Walter Bishop i tv-serien Fringe er ukas inspirasjon til Topp 5-lista. (Foto: Fox)

Denne uka har Filmpolitiet anmeldt sesong av sci–fi serien Fringe, hvor en av hovedkarakterene er den ekstentriske Dr. Walter Bishop.

Vi snakker om den gale fysikeren som har funnet en vei til et alternativt univers, og som i serien bruker all sin tid på å grave i lik, spise godteri og teste ut effekten av eksperimentelle blandinger av medikamenter.

Det er akkurat derfor vi denne uka gir litt ekstra oppmerksomhet til de gærne vitenskapsmennene der ute i filmverdenen!

Les anmeldelsen av Fringe ses. 2 her!

5:

Dr. Frankenstein fra Frankenstein (1931)

Birger: Det er en vanlig misforståelse at det er monsteret som heter Frankenstein, men det er navnet på vitenskapsmannen som skapte ham! Det er litt kleint å innrømme, men mitt første, og hittil eneste, møte med Mary Shelleys legendariske figur, var i Kenneth Branaghs film fra 1994. Ikke at den var dårlig, for det var den ikke. Branagh selv storspilte som Victor Frankenstein, mens Robert De Niro var et minnerikt monster.

Men den klassiske Frankenstein-filmen er jo den fra 1931. Colin Clive spilte Henry Frankenstein og skrekklegenden Boris Karloff spilte monsteret, som blir satt sammen av ulike kroppsdeler fra døde personer, og gitt liv ved hjelp av kraften fra et lynnedslag.

Det er en dyster advarsel om følgene det kan få når mennesket vil leke med naturen. Leke Gud. 1931-Frankenstein sier jo ”Now I now what it feels like to be God”, noe som i følge Wikipedia fikk filmen i sensurtrøbbel. Denne dialogen ble overdøvet av et tordenskrall, men ble restaurert tilbake i 1999.

Colin Clive var også med i oppfølgeren Bride Of Frankenstein i 1935, men døde to år etter av tuberkulose, bare 37 år gammel. Ingen gjenopplivet ham.

Se det omstridte klippet her:

4:

Dr. Caligari fra Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

Maria: Dr. Caligari er en flosshattkledd herremann fra den tyske ekspresjonistiske filmen Das Cabinet des Dr. Caligari fra 1920.

Filmen handler om de skrekkelige hendelsene som følger etter at Dr. Caligari tar med seg sin mystiske søvngjenger-skapning til en liten tysk landsby, forkledd som en slags spåmann.

Dr. Caligari er uten tvil av forgjengerne i den lange rekken av gale vitenskapsmenn med sine skrekkelige planer og sitt onde vesen. Visuelt sett har filmen inspirert hele sjangre av andre filmer (Film Noir, Horror) og kanskje spesielt filmskapere som Tim Burton, med hans mørke karakterer som for eksempel Edvard Saksehånd og Sweeney Todd.

Se hele filmen her!

3:

Dr. Seth Brundle i The Fly (1986)

Rune: Jeff Goldblum er en av de skuespillerne som hadde en lysende karriere foran seg på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet.

Mest kjent er han kanskje fra Independence Day (1996), hvor han også ironisk nok spilte en vitenskapsmann. Problemet er at i den filmen er han ikke gal, han redder verdenen.

Seth Brundle er hovedfiguren i science fiction-klassikeren The Fly fra 1986, hvor Brundle forsøker å finne opp en maskin som lar ham teleportere mellom kamre.

Problemet oppstår når ei lita flue lurer seg inn i teleporteringsmaskinen, og smelter sammen med vår mann Brundle.

Half-man half-fly? Oh yes, da er du sånn passe crazy!

Vitenskapsmannen Seth Brundle i The Fly er heller ikke helt rett vatret (Foto: Brooksfilms)
Vitenskapsmannen Seth Brundle i The Fly er heller ikke helt rett vatret (Foto: Brooksfilms)

2:

Dr. Emmet Brown fra Back to the Future (1985)

Marte: Slår du opp på «gal vitenskapsmann» i ordboka finner du bilde av denne fyren. Dr. Emmet Brown er så supereksentrisk og gæren som det går an å bli.

Hva han egentlig har doktorgrad i tror jeg aldri vi fikk svaret på. Som han senere sier i Back to The Future III:

– Actually, I’m a student of all sciences.

Jeg glemmer aldri første gangen jeg så Back to The Future. Jeg ble helt fascinert av denne superintelligente, men sprø fyren som presterte å lage en tidsmaskin av en gammel DeLorean DMC-12.

«Doc» ser ikke bare ut som en gal vitenskapsmann, han snakker som en også. Back to the Future er fylt av morsomme utsagn om gigawatts, plutonium og «the space-time continuum».

Anmeldelse: Back to The Future Trilogy

1:

Dr. Frank’n’Furter fra Rocky Horror Picture Show (1975)

Vil du ha en garantert plass i en hver konkurranse om gale vitenskapsmenn, så hent inspirasjon fra Dr. Frank’n’Furter.

Dra på deg nettingstrømper, alt for mye smike i trynet, korsett, og ha en lett bøyning mot sang og dans. Ja, det hjelper godt. Vitenskapsdelen kommer inn når selveste Dr. Frank’n’Furter egentlig er et romvesen, som forsøker å lage sin egen versjon av den originale Dr. Frankensteins sammensydde mann. Ikke skal han bruke sin kreasjon til vitenskapens fremme, nei – her er det lett homoerotiske undertoner som dominerer motivasjonen.

Helt rettmessig stikker Tim Curry, i rollen som Dr. Frank’n’Furter av med hovedtittelen i Filmpolitiet og Søndagsmorgen sin kåring av de galeste vitenskapsmennene.

ANMELDELSE: Rocky Horror Picture Show

Dr. Frank'n'Furter og hans egen lille boytoy. (Foto: SF Norge)

Hvem mener du er den morsomste, ondeste, eller mest skrullete vitenskapsmannen på film? Fortell oss din mening i kommentarfeltet!