Rise of the Planet of the Apes stiller flere interessante spørsmål omkring menneskets behandling av andre skapninger vi deler jorda med.

Og den gjør det i en god historie som skaper nærhet til figurene, og spenning på både det indre og ytre plan.

Noen karikerte figurer og mindre troverdige faktorer til side, dette er en overraskende god film med høy underholdningsfaktor, som gir deg tidsriktig tankegods på kjøpet.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Splice!

Ingen oppfølger

Tittelen får deg kanskje til å tro at dette er en oppfølger til Planet of the Apes fra 1968, eller Tim Burtons nyinnspilling fra 2001, men det er ikke tilfelle.

Den har riktignok likhetstrekk med Conquest of the Planet of the Apes fra 1972, men er en frittstående historie, som kan bli utgangspunkt til en ny serie.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av 127 timer!

Kimen til opprør

Genforskeren Will (James Franco) har utviklet et retrovirus som han håper kan kurere Alzheimers. Men testing på sjimpanser gir et uventet resultat, nemlig økt intelligens.

Noe går galt og prosjektet stenges, men Will tar i all hemmelighet til seg en nyfødt sjimpanse, som får navnet Caesar.

Han viser tegn til uvanlig høy intelligens, og når Will tvinges til å sette Caesar i en innhegning for primater, blir kimen til opprør sådd.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Freida Pinto og James Franco i Rise of the Planet of the Apes (Foto: Twentieth Century Fox Norway).
Freida Pinto og James Franco i Rise of the Planet of the Apes (Foto: Twentieth Century Fox Norway).
Bevegende mimikk og kroppsspråk

James Francos innsats er upåklagelig. Vi forstår hans edle motiver, skildret gjennom hans forhold til den Alzheimer-syke faren (John Lithgow). Freida Pinto, kjent fra Slumdog Millionaire, har en mer ledsagende rolle som veterinæren Caroline.

Den virkelig store stjerna i filmen er Andy Serkis, som spiller Caesar. Han er riktignok digitalisert som ape via motion capture, og det er vanskelig å vurdere en slik rolle, men Serkis er veteran på feltet, etter å ha spilt både Gollum og King Kong med samme teknologi.

Caesars mimikk og kroppsspråk har en sterkt bevegende effekt, og gjør ham til filmens høydepunkt.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Avatar!

Svimlende action

Rise of the Planet of the Apes kommer som en svært hyggelig overraskelse. Jeg visste knapt at den var på vei, og hadde ingen forventninger, men regissør Rupert Wyatt imponerer.

Filmen hans er full av drama, spenning og innslag av svimlende action. Den gir oss også et varsko i forhold til vitenskapens lek med genforskning og manipulering. Budskapet er at selv gode intensjoner kan få negative konsekvenser.

Dette er bra. Denne må du se!

Om FILMEN

Rise of the Planet of the Apes
 • Rise of the Planet of the Apes
 • Slippdato: 12.08.2011
 • Regi: Rupert Wyatt
 • Utgiver: Twentieth Century Fox Norway
 • Sjanger: Action, Drama, Sci-fi

 • filmmax.blogg.noden kommer snart

 • Anonym

  Fantastisk anmeldelse Birger! når får vite om Captain America?

 • Tommy Bekken

  Så dette er en reboot av serien?

 • Truls Johnsen

  Hmm.. Hadde på en måte «avskrevet» denne siden jeg syns de andre «Apes» filmene sugde no j**vlig.. Men får gi denne en sjangs skjønner jeg! 🙂

 • Geir R. Bringsjord

  Når kommer video-anmeldelsen?

 • andre

  Du ga Pirhana 3D ternigkast 5 da:) så DEG hører jeg ikke på:)

  • Drakesack

   Her er jeg faktisk litt enig med deg. Det er litt trist fordi jeg syns Birger er en god anmelder, og virker som en glimrende kar, men når han gir makkverket av en film Pirhana 3D en femmer så blir det vanskelig for meg å feste lit til anmeldelsene hans. Jeg har en slags følelse om at denne filmen er mye mye bedre en Pirhana 3D, men utifra denne anmeldelsen kan jeg rett og slett ikke gjøre meg opp noen mening.

   • Why so seriousssss!? Synd dere ikke likte anmeldelsen av Piranha 3D. Makkverk? Kanskje. Men et herlig makkverk!

    • andre

     så du vil se Piranha 3D igjen? om noen måneder? det er en god film:)? verd 199kr på Blu ray? kanskje en Oscar for beste ehm animasjon

     • Nå er en femmer ikke nødvendigvis slik at den fortjener oscar – men det kan også bety at den er jævlig underholdene, hvis jeg skal si det mildt. Poenget mer Piranha er at det er i bunn og grunn en skikkelig dårlig film (eier ikke de filmatiske virkemidlene til at det er noe spesielt), MEN den har underholdmningsfaktor til tusen – det skal den ha. Jeg er vel heller på en firer enn en femmer, men det er nå bare meg!

 • Vi bor i en AP land det holler lenge det.

  • FLIme

   For de som ikke har dysleksi: Vi bor i et Ap-land, det holder lenge.

   • Epic

    Ha ha ha!! Kjempebra FLIme!! LOL!

    • andre

     uansett! hvor i helvete man skal diskutere ett tema! på nett, så er det en eller annen idiot! som må blande inn politiske norske parti:) hvorfor i helvete gjør dere det? 90% av dere har ikke peiling på noe som helst:D Norsk politikk og Planet of the apes? sinnsykt elendig

 • Håon A. Myhra

  Jeg er helt enig med din anmeldelse denne gangen 🙂

  Jeg vil faktisk si at ‘Rise of the Planet of The Apes’ er overraskende bra.

  Som litt trivia. Det har også vært en ‘Planet of the Apes’ TV-serie fra 1974.
  Den kom i 14 episoder.

 • Design

  Sikkert en populær film i evolusjonistkretser. Gøy for de å se sine forfedre på film.

  • Geir R. Bringsjord

   Sikkert en populær film i religiøse kretser også. Gøy for de å se noe annet urealistisk tull.

 • ljjnkmkø

  automat våpen > hvilken som helst ape 😛 ser ikke hvordan de skal være en trussel, blir kult å se!

 • Yngve

  …..DRRIIIIIIIIITFILM,,,,,,,:((((((

 • morgan

  såg filmen for et par dager siden, har ikke sett de gammle filmene men syns denne filmen var ganske bra og imponerende iallefall en sterk 5er!

 • Vidar V. Olsen

  Gleder meg svært til denne kjenner jeg!

  Bittelitt skeptisk til apa som ser ut som den har litt «digital» personlighet. Håper det funker.

  Dessuten har jeg begynt å få en enorm respekt for James Franco. Jeg har lest at han driver med utrolig mange prosjekter samtidig, men klarer likevel å levere varene.

  Bare ett lite eksempel: sjekk Spiderman 3 igjen. Popp den inn i DVD-spillerern og spol fram til den scena der Mary Jane drar hjem til Harry Osborn bare for å ha noen å snakke med etter at Peter Parker har begynt på egotrippen sin og blitt rimelig kjip. Begge to er på et litt lavt og sårbart nivå i livet sitt, men de går på kjøkkenet og lager en omelett, søler og tuller litt og begynner å le. Jeg syns den scenen i all sin subtilitet er så utrolig ekte og finstemt. Det er en herlig lomme av autensitet i en ellers ganske effektdominert film, og det løfter hele filmen. Glitrende spilt av begge to.

  Jeg så også nylig 127 timer og elsket den selvsagt.

  • Henrik M

   Scenen på kjøkkenet synes jeg var litt vel overromantisert. De mekker sammen en ganske så kjip omelett og koser seg glugg ihjel. Høydepunktet er da James bretter sammen omeletten med en tresleiv. Ikke særlig troverdig synes nå jeg da. Når har du hatt det så trivelig på kjøkkenet mens du lager omelett???

   Men absolutt en minneverdig scene! Den er noe av det jeg husker best fra filmen, men dessverre av en litt annen grunn enn deg;-)

 • Kari

  På reklamen på TV ser apen veldig uekte ut…….

 • BjørN

  En klar 4- skjønner ikke helt den enorme entusiasmen den får.., men en severdig film

 • DarkEagle

  Sett filmen, animasjonen kunne vært litt bedre ja, men fremdeles helt kurrant. Men de har heller fokusert på selve historien virker det ut som, og den ble faktisk bra! Er jo smak og behag! Men denne filmen holdt tempoet gjennom hele filmen og overasket godt! Synes karakter 5 som ble gitt var riktig og passelig.

 • blblb

  kjenner igjen john lithgow fra dexter 😀

 • Siden filmen skal være ganske bra, (noe de fleste anmeldelsene sier), så velger jeg å glede meg til å se filmen, på tross av at jeg var veldig skeptisk. Men den skepsisen var nok kanskje ikke til filmen i seg selv, men til hele konseptet rundt den. (Spoiler fra Planet of the Apes (1968) følger.) [spoiler]Noe av det aller beste med fantastiske Planet of the Apes fra 1968 er jo mystikken rundt hva som har skjedd. Når vi får se Frihetsgudinnen dukke opp og forstår hele sammenhengen, skal det gi oss som tilskuere muligheten til å selv tenke oss frem til hva som har skjedd. At vi nå får forklaringen på det, ødelegger noe av dette.

  Men når det først er kommet en film om det, er det jo like greit at det er en god film :)[/spoiler]

 • Marte

  Jeg stoler bare på Birger når det kommer til film anmeldelser! Så denne skal jeg se på kino 🙂

 • Stig

  Filmen er knallbra! Lenge siden jeg har hatt så stor glede av å gå på kino. Tips: Bli sittende etter at rulleteksten begynner 🙂

 • ivar Juliussen

  [spoiler] Hei siden mange her inne har sett filmen. Men ikke tenkt så særlig på og bli sittende igjen etter rulleteksten.
  Litt uti Rulleteksten kommer den en liten film snutt som gir en pekepinn på hvordan Apene kunne ta over jorden. (et virus sprer seg raskt via luften og utrydder hele menneskeheten.Dette starter med at naboen til Will Rodman kommer over Lab assistenten Robert Franklin som har blitt syk , som desperat prøver og komme seg inn hjemme hos Will . Han hoster på naboen , dette ser vi i filmen. Det vi ikke vet er at naboen er pilot, noe man ser i ettertid i den omtalte filmsnutten . Han reiser på jobb men er ikke helt i form , første stoppested er New York ..[/spoiler]

  Vis noen av dere husker filmen Planet Of The Apes fra 2001 i den siste scenen med Captain Leo Davidson (Mark Wahlberg ) som returnere og oppdager at Apene har tatt over jorden. Han var jo som kjent på oppdrag ute i verdensrommet , hvor det oppsto komplikasjoner . Vis man ser i filmen Rise Planet Of The Apes vises det en sekvens på tv-en at et romskip skal ut på oppdrag . Senere i filmen kan man se en avis, som ligger fremme skriver om rom oppdraget med beskrivelsen Lost in Space , noe som skjer i filmen fra 2001 .

  • Ikke for å ødelegge for deg, men 😛
   [spoiler]1. Vi vet jo at naboen er pilot, det sier han jo selv når gamlefar prøver å kjøre bilen hans. Dessuten tar det ikke mange sekundene før de viser den sekvensen på slutten. Alle i kinosalen fikk den ihvertfall med seg før de forlot salen i mitt tilfelle. Det tar jo ikke et geni heller å skjønne at naboen er blitt smittet av labassistenten utenfor huset til Will i den scenen hvor det skjer.

   2. Romskipet i Planet of the Apes fra 1968 ble i ettertid navngitt som Icarus, det samme som romskipet i den nyeste filmen. Produsent Rick Jaffa har selv sagt at det er et hint til 1968 utgaven. Med andre ord tror jeg vi kan prøve å legge 2001 filmen litt til siden.[/spoiler]

   Men uansett håper jeg at denne filmen gjør det bra nok til at de får til en bra etterfølger eller to, med en så god historie og så mye hinting til de originale filmene og til nye filmer ligger alt på plass.

   • Nils, jeg har lagt inn spoiler-kode på teksten din, så ingen får ødelagt filmen!