Jeg har ikke sett mer enn første sesong av Six Feet Under og jeg har ikke sett Deadwood i det hele tatt.

Der har jeg avslørt de to kanskje største hullene i min samlede TV-seriekompetanse.

Og da kan jeg med lettet hjerte fortsette med min egen kåring av de fem beste HBO-seriene noensinne. Inspirasjonen denne gangen kom fra ukas tre HBO-utgivelser på BD og dvd, En velutstyrt mann, Bored to Death og How to Make It in America.

Når så mange HBO-serier plutselig kom ramlende på én gang, begynte jeg å tenke hvilke høydepunkter kanalen har gitt meg.

Blant dem som meldte seg, men som ikke kom med blant mine topp 5 er: Carnivàle, Rome, Treme, Game of Thrones og Eastbound & Down (kommentarfeltet finner du nederst i saken, hvis du vil legge igjen din egen liste).

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Og da er det bare å la det stå til: de fem beste HBO-seriene noensinne, plass nummer fem:

True Blood

Første gang jeg hørte om True Blood var innsalget var som følger: vampyrer finnes og de kan leve iblant oss takket være en bloderstatningsdrikk kalt ‘True Blood’. Og Alexander Skarsgård skulle spille i en av hovedrollene. Det var alt.

…en landlig sumpserie full av sex, herskapshus og vampyrer

I fyr og flamme som jeg var over Alexander Skarsgårds prestasjon som ‘Iceman’ (mer om Generation Kill senere) ble jeg en av de utålmodige tusen som hadde forventninger om gotikk, forferdelige Gary Oldman’ske vampyrer og en trykkende Constantinsk apokalyptisk verden.

I stedet fikk jeg en landlig sumpserie full av sex, herskapshus og vampyrer som så ut som hotelleiere på byen. Og overraskelsen tok meg med storm.

Jeg setter stor pris på nakne kropper i bevegelse og overnaturlige vesener med fantasifulle egenskaper, så True Blood satte begge hoggtennene rett i åra mi.

Etter tre og en halv sesong har True Blood både gledet og skuffet meg. Det er en serie som er lett og følge med på og som stiller få krav til meg som seer. Men jeg stiller ganske høye krav tilbake: Rent konkret krever jeg noen liter blod, litt sex og stadig eldre og mektigere vampyrer som Sookie fryktløst kan se inn i øynene. I tillegg krever jeg at Jason havner i trøbbel og at LaFayette får lire av seg litt frustrasjon. Topp det hele med at Eric Northman nok en gang prøver seg på Sookie, og jeg er fornøyd.

LES MYE MER: Alt om True Blood fra Filmpolitiet

True Blood (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
True Blood (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Generation Kill

Jeg har sett så mye krig i film og spill at jeg kan preskripsjonen utenat. Men jeg var ikke forberedt på Generation Kill.

En krigsserie uten annen ekstralyd enn statisk sambandsstøy

En krigsserie uten annen ekstralyd enn statisk sambandsstøy i åpning og slutt og et enormt fravær av pompøse actionsekvenser gjorde meg ekstatisk av glede. Jeg nøt hvert bidige minutt av Generation Kill og jeg hadde heller ikke noe valg: jeg satt limt til setet og følte meg langt, langt tettere på en krigssituasjon enn jeg noensinne hadde vært tidligere.

Jeg tror musikk og velregisserte actionsekvenser gjør krigshandlinger til underholdning, mens vind, sambandsstøy og håndholdt kamerabruk virker som ren observasjon av krig. Legg merke til den plutselige stillheten neste gang du ser en krigsfilm – rett etterpå smeller det, og helvete er løs.

I Generation Kill er det stille før stormen omtrent HELE tida. Og det har sin effekt.

LES OGSÅ: Generation Kill – tidenes beste krigsserie

Generation Kill (foto: HBO)
Generation Kill (foto: HBO)

Band of Brothers

I det som i dag virker som et tidligere liv, fikk jeg mitt første møte med TV-seriens kraft: jeg våkner i stua til en kompis av meg, siden jeg flytta ut fra min daværende kjæreste dagen før. Kompisen min, som den flittige medisinstudenten han er, har selvfølgelig stått opp og forlatt hybelen for lengst. Jeg studerer filmvitenskap og har ikke undervisning. Eller jeg orker kanskje ikke tanken på å gå ut av døra.

…på et visst tidspunkt tenker jeg: filmen er død. Det er TV-serier som er den nye filmen.

I hylla ser jeg en metallboks med ‘Band of Brothers‘ på – en gammeldags matboks med en tittel jeg bestemt har hørt før, men som jeg ikke har brydd meg om. Jeg setter den på og blir sittende. I to hele dager ser jeg Band of Brothers mens kompisen min er på skolen og på et visst tidspunkt tenker jeg: filmen er død. Det er TV-serier som er den nye filmen.

Det som var avslutningen på ett forhold ble begynnelsen på et nytt: mitt kjærlighetsforhold til TV-serier.

Som tidligere nevnt kåret jeg Generation Kill til den beste krigsserien noensinne. Samtidig har jeg har plassert Band of Brothers over Generation Kill på denne lista.
Det betyr ikke at jeg har moderert meg: Generation Kill er en bedre krigsserie enn Band of Brothers, men sistnevnte ga meg min første TV-serie-forelskelse. Og dét er verdt et hopp på lista.

LES OGSÅ: Krig vi elsker

Band of Brothers (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Band of Brothers (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

The Sopranos

The Sopranos har blitt selve betegnelsen på en god TV-serie. David Chases komposisjon av serien er helt enestående i sin fokus på detaljer at mye annet virker tilfeldig i forhold.

…en familie går til grunne – på usedvanlig lekkert vis.

Kona mi og jeg begynte å se The Sopranos på det tidspunkt hvor det var viktig at sønnen vår lærte å legge seg til rett tid, og vi var skitstrenge med sønnen vår fordi vi ville komme i gang med nye episoder hver kveld. Hver samfulle kveld en hel sommer satt vi, en nyetablert familie, og så en annen familie gå til grunne – på usedvanlig lekkert vis.

Du som har sett The Sopranos, skjønner hva jeg snakker om.

Og til deg som enda ikke har sett serien: Det har blitt en klisje å anbefale The Sopranos til folk, men jeg gjør det nok en gang: se den.

Og les denne uhyre grundige analysen av sisteepisoden etterpå: The Sopranos: Definitive Explanation of «The End».

LES OGSÅ: The Sopranos S01 – ruver fortsatt som en bauta

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

The Wire

Jeg har hatt to perfekte TV-serie-somre i mitt liv. Den første kan du lese om på andreplassen på dagens liste. Den påfølgende sommeren kommer her:

En kveld i juni satte vi sesong én av The Wire i PS3-en. Vi kjente på den mye omtalte fire-episoders-kneika men holdt ut. Takk og lov.

The Wire har ingen kjedelige figurer eller unødvendige sidespor

The Wire er en serie som har vokst enormt i anseelse i ettertid, og som de færreste fikk med seg når den kom. Den gikk faktisk på NRK i sin tid, og selv om mange falt av etter en episode eller to, var det noen få heldige som fikk med seg nok til å kunne kalle seg The Wire-pionerer. Disse få reiser den dag i dag rundt og trykker hender og kysser babyer.

The Wire har ingen kjedelige figurer eller unødvendige sidespor, òg, mest av alt: den overforklarer INGENTING.
Her ligger nok mye av grunnen til at mange ramlet av i begynnelsen av sesong én: navn nevnes ikke mer enn én gang – stilling eller funksjon blir kanskje nevnt i en bisetning eller må tolkes ut av konteksten.

The Wire er UTILGJENGELIG TV etter dagens standard, men som med mye annet utilgjengelig: når du er innafor, er det utenkelig å trekke seg.

Med to barn på soverommet brukte vi sommeren 2009 på The Wire. Nok en gang kunne vi takke HBO for hjelp til å lære et barn god soverutine og en TV-opplevelse vi alltid kom til å ha med oss.

Kom du aldri over kneika? Prøv igjen. The Wire handler om mer enn bare politi og røver – den handler om menneskets godhet og feilbarlighet, og optimismen som ligger i nettopp det at vi alle sammen deler denne skjebnen.

LES OGSÅ: Kjære McNulty – en takk til The Wire

The Wire (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
The Wire (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Den HBO-serien jeg gleder meg mest til nå er, uten tvil, filmatiseringen av Neil Gaimans bok American Gods og ifølge ryktene skal det ende opp som en miniserie på intet mindre enn seks sesonger. Foreløpig premiere skal etter planen være i 2013 en gang. Skal jeg anbefale deg å lese én eneste bok i høst, så blir det den.

Men før den tid skal jeg se Deadwood og Six Feet Under

Har du din egen liste? Vårt nye kommentarfelt står til din fulle disposisjon!

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Anonym

  Bedre TV enn The Wire finnes ikke. Samtlige jeg har møtt som har sett alle sesongene av The Wire er dødsens enige. Men det finnes nok sikkert unntak 🙂

  «Fuck fuck fuck scene from the Wire»:

 • Ser ikke det står noe om Six Feet Under???

 • Helle Sangfugl Langmoen

  Jeg klarer ikke tilgi skaperne av «Veronica Mars» som stoppet serien rundt fem episoder ut i fjerde sesong. Mange tråder man aldri fikk løst opp. Var ikke en gang en samleepisode..

 • På toppen av lista: Band of Brothers – husker jeg ble helt lamslått over hvor bra den var. Ble sykt skuffet over the pacific da den kom, selv om det er en serie av høy kvalitet nådde den ikke BoB til tåneglene.

 • Anonym

  Six feet under..?

 • Anonym

  Å ranke The Wire over Sopranos er en vits…sorry, da har du ikke forstått hvor genialt Sopranos er bygget opp. Se serien ti ganger og du vil bli overrasket over detaljene som dukker opp igjen flere sesonger etter.

  The Wire er bare en historie, en meget bra en. Men Sopranos er noe mye mer…

  • Anonym

   The Wire er også mye, mye mer.

   Jeg har ikke kjempelyst til å rangere dem mot hverandre da de er såpass ulike – ikke bare at de handler om forskjellige ting men at det er to helt forskjellige måter å fortelle historien på – og da begge to dessuten er så veldig bra.

 • Anonym

  Jeg vet ikke om den kan sies å være blant de beste, men Bored To Death med bl.a Ted Danson er en kongeserie!

 • Kor e Game of Thrones???

 • du glemte serien over alle serier «From the Earth to the Moon» http://www.imdb.com/title/tt0120570/

  Listen din er ok, siden «From Earth to the Moon» ikke har konkurrenter.

 • Og hvor har det blitt av Boardwalk Empire? Er jo helt knall!

 • Min førsteplass blir helt klart Curb your enthusiasm!  Makan til genial serie….  True blood er vel for barn?  Eller har jeg bommet her?

 • Det morsomme er at HBO fortjener og har skapt heftig begeistring. De lager forskjellige historier til forskjellige folk. Selv om noen av seriene treffer svært bredt og engasjerer folk til å se, f.eks. The Wire og The Sopranos om igjen og om igjen.  Om Alan Ball «driter seg ut» eller ikke i filmatiseringen av bøkene om Sookie, fordi han klarte å lage nisjeserie om livet til begravelsesagenter noen år tidligere gir ikke helt mening. Det gjør heller ingenting for de hundre tusenvis av elleville fjortis fans i USA, nerder over hele kloden og de som bare vil se noen prøve å lage en kvalitets TV serie om vampyrlivet i sumpen i sørstatene. 

  Selv om en HBO serie kan være bedre enn den andre; «It’s not television, it’s HBO»

 • Veldig bra liste, bortsett fra at jeg har bare sett 2 av de seriene, så jeg har vel noe å ta igjen 😉 Her finner dere ikke six feet under…jeg prøvde veldig hardt å like den serien, men jeg syntest den var dønn kjedelig….

  Min liste er:

  5. Sopranos fantastisk serie…trenger jeg å si noe mer??

  4. In treatment fasinerende serie om en psykolog og pasientene hans. Hver episode er satt av til en pasient.

  3. Sex and the city kanskje ikke noe mesterverk av en serie, men den var en stor del av tenårene mine, og jeg kommer til å like den serien lenge. Er ikke noen fan av filmene, selv om jeg har sett dem….

  2. Game of thrones en helt fantastisk serie som jeg er blitt hekta på. Leser den første boken nå (vant den hos nettopp filmpolitiet 😉 ). Sean Bean er helt fantastisk i denne serien!! Gleder meg til sesong 2 🙂 Noen som vet når den starter i USA?

  1. True blood fikk meg hektet etter første scenen, og jeg elsker serien etter 4 sesonger. Her skuffet journalisten meg med bare å nevne Alexander Skarsgård, for denne serien har så mange fantastiske skuespillere: Anna Paquin, Stephen Moyer, Alexander Skarsgård, Sam Trammell, Rutina Wesley, Ryan Kwanten, Denis O’Hare og Fiona Shaw bare for å nevne noen 🙂 Til dere som ikke har sett sesong 4 enda…..Gled dere!!!

 • SIX FEET UNDER?

 • Erik Buer

  Neineinei The pacific fortjener en plass her. hvertfall hvis true blood får det….

 • Eastbound and Down og Entourage må nevnes. Begge seriene inneholder de to karakterene jeg mener er to av tv-historiens morsomste, i Kenny Powers og Ari Gold. Skulle nesten lagd en topp 5 liste over HBOs beste serier med episoder på 30 minutter. Da kunne man jo dratt inn fenomenale serier som de nevnt tidligere og f.eks. Bored to Death og legendariske Curb Your Enthusiasm

 • Deadwood, Rome og Carnivale er strået hvassere enn True Blood, for å si det mildt. Ellers fin liste, gleder meg til å komme i gang med The Wire!

 • Bra liste. Min personlige rangering av topp 5 er;

  1. The Wire
  2. Generation Kill
  3. Sopranos
  4. Six feet under
  5. Entourage

  Skryt også til AMC som jeg mener har et par serier helt oppe på pallplass.

  Breaking Bad
  The Walking Dead

 • Entourage?!

 • HBO har så latterlig mange bra serier at topp5 blir vanskelig. Six Feet Under og The Wire troner nok øverst. Og Birgers 6/6 til Deadwood kan jeg stille meg bak.
  Ellers gruer jeg meg til siste sesong av True Blood, formkurven peker ikke opp.

 • Sebastian Raa

  1. The Wire

  2. Game of Thrones

  3. Sopranos

  5. Generation Kill

  6. Band of Brothers

  7. Eastbound & Down

  8. Boardwalk Empire

  9. Deadwood
  10. The Pacific

 • Her er min topp 5:

  1. Deadwood
  2. Generation Kill
  3. Curb Your Enthusiasm
  4. Six Feet Under
  5. Sopranos

  Og gleder meg veldig til «Enlightened»!

 • Min liste. 🙂

  1. The Wire
  2. Six Feet Under
  3. Game of Thrones
  4. Eastbound & Down
  5. The Sopranos
  6. In Treatment
  7. Big Love
  8. Carnivale
  9. Deadwood
  10. Oz

 • Ingen Six Feet Under? Wtf?

 • Mads Bjørnes Olsen

  Jeg synes vel at «Rome» burde funnet sted på denne lista…

 • 1. Band of Brothers
  2. The Wire
  3. Game of Thrones
  4. Carnivale
  5. Deadwood

  Har også stooor sans for Sopranos, men har foreløpig bare sett 2 sesonger. True Blood var etter min mening kun severdig første sesongen. De 3 neste har vært mildt sagt skuffende. Ellers er jo Eastbound and Down, Entourage og Hung meget underholdende serier.

 • 1. The Sopranos
  2. The Wire
  3. Band of Brothers
  4. Deadwood
  5. Six Feet Under

  INGENTING slår The Sopranos! det er den desidert beste serien som er lagd! (fra HBO)
  (Satt med tårer i øynene og gåsehud på ryggen da det nærmet seg avsluttninga!)

  Hvis det er serier fra andre selskaper også, er det:

  1. The Sopranos (HBO)
  &
  2. Breaking Bad (AMC)

 • acmilanboy97

  Rome er definitivt den beste serien noensinne!!!

 • StarryKnight

  Grunnen til at Carnivale ikke topper denne listen? Det er selvfølgelig at Carnivale ikke er en TV-serie. Det er kunst. Det er Skrik, det er unge Lisa fra Firenze, det er Ofelia-pastisjer i opprør mot museumsstillheten. Kan man håpe på en oppegående remake en gang i fremtiden … med fortsettelse? Jepp. Hvem spør vel om lov til slikt.

 • Fredrik Zachariassen

  The wire er det aller beste jeg noen gang har sett, så helt enig.

 • Tarjei K

  Gjelder ikke Fargo?

 • Christina Svien

  The wire er fantastisk! Hadde du sett Six feet under hadde nok den vært der blant De Topp 3, sopranos, the wire og six feet er en helt egen klasse for seg! Det som skiller de ut aller mest er de fantastiske karakterbeskrivelsene de alle gir.