De er schizofrene, lider av personlighetsforstyrrelser, er psykopater eller rett og slett bare skada. Gærninger på film fins det mange av!

Det var ingen lett oppgave å finne frem de sprøeste rollefigurene. Nina Sayers i Black Swan, Norman Bates i Psycho, Anton Chigurh i No Country For Old Men og Kolonel Kurtz i Apokalypse nå! er bare noen få av forslagene som kom.

Diskusjonen har derfor vært brennheit i Filmpolitiets redaksjon, men til slutt valgte vi den demokratiske metoden og stemte frem listen dere finner under. De beste gærningene på film!

Er du helt uenig? Si din mening i kommentarfeltet og kom med dine favoritter!
Patrick Bateman i American Psycho

Christian Bale er helt rå i rollen som Patrick Bateman, en vellykket, men mentalt ustabil børsmegler fra jappetiden på 80-tallet.

Patrick Bateman har et behov for å passe inn i det kyniske børsmiljøet, samtidig som han har en intens trang til å drepe alt som rører seg.

«I like to dissect girls. Did you know I’m utterly insane»?

Det blir også tydelig hvor gal Bateman er når en minibank, mot slutten av filmen, ber ham om å fore den med en katt. Men hvor gal er han egentlig? Har Bateman virkelig drept alle disse menneskene, eller foregikk alt i hans eget syke hode? Det er det opp til deg å avgjøre.

Som satire av den kalde forbrukerkulturen er American Psycho svært morsom, noe som står i sterk kontrast til filmens mer groteske scener.

Selv om filmen er som barne-tv i forhold til boken av Bret Easton Ellis som den er basert på, så er ikke dette en film for sarte sjeler!

Christian Bale er helt syk som Patrick Bateman i American Psycho. (Foto: Universal Pictures).
Alex DeLarge i A Clockwork Orange

Rune: Alex DeLarge er en rimelig forstyrra fyr som, i tillegg til å høre på klassisk musikk og Beethoven, har voldtekt og «ultra-violence» som hobbyer.

Malcolm McDowell er mannen bak en av filmhistoriens mest beryktete og ikoniske voldsmenn. Vi blir både frastøtt og fascinert, derfor er Alex DeLarge en legendarisk filmfigur.

Filmen ble trukket fra det engelske markedet, og ikke offisielt sluppet før i år 2000. Diskusjonen som oppstod i etterkant av premieren i 1971/72 endret filmbransjen, og dyttet grensene for hva som var akseptabelt på lerretet.

Alex og gjengen hans herjer rundt, stjeler og banker opp folk. I en av filmens mest minneverdige scener banker gjengen hans opp et ektepar og Alex voldtar kona, mens han lystig og fornøyd synger på «Singin’ In The Rain».

Den første gangen jeg så DeLarge danse og slå, blant annet til den merkverdige musikken laget av Wendy Carlos (hun het Walter Carlos da filmen kom), måtte jeg selv ta et oppgjør med mitt eget forhold til estetikken i voldsscener.

 Man kan noen ganger lure på om McDowell er litt sprø selv. Se Filmbonanzas intervju med skuespilleren!

Og se den psykedeliske traileren for A Clockwork Orange her!

Buffalo Bill i Nattsvermeren

Hvem er den galeste personen i Nattsvermeren? Er det det den intelligente psykopaten som liker å spise mennesker, eller er det seriemorderen som dreper kvinner og flår av dem huden?

Vi går for sistnevnte. Det er jo ganske tydelig at du er splitter pine gal når ditt høyeste ønske i livet er å lage deg en drakt av damehud.

Den skal tidlig krøkes den som god krok skal bli, og Jame Gumb aka Buffalo Bill ble morder i en alder av 12 år da han drepte besteforeldrene sine.

Gumb er fascinert av nattsvermeren og metamorfosen den gjennomgår før den blir til en sommerfugl. Han vil gjennomgå den samme forvandlingen ved å bli til en kvinne gjennom å kle seg i en drakt av kvinnehud.

Ted Levines overbevisende skuespillerprestasjon gjør Buffalo Bill til en svært ubehagelig fyr som gir deg frysninger nedover ryggen.

Se hvor ekkel Buffalo Bill er i dette klippet fra filmen!

The Joker i The Dark Knight

«Wanna see a magic trick», spør The Joker og setter en blyant på bordet, før han får den til å forsvinne ved hjelp av hodet til en fyr. Med dette setter han standarden for hvor gæren og legendarisk en superskurk kan være.

Les også: Topp 5: Minneverdige dødsfall

The Joker er rett og slett ravende gal og etterstreber kriminalitet og kaos kun fordi det hadde vært så kjedelig uten. Med store arr og klovnesminke i ansiktet, ser The Joker rimelig syk ut. Vi får aldri vite hva arrene er fra, men klovnen elsker å fortelle skrøner om hvordan han fikk dem.

Heath Ledger stengte seg inne på et hotellrom i en måned for å perfeksjonere Jokerens personlighet, stemme og holdning. Han både imponerte og skremte folk med sin tolkning av Jokeren, som var helt annerledes, og mye mørkere, enn den Jack Nicholson gjorde i 1989.

Heath Ledger ble belønnet med Oscar for rollen etter sin død.

«Why so serious»? Se klippet fra The Dark Knight her!

Jack Torrance i Ondskapens hotell

Når forfatteren Jack tar med familien sin til Overlook Hotel for å skrive og jobbe som vaktmester over vinteren, begynner rare ting å skje.

Hotellet er hjemsøkt og Jacks psyke blir forvridd til det ugjenkjennelige etterhvert som vinteren setter inn for fullt. Hotelldirektøren har advart ham om at den tidligere vaktmesteren fikk brakkesyke og drepte seg selv og familien sin. Gjentar historien seg nå?

Vi tar turen inn i Jacks mørke sinn og følger skrekkslagne med på at han blir til en sinnssyk morder.

Jack Nicholson er skremmende god i rollen som Torrance. Han har spilt gærning på film ved flere anledninger, men dette er helt klart en av de beste rollene hans.

Steven King, forfatteren av Ondskapens hotell, var misfornøyd med Jack Nicholson som Jack Torrance, men vi i Filmpolitiet jubler over regissør Stanley Kubricks valg!

«Heeeere’s Johnny»! Se den legendariske scenen her.

 • Anonym

  Jeg fikk lyst til å filme personalet RL uten viten mens Jeg nekter medisin

 • Vil tippe at det ikke er noe problem. Om du virkelig liker å snakke på nett bør du prøve VGB. Link her.
  http://vgd.no/
  Jeg elike å diskutere fotball. Mye spennende folk her.

 • Anthony Hopkins i «Silence of the Lambs»

 • Anonym

  En fantasiløs og dilettantisk liste. Her mangler, ihvertfall:

  Hannibal Lecter (Anthony Hopkins, The Silence of the Lambs, Hannibal, Red Dragon)
  Anton Chigurh (Javier Bardem, No Country for Old Men)
  Norma Desmond (Gloria Swanson, Sunset Blvd.)

  Men slik er det jo med ‘5 på topp’-lister, ikke sant? De er redskaper skreddersydd for å få mest mulig feedback, med minst mulig arbeid, siden de åpenbare manglene alltid vil generere trafikk og klikk.

  • Anonym

   meh, hannibal og chigurh er da ikke noe spesielt mer fantasifullt og mindre dilettantisk enn de som er på lista.

 • Kvinner er ikke representert her. Gina Rowlands som Mabel i «A Woman Under The Influence». Ellers Ewen Bremner som Julien i «Julien Donkeyboy» eller samme den samme Ewen i Mike Leighs «Naked»

  • Eller hovedpersonen i Mulholland Drive, hun er ganske langt ute å kjøre også.

 • Anonym

  Enig i mye av listen 🙂

  Charlize Theron i «Monster» burde riktignok være med.

 • Rosemarys baby…  en annen uggen film.

 • Anonym

  Jeg sier som Steven Spielberg. «Jack Nicholsen is a little bit over the top».. Mannen burde vært pensjonert for mange tiår siden.

  • Lars Hansen

   Hvorvidt hans påstand vedrørende Jack Nicholsen er korrekt skal jeg ikke uttale meg om, men det er dog ganske morsomt at det var Steven Spielberg som kom med den. Er det noen som burde lagt opp for lenge siden, så er det uten tvil Spielberg.

  • Synes mange av rollene hans er så like at jeg tror faktisk ikke at han spiller, han er rett og slett bare seg selv.

   • Jack Nicholson er ganske vidt forskjellig som gærning i Gjøkeredet, rik og sur i As Good as It Gets og privatdetektiv i Chinatown (og The Two Jakes).. Syns han gjør mange forskjellige roller med forksjellige trekk. Men en ting som får alle rollene hans til å se like ut, er at han alltid er utrolig frekk i filmene. For eksempel i The Departed. Så jeg skjønner jo at folk syns han er lik i alle rollene sine, men sannheten er vel at han figurerer stort sett med flere forskjellige kvaliteter i de forskjellige filmene.

    • Jeg tror det har mest med ansiktsuttrykkene hans å gjøre. Det er de som gjør at han virker ekstra gal, men de er også veldig lite varierte.

 • DUBS CHECK EM! ELSKER PATRICK BATEMAN!

  • Brage E. Herlofsen

    :DDDDDDDDDDDDD

 • Anonym
 • Anonym

  I tillegg til Kathy Bates og C. Theron, her er en dame til:
  Bette Davis i «Whatever Happened To Baby Jane» i 1962, –  Nifs.

 • Jack Torrance er klin gæærn, ja. Men en som er spilt av samme mann og som kanskje er en enda mer gal, og absolutt enda mer fargerik karakter, er jo Randle McMurphy fra Gjøkeredet :). Han er også klin gæærn. Men for all del, listen er god den. Alex DeLarge er nok min store favoritt. Jeg vet ikke hvorvidt Travis Bickle i Taxi Driver også kan kalles en gærning, siden vi ofte sympatiserer med han gjennom filmen, men han er likevel for meg også en favorittgærning. Gærningnene i filmene er jo enkelt og greit utrolig viktige å ha 🙂

 • Anonym

  Savner Scorpio fra Dirty Harry. Mistenker at Heath Ledger var inspirert av han da han spillte Jokeren. Synes også at Norman Bates burde ha vært med.

 • Brage E. Herlofsen

  Savner Oh Dae-su fra Oldboy, ellers ville jeg jo satt Alex DeLarge høyere opp, synes Malcolm McDowell er helt perfekt som ham.

 • Jack Torrance og Jokeren burde absolutt være på topp:D

 • Anonym

  Anton Chigurh i No Country For Old Men burde ha vært på listen i stedet for Ledger. Ledgers rolle ble opphypet så til de grader etter at han døde, og med den obligatoriske Oscar’en han mottok post mortem var Nirvana-effekten i boks.

  •  Se forbi Hypen,og du vil se at Heath fortjente den oskaren. Han gav oss en Joker som både var realistisk og skremmende. Ikke alle som kunne gjort det.

 • Anonym

  Synes kanskje at Charlize Theron i rollen som Aileen Wuornos i filmen Monster kunne passet bra inn ett eler annet sted i denne listen. Ikke bare er det faktisk en sann historie om en sann «gærning», men jeg måtte faktisk gå meg en tur etter å ha sett den – bare få puste litt liksom.. Mulig det bare er meg, men jeg syns i hvert fall det var en av de mest skremmende og ikke minst triste filmkarakterene jeg noen gang har sett. 

 • SPOILER for de som ikke har sett Apocalypse nå!
  Skjønner ikke at dere vurderte å ha med 
  Kolonel Kurtz i Apokalypse nå på denne listen. Kurtz er jo den eneste normale i hele filmen, i US army sier de at han «bruker uriktige metoder» når de selv bomber en strand og dreper mange uskyldige vietnamesere for å kunne surfe på stranden. 
  Og Kurtz blir sammenlignet med en uskyldig okse i scenen der både han og oksen blir brutalt slaktet. Jeg synes at listen er veldig bra, og det er tydelig at ikke bare jeg elsker Kubrick sine filmer.