Det er noe herlig med serier som vender tilbake og feirer seg selv. I 2003 var det over for Futurama på kanalen Fox (som også sender søskenprogrammet The Simpsons); de til sammen fire sesongene ble sendt om og om igjen, og etterhvert kom de fire dvd-filmene som er kule nok, men som drar den intergalaktiske galskapen litt for langt ut i spilletid.

– Selv en genial serie som denne trenger litt innkjøring etter noen års fravær.

Futurama kler TV-formatet aller best, og nå er serien tilbake der den hører hjemme: på boks, bestående av 26 flunka nye episoder spilt inn i seriens nye hjem; Comedy Central.

To forskjellige femtesesonger

Tunga må være rett i munnen når det snakkes om Futurama-sesonger: Viasat 4 og TV2 har sendt sesong fem, men det er en annen sesong fem enn den som er på boksen jeg anmelder i dag: De fire rett-på-dvd-filmene ble nemlig redigert om til 16 TV-episoder og sendt som sesong fem i USA (og her i Norge).

Boksen jeg anmelder i dag representerer Comedy Centrals Futurama, og kalles egentlig sesong 6A og 6B, men på boksen står det altså sesong 5 og 6. Ikke noe av dette er tidligere sendt på norsk TV.

– Intergalaktisk genialitet! | Futurama 1-4

Futurama (Foto: Comedy Central)
Zoidberg vekker Hubert slik man ofte må vekke gamle folk. (Foto: Comedy Central)
Den gode miksen mellom varme og satire

Jeg ble rørt etter første episode. Som sagt er serien kjempeglad over å være tilbake, og det holdes ikke tilbake på noe vis. Og så tok det meg litt tid, men i løpet av sjette episode, «Lethal Inspection», kjente jeg at den gode miksen mellom varme og satire stemte.

Futurama (Foto: Comedy Central)
Bender begynner å reprodusere seg selv i Bendorama. (Foto: Comedy Central)

Selv en genial serie som denne trenger litt innkjøring etter noen års fravær, men når Bender er tilbake på sitt gamle menneskeforaktende, umoralske og megalomane selv, er det som om Futurama aldri har vært på pause.

– Ikke for disneyelskende jødiske hvalaktivister | South Park S13

Overgangen til Comedy Central (South Park) merkes ikke på manusarbeidet, men kan sees i de innledende episodene på at Amy og Leela stadig er halvnakne – en oppjustering av seksualiteten, rett og slett. Dette tones ned etterhvert som sesongen går sin gang, og jeg ser at Matt Groening og David X. Cohen (serieskaperne) har funnet formen et sted midt i mellom fortidens trygghet og nåtidens opprør.

Futurama (Foto: Comedy Central)
Det er liksom ingen måte på Zapps smålighet når han og Leela havarerer i episoden In-A-Gadda-Da-Leela. (Foto: Comedy Central)
Futurama har ADHD

Det er pussig at Leela og Fry er sammen nå, men forholdet spilles ned en del ettersom sesongen går sin gang, og tas opp igjen litt mot slutten av sesong seks. Det samme med Kif og Amys forhold, som egentlig er et veldig underholdende et. Leela og Frys forhold er seriøst, og sørger for enkelte av Futuramas følelsesladde øyeblikk uten humor.

Futurama (Foto: Comedy Central)
Robot Santa lager helvete i julespesialen igjen. (Foto: Comedy Central)

Futurama har ADHD, og det kler serien godt. Diagnosen har en positiv påvirkning på historiefortellingen, replikkene og seriens referanser til samtidige fenomener i det virkelige liv.
Historiene starter ett sted, hopper videre til en assosiasjon (Lolcats, iPhone, frøbanken på Svalbard, roboseksualitet) og sper på med samtidssatire der det måtte passe, før serien hopper videre og fordyper seg i en ny, interessant tanke et annet sted.

Robot Santa gir gjengen en lekse

Juleepisoden markerer skillet mellom sesong fem og sesong seks (6A og 6B). Her angriper Robot Santa med alt han har, og gir gjengen en lekse i hvordan jul egentlig skal feires.

Futurama (Foto: Comedy Central)
Fry og Hubert på en av de mer fristende holdeplassene i A Clockwork Origins tidsreise. (Foto: Comedy Central)
-There is one hope, and as usual it’s norwegian, er professor Farnsworths respons før han sender gjengen til frøhvelvet på Svalbard for å finne verdens siste eksisterende furutrefrø.

Futurama når iblant nye høyder i sesong fem og seks, og slikt er en enorm glede å se. Utviklingen, eller kurven, peker definitivt oppover for Futurama, og jeg hører inspirerte stemmeskuespillere glede seg over sprudlende manus.

Futurama – The Complete Seasons 5 & 6 er i salg fra 1.2.2012. Har du kommentarer til anmeldelsen, er det plenty med plass under her 🙂

Om SERIEN

Futurama S05&6

 • Futurama er fantastisk.. Wob bob bob bob 

 • Neo

  Leela….*sikle*.

  JA, jeg vet det bare er en tegneserie, men likevel… 😉

 • Jeg er helt fra meg av glede over hvor sterkt Fututrama har gjort et comeback!

 • Anonym

  Det var veldig godt å få Futurama tilbake, dette er en genial serie. Synes kvaliteten på disse nye episodene var litt mer varierende enn tidligere, men selv på sitt dårligste er Futurama herlig underholdning!

  • Varierende kvalitet i episodene har vi jo fått i The Simpsons også. Tror kanskje godeste Matt Groening sliter litt med å fornye seg.

   Uansett, Futurama (og The Simpsons) er fremdeles stor underholdning!

   • The Simpsons synes jeg kun untaksvis er underholdende, synes det har tapt seg veldig etterhvert, selv om det av og til virkelig slår til med noe morsomt. Futurama synes jeg er veldig enten eller, noen av pun’sene er vanvittig morsomme, men litt for ofte går det alt for lenge mellom latterkulene.

   • Anonym

    Nå synes jeg at Simpsons har tatt seg kraftig opp i siste sesong, det har vært et par virkelig gode episoder i det siste, med et høydepunkt i «The Book Job», hvor en av mine store helter, Neil Gaiman, var gjestestemme. Men joda, det er fremdeles veldig variabelt. Men sånn foreløpig tror jeg fremdeles at begge seriene har et par gode sesonger igjen.

   • Anonym

    Groenings rolle i både Simpson og Futurama er opprskrytt, han tegnet figurene og har ellers lite med manus å gjøre. Sånn jeg har skjønt det hvert fall.

    Futurama har ennå ikke blitt til dritt(alle serier blir før eller siden til dritt uansett), men Simpsons begynte å lukte vondt på begunnelsen av 2000-tallet en gang(greit det finnes noen episoder her og der) da de ble gradvis mer Family Guy i stilen. Har knapt sett på det de siste årene.

    Elsket episode 7 ses.19, hvor de fikk med selveste Alan Moore, den mannen har sjølvironi.

    • Anonym

     Groening er vel mer som en koordinator av det hele å regne nå for tiden, men han har vel fremdeles vetorett på det meste. Forøvrig er jeg enig i at Simpsons har dalt mye i løpet av 2000-tallet, men som jeg skreiv lengre opp, så har siste sesong tatt seg opp igjen, etter min mening.

     Episoden med Alan Moore var herlig, der kan vi være veldig enige!

     • Anonym

      «… you like my Atomic-Man, who has absolutely no super powers and who’s addicted to heroine?»

      Klassisk Alan Moore!

      Var vist nok Matt Groening som skrev de første episodene før det ble en egen tv-serie. Det lille jeg har sett av de er horribelt dårlig. Det er nok James L. Brooks og Al Jean som er de virkelige hjernene bak The Simpsons.

      • Anonym

       Det var jo faktisk James L. Brooks som først kontaktet Groening med ideen om å skape tegnefilm av hans serie, Life in Hell. Men det ble da i stedet The Simpsons. I begynnelsen var det Groening selv som skrev og lagde storyboards, men han hadde visstnok aldri sett for seg at de skulle bli så dårlig tegnet. Han hadde laget skisser av Simpson-familien, og regnet med at animatørene skulle rentegne dem, men i stedet tok de hans design som det var.

       I dag er Groening executive producer og creative consultant på The Simpsons. Mye det samme gjelder vel for Futurama, han har bidratt med mange ideer, men så langt jeg kan finne, er han faktisk ikke kreditert som «writer» for noen episoder.

       • Anonym

        Litt skryt ska’n ha da, for å være en av skaperne av The Simpson og Futurama.

        • Anonym

         Jeg tror nok han har gjort mer enn bare å skape dem, han har tross alt vunnet flere priser for begge seriene. Eller kanskje han bare stjeler all æren? Vel, uansett, han har gjort verden til en litt bedre plass å leve i… 😉

 • morten tindvik

  Har selvfølgelig sett alt, thx 2 pirates:) Var altfor lenge å vente på sesong 6, håper di gir jernet og lanserer sesong 7 snart! Synes faktisk The Simpsons har tapt seg litt nå i sesong 23, mer enn Futurama har gjort men er fortsatt definitivt favorittseriene mine.

 • Anonym

  yey! Perfekt underholdning når man er litt sliten om ettermiddagen det her! =)

 • Truls Johnsen

   «Bite my shiny metal ass»! Herlig anmeldelse, dette må sjekkes ut!

 • Gleder meg! 🙂

 • Anders H Rudfoss

  Hvor får du tak i «sesong 6». Jeg bestilte sesong 5 fra England med de har ikke den?

  • Sesong fem og seks har i alle fall blitt gitt ut seperat i utlandet, men begge kommer for salg i norske hyller fra i morgen. Sjekk dvd-coveret øverst i anmeldelsen – slik ser boksen ut.

 • Koselig anmeldelse. 
  Bortsett fra ADHD, jeg kaller ikke deg en heks (eller muligens trollkar som solgte sjelen sin for ekstra tid) fordi du har god greie på film og TV, så hvorfor kalle noe/n ADHD når du beskriver det du observerer mer nøyaktig senere? 
  Sådet, mer PK takk 😛 
  Men det er jo en sånn overskriftgreie, de trenger ikke være så smarte 😉

  • Jeg tar det til etteretning, David. I dette tilfellet legger jeg vekt på de gode sidene ved ADHD, det var der jeg syntes jeg så så påfallende likhetstrekk. Men jeg kødder ikke med diagnosen, altså. Det er for teit.

   • Hehe, litt for mye diplomati. 
    Hmmmm Jeg var nok litt vanskelig og upresis. 
    Hva om jeg heller sier du brukte det for seriøst? 
    At det ikke er et adjektiv, det er et psykologisk begrep?   

    Som om noen (om det stemmer) engang kalte deg en filmstudent. 
    Så langt så vel, det er en grei rettferdig sortering som ikke betyr stort, men om man aksepterer å bruke det som en metafor som dekker enda mer, som unnskyldning for å pøse på med andre vage metaforer som kan såre
    … hipster, overfladisk, enkel … da ender man opp på et kommunikasjonsnivå hvor det er naturlig med lange diskusjoner om norsk kultur 😉 
    De kunne giddet å prate med deg isteden.
     
    Blabla stigmatisering, mobbing, osv osv, overflødig og mest for å presisere, du var sikkert med egentlig, men nå er det vel tydeligere hva jeg mente? 

    Om beskrivelsen man bruker likegodt kunne blitt byttet ut med en enkel kode (derfor jeg bare sa noe så tilfeldig som heks) så er det likegreit å droppe den før noen misforstår og gir det sin egen mening. 

    Ikke at jeg alltid gjør det, men du vet, når man er nøye 😉 

    Hovedinntrykket var bare at du storkoste deg og at alt var positivt, ikkeno dissing oppfattet, kun en bitteliten rød strek i hele stilen for en teknisk feil 😉  

    S(-)

    Ha en fin kveld 🙂

 • Good news everyone! I sommer er det premiere på sesong syv! Første episode vises i USA i juni på Comedy Central. Det blir totalt 26 episoder fordelt på 7A og 7B. SWEET ZOMBIE JESUS!

 • Aldri sett så mye Futurama, men jeg liker The Simpsons og ikke minst Family guy!

 • 5 og 6? Her har jeg som en annen dust bestilt sesong 5 fra england, og trodde at 6 skulle komme senere. Jaja, må vel kjøpes på nytt da. 

  • Sekseren er vel å få som UK import, er den ikke?

  • Anonym

   6’ern er å få på Amazon både .com og .co.uk, men finner den ikke på Play…

 • De nye er, tro det eller ei, bedre enn det gamle!

 • Anonym

  Hele denne problematikken med sesong ditt og sesong datt er tullete. Ingen bryr seg om hvilke tv-kanaler elelr hvilke land som sender serien når.

  Det eneste som betyr noe er hvordan og når serieskaperne lager serien. Det finnes fire sesonger av Futurama før den ble kansellert. Deretter ble det laget 4 ‘lange’ filmer av Futurama. Deretter begynte de på sesong 5. Det er slikde selv oppgir det når man lytter til episode-kommenteringen.

 • Er veldig enig med anmelderen her. Første episode i gjensynet var bra, men så trengte jeg flere episoder å bli varm på. Var mange episoder som virket tynne, før det plutselig tok seg kraftig opp og innimellom kom noen av de beste episodene jeg har sett i seriens historie. Herlig å ha gjengen tilbake! 🙂

 • Finner dem på http://www.cdon.no 🙂

 • Må man ha sett de tidligere sesongene eller kan man hive seg på sesong 6 uten problemer ?

 • bare hiv deg på er bra uansett. første sesong er ikke så bra.