Her kommer enda en 9/11-film. Ekstremt høyt & utrolig nært har gode ting i seg. Men regissør Stephen Daldry har konstruert et innfløkt lappeteppe av en historiefortelling.

Av og til briljerer han. Men forsøker han for hardt å nå inn til publikums hjerterøtter? Jeg blir i alle fall ikke grepet av filmen, slik det nok var meningen at jeg skulle bli.

Det er blant annet litt vanskelig å få grep rundt historiens unge hovedperson, selv om skuespiller Thomas Horn imponerer.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Remember Me!

Leter etter spor

Oskar Schell (Thomas Horn) mister faren sin 9. september 2001, og føler seg distansert fra sin sørgende mor (Sandra Bullock).

I tilbakeblikk ser vi hvordan faren (Tom Hanks) ga sønnen stadige utfordringer for å utvikle hans sosiale egenskaper. Oskar er nemlig en smart gutt men har kanskje Asbergers.

Nå er Oskar overbevist om at faren har lagt igjen et siste spor etter seg et eller annet sted i New York, og planlegger en ekspedisjon for å finne det.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Det er aldri for sent, Larry Crowne!

Vanskelig å tro på

Regissør Stephen Daldry er ingen hvem-som-helst. Han har imponert meg tidligere med filmer som Billy Elliott, The Hours og The Reader.

Men i Ekstremt høyt & utrolig nært er det litt for åpenbart at han forsøker å trykke på mine emosjonelle knapper. Det er for opplagt at dette er ment å være en tåreperse.

Historien er vanskelig å tro på, jakten etter sporet fører egentlig ikke til noe, og det er flere elementer i filmen som er så fantastiske sammentreff at himling med øyne er påkrevet.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Thomas Horn og Tom Hanks spiller sønn og far i Ekstremt høyt & utrolig nært (Foto: SF Norge AS).
Thomas Horn og Tom Hanks spiller sønn og far i Ekstremt høyt & utrolig nært (Foto: SF Norge AS).
Blir litt for mye

Det er vågalt å la en hel film hvile på en ung gutts skuldre. Thomas Horn gjør imidlertid en god jobb i hovedrollen.

Han spiller Oskar med god nerve og høy energi. Problemet er at figuren hans kanskje blir litt for mye. Oskar er nemlig ekstremt aktiv.

Og han utstyrer seg med en tamburin som han vandrer rundt med i New York for å holde nervene under kontroll. Kan du tro på at to timer med tamburin i Dolby Surround er litt irriterende?

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Charlie Wilson’s War!

Best med Max Von Sydow

På sin vei møter han sin farmors leieboer, en stum gammel mann (Max Von Sydow), som blir med på letingen etter farens spor. Samspillet mellom Thomas Horn og Von Sydow gir filmens beste sekvenser.

Sandra Bullock har lenge en perifer rolle, og når hun kommer inn, kjenner jeg at jeg skulle ønske en annen morsfigur i denne rollen.

Bullock er sympatisk, men kommer til denne filmen med bagasje det er vanskelig å kvitte seg med.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Sandra Bullock og Thomas Horn i Ekstremt høyt & utrolig nært (Foto: SF Norge AS).
Sandra Bullock og Thomas Horn i Ekstremt høyt & utrolig nært (Foto: SF Norge AS).
Bedre uten 9/11

Forfatter Jonathan Safran Foer har blitt filmatisert før med hell. Liev Schreiber regisserte den flotte Everything Is Illuminated i 2005.

Men det er mulig at noe av Foers skrudde univers ikke var så enkelt og overføre til film denne gangen. Kanskje passer det bedre i bokform.

Og dessuten tror jeg Ekstremt høyt & utrolig nært hadde vært en bedre historie uten noe så stort og monumentalt som 9/11 som bakteppe.

Om FILMEN

Ekstremt høyt & utrolig nært
 • Ekstremt høyt & utrolig nært
 • Slippdato:
 • Originaltittel: Extremely Loud & Incredibly Close
 • Sjanger: Drama

 • Neo

  Sandra Bullock ser fortsatt smashing ut! 😛

  • Arne Vizva

   Filmtricks!;)

  • Da skulle du sett henne under Golden Globe-utdelinga. Det var så åpenlyst at ho hadde sprøyta inn botox i trynet at jeg ble helt overgitt. Jeg tror ikke ho hadde sett noe verre ut hvis ho hadde latt være, og det er synd, for pen er ho jo fra naturens side.

 • Fillern. Boka er absolutt gripende, så da blir forventningene deretter, men nå får jeg vel justere ned litt.

 • Anonym

  «Oskar Schell (Thomas Horn) mister faren sin 9. september 2001, og føler seg distansert fra sin sørgende mor (Sandra Bullock).»
  Det var sikkert 11. september, eller?

 • Jeg synes det er litt latterlig at denne ble nominert til Oscar for beste film

 • Jeg har absolutt ingen forventninger til denne filmen, så da er det jo greit å lese denne anmeldelsen. Da blir jeg ihvertfall ikke skuffa når/hvis jeg ser filmen.

 • Det produseres alt for få filmer av denne typen. Derfor er regissør Stephen Daldry en av dem som famler eller har liten erfaring med slike filmer, – i motsetning til alle voldsfilmene som produseres i dag.
  Alt for mye slossing, blod, krig, vold og drap.
  Alt for lite jordnære filmer til ettertanke og glede.
  Dessuten ser jeg skjeldent eller aldri på filmer fått mindre enn terningkast 4

 • Godt å høre at det er flere som er enige med meg, Birger! Filmen er ødeleggende sentimental og «amerikanisert» i mine øyne, dessverre, da den hadde forutsetningene til å bli en veldig behagelig og «fin» film. Allikevel skal det sies at selv om boka er noe av det fantastiske jeg noen gang har lest, er sentimental et stikkord som passer inn der óg.

 • Ja, jeg gråt.. Slike filmer klarer å få noen tårer til å trille, men likevel ga den meg lite.
  Gutten var spilte godt, men likevel var karakteren ikke så veldig fengende/fengslende.
  Det beste med filmen var Max Von Sydow og de siste ca 20 min, når det kommer frem hva moren har holdt på med. Likte rollen til Hanks, da! Han sprudlet veldig!