I anledning av at Star Wars-filmene endelig er ute på Blu-ray, har jeg laget en liste over de aller beste scenene fra hele sagaen.

Legg merke til at alle fem er hentet fra den originale trilogien. Prequel-filmene må finne seg i å bli oversett denne gangen.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Star Wars: The Complete Saga!

Dette kommer til å bli omdiskutert! Det går nemlig ikke an å lage en liste som alle kan enes om. Alle har sine favoritter, av ulike årsaker.

Hvilke er dine favoritter? Skriv i kommentarfeltet under!

5:
Skogsracet på Endor

Episode VI: Jediridderen vender tilbake: Dette må være en av filmhistoriens mest fartsfylte jaktscener! Våre helter setter seg opp på en slags scootere som svever over bakken og kjører kjempe-kjempefort!

Jeg husker det som at jeg vred meg i kinosetet for å unngå trestammene som dukket opp som uunngåelige kollisjonshindre. Tilfredsstillelsen var stor når dirtbaggene fra Imperiet smalt inn i dem. Det aller beste øyeblikket: når en av dem blir fanget av ei line og spinner rundt og rundt et tre inntil…BOOM!

Fakta: den utrolige fartseffekten ble oppnådd ved at en kameramann løp gjennom skogen med steady-cam i 300 km/t!

(Saken fortsetter under bildet)

I vill fart gjennom skogen i Star Wars episode VI: Jediridderen vender tilbake (Foto: Lucasfilm).
I vill fart gjennom skogen i Star Wars episode VI: Jediridderen vender tilbake (Foto: Lucasfilm).
4:
Lukes natt på Finse

Episode V: Imperiet slår tilbake: Han Solo finner en skadet Luke Skywalker i snøstorm på Finse! Kuldedøden er nært forestående. Hva kan han gjøre? Han…vent…hva er det han GJØR!?!?

Han spretter opp buken til sin nylig avdøde tauntaun. Hva skal det være godt for? Vent…VENT! TIME OUT! Han har vel ikke tenkt å….ÆÆÆÆÆÆGGGGHHHHH! Han putter Luke inn i innvollene, slik at han overlever natten.

Hadde du kommet på det, Lars Monsen?

(Saken fortsetter under bildet)

En mann og hans tauntaun i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).
En mann og hans tauntaun i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).
3:
Death Star vs Alderaan: 1-0

Episode IV: Et nytt håp: Imperiets grusomhetsnivå blir satt for alvor når de truer prinsesse Leia med å bruke Dødsstjerna mot hennes hjemplanet Alderaan, om hun ikke avslører hvilken planet opprørsbasen ligger på. Og når hun gir dem informasjonen, riktignok løgnaktig, sprenger de Alderaan likevel!

Dermed bevises Dødsstjernas mektige krefter, og blir nesten en figur i seg selv.

Hendelsens emosjonelle betydning blir satt umiddelbart, når Obi-Wan Kenobi fryser til om bord i Millennium Falcon, og forteller at han hørte skrikene fra tusen sjeler.

(Saken fortsetter under bildet)

Dette bildet er tatt like før Dødsstjerna ødelegger Alderaan i Star Wars episode IV: Et nytt håp (Foto: Lucasfilm).
Dette bildet er tatt like før Dødsstjerna ødelegger Alderaan i Star Wars episode IV: Et nytt håp (Foto: Lucasfilm).
2:
Han Solo i karbonitt

Episode V: Imperiet slår tilbake: Leia: – I love you! Han Solo: – I know.

Tidenes kuleste tilsvar på en kjærlighetserklæring? Det skal ha vært Harrison Ford selv som kom på det på settet til Imperiet Slår Tilbake. Han syntes det egentlig sitatet ikke speilet figuren godt nok. Regissør Irvin Keshner ba ham improvisere. I know!

I de påfølgende sekundene skjer det som satte dype spor i et lite guttesinn i 1980. Han Solo senkes ned i et kammer. Opp kommer en karbonittblokk med Hans kropp inni. Det karbonittfrosne ansiktet skjærer en grimase som tyder på at prosessen var alt annet enn smertefri. Skjebnen til universets kuleste helt var alt annet enn viss!

Det finnes forøvrig 1:1 store modeller av Han Solo i karbonitt.  Jeg. Vil. Ha!

(Saken fortsetter under bildet)

Slik ser Han Solo ut etter et besøk i karbonittfryseren (Foto: Lucasfilm).
Slik ser Han Solo ut etter et besøk i karbonittfryseren (Foto: Lucasfilm).
1:
– No, I am your father!

Episode V: Imperiet slår tilbake: Jeg kan med hånda på hjertet si at ingen scene i filmhistorien har sjokkert meg mer enn da Darth Vader avslørte sitt farskap til Luke Skywalker! Jeg går ut i fra at jeg ikke spoiler noe for noen nå, for alle vet dette. Selv ungene mine, som aldri har sett filmen, vet det – de har selvsagt spilt Lego: Star Wars.

Men i 1980 visste kun fire mennesker hva Vader kom til å si på forhånd. George Lucas, Irvin Keshner, Mark Hamill og James Earl Jones. Hemmelighetskremmeriet var stort. Det ble nemlig brukt en annen dialog under innspillingen. David Prowse, som spilte Darth Vader, ante ingenting. James Earl Jones, Vaders stemme, leste inn avsløringen etterpå.

Jeg husker fremdeles det vantro suset blant publikum da sannheten kom for en dag. Hvilken utvikling! Hvilket fantastisk øyeblikk!

(Saken fortsetter under bildet)

Darth Vader med ett av tidenes filmsjokk i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).
Darth Vader med ett av tidenes filmsjokk i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).

Dette var altså min topp 5-liste over de kuleste scenene fra Star Wars-filmene. Hva er dine? Kommentér under!

 

 

 

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Anonym

  Stjerne Krig i is planeten Hoth hvor rebellene hadde sine hemmelige hovedkvarterer med kode navn Echo Base. Det er der hvor «The Empire Strikes Back» for å knuse opprøret en gang for alle med en bakke styrke bestående av fantastiske Imperial Walkers kjent også med navn AT-ATs (All Terrain Armored Transports) klarte tilintetgjørelse av alle de Alliertes befestninger. Opprørets helter Prinsesse Leia Organa, Han Solo og Chewbacca klarte så vidt å rømme på den bulkete Millenium Falcon fra en kommando gruppe bestående av Imperial snowtroopers.

 • Blablabla

  Jeg mener hele fighten mellom Anakin og Obi-Wan i Episode III er kanskje den aller kuleste. Ikke minst scenen før fighten starter, da Anakin kveler Padme, og Obi-Wan sier «Let. Her. Go!» med en sinnsykt mektig stemme, som samtidig sier «HØR PÅ MEG! JEG ER SJEFEN» Ah elsker det!!

  Kampen mellom de to i seg selv er episk, og avsluttes perfekt med at Obi-Wan kapper av beina og den ene armen til Anakin. Og så, som er utrolig verdig punktum, talen til Obi-Wan rett etter det. Da har jeg frysninger over heeele kroppen. Se den hele her: http://www.youtube.com/watch?v=pSwy412nttI

 • Mine favoritter:

  – Når Luke kommer tilbake til onkelen og tantas hus etter å ha vært hos Obi-Wan, ser at det brenner og bestemmer seg for å reise avsted sammen med Obi-Wan. Spesielt godt liker jeg når han står og ser mot sola.

  – Når Leia sier «I love you» til Han Solo og han svarer med «I know» rett før han blir til karbonitt og du etterpå ser han i karbonitt.

  – «I am your father» scenen er ikke til å unngå.

  – Avslutningsscenen til Star Wars V, fordi Luke har nettopp fått vite at Vader er faren hans og Han Solo er sendt av sted fryst ned i karbonitt. Hva vil skje så? Følg med i neste episode!

  – Jeg syns også scenen når Leia blir separert fra de andre og møter en av ewokene er kjempe søt. Fins det forresten noe kulere enn en hårete liten teddybjørn med spyd?

 • Prequel-filmene er spør du meg, opp mot like gode. Episode 3 er min favoritt. Jeg syns scenen når Vader ligger forbrent og avkappet nede ved lavahavet er muligens den beste scenen rent visuelt. Men jeg syns kanskje kampscenene burde krediteres litt. Mens den første kampscenen i episode 4 er ganske elendig – Er jo kampscenene i filmene 1 til 3 fantastiske. Kampen mot sithen i episode 1 kommer med på min liste.

  Jeg må vel nesten inkludere hele seansen i starten av episode 6. Der inne hos Jabba The Hutt er det en så helt vill stemning og noen så helt sinnsykt rare skapninger at det er helt fantastisk. Den leende «rotta»! Haha! Må nok også inkludere Leia og Han Solo på en måte. Dialogen mellom de to blir bare bedre og bedre utover i den originale triologien. Et godt eksempel på en bra scene er jo da nettopp karbonitt-scenen. Så til slutt må jeg vel ta med C-3PO. Har ingen konkret favorittscene, men han er så viktig for at Star Wars holder deg underholdt hele veien. Den pysete innstillingen hans + alle de vittige kommentarene gjør filmenserien ganske så komplett.

 • Major Haggar

  Mangen bra scener i SW, men favorittene er nok starten av ROTJ i Jabbas palass og Hoth battle med de svære AT-AT walkers.

 • darklordofgorgoroth

  Èn eneste scene? Hm.. «That’s not a moon. That’s a space station»
  Ellers, avslutninga på ROTJ med Luke Skywalker, Dart Vader og Darth Sidious.