Det er trist å se en gammel helt som Jim Carrey i rollen som Thomas Popper. Poppers Pingviner er kanskje en fin familiekomedie med en sprø tvist i bokform, men på lerretet greier ikke en gang Carrey tilføre noe av kvalitet.

…den norske dubbingen gjør alt verre.

Allerede nå må jeg presisere at jeg så filmen i norsk dubbing, og at det er den dubbede versjonen jeg anmelder, ikke originalen.

Topp 5: VHS:– Jim Carrey, jeg er deg evig takknemlig.

Anmeldelsen fortsetter under bildet av tannpussen.

Poppers pingviner (Foto: FOX Film)
Det begynner med én. Kall det en forsiktig start. (Foto: FOX Film)
En siste hilsen fra far

Thomas Popper er en hensynsløs eiendomsmegler som med sine enorme talegaver kan overbevise hvem som helst om å selge til det megalomane entreprenørselskapet han representerer. Han er skilt, underprioriterer barna sine og sliter med at hans egen far var mye borte fra ham som barn.

Og når den døende faren sender ham en siste hilsen i form av en pingvin, forandres ting. Naturlig nok.

Poppers Pingviner er en smørje av tungt parfymerte, erkekonservative familieverdier og platte manuspåfunn, der den ene overskygger den andre etter tur. Popper finner sitt kall i pingvinene og når han forvandler leiligheten sin til et slags ishotell begynner barna å like å være sammen med ham igjen. Og da fatter plutselig ekskona hans interesse for ham igjen også. Herr Popper har kanskje blitt sitt gamle jeg igjen, men i mine øyne har han mistet fullstendig det lille han hadde.

ANMELDT: Surf’’s up er en god film for alle animerte pingvin-elskere

Anmeldelsen fortsetter under bildet av en mann som akkurat har flippa.

Poppers pingviner (Foto: FOX Film)
Når Carrey bikker helt over, begynner han å øve koreografi med dyrene. (Foto: FOX Film)
Seks dataanimerte pingviner tar kontrollen

Jim Carrey har for meg lenge vært mannen som er fullstendig herre over filmene han er med i, med det resultat at jeg husker filmene som for eksempel ‘den Jim Carrey-filmen hvor han er innestengt i …Truman Show, var det den het!’

Poppers pingviner (Foto: FOX Film)
Thomas Popper og en pingvin (Foto: FOX Film)

Det var før, det.

I denne filmen tar seks dataanimerte pingviner fra Carrey kontrollen. Hadde pingvinene vært råfestlige hadde det kanskje blitt en bedre film, men de er dessverre lagd så naturtro at de blir uinteressante.

De naturtro pingvinene snubler og biter og driter på skoene til folk – javel, men det er ikke til å småhumre av en gang.

Her har muligheten for å dataanimere ville dyr sammen med skuespillere av kjøtt og blod gått foran kvalitetssikringen av historien som skal fortelles.

ANMELDT: Burkaslasheren Hell’s Ground!

Pinlig å se på

Ved et par anledninger nikkes det til Carreys tidligere storheter, men hva hjelper det meg når han dubbes?

«Quit hitting yourself» på norsk i Poppers pingviner er pinlig å se på, og jeg mistenker at replikken ikke satt som ei kule i originalversjonen heller.

Jeg føler med Carrey og synes han ser nedfor ut. I en sekvens hvor han ser helt utslitt ut, tenker jeg umiddelbart: – Er det sånn det er med Jim nå?

Poppers pingviner blir for meg stående som uinspirert ralling fra den ekstremt familievennlige delen av filmbransjen hvor ingenting henger på greip lengre. Og den norske dubbingen gjør det bare verre.

Det kan godt hende at filmen ville dratt seg opp til to øyne på terningen i originalversjon, uten den forferdelige dubbingen. Men det får være opp til deg å avgjøre: kommentarfeltet er ditt!

 

 

Om FILMEN

Poppers pingviner
 • Poppers pingviner
 • Slippdato: 26.8.2011
 • Regi: Mark Waters
 • Utgiver: FOX Film
 • Originaltittel: Mr. Popper's Penguins
 • Sjanger: Animert, Barn, Eventyr, Familie, Komedie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Jonnern

  Men hadde det gjort noe forskjell om du hadde anmeldt den udubba versjonen? Sjøl hater jeg dubbing av spillefilm dypt og intenst, og jeg har store problemer med å se verdien i en film hvis jeg må sitte å høre på falske norske stemmer. Jeg så i min tid den første Harry Potter i dubbet versjon, og syntes den var elendig, men fikk en helt annen opplevelse når jeg så originalen.

  • Hei Jonnern! Jeg tror at du og jeg hater dubbing med omtrent like stor entusiasme.
   Jeg tror, uten at jeg har sett noe som helst av Poppers pingviner med originaltale, at jeg hadde gitt den terningkast to. Men det er bare en følelse jeg har.

   • Enda en dubbinghater her, og jeg lurer på hvorfor du egentlig havna på den dubba versjonen? Var det noen småtasser som forlangte å få være med (og hva syns i så fall de?), er du innesperret på et sted hvor den bare vises i dubba versjon, eller har du rett og slett masochistiske tendenser?

    • Av disse tre alternativene blir det nummer to, Krinstin: Filmpolitiet sitter innesperret i Trondheim og ser film på Prinsen Kinosenter – en ærverdig kino som tidligere huset Verdensteateret og som vanligvis er upåklagelige når det gjelder pressevisninger.

     Og det var nok ikke dems feil denne gangen heller, jeg tror det var transport- eller distribusjonsapparatet som sviktet.

     • Thor

      Sååå dårlig er den vel ikke:

      http://www.imdb.com/title/tt1396218/reviews

      • Hvis folk her i kommentarfeltet vil, kan jeg gå og se den igjen i originalversjon og bekrefte/avkrefte at den er så dårlig som jeg skriver.
       Men jeg skal ALDRI se den igjen med norsk tale.

   • Jonnern

    Hvis du er villig til å lide deg gjennom filmen en gang til, så hadde det absolutt vært interessant å se hva du mente om filmen i originalutgave, ja. 🙂 Dubbing av spillefilm er en uting, takk og pris for at vi kan velge språk i disse dager, ihvertfall hjemme.

    • Vi får se hva helgen bringer, Jonnern. 🙂

     • Jonnern

      Ja, da var helgen over. og vi venter i spenning. 🙂

     • Jonnern

      No pressure. Men vi venter stadig. 😀

 • pider

  Jim Carrey har vel kommet i sitt laveste punkt i karrieren, ifølge imdb så har han ikke noen
  filmer på gang heller.
  De fleste skuespillere er nok borti noen dårlige filmer iblant, men Jim Carrey har hatt mange av
  det de siste årene, han spiller godkjent som regel men kvaliteten på filmene er under snittet.
  Jeg liker ikke å forhåndsdømme filmer men Poppers pingviner er en film jeg aldri skal se.

 • Kjetil

  Kommer det en videoanmeldelse av deus ex?

 • Kommer snart anmeldelsen av Hodejegerne?

 • Meg

  Jeg er overbevist om at denne filmen hadde fått ener’n på norsk så vel som på engelsk. Alikevel finner jeg valget om å anmelde en dubbet versjon, som noe pussig. Det er nå en gang slik at dubbing av spillefilmer ALDRI kommer godt ut på noen som helst måte (Tyskland: GRØSS). Man kan på en måte ikke ta med at man er skuffet over en dubb, da dette er en selvfølge. Tegnefilm er en annen sak, selvfølgelig. Jeg er også en gammel fan av Carrey. Dette har imidlertid vært en lite fruktbar geskjeft etter 2000. Eternal Sunshine… er bra, men da uten klovnen carrey. Jeg tror vi må leve med at god gammel Ventura-ish Carrey forblir et minne. Trist…

  • Jeg frykter at du har rett, Meg. Carrey trenger et mirakel, og det hender jo at det skjer. Men sånn som han holdt på, blir man fort for gammel til. Aktivitetsnivået i filmene hans på nittitallet er jo gjennomgående som en triathlon.

   Grunnen til at jeg har anmeldt dubben er at kinoen ikke hadde fått originalversjonen enda.
   De beklaget det i skranken før pressevisningen, og jeg tok sjansen.

 • Det var smertefullt bare å se en dubbet trailer av denne filmen.

  Den ligger på 48% på Rottentomatoes, så litt håp har jeg for en god latter. Tar med ungene, deres nærvær pleier å hjelpe på og tippe det i riktig retning 🙂

  • Jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg tok med ungene på denne, Vidar. Ungene i Poppers pingviner blir nemlig dritsure når Carrey i et øyeblikks klarsyn gir bort fuglene til dyrehagen.
   Før du vet ordet av det ligger ungene dine og hyler og vil ha en spekkhogger og du må bygge om huset til badeland.

   • Haha, får nå ta risikoen. De får værsågod nøye seg med at vi har Akvariet i by’n. ^^

 • Aksel

  Fin artikkel på the Guardian om voksne komikere som begynner å spille i familiefilmer.
  Det magiske tallet ser ut til å være 49 (en slags allusjon til Club 27)

  http://www.guardian.co.uk/film/2011/aug/04/comedy-stars-family-films?INTCMP=SRCH

 • Olav

  Så filem udubbet i sverige for noen uker siden sammen med ungen og jeg stor koste meg.

  Filmen var ikke noe Jim Carry høydepunkt, men en veldig god familie film. Spesielt med tanke på alt det andre som kommer av familie filmer.

  Latterlig å anmelde enn dubbet versjon

 • andre

  OKEI, takk! for denne anmeldelsen. Dette har ingenting med dubbing og gjør:P filmen er rett og slett spydd ut av det værste, mest klisje fylte (feel good) møkka! fra 90 tallet
  dyr og barn og bæsj og tiss. Se siste episode av South park:D der kommer poenget mitt skikkelig godt fram. Fuck denne filmen

 • andre

  Jeg skal faktisk aldri i mitt LIV pine meg gjennom dette helvete noen sinne! jeg hatar det faktum att man bruker penger på og lage sånne filmer! og den dansen Jim Carrey gjør lamed pingvinene, er like klein som den break dansen til johnny depp i alice in wonderland. Jeg oser av sinne og frustrasjon bare jeg ser navnet på filmen

 • Bendik E

  Hvis jeg hadde vært filmanmelder hadde jeg aldri funnet på å anmelde en film av jim carrey på norsk tale. Hva er vitsen med det? Ringenes Herre hadde jo heller ikke vært bra med dubbing ! if you get the point!

 • Andtras

  Det ser nok ut som om den må ses på engelsk for å kunne anmeldes, men dog skrytet filmen har fått av amerikanere og briter så tror jeg neppe filmen fortjener mer enn 2 terningkast.
  Familiefilmene er dårlige for tiden ja, men jeg syns ikke vi skal sett oss lavere standarder allikevel.
  Jeg har sett flere steder hvor den har fått bra anmeldelse bare fordi den var sammenliknet med andre familiefilmer.

 • Ken H

  Ja, det er klisjeer i tonnevis og ja, moralen er til tider noget tvilsom. Men unger er ikke dumme, de forstår at det som skjer i denne filmen ikke nødvendigvis lar seg gjøre i virkeligheten. Det er faktisk ikke så enkelt å gjøre om en leilighet til en kald pingvin-boplass, det skjønner selv små unger.

  Jeg ser at anmelder har problemer med at pingvinene er altfor naturtro, da kan man jo lure på om ikke anmelder har endt ut lengre ut i periferien enn Hollywood… Jeg er ihvertfall lut lei av at dyr fremstilles med menneskelige egenskaper, og spesielt hvis de snakker og er søte og/eller kule…

  Filmatisk var det ikke så mye å skrive hjem om, men når barna sitter og gapskratter av de tåpelige episodene, og senere synes at det var en kjempefilm, så har jo filmen truffet ganske bra, eller?
  Mye av humoren var av Chaplin-type (pun intended), og en gang iblant kan man jo faktisk le av slikt.

  (Jeg så også en dubbet versjon, men ikke den norske)

 • Bendik

  Har et inntrykk av at det bare finnes 4-5 stemmeskuespillere som dubber amerikanske filmer til norsk (Her regnes ikke animasjonsfilmer som pleier å være bra dubbet.)

  På Disney Channel er det vel bare 2-3 (dårlige) stemmeskuespillere?

  Takke meg til å se filmer på originalspråket. Måtte det være engelsk, portugisisk eller koreansk.

 • Rino

  Dette var en trist anmeldelse, og like triste kommentarer.

  Jeg har ikke sett Mr. Popper’s Penguins enda. Men det å påstå at Jim Carrey er på bånn av sin karriere pga en film; en film som Jim Carrey og regissør Mark Waters selv har uttalt som en familiefilm/barnekomedie.

  Jim Carrey er straks 50 år gammel, og han toppet sin karriere med sin forrige film; I love you Phillip Morris. En fantastisk film, og fantastisk Jim-prestasjon. A Christmas Carol dro heller ikke karrierestoltheten hans ned, flott stemmeskuespill! Og før det «Yes Man», en film som beviste at han i en alder av snart 50 år, fortsatt klarer å lage en typisk Carrey-film med ekte kvalitet. Han spiller faktisk rollen i Yes Man bedre enn mange eldre og orginale Carreyfilmer.

  Så fortell meg igjen, hvorfor konkluderer folk med at Jim Carrey er på bånn av sin karriere pga en barnefilm som er anmeldt i norskdubb?

  • Meg

   Jeg kan bare si meg bitende uenig i din evaluering av Carrey’s siste filmer. Han har med disse filmene nettopp bevist at han IKKE! klarer å lage en typisk Carrey film av ekte kvalitet. Vel, nå er jo filmene som kom ut etter 2000 i ferd med å bli de typiske Carrey filmene, så slik sett har du vel rett. Tenk på det; Ace Ventura, Dumb and Dumber, The mask, Man on the moon, The truman show etc…alle fra 90-tallet. Hvilke Carrey filmer av tilsvarende kaliber har kommet etter 2000? Muligens eternal sunshine, men da uten klovnen carrey. Han er definitivt i bånn av sin karriere, iallefall rent kvalitetsmessig. Gryn, derimot…

   • Rino

    Vell, jeg tror ikke dette kan diskuteres når vi i bunn og grunn har to forskjellige meninger angående Carreys filmer.

    Ace Ventura er hans mest overhyppa filmer, her gjør Jim faktisk en dårligere skuespillerprestasjon enn vanlig. Men selvsagt elsker folk han for den pga maksimal overdrevet og overtydelig humor.

    Både 2000-tallets Me, Myself & Irene og Bruce Almighty er gode typiske carrey filmer, der han på ingen måte gjør skam på ryktet sitt.
    Men selvsagt er de umulig å toppe en fantastisk klassiker som Truman show.

    Jeg regenr med at du er typen som heller mot Ace Ventura-Jim fremfor Phillip Morris-Jim? Isåfall kan vi bare stoppe diskusjonen, for da er vi ikke på samme bølgelengde.

    Men en ting som ikke gjelder smak og behag, men som er en klar fakta; er at Jim Carrey har vokst som skuespiller etter 2000. Og ja, han har også blitt mindre klovn (noe alle burde være glad for, hadde han fortsatt videre som han gjorde på 90-tallet ville han blitt filmhistoriens mest repeterende skuespiller)

 • jeg skal gir terninskast 6 til Poppers pingviner

 • jeg synes dubbingen var bra jeg