Girls er en etterlengta serie for oss som driter i designklær og champagnebrunsjer på Upper East Side. Dette handler om jenter som prøver å finne ut hvem de er og hvordan man kommer seg helskinna gjennom tjueåra.

I Girls møter vi forfatterspiren Hannah, spilt av Lena Dunham som også er skaperen av serien. Piloten starter med at foreldrene forteller henne at de ikke har tenkt å brødfø henne lengre, og at hun nå må klare seg sjøl i storbyen New York. Fullstendig urettferdig, selvfølgelig.

Anmeldelse: Girls S02 – Velskrevet, morsom og flau.

Les også: Elsk/Hat serieavslutninger

Priviligert og plaget

Vi følger Hannah og de tre venninnene hennes Shosanna, Jenna, og Marnie gjennom den smått absurde hverdagen deres, som etter fire episoder består av bekymringer rundt kjønnssykdommer, graviditet, kjærlighet og jobb.

Jeg vet hva dette høres ut som, men ikke avskriv det hele enda: Historien fortelles med mye sort humor og en deilig eim av sarkasme mot disse jentene som tross alt burde leve bekymringsløse liv, men som likevel finner så mye å problematisere.

Såvidt jeg vet starter ikke Blair eller Selena fra Gossip Girl dagen med en muffins i badekaret. Det kunne gjerne flere tv-serie-heltinner gjort. (Foto: HBO)
Skuespillere som skinner

Hannah kombinerer selvtillit og usikkerhet på imponerende vis, og jeg tror så inderlig på henne når det gjelder replikkene hun avleverer og hvordan hun agerer mot omverdenen.

De to andre jentene har også sin bagasje. Shoshanna er jomfru, og er både flau over det og innstilt på å gjøre noe med det, mens Marnie er fanga i et forhold med en «altfor snill» fyr, der hun beskriver berøringene hans som «når den kleine onkelen din tafser på deg». Jessa er den bereiste og veltalende britiske venninna som ikke har Facebook og aldri har sett sett Sex og Singelliv, men som også gjør mannfolka ville og jentene misunnelige.

Hannah har så rett når hun i en scene ligger fjern på gulvet på foreldrenes hotellrom og proklamerer at hun er «the voice of a generation», for hun er virkelig det. Hun er talskvinnen for de privilegerte jentene i tyveåra som ikke skjønner hvor godt de har det, og som hører på Robyn mens hun twitrer om sitt knuste hjerte.

Les også anmeldelsen av Game of Thrones s02

Dropper dramaet – hever kvaliteten

Girls føles friskt og nytt. Dialogene er smarte og karakterene er godt nyanserte – en selvfølge i en serie som skilter med den skurrete HBO-logoen i starten. Serien bygger opp til en rekke situasjoner som fort kunne blitt løst ved hjelp av enkle og billige utveier.

Heldigvis faller ikke skaperne for fristelsen, og gir oss heller en serie som oppfattes realistisk og ekte, selv om det betyr at noen vil synes den er for kjedelig.

Jemima Kirke som Jenna, Lena Dunham som Hanna og Zosia Mamet som Shosanna i Girls. (Foto: HBO)
Den grå hverdagen

Visuelt sett har serien har et slør av et kommunegrått søttitalsfilter over seg. Det kler serien, og det gjør at den grå musa Hannah stikker seg enda sterkere ut med sin sprakende personlighet.

Det gjør også at den skiller seg fra de andre glorete og slitsomme jenteseriene hvis eneste ambisjon er å sette dagsorden innenfor moteverdenen, i stedet for å underholde og overraske et kvinnelig seriepublikum som virker å være paralysert av å ha sett for mye av de overnevnte søppelseriene.

Les også: Det smarteste du kan se på tv – Mad Men s05

Jeg elsker jentene i Girls, og jeg elsker deres evne til å være så komfortable med seg sjøl at når den kjipe typen din kliper deg i bilringen spør hvorfor du ikke har prøvd hardere å slanke deg, svarer du at det er fordi du rett og slett hadde bedre ting å ta deg til.

Såfremt Girls holder seg like bra som i de første episodene, er dette en serie du ikke bør nøle med å se. Forresten: Ta med deg kjæresten eller kompisen din, han kommer til å like det han også!

Har du trua på Girls?

(Dette er en omtale basert på de fire første episodene av serien. Du kan se Girls i NRK-nett tv eller på NRK3 hver tirsdag kl 22.25 )

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • May Helen Flatstrand

  Er litt skeptisk. HBO pleier jo å levere, men temaet og konseptet høres jo ulidelig uinteressant ut. «Jenter» slik de ofte blir portrettert i media, er overfladiske fjols som virrer rundt og lage masse tøyseproblemer for seg selv og andre fordi deres eget følelsesliv tar presedens foran alt og alle. Går det virkelig an å lage noe severdig ut av slikt?

  Nåja, jeg er uansett ikke i målgruppen for dette her. Skal heller tipse gubben om denne, han liker kjedelige dramaserier om hvermannsens dagligliv 🙂

  • Hei May! Jo, det stemmer nok at disse jentene virrer rundt og lager mye tøyseproblemer for seg selv, men mange av utfordringene for jentene i serien er reelle problemstillinger som i hvert fall jeg lett klarte å engasjere meg i og identifisere meg med. Når det hele pakkes inn i et såpass velskrevet manus med troverdige og nyanserte jenter som hovedkarakter får jeg en følelse av at dette er noe jeg ikke har sett før. DET er deilig, det!

  • Floffen

   «…overfladiske fjols som virrer rundt og lager masse tøyseproblemer for seg
   selv og andre fordi deres eget følelsesliv tar presedens foran alt og
   alle.» En herlig beskrivelse som passer som hånd i hanske på jenter.

   • Da lurer jeg på hvilke jenter du har vært ute for, for jeg kjenner meg  ihvertfall ikke igjen i den beskrivelsen der.

 • Hadde ikke hørt om denne serien før nå engang. Nå er jeg ikke så kresen når det gjelder ting jeg ser på tv, men jeg vet å sette ordentlig pris på skikkelige kvalitetsserier. Så om denne er det eller ikke spiller ikke så stor rolle, jeg kommer sikkert til å gi den en sjanse uansett.

 • Da jeg først hørte om denne «nye Sex and the City» fikk jeg på meg nei-takk-fjeset. Det forsvant to minutter inn i første episode. Dette er et etterlengtet brudd i jenteserie-rekka. MER AV DETTE!

 • Anonym

  Ja, er ikke livet hardt jenter. Haha fyfaen så dumt.

 • Anonym

  «Veep» med Julia Louis-Dreyfus(Elaine fra Seinfeld) er fantastisk. Episode 3 og 4 av sesong 1 er utrolige. Larry David anes delvis i bakgrunnen! Uten tvil noe å sjekke ut om man ønsker en god serie.
   Skal sjekke ut «Girls» også.

  • Har fått med meg den serien, men har ikke sett på det enda, synes den Christine-serien hennes var så krisedårlig at jeg tenkte det ikke var noe vits, men du mener man bør gi det en sjanse?

   • Deffo. Om du kjenner til Armando Iannucci og den britiske TV-serien The Thick of It vet du ca hva du kan forvente, det er han som regisserer. Om du ikke kjenner til den, bør du se den også. Satiregeniet Chris Morris regisserer også en episode, sånn forøvrig. Kvalitet.

    Her er et klipp fra film-versjonen av The Thick of It som viser den fantastiske karakteren Malcolm Tucker, presseansvarlig i den britiske regjeringen: http://www.youtube.com/watch?v=BGzM08Z-XNw&feature=relmfu

 • bo71

  Pene jenter hvertfall!

 • Anonym

  runkbart

 • Jeg personlig synes at denne serien er oppskrytt og irriterende. Ja det er forfriskende med en mere «realistisk» serie i stedet for hele Gossip Girl greia som vi er så lei av. Men karakterene er ekle, usympatiske og irriterende.  Det er nå bare min mening. En annen ting som irriterer meg er selve skuespillerne og de latterlig tåpelige intervjuene de har gjort i det siste på amerikanske talk shows… Aaaargh!

  • Tenkte det samme selv. Etter å ha sett to episoder plager det meg fint lite at dette er en jenteserie, men det er jo ikke mulig å ha sympati for noen av disse jentene. Dumme og selvopptatte som de er. Nei takk.

 • Anonym

  Gledet meg til serien etter å ha lest forhåndsanmeldelsene, i tillegg pleier jo HBO å borge for kvalitet. Men ble alvorlig skuffet..Serien virker som et studentarbeid, dårlig filming, usannsynlige og selvopptatte hovedpersoner, og så den sedvanlige «flørtingen» med narkotika som moderne filmskapere må ha med. Kommer ikke til å følge med på disse uinteressante og barnslige jentene.

 • bare det feteste som har skjedd tv-verden, noensinne. fett

 • Eirik Kristoffersen

  Har bare sett de tre første episodene. Lo innimellom så tårene sprutet og det var veldig forfriskende med skuespillere som faktisk ser ut som vanlige mennesker, men mye av tiden var serien bare irriterende. Å se to episoder i strekk føltes mest som å sitte alene på café med en skravlete jentegjeng ved nabobordet; Innimellom underholdende, men først og fremst forferdelig irriterende…

 • Sykt kul serie så langt! gleder meg til å se mer! Synes ikke nødvendigvis Piloten var så bra, men det ser bedere ut med de neste episodene! Befriende å endelig se noen «ekte» jenter.

  • Det er en merkverdig «sykdom» som HBO-serier ofte har. Man trenger to eller tre episoder før det virkelig griper tak i deg. Har opplevd dette på nesten samtlige HBO-serier jeg har sett til dags dato, men til slutt så er det alltid verdt å presse seg videre.

   • Det stemmer ofte det ja, men med Six Feet Under trengte jeg en hel sesong. Synes hele første sesong var veldig treig, men jeg hadde allerede kjøpt alle sesongene på dvd, så jeg fortsatte å se resten. Er ganske glad for det, for å si det mildt.

   • Det er sånn det skal være. Akkurat som med musikk. Det er de platene det tar lang tid å venne seg til som sitter lengst i hjertet.

    Jeg likte ikke Mad Men før det hadde gått tre-fire episoder, men nå er det den beste serien jeg har sett. At Girls var litt treg til å begynne med er, merkelig nok, et kvalitetstegn. 

 • Anonym

  Har sett 7 episoder og mener dette lover godt. For de som mener karakterene ikke er så lette å empatisere med kan jeg trøste med at det er en viss personlig progresjon for et par av dem. Men samtidig: De utfordringene karakterene har med å finn seg tilrette er jo poenget med serien.
  Hva den handler om og hva folk tenker og tolker om serien kan man lese andre steder. Men, for hva det er verd, er dette for meg lett en av de bedre tingene som går på amerikansk tv for tiden

 • Anonym

  Syns dette er morro jeg, selvom jeg er kar. 

 • Nå har jeg sett ferdig første sesong, og gleder meg faktisk veldig til andre begynner om et par uker til!
  Serien var bedre enn jeg hadde trodd, og det var så deilig å se en mer realistisk serie om jenter hvor de ikke bare virker ekte utseendemessig, men også at de ikke er like overfeminine her som de i alle andre «jenteserier» prøver å presse oss til å være. Det var veldig godt å se noen relativt normale jenter i hovedrollene, virkelig.
  Det som er litt dumt er navnet på serien, for tittelen kan få mange gutter til å styre unna fordi de tror dette er en skikkelig jentete jenteserie, noe det absolutt ikke er. Det er selvfølgelig en smakssak, men jeg tror nok at Girls kan fenge like godt for enkelte gutter som den gjør for mange jenter. For ikke å snakke om at de faktisk kan lære en liten ting eller to 😉

 • knokv

  Knallbra serie!

 • Jon_A_S

  Dette var jo riktig fornøyelig, kommer til å sitte sammen med jentene mine og følge med framover. 😉

 • General Zod

  Så nettop første episode av denne serien, og må si det var ganske skuffende. Utenom utseendet til skuespillerne så ser jeg ikke helt hva som skulle være så forferdelig realistisk i denne serien. Sexscenen føltes mindre ekte enn en pornofilm, og mye av dialogen virket kunstig, ikke ulikt den man ser i Norske serier og filmer som prøver litt for hardt. 

 • Kunne de ikke hatt med ei jente som det var mer tak i enn de andre? Det blir for urealistisk når liksom alle 4 skal fremstå som sløve og evneveike fjortiser som flyter rund i tilværelsen uten klare mål eller mening hvor noe av tidsfordrivet består av intetsigende forhold sløv sex. Ingen over 20 er vel så borte i tåka med mindre vedkommende er et dophue.
  Men ja, dette er bedre enn «Sex og singelliv», men noe mer realistisk blir det ikke likevel. Vi får se, kanskje er det håp for henne med burka (jomfruen) i det minste.

 • Leste nettopp av serien får en tredje sesong også (: