Selvfølgelig har jeg rett. De ti filmene du finner på denne lista ER de beste fra 2011. Du har din fulle rett til å være uenig, selv om jeg foretrekker at du er på mitt lag.

Skulle du likevel finne noe du mener er grove utelatelser, har du en perfekt mulighet til å si din hjertens mening i kommentarfeltet under.

VIDEO: Se Filmpolitiets Årskavalkade her

Jeg delte ut kun to sekser-terninger til nye kinofilmer i 2011. Sånn skal det være. Sekseren henger høyt. Derimot vanket det femmere til 38 av dette årets filmer. I etterpåklokskapens lys, kunne dette antallet med fordel vært noe lavere.

Men sånn er det å anmelde film. Som oftest er det de umiddelbare følelsene som skrives ned. Kun unntaksvis har man tid til å la filmen fordøyes før deadline. Ved enden av året er det lettere å se tilbake og skille de virkelige gode filmene fra de gode.

– 2011s beste serier: Disse koster gulvet med resten!
– 2011s beste spill: trykk her for å se lista over spillene

Før jeg gyver løs på de ti beste filmene, skylder jeg å melde at også følgende filmer holdes høyt i kurs (trykk på titlene for anmeldelser):

Hodejegerne, Pushwagner, Midnight In Paris, Fast & Furious Five, Le Havre, Norwegian Wood, Klovn: The Movie, Rise Of The Planet Of The Apes, 127 timer, Harry Potter og dødstalismanene – del 2, Jørgen + Anne = sant og 50/50.

Så de 10 aller beste filmene fra 2011:

10. Kongens tale

Norgespremiere: 11.02.2011

Kongens Tale. (Foto: SF Norge AS)
Kongens Tale. (Foto: SF Norge AS)

Kongens tale er en elegant oppvisning i god, gammeldags historiefortelling. Regissør Tom Hooper og manusforfatter David Seidler bringer historiske begivenheter frem i lyset på en måte som underholder godt, uten å overdramatisere. Colin Firth gjør en av sine aller beste roller! Filmen vant Oscarpriser for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige hovedrolle.

Les anmeldelsen av Kongens tale!

9. På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Norgespremiere: 28.10.2011

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Dette er et feiende flott actioneventyr som oser av mesterlig fortellerglede! Kombinert med vanvittig god kvalitet på animasjon og grafikk, er dette en super familiefilm! Volden er kanskje litt i hardeste laget for de aller minste, og det er kanskje vanskelig å investere de helt store følelsene for figurene, men dette er likevel storartet underholdning!

Les anmeldelsen av På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet!

8. Rango

Norgespremiere: 04.03.2011

Rango. (Foto: United International Pictures)
Rango. (Foto: United International Pictures)

Rango er en animert fest av en film, blant annet takket være Pirates Of The Caribbean-duoen Johnny Depp, som har gitt helten stemme, og regissør Gore Verbinski, som imponerer stort med sin første animasjonsfilm. Jeg fryder meg over den gode historien, de morsomme figurene og den rå humoren!

Les anmeldelsen av Rango!

7. Captain America: The First Avenger

Norgespremiere: 12.08.2011

Captain America: The First Avenger. (Foto: United International Pictures)
Captain America: The First Avenger. (Foto: United International Pictures)

Captain America: The First Avenger er en fest for tegneseriefans, og alle andre som elsker morsom helteaction. Den har alt – tøffe figurer, barsk humor og saftig action med enorme effekter. Det kan selvsagt lukte nasjonalisme av en figur som kaller seg Captain America, men av den gode, gamle og ufarlige sorten, fra da alle var på samme side i kampen mot nazi-Tyskland!

Les anmeldelsen av Captain America: The First Avenger!

6. Thor

Norgespremiere: 27.04.2011

Thor. (Foto: United International Picture)
Thor. (Foto: United International Picture)

Filmen er storslått, pompøs og prangende, men har heldigvis en passe dose avvæpnende humor, som gjør dette til storartet underholdning! Jeg er imponert over den store skalaen som benyttes, og den gode flyten i actionscenene, som om klasseregissøren Kenneth Branagh aldri har gjort annet enn å lage superheltfilmer.

Les anmeldelsen av Thor!

5. Oslo 31. august

Norgespremiere: 31.08.2011

Oslo, 31. August. (Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon)
Oslo, 31. August. (Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon)

Forventningene var store – og ble innfridd! Joachim Triers Oslo 31. august er et solid eksistensielt drama, med latter som befriende kontrast til de mørke undertonene. Trier har regissert med godt blikk for stemninger, nyanser og personkarakteristikker, og Anders Danielsen Lie gjør en imponerende sterk hovedrolle!

Les anmeldelsen av Oslo 31. august!

4. Black Swan

Norgespremiere: 04.02.2011

Black Swan. (Foto: Fox Film)
Black Swan. (Foto: Fox Film)

Black Swan er en svimlende film om et forstyrret sinn. Regissør Darren Aronofsky gir oss en distinkt følelse av paranoia i denne marerittaktige historien, som oppleves som en berusende strøm av mørke sinnsstemninger. Natalie Portman gjør en av sine aller beste roller som ballettdanser nær sammenbruddets rand. Black Swan er et visuelt kraftsenter som river meg med! Jeg lar meg villig forføre.

Les anmeldelsen av Black Swan!

3. Drive

Norgespremiere: 21.10.2011

Drive. (Foto: SF Norge)
Drive. (Foto: SF Norge)

Drive er en fryktelig kul krimfilm som befester inntrykket av Nicolas Winding Refn som en kompromissløs regissør med et helt spesielt filmatisk uttrykk.
Dette er en nær perfekt kombinasjon av kjølig eleganse, lavmælt drama, tilbakeholdent føleri og eksplosjonsartet vold. Ryan Gosling spiller glimrende i hovedrollen, mens Refn skildrer de mørke sidene av englenes by i en knivskarp thriller med brodd og sjel.

Les anmeldelsen av Drive!

2. Blue Valentine

Norgespremiere: 15.04.2011

Blue Valentine. (Foto: Tour de Force)
Blue Valentine. (Foto: Tour de Force)

Både Ryan Gosling og Michelle Williams spiller stort og fryktløst i denne filmen. Regissør Derek Cianfrance utforsker hva som skjer når flammen dør, og de virkelige utfordringene kommer. Alle involverte presterer til stående applaus. Tittelen Blue Valentine høres kanskje ut som en romantisk komedie, men er et dypt seriøst drama, rotfestet i ekte mennesker og følelser.

Les anmeldelsen av Blue Valentine!

1. The Tree Of Life

Norgespremiere: 02.09.2011

The Tree of Life. (Foto: SF Norge)
The Tree of Life. (Foto: SF Norge)

Regissør Terrence Malick har skapt et eksepsjonelt filmverk om fedre, mødre, sønner, oppvekst, oppdragelse, kjærlighet, liv, død og tap av uskyld. The Tree Of Life stiller store spørsmål, men svarene må du i stor grad finne selv. Filmens tilgjengelighet er nok en smule begrenset, på grunn av et svulstig filmspråk og svevende fortellerteknikk. Men om du er beredt til å ta i mot, vil du få en rik kinoopplevelse. Dette er stor filmkunst, av den typen svært få regissører tør lage lenger!

Les anmeldelsen av The Tree Of Life!

Og DETTE var de 10 beste filmene i 2011, dermed basta! Eller hva sier du? Legg igjen dine kommentarer i feltet under!

Og ikke minst: se Filmpolitiets årskavalkade her!

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • En helt grei, og veldig forutsigbar liste. The Tree of Life på topp er i alle fall ganske filmpolitisk korrekt 😉 Black Swan må høyt, det er klart, men jeg klarer på en måte ikke å se på den (og Kongens Tale for den saks skyld) som en 2011-film. Kanskje fordi de fikk litt mye oppmerksomhet i Oscar-sesongen.

  Uansett: etter min mening ville jeg i alle fall tatt vekk superheltfilmene. Ingen av dem er i nærheten av å fortjene en topp 10-plassering. Melancholia må selvfølgelig inn på topp 5 i alle fall. Midnight in Paris må med, og det samme må den siste Harry Potter-filmen. Nå helt på tampen av året vurderer jeg også sterkt å ha med The Girl With The Dragon Tattoo på min liste.

  Ah, nei dette blir vanskelig. Får sette meg i tenkeboksen og komme opp med min egen (definitive) liste.

  • Alle filmene på lista hadde Norgespremiere i 2011. Det er kriteriet for å være kandidat, så da får det våge seg at noen av dem hadde verdenspremiere i 2010. Gleder meg til lista di!

   • Du var nok heldigere enn Marte og Rune, og Torfinn med at du fikk bestemme film Birger. De andre kategoriene er etter min mening langt jevnere og mindre gitt en det denne listen var. Må si meg ganske enig i mye her, selv om det sikkert er et par filmer jeg hadde valgt foran f.eks. Oslo 31. august, Thor og Captain America, som på min liste ville ha ligget lavere.

 • Anonym

  Flott liste. Helt enig med førsteplassen, den skilte seg virkelig positivt ut!

  Synes 127 timer og Klovn the Movie burde kommet med på lista. Rango synes jeg ikke fortjener å være på en topp 10 over årets filmer i det hele tatt. Den var middelmådig og kjedelig etter min mening, kun animasjonene som trakk filmen opp.

  Kan du virkelig mene at Rango, Thor og Captain America var bedre enn 127 timer? For da må jeg se Thor og Captain America i full fart!

  • Enig med deg. 127 Hours burde absolutt være med, og er mye bedre enn Thor og Captain America.

   • 127 timer ER med som «honorable mention» i starten av artikkelen. Den var nære på å komme inn på lista. Men siden jeg elsker fantasi og superhelter, havnet Marvel-filmene foran.

  • sig_dit

   «Rango» var en herlig film med referanser til både «Fear and loathing in Las Vegas», «Chinatown» og div. western.  Så den hører i høyeste grad hjemme på lista.
   Skal derimot si meg enig at «127 hours» kunne dyttet vekk f.eks «Thor».

 • Min definitive topp ti-liste over årets filmer:
  10: Kongens tale
  Fabelaktig kammerspill, som hadde nådd enda høyere opp med større fokus på forholdet mellom George og Lionel. Men scenene de imellom gnistrer!

  9: Rise of the planet of the apes
  Andy Serkis gjør noe så skjelden som en oscar-verdig portrettering av en sjimpanse.

  8: Midnight in Paris
  Owen Wilson gjør sin beste rolle noensinne i Woddy Allens beste film på lenge. Årets feelgood!

  7: Harry Potter og Dødstalismanene Del 2
  Et verdig punktum for serien om den unge trollmannen. Og kanskje den beste filmen av de åtte. Mørk, vond og fin!

  6: Blue Valentine
  Rørende og vond film om det å prøve å holde fast på et forhold. Ryan Gosling er vår generasjons skuespiller. At han ikke ble nominert til Oscar for denne er en gåte. En film alle som er eller har vært i forhold kan kjenne seg igjen i.

  5: Another Year
  Ble promotert som årets feel-good film, men er egentlig bare trist. Dette er ekte mennesker, og hverdagsproblemer portretert som bare Mike Leigh kan. Forsøket på å holde på en lykkelig fasade, når alt i rundt deg raser sammen. Gikk ut av salen med en hjelpesløshet, og med lyst til å klemme og riste litt i vennene mine.

  4: Melancholia
  Lars vonTriers nye mesterverk! En visuell nytelse! Jordens undergang vakker akkompagnert med Wagner. En film man føler, mer enn man ser. Kirsten Dunst gjør sin beste rolle noensinne, Alexander Skarsgård tar endelig steget til det store lerret, og Kiefer Sutherland viser at han kan mer enn å hviske Goddamn og ha dårlig tid.

  3: Klovn
  Årets desidert morsomste film! Lenge siden jeg gråt på kino, men her skulle jeg ønske jeg hadde med meg kleenex. Jeg hadde pusteproblemer flere ganger under Frank og Caspers kanotur, og filmen viser scener jeg ikke trodde det var lov å le av. Takk og lov for at vi etterhvert får en Klovn 2. Thomas Giertsen, eat your heart out!

  2: Drive
  Nok en danske på pallen. Nicolas Winding Refn har regissert seg inn i Hollywoods hjerter med denne diamanten av en film. Så mørk, så vakker og så brutal på en og samme gang. Ryan Gosling bør få den oscarnominasjonen han ble snytt for i fjor, for sin fåmælte portrettering av Driver. Bryan Cranston bør også vurderes til birolle-kategorien. Har scener som gjorde inntrykk som vil sitte i meg i mange år. Billedbruken og musikken gjorde også at den nesten nådde helt opp på lista mi.

  1: Black Swan
  Årets desidert beste film! Jeg har ikke hatt en lignende kinoopplevelse siden jeg forvillet meg inn på Mulholland Drive i 2001. Kroppen ristet, jeg svettet, og jeg klarte ikke å sitte bakoverlent et sekund. Natalie Portman var rett og slett helt fantastisk, og Darren Aronofsky viser seg nok en gang som en regissør som får maksimalt ut av skuespillerne sine, og klarer med denne å overgå en av mine favorittfilmer, The Wrestler. Dette er menneskeskjebner i filmformat på sitt aller aller beste. Jeg gleder meg til hans neste prosjekt!

  Til slutt de som ikke nådde helt opp til topp 10:

  15: True Grit
  14: Oslo 31 august
  13: Bridesmaids
  12: 127 timer
  11: The Fighter

  Jonas

  • Mye bra på lista di! Jeg har dessverre ikke sett Another Year, Bridesmaids eller The Fighter. Ellers likte jeg alle de andre du har med. Terningkast 5 til alle, 6 til Blue Valentine.

   • Da vet du hva du har å gjøre hvis du får litt fri fra frue og barn i julen: SE ANOTHER YEAR!

 • Må nevnes at jeg dessverre ikke har fått sett Tree of life enda. Regner med den hadde vært en reell utfordrer.

 • Først og fremst, kudos for å i det hele tatt greie å lage en slik liste. Jeg har ikke sjanse.
  Men likevell, Black Swan troner på toppen av listen over filmer jeg har sett. Den traff meg langt under beltestedet og er en film som virkelig har brent seg inn i hukommelsen min.

  Nå sliter jeg ellers med å huske hvilke filmer som kom i 2011, så skal ikke liste så alt for mye, men Tintin, Captain America og Thors står frem som virkelig positive opplevelser.

 • Hehe. Thor prøvde jeg meg på flere ganger men jeg klarte aldri se den ferdig. Captain America klarte jeg følge til slutten dog..

  Ellers syntes jeg filmer generelt har beveget seg så langt bort i oppskriftene sine de siste årene at jeg klarer bare ikke se så masse film lenger.

  Årets vinner for meg var definitivt Paul – men om den er fra 2011 vet jeg ikke.

 • Geir Arne Hartvigsen

  Snowtown mangler 😉

 • Må seie meg litt usamd i at Thor er med, spesielt at Thor er over Captain America på lista, men herleg å sjå at du fekk med Rango. Ville óg ha teke med britiske Submarine ein stad på lista, av rein kosefaktor. Det er alt for mange på lista som eg ikkje har sett, så ut frå det må eg berre stole på deg inntil vidare.

  Er denne lista kun Birgers og skal alle i Filmpolitiet isf. ha kvar si liste? Eller er dette ei kumulert liste over alle sine foretrukne filmar?

  • Denne lista er min og bare min! De andre i Filmpolitiet har laget listene over årets beste spill og serier.

 • Anonym

  Melancholia? Midnight in Paris? 

  Dette er to filmer som er bedre enn en del på listen her(Etter min mening selvfølgelig). 

  • Anonym

   Så at Midnight in Paris ble nevnt, men skulle fortsatt ha fått sin plass på listen! 🙂

 • Har ikke sett så alt for mange gode filmer i år til å lage en topp 10-liste, men jeg synes Melancholia er årets beste film. Jeg tror faktisk at det er min favorittfilm. Helt utrolig.

 • Det har ikke vært et godt filmår for meg personlig. Av filmene på din liste, Birger, har jeg kun fått med meg en, Thor, men den er definitivt på min liste også. Veldig mye bedre enn jeg hadde forventet. Det samme syns jeg i grunnen også gjaldt Green Lantern, men der var kanskje forventningene mye lavere i utgangspunktet. Jeg likte i hvert fall den godt, syntes det var en meget grei superhelt-film. Og sånn ellers har det jo vært et godt år for oss scifi- og fantasy-fantaster. F.eks. to filmer som har fått meg til å like en skuespiller jeg tidligere ikke har hatt noe til overs for, nemlig Seth Rogen i Green Hornet og i Paul. Også var det Super 8, Rise of the Planet of the Apes, Source Code, Limitless, Trolljegeren (!), Another Earth, osv. osv. Et godt år. Og neste år kommer Prometheus og The Hobbit. Samt sesong 2 av Falling Skies. Gode dager, forhåpentligvis, for en scifi-geek.

  • Trodde Trolljegeren kom i 2010 jeg, eller er det bare husken min som bommer grovt igjen? Uansett enig i at den i så fall fortjener en plassering på en toppliste.

   • Du har nok rett i at den kom i 2010, så my bad. Men jeg så den ikke før i år, og den hadde vel ikke premiere i utlandet før i år. Jeg leser stadig vekk om den på utenlandske lister over 2011s beste filmer, og derfor tok jeg den med i min kommentar uten å tenke noe videre over det.

    • Det var like stor sjanse for at jeg hadde feil, som at du hadde det;)
     Uansett, Trolljegeren har som sagt gjort seg fortjent til hederen den har fått utenlands. Strålende stykke film.

 • denne lista er latterlig!
  Kongens tale og black swan er fra 2010.
  og når det presteres og sette captain america på lista, den er på min top 5 liste av årets dårligste filmer!

  Men 2011 har vært ett dårlig filmår, men det beste filmen i år er helt klart Warrior!!!!

  • beklager virkelig altså, men begge filmen hadde norgespremiere i februar 2011 og konges tale ble bare vist en gang på en festival før den ble sluppet i England 07.01.11

  • Warrior, seriøst? Morsom film, greit nok, men langt i fra på høyde med spesielt Black Swan.

  • Andreas Bjunér

   Filmvalen kan du såklart ha åsikter om, men om du läser texten ser du att den baseras på när filmerna hade premiär i Norge.

 • Anonym

  Var det bare meg som elsket «Rise of the Planet of the Apes»?

 • ville sjøl satt x-men framfor captain america.

 • Anonym

  Må få sett Blue Valentine, med andre ord. 

 • Her syntes jeg drive fortjener førsteplass

 • denne lista mangler x-men, harry potter and the deathly hallows pt. 2, rise of the planet of the apes og 127 hours. noen av de filmene jeg så mest frem til å se i 2011.

 • Drive, The Tree of Life og Oslo 31. August er de beste filmene jeg har sett i år. Fantastiske filmer alle tre.

 • Anonym

  Det at Midnight in Paris og ikkje minst 127 hours(!) ikkje er med i toppen av denne lista. Gjer at eg ikkje klarar å ta den seriøst. Men men, alle har forskjellig smak, noko som sikkert gjeld forfattaren av denne lista og.

 • Melancholia er et mesterverk! Det samme er The Kings Speech! En av disse to burde kapret første plassen… 
  Mine top 5:
  5- Pina
  4- Harry Potter and the Deathly Hallows part 2
  3- The Black Swan
  2- Melancholia
  1- The Kings Speech
  Det er nå iallefall de virkelig gode filmene fra 2011 jeg kommer på nå…

 • At noen kan ha filmer som Thor og Captain America på sin Topp 10 liste for 2011 er utenfor min fatteevne,makan til filmer uten baller og sjarm skal man lete lenge etter. Drive er årets film for mitt vedkommende. Anbefaler alle å sjekke ut filmen Dog Pound,en knytteneve av en film! Sterk!

 • Ble det kun laget filmer i Norge og i USA i 2011?

 • Det er mulig jeg er gammelmodig og burde vært plassert på museum, men jeg synes en filmmedarbeider i landets største allmennkringkastingskanal burde oppvise betydelig større bredde når han lager lister.

 • Så har jeg endelig fått satt opp listen min over mine favoritter fra 2011. Enjoy! Og godt nyttår! 🙂

 • Ronny Løkkeberg

  Har sett Rango nå i jula og synes ikke den er i nærheten av topp noe som helst. Har også sett biler 2 som var både bedre laget og hadde en bedre underliggende humor.