Farmville. (Foto: Zynga)
Farmville revolusjonerte Facebook som spillplattform, og gjorde spillutvikleren bak til en av verdens største. (Foto: Zynga)

“Vill vest” er riktig ord å bruke om utviklingen Facebook har hatt de siste årene. Ikke bare har millioner av nye brukere kommet til, flere hundre selskaper har investert millioner av kroner i spillprosjekter på sosiale nettsteder. Zynga er det mest kjente, og mest suksessrike selskapet, med store titler som Farmville og Mafia Wars.

Er gullalderen nå over? I siste kvartal av 2011 viser det seg at selskapet mistet over 40 millioner spillere. De har fortsatt over 200 millioner aktive brukere i måneden, men et fall på over 15 % i forhold til kvartalet tidligere er dramatisk.

Ved utgangen av 2010 var antallet aktive spillere på Facebook oppe i 50 %, men den siste kvartalsrapporten fra Zynga føyer seg inn i rekken av pressemeldinger og uttalelser som viser at spillmarkedet på Facebook er i ferd med å stabilisere seg.

For mens antallet nye Facebook-brukere har gått opp viser en rapport fra IHS Screen Digest Media Research at kun 25 % av de aktive brukerne av nettstedet brukte Facebook for spill ved utgangen av 2011.

– Etter rask vekst i antall brukere de siste to årene, har antallet spillere på Facebook stagnert i 2011, forteller rapporten.

DEBATT: Hva er en ‘casual gamer’?

Spill er viktig for Facebook

Dette er et stort problem for nettstedet, for selv om opp mot 85% av inntektene kommer fra reklamesalg er det sosiale nettstedet er selskapet helt avhengig av inntekter fra spill.

I en rapport til amerikanske myndigheter rapporterer Facebook selv at Zynga alene står for 12 % av inntektene til selskapet, en nedgang for spillselskapet vi gi store utslag på regnskapene.

Samtidig skriver Facebook at spillene til Zynga genererer mange klikk, og færre klikk betyr mindre reklame. Innvirkningen er med andre ord mer sammensatt enn ved første øyekast.

Starter europeisk spillavdeling

– I USA har vi et helt team som kun jobber med spill. Alt fra store selskap som Zynga, ned til tomanns spillutviklere. Nå sikter vi mot å gjøre det samme i Europa, forteller Christian Hernandez som er sjef for forettningsutvikling hos Facebook til den britiske avisa The Guardian.

Den store veksten i nye brukere for Facebook har ikke skjedd i USA, men i nye europeiske markeder – og ikke minst i Afrika og Asia. Denne utviklingen har også vist at stadig flere bruker Facebook mer på mobiltelefonen, og mindre på en datamaskin.

Det samsvarer med den store satsingen på mobile plattformer i 2011. Også i Norge velger nesten alle nye spillutviklere å satse på spill til enten Android-systemer eller Apples mobiltelefoner og nettbrett.

LES: - Facebook-spill er onde – Braid-skaperen angriper det sosiale nettstedet

Analytikeren Steve Baily forteller til Gamesindustry.biz at færre spillskapere vil satse på kun en plattform i tiden fremover. Det er viktig å sikre seg inntekter, og da er det smart å spre seg ut over flere plattformer mener han.

– Facebook er riktig for selskap med flere forskjellige distribusjonskanaler, de som har en sterk tilstedeværelse der allerede eller de som prøver å nå frem til en nisje.

Spiller du spill på Facebook? Eller har du gjort det, og har nå sluttet? Legg inn din mening i kommentarfeltet.

Kilder: Gamesindustry.biz / The Guardian / U.S. Securities and Exchange Commision

 • Anonym

  Farmville my ass,  glad det er ignore button…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000678006538 Eirik Arnesen

  ಠ_ಠ

 • http://www.facebook.com/jorgenws Jørgen Ward Søderstrøm

  Jeg er ikke særlig overrasket over at det er bråstopp i veksten. Det har dukket opp for mange spill, rett og slett. De fleste er halvdårlige kopier av de mer populære.

 • http://www.facebook.com/Soar5 Pia Evensen

  Off, alle facebook-spill er onde og avhengighetsdannende. Gidder ikke å prøve noen lenger engang.

 • Anonym

  Jeg spiller noen et utvalg Facebook-spill, men det går mest i kabal og lignende. Det er jo ikke noen spennende spill til Facebook. Spilte litt Mafia Wars, bare for å prøve, men gikk veldig fort lei, og har ikke spilt det på over et år nå. Har ennå til gode å se et virkelig nyvinnende Facebook-spill, de resirkulerer jo bare gamle konsepter. Sikkert spennende for de som ikke har spilt så mye spill, men ikke noe for gamere. Det er da så mye mer morsomme og spennende spill rundt om på nettet, f.eks. på Kongregate o.l.

 • Kjellaug Visnes

  Spilte litt tidligere, men innså at spill er egentlig bortkastet tid. Finnes mer fornuftige ting å gjøre.

 • Anonym

  Død over facebookspill!

  Flere episodebaserte spill distribuert over nett, ja takk!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=727966506 Cathrine Ingvaldsen

  æ spiller kunn to spille fast nå og så er jeg innom poker sånn av og til når jeg gider ellers blir det lite egentlig

 • Anonym

  død over sosialpornografiske lissombloggen  skryte/sutre nettstedet facebook!! 

 • http://pulse.yahoo.com/_67DQH3532ZUUG3DMQPROQGR2JA Tim

  Det har vore ein del skriverier om eit brått fall i antal spelarar sist haust, som eigentleg skuldast ein ny måte å beregne antalet spelarar på. F.eks falt sims social brått med 30 millionar spelarar på eit par dagar, viss ein las grafane ukritisk. 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001668112674 Marielle A Lien

  Spiller gjerne på facebook, så lenge ikke maser på at jeg skal invitere fler osv.

 • http://www.facebook.com/irene.engerdalen Irene Engerdalen

  Farmville var kjempefint til å begynne med. Enkelt og genialt. Stressfri sone. Men så utviklet de det. De ble grådige på både tid og penger. Helst vil de ha oss til å sitte med det døgnet rundt med alle de tingene du kan gjøre. Og siden nye spill ikke var så lukrativt for de lenger har de nå også utviklet flere spill i spillet. Hvis du vil gjøre noe som er litt underholdende så koster det penger. Før var det ikke sånn. Jeg spilte mer før. Blir vel til at jeg slutter helt. Har bedre ting å gjøre.

 • Anonym

  Mange av kommentarene ligner litt på WoW kommentarer egentlig;

  Prøvd litt/spiller ikke så mye/har sluttet/herregud så teite dere som spiller er.

  Personlig synes jeg FB spillene er like spennende som å se maling tørke, men hvis man synes det er morsomt så hvorfor behovet for å rettferdiggjøre aktiviteten?

  “Those who mind don’t matter, and those who matter don’t mind”

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Risvold/607361610 Anders Risvold

  Problemet med FB spill er er at det er altfor mange ikke gamere. Jeg er selv produsent for et slikt ‘click’ spill på PF som gikk live i sin spede form nå i februar.

  Det skulle være litt mer klassisk RPG stil, hvor spillerene må bygge opp karakterer med forskjellige skills, som gjør forskjellige ting i kamp. Overlegent system over alle mafia wars- kloner :)

  Men, det er for ‘avansert’ for veldig mange spillere, enda kompleksiteten er rundt 10% av hva jeg egentlig hadde tenkt å lage. Jeg ser også ut fra andre selskaper at de fokuserer mer på Kongregate etc, som er mer mynta mot hardcore spillere som legger igjen mere kroner i potten.

  En annen ting, etter min helt personlig mening, er at trenden hvor alt skal være flash og veldig fokusert på fancy grafikk er feil vei. Jeg skjønner at mange spillere liker det, men for meg blir det som å prøve lage consol spill på FB plattform, noe som virker mer som downscala ‘ordentlig’ spill men koster mye mer å spille, kontra de ‘gode gamle’.

  Jeg er forøvrig ikke ond :)

 • Anonym

  Vet ikke om andre har fått med seg dette, men leste jeg at det kommer et Facebook-spill basert på The Walking Dead… http://io9.com/5892189/of-course-it-is-walking-dead-social-game-coming-to-facebook? Som en vittig sjel (OK da, det var faktisk meg!) skrev i kommentarene der: “There already is a Facebook-game based on season 2
  of The Walking Dead. It’s called Farmville, and it’s just about as
  exciting.”

  • Anonym

   Jeg gleder meg MYE mer til Telltales The Walking Dead.

   http://www.telltalegames.com/walkingdead

   • Anonym

     Det hadde jeg ikke fått med meg! Og ja, ser mye mer frem til det. (Og med “mye mer” mener jeg 100%, ettersom Facebook-spillet er noe jeg ikke gleder meg til i det hele tatt. ;) )

    • Anonym

     Du er heldig som fant ut av det nå! Spillet var egentlig planlagt å komme høsten 2011, men ble utsatt på ubestemt tid(så vidt det er meg kjent). Tror deres “branching story” rett og slett ble for komplisert til at de rakk slippdato. Lover hvert fall godt at de utsetter det, sånn at det blir gjort årntli’.

     • Anonym

       Ser at det også blir basert på tegneserien, og ikke serien. Det er jo bra, jeg vet ikke om jeg hadde holdt ut de uendelige diskusjonene på Herschel’s farm. ;)

      • Anonym

       Sånn i forhold til tv-serien tror jeg nok du må tåle at de er på gården til Hersel ut sesongen. Men kan jo trøste med at de har castet The Governor allerede til sesong 3.

       • Anonym

         Ja, det har jeg fått med meg. Også er det jo et håp om at ettersom de har tatt med Governor, så må jo også Michonne dukke opp etterhvert. Vel, jeg trøster meg med at det neppe kan bli verre enn det er nå, ihvertfall ikke hvis de håper på en fjerde sesong.

        • Anonym

         Personlig syns jeg ikke det er dårlig nå, men det var den baken da…
         Hørt no’ rykter om at de kikker på ei dame fra True Blood, tror jeg, som en mulig Michonne.

        • Anonym

          Det glimter til innimellom, joda, men stort sett så har sesong 2 vært en eneste lang diskusjon, synes jeg. Jeg sliter med at jeg mister all sympati for samtlige karakterer, inkludert, i forrige ukes episode, også Rick. Vi får se hvordan nattens episode faller i smak. ;) Jeg gir ikke opp så lett, uansett!

        • Anonym

         Jon_A_S: Ja, hva syns du om episode 12? Selv likte jeg hvert fall slutten veldig godt, endelig!
         Så kan vi nok vendte oss en miniversjon av Night of The Living Dead neste uke.

 • Espen Dalhaug

  Jeg synes det ble alt for mange forespørseler via fb venner om jeg ville spille ditt og datt. Ofte 2-3 nye spill pr dag. Veien er kort da til å ignorere og blokkere samtlige. Jeg tror mange spillutviklere sliter med å i det hele tatt få fb brukere til å prøve spill siden markedet er så enormt og de aller fleste spill finansieres med mikrotransaksjoner og/eller reklame.