NORGESPREMIERE – 29.1 – VOX – 22.00.

Hell on Wheels er en ny, amerikansk TV-serie som handler om jernhestens vei fra øst mot vest i 1860-årene, hvor svarte slaver, horer, nybyggere, indianere, kyniske entrepenører og krigstraumatiserte borgerkrigssoldater møtes.

Hovedpersonen, Cullen Bohannon, hører til sistnevnte, og selv om han er en vrien hovedperson i leve seg inn i, har han sine øyeblikk. Anson Mount heter den virkelige personen som spiller Bohannon, og han spiller den riktig, siden Bohannon ikke har så mye å leve for lengre og det lille han igjen å leve for kun trenger enkelte korte aktive handlinger.

En mesterlig oppvisning i kald og kynisk nordisk nybyggermentalitet.

Som når han går fra å være dødsdømt til å bli arbeidsleder på ‘Hell on Wheels’ – jernbaneutbygningen.

‘The Swede’

Men det er ikke Mount som gjør Hell on Wheels verdt å se. Det er Thor Gundersen som er verdt å se – spilt av Christopher Heyerdahl – en mesterlig oppvisning i kald og kynisk nordisk nybyggermentalitet med fantastisk norsk-engelsk aksent som ‘The Swede’.

– Nå kan Deadwood få hvile i hylla | Westernbølgen er her!

Anmeldelsen fortsetter under bildet av Mount.

Hell on Wheels (Foto: AMC)
Hell on Wheels (Foto: AMC)

En rapper fronter slavene

Common (Foto: AMC)
Common som Elam Ferguson. (Foto: AMC)

Slavene frontes av rapperen Common i rollen som Elam, og jeg var ikke overbevist til å begynne med. Han hadde ikke den intensiteten som de andre på rollelisten hadde, og siden Elam er alfahannen blant slavene og alfahannene i Hell on Wheels må være himla intense for å overbevise, trodde jeg ikke på ham til å begynne med.

Men i episode tre begynner det å komme seg, selv om jeg fortsatt ikke er sikker på om Common er like mye skådis som musiker.

– For mye pålegg? | Alcatraz

Landets hardeste side

Den røde tråden i Hell on Wheels er etterforskingen som leder Bohannon stadig nærmere å få sin hevn over de som ødela familien hans – og sin egen frelse.

Bihistoriene forteller om nybyggere som møter det lovede landets hardeste side, de svartes gryende rettigheter og den industrielle utviklingen.

Hell on Wheels (Foto: AMC)
Cheyenneindianere lister seg lydløst gjennom krattet mot et nybyggerfølge. Gjett utfallet? (Foto: AMC)

Blodige og nærgående bilder

Den langsomme ferden foregår i teltleirer og brakker i ødemarken – indianernes land. Et nådeløst og usentimentalt land. Derfor får jeg se blodige og nærgående bilder av skalperinger og henrettelser. Avsenderen er AMC – samme kanal som viser blod og gørr i The Walking Dead hver uke. Råskapen er en del av Hell on Wheels som enten skremmer deg vekk eller holder deg fanget – jeg, for min del, sitter i klisteret.

Hell on Wheels spiller dessuten minst like kul kjenningsmusikk som Justified – moderne musikk som nikker kraftig til country og setter stemningen perfekt.

Jeg liker slike renselsesreiser som Hell on Wheels legger opp til – enda det kan være vondt og stygt å se på.

Hell on Wheels har norgespremiere i morgen kveld, søndag, klokka 22:00 på TVNorge VOX. Omtalen er basert på de tre første episodene.

Om SERIEN

Hell on Wheels
  • Hell on Wheels
  • Slippdato: 29.1.2012
  • Sesong: 1
  • Regi: Diverse regissører
  • Utgiver: TVNorge VOX
  • Sjanger: Action, TV-Serie, Western