Denne uken annonserte Samsung og Gaikai at de vil «skape fremtidens videospill» gjennom et nytt samarbeid.

I praksis betyr det at Samsungs smart-tver utstyres med Gaikais teknologi. Sistnevnte har spesialisert seg på strømming av spill over Internett.

– Sammen skal vi gjøre Samsung-tvene til en konsollignende opplevelse, i stand til å levere de mest populære videospillene og annet innhold direkte til forbrukerne – uten nedlasting, maskinvare eller turer til butikken, sier Gaikai-president David Perry i en pressemelding.

Den nye tjenesten har fått navnet Samsung Cloud Gaming.

– Et stort skifte

Alf Inge Wang. (Foto: NTNU)
Alf Inge Wang. (Foto: NTNU)
Samtidig som det ferske teknosamarbeidet annonseres, svirrer ryktene om at Sony planlegger å kjøpe et av de andre store strømming-selskapene, OnLive. Det vil tvinge Microsoft på banen og sette i gang en kjedereaksjon, spår professor Alf Inge Wang ved NTNU. Han har stor tro på den nye strømningsteknologien.

– Dette vil totalt endre måten veldig mange spiller på. Det blir et stort skifte, sier professoren til Filmpolitiet.

Les også: Kampen om fjernkontrollen din

Salg av spill gjennom strømming åpner for en rekke nye løsninger. Wang mener blant annet at nye salgsmodeller kan bli aktuelt.

– Det er mange spennende aspekter. For eksempel trenger man ikke lenger selge enkeltspill. Man kan basere seg på tjenester som ligner på Spotify, der man kanskje betaler noen hundrelapper i måneden, foreslår han.

Kan stoppe piratene

Det er ikke usannsynlig at bransjen selv vil ønske å satse på strømningsteknologien, ikke minst av økonomiske årsaker. Det kan nemlig sette en stopper for ulovlig nedlasting, et av spillbransjens hovedproblemer.

Les saken: – Piratkopiering er ikke et problem for oss

Kort fortalt går strømmingsmodellen ut på at selve spillet befinner seg på maskiner, en nettsky, hos leverandøren. Brukeren, som sitter hjemme foran tven, gir spillkommandoer via en kontroll. Disse sendes tilbake til nettskyen, som så sender nye bilder tilbake.

– Den største fordelen for spillprodusentene er at de da får full kontroll, fordi spillet befinner seg hos dem, sier Wang.

Les også: Hva er strømming?

Det største ankepunktet mot strømningsteknologien er at den innebærer en liten forsinkelse – tiden fra kontrollsignalene sendes til et nytt skjermbilde dukker opp. Dette problemet er større jo lengre unna nettskyen du befinner deg. OnLive fungerer for eksempel ikke i Nord-Norge.

Er strømming av spill et reelt alternativ for deg? Del dine meninger i kommentarfeltet!

 • Eller.. gå ut?

 • Anonym

  Piss meg i øre!

  • Lars Ola Eide

   Får eg lov? 😀

  • Idioten slår til igjen!

   • Anonym

    Du ……….. få deg et navn a og lær deg rettskrivning som når å hvor man skal bruker stor bokstav!.

 • Anonym

  Ja, dette hadde vært fine greier. Da slipper man disse boksene og styret med å sette inn nytt spill i boksen, for ikke å snakke om bedre hylleplass. Men nerder vil nok ikke like dette, de samler jo og halve moroen for dem er jo å lukte på nyåpnede spill,hehe(merkelig at jeg vet så mye om dette da…)

 • hva med folk med dårlig nett? de kommer til å bli stengt ut.

 • Unnskyld, men sa du akkurat nå at PC-en er unødvendig i fremtiden? Det er jo bare idiotisk å si, for PC-en er nærmest alt annet enn en spillkonsoll.

 • The future is now!! Out of the Box guys!! Out of the box….

 • Anonym

  Foretrekker å ha en rå maskin som klarer å rendre selv. Streaming kommer ikke til å kunne levere bilde ukomprimert med samme kvalitet.

 • Truls Johnsen

  Dette kommer, om vi vil eller ei. Så er det bare å se hvem som tør «hive seg på». Jeg er veldig for å slippe å måtte oppgradere, eller kjøpe ny pc, hvert 3dje år bare fordi det kommer et ENNÅ fetere spill som ikke min nåværende maskin kan kjøre.. Samme gjelder vel forsåvidt for de med «boxer» og.. Nei «bring it on» sier jeg bare. 🙂

  • Torvald Bjørhovde

   Billigere å oppgradere PCen istedet for å kjøpe en ny TV «hvert 3dje år»

   • EIn treng jo ikkje kjøpe ny TV, gitt at den samme tenestelevrandøren framleis finst, i og med at spillet ikkje vert kjørt på TVen med på ein server hos levrandøren 😉

   • Truls Johnsen

    Tja, vil nå si at en moderne tv nå er billigere enn «topp specs» deler til en oppgradering av pc… 😉

 • bo71

  Forbanna tull! Er d ikke nok ufred i heimen om hvem skal spille eller se tv til enhver tid?!!! Krigen kommer innomhus i så moderne verden. Nå dreper naboene hverandre pga religion. Da vil nærmste familie i samme hus drepe hverandre pga den helvetes teknologien!!!

  • Anonym

   Om ikke drepe hverandre, så kommer det til å bli noe helsikes med krangling i mange familier. Nå er det jo de som har teve i flere rom, men tror ikke de representerer flertallet.

   Jøss, så glad jeg er for at jeg nå er aleine om både pecen, teven og fjernkontrollen.

   • Så det vil altså  bli meir krangling enn ved konsoll?
    Det er jo det samme konseptet, berre at tv-en har det innebygd i staden for at ein har ein konsoll ved sida av. Einaste «problemet» ved dette er jo at ein treng ein ganske så god nettilkobling (noko dei fleste i Noreg har no) og at ein slepp å oppdatere konsollen sin kvart 1^n år (som jo er positivt)

    Men som erstatning på spel-PC ser eg det ikkje!

 • konsollen ja kanskje, men pcen ikke faen tilogmed til spilling. Liker å modde de fleste spill og det blir ikke mulig me slik streaming av spill

 • Nei takk!!!

  IKKE TALE OM at jeg vil unnvære min PC!

 • Abonnement for å spille?

  La meg i fred med konsollen min. Det har aldri vært et problem før, hvorfor må det endres nå?

 • Når en ting må takle såpass mye på en gang, denne gangen tv’en, så kommer man til å måtte bytte den også ut hvert 3-4 år. Og tv’en kommer sikkert til å koste 5 ganger mer enn det en ny spillkonsoll koster, så jeg vet ikke helt om det er så praktisk for andre ting enn mindre plassbruk. Men men, vi får jo se da. Jeg kommer ihvertfall ikke til å være den første til å hive seg på detta her.

 • Anonym

  ingen ekte gamere kommer til å kjøpte den driten der

  • Og kva er definisjonen på ein ekte gamer?

   • en som er opptatt av å ikke ha noe som helst av forsinkelse

 • Nei takk!
  Synes jeg ser dette i action fps spill, mega lag!!!
  Kan vel passe bedre for adventures osv..

 • Anonym

  Har prøvd Gaikai og Onlive og det fungerer jo veldig bra. Men bildekvaliteten og lattency er alt for dårlig. Om det kommer servere her i Norge og dem to svakhetene blir eliminert så snakker vi om en game changer altså.

  Gaikai har allerede kommet på Facebook noe som er GIGANTISK egentlig, men fortsatt må det komme servere rundt i verden for at det skal bli optimalt. 

  Jeg kan godt se for meg at litt frem i tid så vil konsoller har 2 muligheter, streaming og fysisk media. Hvor det fysiske media vil ha bedre bilde og reaksjons tid, men at mange vil nok hoppe på streaming biten for umiddelbar tilgang til et gigantisk utvalg av spill. 

  • Tmfwang

   Du er fette synsk!

   Det er jo akkurat det som skjer med PS4 nå =)
   Etter at Sony kjøpte Gaikai… (y)

   • LarZen

    Se det ja! Playstation NOW og GameShare på PS4. Og OnLive kommer til Norge i 2015 🙂