Jeg har hele veien vært varsom med å utnevne arvtager etter serieklassikeren The Sopranos, men når jeg ser Breaking Bad er det den beste sammenligningen jeg kan komme på.

Begge serier handler om kjernefamilien og samfunnsutviklingen og begge serier har en kriminell far i huset i hovedrollen som har min sympati tross i at vedkommende fortjener det mindre og mindre.

Dette er en TV-serie du ikke vil gå glipp av.

På grunn av en ren og skjær glipp fikk jeg aldri anmeldt sesong én av Breaking Bad, og uten å spoile noe vesentlig vil jeg bare si at dette er noe du ikke vil gå glipp av.

Veien fra kjemilærer til speedkokk

Breaking Bad handler om kjemilæreren Walter White (Bryan Cranston) som får kreft. Hjemme har han kone, en sønn i tenårene og et barn på vei. Siden helsevesenet i USA ikke funker på samme måten som her hjemme, må Walter ut med en del penger for cellegiftbehandling som han ikke har. Da er veien fra kjemilærer til speedkokk kort.

Walter har nemlig sett på TV-en at det lønner seg å selge speed.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Fringe – sesong 2

Anmeldelsen fortsetter under bildet av Walter (narkobaron) og Hank (narkopurk).

Breaking Bad (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Walter og svoger Hank tar seg ofte en pils mens de snakker om samme ting uten å vite det selv. (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)

…familie og venners raknende grep om en mann drevet av behovet for å forsørge sine egne

Et mystisk navn i narkomiljøet

Sesong to fortsetter som en forlengelse av sesong én, og viser familie og venners raknende grep om en mann drevet av behovet for å forsørge sine egne. Med seg på laget har Walter Jesse Pinkman (Aaron Paul), som i begynnelsen er langt mer dreven i gangsterfaget enn Walter, men som blir forbigått av kjemilæreren i sesong to.

Walter begynner nemlig så smått å eskalere fra å være et mystisk navn i narkomiljøet til å bli en tidvis truende skikkelse med stadig mindre skrupler.

LES OGSÅ: Var Sex og Singelliv viktig?

Anmeldelsen fortsetter under bildene av de unge og bortkomne.

Breaking Bad (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Tuco til venstre - en forferdelig fyr. (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Breaking Bad (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Jesse Pinkman - småkriminell uten storkriminelle ambisjoner.(Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
En sexy opportunist

Seriens gode og nogenlunde stabile sentrum er Walters kone, Skyler (Anna Gunn). Skyler nærmer seg termin, men har begynt å jobbe litt for å tjene penger til husholdningen. Det samme gjelder for den herlige Walter Jr. (RJ Mitte) som også setter i gang tiltak for å hjelpe faren økonomisk. Ingen av disse vet noe om Walters illegale inntektskilde, og mye av humoren og spenningen i sesong to oppstår når disse to kommer nærmere sannheten.

Breaking Bad (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Jane - Jesses nabo og stadig mer samboer. (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)

Sesong to inneholder dessuten en stilig og elegant ‘Uma Thurmansk’ jenterolle ved navn Jane (Krysten Ritter) som truer med å velte hele lasset.

Jane er det franskmennene ville kalt ‘femme fatale’. Jeg ville kalt henne en sexy opportunist. Jesse ser henne som det førstnevnte, Walter ser henne som det sistnevnte – et ambivalent og skjebnesvangert trekantforhold.

…la alt annet bero og se Breaking Bad i høst.

Eksplosive sesongavslutninger

Hvis du liker TV-serier som gir inntrykk av å ha en plan for utviklingen og ikke minst avslutningen, er Breaking Bad noe for deg.

Hvis du i tillegg liker episoder som ender hengende på en avgrunn og eksplosive sesongavslutninger, bør du bare la alt annet bero og se Breaking Bad i høst.

Breaking Bad er i salg fra 12.10.2011.

Skrivekløe? Finn deg til rette i kommentarfeltet under!

Om SERIEN

Breaking Bad
 • Breaking Bad
 • Slippdato: 12.10.2011
 • Sesong: 2
 • Regi: Diverse regissører
 • Utgiver: Sony Pictures Home Entertainment
 • Sjanger: Drama, Thriller, TV-Serie

 • En av de beste seriene som har blitt vist. Er på sesong fire nå. Litt treig start men den ble bedre.

 • Joachim Kappelslåen

  Breaking Bad er UTEN TVIL en av de beste tv-seriene noensinne. Den fjerde sesongen er kanskje seriens beste hvor finaleepisoden av sesong 4, som forresten kom i dag, er det mest nervepirrende jeg har sett. Jeg er imponert. 
  Det kjedelige er at vi må vente helt til neste år før femte og aller siste sesong kommer. 
  Så ja, det er verdt en titt. 

  • Det du skrev her nå, fikk meg til å glede meg SKIKKELIG, Joachim!

  • Så det kommer en til ja, har du en kilde?

   • Joachim Kappelslåen

    «On August 14, 2011, AMC announced that Breaking Bad was renewed for a fifth and final season consisting of 16 episodes that may be split over two seasons.» – http://en.wikipedia.org/wiki/Breaking_Bad 

  • kukkleif

   Jeg syntes serien startet svært bra med sesong 1 & 2. Derimot er jeg helt uenig i at serien etter dette har klart å holde på kvaliteten. Det jeg savner mest er den fantastisk mørke humoren som er tydelig gjennom de to første sesongene. Den er borte. Plottet har i tillegg tatt vendinger som setter karakterenes troverdighet til de grader på prøve. Sesong fire er gjennom store deler rett og slett treig. Først omkring episode 9 begynner ting å skje, men da i form av en krampaktig innspurt som avsluttes med et antiklimaks av en finale. Jeg har også begynt å irritere meg over Bryan Cranstons til tider vanvittige overspill. F.eks. utrykket i ansiktet til Walt hver gang han er i nærheten av Hank. Ja, vi vet du har noe å skjule, Walter, men det virker veldig usannsynlig at Hank ikke lukter lunten når du på død og liv må se MAKSIMALT skyldig ut, HELE TIDEN. Serien startet bra, men å sammenligne Breaking Bad med et mesterverk som The Sopranos, blir for meg noe spesielt…

 • Du får et stort problem nå Torfinn. Du må finne en terning med syv øyne når sesong 3 skal anmeldes, for den var enda bedre og mer intens enn sesong 2. 😀

  Mvh,
  Vidar
  Serienytt.no

  • Det skal alltids la seg fikse, Vidar. En sjelden gang iblant kommer det ting som sprenger de eksisterende måleenhetene ;D

 • Nervepirrende er absolutt det beste ordet en kan bruke for å beskrive denne serien. Aaron Paul spiller en av de beste karakterene jeg har sett noensinne. Det er ikke rart at serieskaperne ombestemte seg vedrørende at de ville drepe «Jesse» i løpet av første sesong. Virkelig gjennomført spennende og smart serie.

 • Anonym

  Elsker denne serien. Men når kommer anmeldelse av sesong 3? Føles som evigheter siden jeg så sesong 2. Akkurat nå skal jeg sette meg ned og se sesongavslutningen til sesong 4. Gleder meg 😀

  • Den kommer nok ikke før Sony bestemmer seg for å gi ut sesong tre på BD og dvd i Norge, Njaal.
   Jeg tygger og tygger på det dropset der, skjønner du. Skal jeg være ærlig er det et stort problem for meg at NRKs reglement forbyr meg å se og anmelde TV-serier før de er lovlig tilgjengelig i Norge. Jeg kunne helt sikkert fått både en og to og tre episoder for å anmelde en serie idét den kommer på Norsk TV, men å anmelde en serie basert på så få episoder er ikke helt meg.
   Så inntil vi har lovlige streamingmuligheter på premieredagen, kommer jeg nok til å ligge et stykke etter dere 🙂

   • Geir Arild Byberg

    Men får du lov til å anmelde dersom den er «Special Import»? Platekompaniet v/ Storo Storsenter mener jeg har (hvertfall hadde) sesong 3 på DVD. Kan være fare for at den er Sone 1 vel å merke.

    • Det kan vi, Geir Arild! Men, som du nevner, vi må passe på dette med sonene.

     • Vet du når sesong 4 blir kommer for salg i norge? Jeg kjøpte sesong tre i vår (på platekompaniet), gikk fint å se den på pc selv om den ikke var beregnet for norge. 

      • Dette blir bare kvalifisert gjetning, Marthe: jeg tror den kommer på sone 1 før jul, kanskje allerede i november.

   • Anonym

    Det synes jeg er en merkelig ordning for forbrukeren. Tv-kanalen MAX er på sesong 4 og er temmelig sikker på at jeg har sett sesong 3 på platekompaniet.

    • Det har du helt rett i Njaal, og vi i Filmpolitiet kommer til å gjøre enkelte endringer i måten vi dekker TV-serier på. For eksempel vil vi følge norske TV-kanalers lanseringer nøyere.

 • Anonym

  Lurte litt på når denne skulle anmeldes. En knallgod serie, og den taper seg ikke noe utover i sesongene.

 • Den beste serien som fortsatt går på tv. Elsker seriens meget naturlige narrative stil, historien slutter aldri å overraske! Cranston og Paul er det beste (og mest usannsynlige) kamerat(?)-paret jeg har sett på fjernsyn (og film). Beklager alle parantesene. Jeg så sesongfinalen av sesong fire i går og allerede gleder jeg meg til neste kapittel. Synd at ingen av de store norske kanalene har satset på serien. Vet at den går på MAX, men synes den fortjener både en mer tilgjengelig kanal og en bedre sendetid.

  «Let`s cook!»

 • Så sesong en, men selv om jeg er utdannet kjemiker fenget det liksom ikke. Kanskje jeg bør gi sesong to en sjanse.

  Idiotisk at sesongene kommer så sent på DVD i Norge, det fasiliterer jo bare for kjøp fra utlandet eller nedlastning. Er det for at konservative trege TV-kanaler skal ha alle muligheter til å somle at det går så sent? Detaljhandelen klager på piratkopiering og tapt salg men klarer likevel ikke å levere det vi vil ha før det går vinter og vår.

  • Serien har en treg start med sesong 1, men tar seg opp. =)

   • Jaaa Daaa

    Sant det. Sesong tre en nok min favoritt.

 • Breaking Bad er så bra at den til tider er ubehagelig å se på. Spenningen er rett og slett ukomfortabel, og jeg har av og til måttet ta en pause. Akkurat som da jeg så Sopranos. Mye bedre kvalitet enn raskt klippet action-søppel.

 • Anonym

  Endelig en oppmerksomhet til serienes serie. Stiller meg 100% bak anmeldelsen, og alle positive kommentarer her. Har snart sett ut s04 og holder på å tisse på meg av spenning og forventing til de kommende episoder.
  Det jeg savner i anmeldelsen er lyden og den fantastiske fotograferingen. Vinkler og utsnitt er jo helt sinnsykt bra.
  Om mulig; gi denne serien en Nobel-pris. Har som sagt ikke sett makan.

 • Anonym

  Breaking Bad er jo usannsynlig dårlig, helt utrolig at du sammenlikner den med The Sopranos. Aaron Paul ødelegger hele serien, han er en elendig skuespiller og spiller en irriterende karakter, hadde denne karakteren blitt byttet ut med en (helt) annen kunne det ha løftet serien, da Bryan Cranston er en meget dyktig skuespiller.

  • Skuespillerprestasjonen til Paul i Breaking Bad er vi herved fullstendig uenige om, Villkatta. Jeg synes han er en kortvokst saggeperle i serien, og gleder meg til hver sekvens med ham. Cranston er rå, ingen tvil, men Walter White blir mer og mer ubehagelig å se på.

  • Jaaa Daaa

   January Jones og Christina Hendricks irriterer meg egentlig grenseløst i Mad Men, men jeg klarer heldigvis å se forbi disse to mesteparten av tiden.

 • kukkleif

  Jeg syntes serien startet svært bra med sesong 1 & 2. Derimot er jeg helt uenig i at serien etter dette har klart å holde på kvaliteten. Det jeg savner mest er den fantastisk mørke humoren som er tydelig gjennom de to første sesongene. Den er borte. Plottet har i tillegg tatt vendinger som setter karakterenes troverdighet til de grader på prøve. Sesong fire er gjennom store deler rett og slett treig. Først omkring episode 9 begynner ting å skje, men da i form av en krampaktig innspurt som avsluttes med et antiklimaks av en finale. Jeg har også begynt å irritere meg over Bryan Cranstons til tider vanvittige overspill. F.eks. utrykket i ansiktet til Walt hver gang han er i nærheten av Hank. Ja, vi vet du har noe å skjule, Walter, men det virker veldig usannsynlig at Hank ikke lukter lunten når du på død og liv må se MAKSIMALT skyldig ut, HELE TIDEN. Serien startet bra, men å sammenligne Breaking Bad med et mesterverk som The Sopranos, blir for meg noe spesielt…

 • Begynte å se Breaking Bad for to dager siden, og angrer ikke ett sekund. Er nå snart ferdig med sesong 2, og kan gjerne si at jeg er hekta. Det som imidlertid ikke går så bra, er lesinga til eksamen :/

 • Noen som vet når sesong 5 kommer? : )

  • Den er under innspilling, mener jeg. Men bare første halvdel, da. Resten skal spilles inn i 2013, etter det jeg husker.

 • Kjell-W.

  Skulle gjerne hatt link til FPs anmeldelse av sesong 3.