Snow White and the Huntsman er et realt eventyr. Filmen har alt et ordentlig eventyr trenger – troll, monstre, dverger, feer, en ond heks og en skikkelig krigerprinsesse.

Dette er en mørkere Snøhvit-fortelling, Kristen Stewart er en tøffere Snøhvit enn vi er vant med og Charlize Theron er skremmende fabelaktig som den onde stemoren.

Regidebutant Rupert Sanders har laget en visuell fest av en film. Det var så mange inntrykk å ta imot at jeg nesten var sliten da jeg gikk ut av kinosalen.

Det var en gang…

Det begynner som i eventyret. En dronning ønsker seg en datter som har hud hvit som sne, lepper røde som blod, og hår svart som ibenholt. Ikke lenge etter føder hun en prinsesse som kongen og dronningen kaller Snøhvit.

Resten av historien kjenner du. Dronningen blir syk og dør, kongen får seg en ny kone, men den nye dronningen er ikke den hun gir seg ut for å være. Hun dreper kongen i ektesengen, kaster Snøhvit i fangenskap og kongeriket i mørke.

Etter hvert som Snøhvit vokser opp vil dronningen drepe henne fordi hun er vakrere enn dronningen selv, og i denne versjonen av eventyret viser det seg også at å spise Snøhvits hjerte er veien til evig ungdom.

Når Snøhvit rømmer fra slottet sender derfor dronningen en jeger, spilt av Chris Hemsworth, for å hente henne tilbake, slik at hun kan rive ut hjerte på henne. Skjønn som hun er, overbeviser imidlertid Snøhvit jegeren om å hjelpe henne isteden.

Chris Hemsworth er god i jegerrollen. Han er en grov fyllebøtte av en mann som drukner livet sitt i mjød etter konas død.

Etter hvert drar Snøhvit ham ut av fylla og sammen gjør de alt de kan for å unnslippe dronningens klør. De møter Snøhvits barndomsvenn William, en gjeng med dverger (åtte, for å være nøyaktig), og får igang en motstandsbevegelse for å styrte dronningen fra tronen.

Anmeldelse: Lille speil på veggen der – Trenger mer sjarme og humor

Chris Hemsworth og Kristen Stewart som jegeren og Snøhvit. (Foto: United International Pictures).
Heltinne, ikke offer

Snow White and the Huntsman er Kristen Stewarts første storfilm siden Twilight-sirkuset. Det er ikke en mesterlig rolleprestasjon hun leverer, men jeg har troen på henne som en eventyrprinsesse som vil vinne kongeriket sitt tilbake.

Snøhvit er sårbar, men sterk og det er deilig å se en Snøhvit som er noe mer enn en uskyldig pike som må bli reddet at prins Charming.

Denne fremstillingen av Snøhvit er selvsagt en del av trenden vi ser om dagen med kvinnelige helter på film, men Snøhvit klarer nok ikke å rive regjerende heltinne Katniss Everdeen av tronen med det første.

Skremmende god Theron

Kristen Stewarts store fanskare kan si hva de vil, men det er ingen tvil om at Charlize Theron er filmens store stjerne. Hun ser fantastisk ut og spiller overbevisende.

Filmen gir oss et innblikk i de traumatiske opplevelsene som har gjort dronningen til den hun er, og dette gir Theron et større følelsesregister å spille på.

Hun snakker og beveger seg på en måte som roper om undertrykket, men kontrollert sinne, og jeg lar meg imponere av Therons skuespill.

Interessant nok hinter også filmen om at det magiske speilet vi kjenner så godt fra eventyret kun er ren innbilning, et produkt av besettelsen og galskapen som driver dronningen.

Les også: Disney stopper Snehvit-film

Charlize Theron bader i melk i Snow White and the Huntsman. (Foto: United International Pictures).
Et visuelt mesterverk

Snow White and the Huntsman er som godteri for den som elsker visuelle effekter, og det er tydelig at Rupert Sanders selv er en real godterimoms. Han pøser på med datagenererte bilder som skal forbløffe publikum.

Jeg likte spesielt den fortryllende delen av skogen der en leken Sanders har tatt den helt ut med sommerfugler som ser ut som blomster, sopp som blunker opp mot deg med smilende øyne og søte dyr som titter sjenert frem, som en hyllest til Disneys tegnede versjon av eventyret.

Selv om filmen er full av visuelle mesterverk, er det ikke alle som er nødvendige for historien. Et eksempel er når Charlize Theron senker seg ned i et gigantisk badekar med melk, med krone og det hele på hodet, for deretter å stige opp igjen seende ut som en marmorstatue av Jomfru Maria.

Scenen er imponerende vakker, men den driver ikke handlingen frem på noen som helst måte og føles unødvendig ut.

Les også: Topp 5: Eventyrfilmer!

Kristen Stewart som Snøhvit. (Foto: United International Pictures).
Har fortsatt en vei å gå

Snow White and the Huntsman er ingen dårlig regidebut for Rupert Sanders, men det er også tydelig at han er fersk. Filmen er er som sagt et visuelt mesterverk, men Sanders har fortsatt en vei å gå med tanke på oppbygning av scener og tempo.

Han dveler ofte litt for lenge ved for eksempel nærbilder av ansikter og andre elementer han ønsker å sette fokus på. Dette gjør at takten i filmen blir treg, slik at en del scener føles for lange og litt kjedelige.

Jeg vil følge spent med på hva Sanders kommer med i fremtiden. Etter å ha sett Snow White and the Huntsman blir det interessant å se hvordan regissøren vil utvikle seg videre.

Han har tross alt klart å lage en underholdende film av en historie vi har hørt hundre ganger før. Snow White and the Huntsman er helt klart en godkjent eventyrfilm.

Hva synes du om Snøhvit? Si din mening i kommentarfeltet!

Om FILMEN

Snow White and the Huntsman
 • Snow White and the Huntsman
 • Slippdato: 08.06.12
 • Regi: Rupert Sanders
 • Utgiver: Roth Films
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Anonym

  For meg så virker dette som en «damefilm» eller tar jeg helt feil der? 

  • Litt usikker. Spørs hva du mener med «damefilm». 🙂

  • Neo

   Her i Fredrikstad kaller vi det kjærringfilm 😉

  •  Det er nettopp dette den ikke er! Den er manneversjonen av eventyret. «Mirror, Mirror» som nylig kom på kino er dameversjonen… «Snow White…» er både bekmørk, dyster og direkte creepy flere steder, så gå på kino du! 😉

   • Forsåvidt enig med deg, Dario, men jeg må virkelig forsvare «damefilmen» litt! For Mirror, Mirror kan ikke kalles noe som helst annet enn en barnefilm. 😉

   • Hva i huleste? «Damefilm»? «Mannefilm?» Kom dere ut av kjønnsklisjene, vi skriver 2012.

    •  For det første Britt så er jeg i utganspunktet 120 prosent enig med deg. Jeg valgt imidlertid å svare på samme språk som ‘Breaking 1337’ da jeg fort skjønte hva han mente.

     Dette betyr selvsagt ikke at det ikke kan være idioti å omtale film anno 2012 som manne- og damefilmer, men når dette er sagt så er det vel liten tvil om at det nettopp lages klare manne- og damefilmer, rent genremessig fra Hollywood? Ikke alle er like altetende som oss filmanmeldere, så hvorfor ikke snakke i klartekst og på «andres» premisser?

 • Visuelt mesterverk, du liksom. Cinematograf Greig Fraser måtte hatt en langt mer dreven fototeknisk regissør i ryggen – á la Zach Snyder, Ridley Scott eller Baz Luhrmann – for at dette i det hele tatt kan kalles en visuell nytelse. Det er snarere enn lidelse å se så mye flott scenografi gå opp i cinematografisk røyk. Den har enkelte øyeblikk, som da Charlize tar seg et melkebad, men Fraser/Sanders har ellers ligget på latsida hva angår den visuelle formidlingen.

 • Vurderer å se denne til tirsdag. Jeg føler det er en film jeg bør se på kino. Men så du den i 2D eller 3D, Marte?

  Det med at ho bader i melk kan kanskje ha noe med å gjøre at Snøhvit har melkehvit hud(?). Ikke vet jeg :p

  • Ja, de bada jo i melk og honning i det gamle Egypt har jeg hørt. Så det er vel noe skjønnhetsgreier 🙂

   Jeg så filmen i 2D. Så vidt jeg vet går den ikke i 3D, ikke er i Trondheim ihvertfall.

   • Ånei. Er så vandt til at så og si alle filmer vises i 3D nå, så jeg gikk ut ifra at denne også gjorde det. Men det er bra. 2D er mye bedre uansett (:

 • En god anmeldelse som gir meg mer lyst til å se filmen 🙂

 • Jeg synes denne filmen burde – og kunne – ha vært mye bedre. Den så bra ut og hadde en del morsomme detaljer, og jeg likte den mørke, psykologiske framstillingen av historien, men jeg følte nesten ingenting for noen av karaktere (utenom dronningen, ironisk nok). Skuespillet og manuset holdt alle karakterene (dronningen er igjen et unntak) på en god armlengdes avstand, og et actioneventyr som ikke engasjerer eller vekker empati, har etter min mening feilet 🙁

  • Mirihild

   Ganske enig der 😉 Og hva med slutten? Den slutta litt brått, nesten som om regissøren ikke fant på noe mer…

 • Anonym

  Charlize Theron må være en av verdens vakreste kvinner. Helt utrolig vakker! I likhet med datteren til han Aerosmith-vokalisten.  Kirsten Stewart er kulest av alle. 😉 punktum

 • Kom nettopp hjem fra filmen selv, og må si meg stort sett enig i anmeldelsen. Det er plenty av god kamerabruk her, men det går på bekostning av flyten i filmen. Det virker haltende, rett og slett. Dog, jeg må innrømme at jeg likte sekvensen der Snow White entrer the dark forrest. En fantastisk hyllest til Disneys gamle film.

 • rumdrum

  Topp eventyrfilm! Langt bedre enn Narniafilmene og nesten helt oppe ved LOTR. Ypperlig Theron! Stappfull av visuelle effekter med store kontraster mellom mørke og gode krefter. Et par ting henger ikke helt på greip (bla er dvergene litt dårlig definert), men det glemmer vi i alt det storslagne ved denne filmen.

  • Å sammenligne Snow White med Lord of the Rings ble litt for drøyt for min del. Det visuelle har kommet lengre, men jeg tror fremdeles mer på universet i LOTR enn jeg tror på universet i Snow White. For og ikke snakke om den hakkende historien. LOTR har en mye bedre flyt i historien synes jeg.

   • rumdrum

    Eh….har du ikke akkurat nå selv sammenlignet de to?

    • Beklager, mente åpenbart å trekke paralleller eller sette opp mot hverandre om det gjør saken mye bedre.

  • LotR? Som en blodfan finner jeg det veldig usannsynlig. INGEN fantasyfilmer kan måle seg med de.

 • Motstand1

  Selvfølgelig påpeker ikke en anmelder dette i et kulturmarxistisk organ som NRK, men filmklippet gir uttrykk for at filmen bærer preg av å være noe i disse kulturmarxistiske tider så sjeldent som en helhvit film av og for hvite.

  Hvit kultur portrettert av hvite! Jeg kunne ikke en gang se en eneste symbolneger i det filmklippet. Hvilket er ekstremt sjelden kost fra vestlig filmindustri om dagen, og Hollywood spesielt.

  Dette er en film jeg virkelig gleder meg til å se. Jeg tror jeg til og med skal spandere de mange ekstra kronene det koster å se den på kino.

 • Kom nettopp hjem fra kino etter å ha sett filmen, og jeg må si at jeg er delvis glad for at du ga den en firer Marte, for ellers hadde jeg kanskje forventa meg mer. Og derfor vil jeg faktisk strekke meg til en femmer. Jeg likte den faktisk så godt, og gleder meg til jeg kan få den i BD-samlinga mi (: