på The Hobbit filmenes fargetone, slik at overgangen ikke blir ‘brutal’ ifra The Hobbit til Fellowship?

  Uansett, annmeldere gir filmene 4/5 i videokvalitet og lyd og alt annet 5/5. En meget god indikasjon på at det ikke er en «perfekt» utgivelse, mister poeng i merkelig farge korrigering osv.

  Dette betyr ikke at dette ikke er det beste man kan få i LotR utgaver, og om du ikke har sett LotR på 10 år, så bryr du deg neppe. Sannsynelig vil det aldri bli bedre enn dette heller.

  Den vanlige hjemmekino titter blir nok super fornøyd, men di av oss som er lidenskapelig opptatt av film/hjemmekino vil nok rynke litt på nesen-som di snobber vi er 🙂

  [spoiler]Eksempel på hvilken grad av hjemmekino snobb jeg er: jeg ‘klikka’ da The Crow kom ut i 1080i utgave på Blu-Ray :)[/spoiler]

 • Tor Johannessen

  Kjempefint at sagaen endelig har kommet i extended edition på bluray også. Men det hadde jo vært fint med filmene i 3D også.
  Du forteller at sortnivået er så godt at man nesten ikke trenger 3D briller for å få dybdefølelsen i filmene. Greit nok det, har selv sett en del filmer som lever opp til bluray standarden med god dybdefølelse. Men snakker man om oppskalert 3D og det faktisk bildet i full 3D så blir det en stor merkbar forskjell.
  Så da er det jo klart at man har satt pris på filmene i utvidet versjon i full 3D, og med samme klarhet i bildet som den siste versjonen av Ringenes Herre som du nå anmelde.

  Etter en del søk så har jeg nå kommet over en mulig lansering til neste år. Typisk dette med årene som må være i mellom versjonene, jeg skjønner industrien så langt.. Og det har jo bare vært fint om du kunne bekrefte det da du har mer info om slikt:-)

 • Virkelig bra, elsker Tingenes Herre, har lest bøkene. Men har personelig DVD utgavene av «Extended Edition»

  • Håkon Forbord Holm

   Hahaha, herre over alle ting!