Forbered deg på å bli skremt! The Woman in Black, med Harry Potter-stjerna Daniel Radcliffe i hovedrollen, er ingen barnefilm.

Svett, anspent og skjelven er stikkord som beskrev min tilstand etter denne filmopplevelsen.

I Storbritannia kom det visstnok en storm av klager etter at The Woman in Black kom på kino. Med en aldersgrense på 12 år kunne foreldre ta med ganske små barn for å se helten sin i den nye filmen.

Tross advarsler fra Radcliffe selv, var det mange som tok med barna inn i kinomørket. Dermed fikk foreldrene seg en overraskelse, i tillegg til noen unger skada for livet.

Kanskje det er derfor filmen aldri nådde frem til kinosalene her i Norge, men nå er i hvertfall The Woman in Black kommet på Blu-ray og DVD.

Dette er ikke en film du vil gå glipp av! Hvis du liker å bli skremt da, vel og merke.

Anmeldelse: The Awakening – En jakt på spøkelser og fortrengte minner.

1900-tallets England

Handlingen i The Woman in Black er basert på grøsser-romanen med samme navn, skrevet av Susan Hill. Vi er på starten av 1900-tallet og Daniel Radfcliffe spiller enkemann, far og advokat Arthur Kipps.

Etter at sjefen truer med å sparke ham må Arthur reise til en avsidesliggende landsby for å håndtere boet til den avdøde Alice Drablow. Landsbybeboerne er svært fiendtlig innstilt mot Arthur når han ankommer den lille byen. De fraråder ham å besøke det gamle huset til Drablow og prøver å få ham ut av landsbyen.

Som pliktoppfyllende advokat er Arthur innstilt på å fullføre jobben han er kommet for å gjøre og reiser likevel ut til huset som, ved høyvann, ligger på en øy.

Arthur merker fort at han ikke er velkommen i huset. Merkelige ting begynner å skje og det skal vise seg at hans tilstedeværelse i huset setter barna i landsbyen i fare.

Se traileren for The Woman in Black her: (Anmeldelsen fortsetter under videoen).

Harry Potter-brillene må av

Daniel Radcliffe skal nok slite en stund med å rive av seg den gigantiske klistrelappen han har i panna med «Harry Potter» på. Overgangen til mer voksne roller kan bli vanskelig.

Jeg hadde litt problemer med å venne meg til Radcliffe som en voksen person. I starten av filmen synes jeg det var lite troverdig at han kunne være enkemann og til og med far. Det hele minnet meg om den litt flaue epilogscenen i Harry Potter og dødstalismanene – del 2.

Etter hvert falt imidlertid Harry Potter-brillene mine av slik at jeg kunne sette pris på Radcliffes prestasjon i filmen. Han var aldri den sterkeste skuespilleren i Harry Potter-truppen, men det er tydelig at han har vokst og jeg synes han klarer seg godt i The Woman in Black.

Anmeldelsen fortsetter under bildet

Du kommer til å bli skremt av The Woman in Black. (Foto: SF Norge).
Følger konvensjonene

Den relativt ukjente James Watkins har regien på filmen og han tilfører ikke skrekksjangeren noe nytt med The Woman in Black.

Han følger konvensjonene for skrekksjangeren til punkt og prikke. Det er ikke nødvendigvis negativt når han gjør det så gjennomført bra som i denne filmen.

Mange skrekkfilmer bygger seg opp til et skremmende punkt du skvetter av, etterfulgt av et pusterom der ting ikke er like skummelt, før det smeller igjen.

Slik er det ikke i denne filmen. The Woman in Black er nådeløs, hun gir deg aldri pause, du kan aldri puste lettet ut. Ikke en eneste gang. Sarte sjeler (meg inkludert) har altså ikke godt av å se denne filmen.

Les også: Topp 5: Spøkelsesfilmer!

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg er en kjempepingle, så da er det kanskje ikke så rart at jeg ble svett i trøya av denne velregisserte spøkelsesfortellingen. Jeg må derfor påpeke at jeg så filmen sammen med min ganske så hardbarka kjæreste, og han var også utslitt etter å ha sett filmen.

Det er synd at Norges kinopublikum ikke får gleden av å se denne spøkelseshistorien i en mørk kinosal, men jeg anbefaler at du trekker for gardinene, slår av lyset og setter deg til rette i sofaen med The Woman in Black.

Bare husk å gå på do før du setter på filmen – det er fare for at du kan pisse i buksa.

I Norge har The Woman in Black blitt aldersmerket med 15 år.

Hva synes du om The Woman in Black? Si din mening i kommentarfeltet!


Om FILMEN

The Woman in Black
 • The Woman in Black
 • Slippdato: 25.07.2012
 • Regi: James Watkins
 • Utgiver: Filmgate Films
 • Sjanger: Skrekk

 • poprockmo

   Er dette en type skrekkfilm der kameravinklene skifter ofte og det hele tiden blir forsøkt å få deg til å skvette, eller er filmen mer ekkel og ubehagelig?

  Synes ofte filmer som sjelden skifter kameravinkel er skumlere, som for eksempel Paranormal activity og blairwitch. I motsetning syntes jeg the descent, som dere anbefalte i en «topp 5», var kjedelig.

  Traileren gir ikke særlig bra inntrykk egentlig, men det er vanskelig å dømme en skrekkfilm etter en trailer.

  For å si kort og enkelt: jeg liker skrekkfilmer som er ekle og ubehagelige, dem som får deg til å se deg under senga før du legger deg fremfor dem som får deg til å hoppe i sofaen. Liker for eksempel Villmark, Saw, paranormal Activity, Blairwitch project, Silence of the Lambs (kanskje mer thriller), The shining, den sjette sansen, etc.

  Håper du svarer ! :)))

  • JoffeSvendsen

   The Shining skuffet meg stort, skulle se den med noen kamerater på halloween i fjerdeklasse, men da foreldrene våre fikk vite det ble vi nektet… da jeg endelig fikk sett den noen år senere så syntes jeg ikke den var noe skummel, bare lettere ubehagelig et par ganger. Personlig så foretrekker jeg de skrekkfilmene der trusselen ikke blir kjent med en gang/i det hele tatt.

  • jeg lo av the shining gjennom hele filmen. ble ikke redd én gang, så jeg fatter ikke hvorfor den er så legendarisk. 

   • wazham

    Kjipt for dem som satt rett bak deg da hehe

   • Labbetass

    Har du tenkt på at en film ikke nødvendigvis er laget for å gjøre seeren redd, men heller forlate salen med en krypende følelse av uhygge og at filmen har en underliggende mening man ikke helt skjønner enda? Dersom man ikke har denne følelsen etter The Shining har man enten hatt helt feil forventning til filmen, eller så har man ikke evnen til å se annet enn overflaten av en historie. Det er tydelig at Joffe forventet en annen film, og ble skuffet. Det samme med deg egentlig. The Shining er ikke en utpreget skrekkfilm, men snarere et psykologisk mesterverk med overnaturlige elementer (eller er det det?) som bonus. Og som alle kulturelle mesterverk, er det stort rom for tolkning. Kubrick var i sannhet et geni, som aldri overlot noe til tilfeldighetene, og filmene hans er full av skjulte budskap og symbolikk. David Lynch er for eksempel helt tydelig inspirert av Kubrick og hans legendariske The Shining. Dersom man liker gåter, symbolikk og mystikk i filmer, anbefaker jeg på det sterkeste en nærmere titt. 🙂

    • kukkleif

     Jeg er definitivt av den oppfatning at The Shining er en av Kubrick’s mest overvurderte filmer. Filmen har selvfølgelig flere lag, men det bør ikke stikkes under en stol at den blant annet var laget for å få en til å kjenne på frykten, ja,-til og med bli skremt. I så måte har «The Shining» tålt tidens tann svært dårlig. Den fremstår i dag som en temmelig komisk affære, mye på grunn av Shelley Duvall’s vannvittige overspill. I tillegg er det vanskelig å ta Nicholson veldig seriøst her, da man så altfor lett observerer ‘skuespillet’ i måten han agerer – nesten teatralsk. Kanskje ble «The Shining» på et tidspunkt regnet for en skummel og skremmende affære, men i 2012 ser jeg lite annet enn utilsiktet komikk. Kubrick’s gåter, symbolikk og mystikk? Da vil jeg heller anbefale mesterverket 2001: A Space Odyssey.

     • Labbetass

      Ok. Det er din mening, og jeg har en annen. Alle sier at Shelley Duvall overspiller, men jeg kan ikke se det. Man må tenke på hvordan man selv hadde reagert dersom ens kjære plutselig forsøker kverke deg og ditt barn. Hysterisk er vel bare fornavnet. Og manf en gang er det ekte frykt og sinne man ser i henne, da kubrick bedrev psykisk tortur på henne under hele innspillingen, nettopp fordi rollen skulle være så ekte som mulig. Jeg mener han lykkes med det. Jack Nicholson gjør forøvrig en helt fantastisk prestasjon. Denne filmen ble laget for å skremme ja, men på en underbevisst måte. Dersom man evner å se lenger enn nesen sin er den fortsatt skremmende. Hvis man mener at skremmende er å si bø, vente litt og si bø en gang til, er ikke dette riktig film. Dette handler om menneskesinnet. Det mest skremmende som finnes. Ellers er jeg enig i at 2001 også er et mesterverk.

      • Jeg må nok si meg enig i at ho overspilte til det ble mer latterlig enn skummelt/ekkelt, men ellers er filmen ganske bra. Det er bare ho som trekker filmen litt ned for min del.

      • Helgerud

        Kunne ikke vært mere enig i det du skriver.Filmen står som en påle og kommer til og gjøre det i all overskuelige fremtid

  • Jeg vil si den har litt av begge deler. Den er ekkel og ubehagelig slik at du hele tiden sitter med en guffen følelse, men den har også dette med skifte av kameravinkler der det plutselig dukker opp noe.

 • Gravlar Heimsund

  Denne filmen var ei ren møkkasmørje. Skrekkfilm? Nåja, kanskje i moderne kontekst, men skrekkslagen ble jeg i alle fall ikke. Ikke en gang et par gåser i huden lurte seg frem. Den var en typisk smørje som vi har sett så utrolig mange ganger før. Ei kjerring som er mørkkledd, står med hodet bøyd ned som om det skulle vært tatt fra et fjortisband som tror de spiller Death Metal, uansett hvor svimingen Harry Potter går rundt i området kjerringa «spøker», så kommer klisjéene på tur. Der står hun å ser på han fra vinduet. Oi, der står hun i bakgrunnen, oi, der ser man henne i speilet, oi, der lukka hun døren, oi, der ser vi et dårlig sminka tryne fra dette fjortisbandet igjen, bare zooma inn. Og selvfølgelig, alle disse scenene som skal skape skrekk og gru hos oss tittere, så blir man egentlig bare skremt av det ufattelig høyre volumet på den elendige musikken og lydeffektene de putter inn akkurat når man ser dette tåpelige fjortisband-trynet, eller naboen kommer å banker på, og man skal tro det er satan som skal stå der med en mørk kjole i sørpe og dritt. Nei, for de som ikke klarer å forutse hver eneste lille bit i denne filmen, og faktisk blir skremt kan virkelig ikke ha sett mye hollywood-skrekk tidligere. For noe søppel!

  Jeg blir nesten litt provosert av slikt uoriginalt fjas som dette. Vi har jo sett det en million ganger før. Yss!

  • poprockmo

    Det var det jeg tenkte, takk.

  • Kyan Ruud

    Jepp. Elendig, klisjèfylt og forutsigbart. Unge og uerfarne vil nok bli skremt av en slik film, men har man sett én skrekkfilm har man egentlig sett alle…

  • Hei Gravlar! Nei, filmen kommer ikke med mye nytt som du sier. Den følger konvensjonene til punkt og prikke, men jeg synes den gjør det så bra at det ikke har noe å si. Der er vi tydeligvis uenige, men det er jo lov. Smaken er som baken! 🙂

   • Gravlar Heimsund

    Tja, noen filmer overlever godt uten å gjøre noe hokus pokus, og det er i grunn ikke noe galt i det, men når filmen lever på høye lyder for å skremme, ja, da mener jeg «skrekk»-konseptet har feilet, så jau, Marte, vi er søtt uenig <3

 • Har gleda meg til å se denne filmen. Tror nok jeg skal kjøpe den snart :p

 • LarZen

  Etter å ha lest denne anmeldelsen gikk jeg sporenstraks for å leie filmen. Og den skremte livskiten ut av meg å samboeren min flere ganger.

  Noe svak slutt kanskje men filmen var skikkelig bra, terning 5 fra meg også 🙂

 • Hans-Kristian Haugseggen

  Kan dere lage en videoanmeldelse av The Woman in Black?

 • Isabelle Olsen

  Jeg synes i grunn filmen er så imponerende jeg.. Men derimot anbefaler jeg på det sterkeste hvis du tilfeldigvis skal til London å gå innom Fortune Theatre og se teaterstykket!

 • Crap. Jeg som bare var sååå (>-< ) langt unna å se den på Kosmorama. Jaja. Får vel stikke til videosjappa da.

 • poprockmo

  Anbefaler også den danske filmen «nattevakten»  http://www.imdb.com/title/tt0110631/ :)))

 • Neo

  Dama og jeg så denne filmen en mørk kveld…den var temmelig skremmende! Anbefales med god lyd! 😀

 • Nexuscrawler

  Husker enda jeg var 13-14 år, og så originalen til denne. Til dags dato er det nok fremdeles den filmen som har skremt meg mest. Har store forventninger til denne, og var meget skuffet da den aldri kom på kino.

  • En kompis av meg fikk tak i originalen på ebay (rippet versjon), etter å ha hørt mye bra om den. 
   Fantastisk grusom film – heller ikke for sarte sjeler.. 
   Det er under slike filmer jeg virkelig finner den hylende jenta i meg…
   Så for de som er så heldige å komme over originalen, KJØP DEN!

   Gleder meg til å se nyinnspillingen 🙂

 • Filmen kom ikke i ordinær kinodistribusjon, men den nådde norske kinosaler. Ble jo vist under Kosmorama i Trondheim! Og filmen er herlig skummel! Hilsen en som har sett MYE skrekkfilm:) 

 • Ville nok ikke gitt denne filmen en 5’er, SÅ god er den ikke. Men ingen tvil på at det er en skrekkfilm som er verdt å se! 🙂

  Har selv sett mye skrekkfilmer og er meget kresen og selv om det er lite som jeg lar meg skvette av så hadde filmen noen øyeblikk! 
  Vil si en sterk 4’er kanskje 🙂

 • A_X_P

  Kjøpte denne etter å ha lest anmeldelsen, men filmen skuffet. Det positive med filmen er som du skriver en konstant spenning som i enkelte scener varer og varer. Dessverre så blir man like ofte oppgitt som skremt. Filmen er alt for konvensjonell! En alt for enkel historie som varer i kun 95 minutter, og slutten var ganske kjedelig. 6/10

 • Jeg og dama så denne igår kveld og jeg ble ikke skremt en eneste gang :/ og kjæresten som er av den VELDIG lettskremte typen skvatt vel under en scene.. ble veldig skuffet etter å ha lest denne anmeldesen faktisk. får en svak tre av meg. Også veldig rart og se daniel radcliffe i hovedrollen, syns ikke han overbeviste helt. Skal sies at jeg har sett MYE skrekkfilm dog.

 • Smileybones

  Åååfyttihelvete…Lenge siden jeg har hatt så mye gåsehud under en flm.  
     hahahaha,,,godt jeg skal legge meg snart  :p

 • Syns selv at filmen var ganske svak. Lite suspense og mye «easy chills» og «jump scares», i tråd med at det i tillegg blir veldig forutsigbart, så fungerer det ikke hos meg. Jeg foretrekker heller en overvekt av suspense, og heller få, men effektive og velplasserte scares. Men slikt er vanskelig å spore i dagens grøssere. Mye ser bra ut, locations og scenografi får plusspoeng, men blir likevel irrelevant når hverken karakterer eller historie makter å engasjere. Jeg kjedet meg.

  • Gravlar Heimsund

   Hva med å avvende deg disse uherlige The Julekalender-tendensene dine? Velplasserte scares, bra locations 😛 Ellers var det lite suspense i dette, og jeg er til tross for that veldig agree 😉

   • Hahaha! Jeg er ikke den eneste som reagerer på den dårlige vanen mange nordmenn har fått med å blande inn to-tre engelske ord i annahver, hvis ikke hver, setning de kommer med.Bare se på programmer som idol og lignende, og du kommer til å irritere deg grønn :p

 • Kjøpte filmen forrige mandag, men jeg har enda ikke fått sett den takket være Sex og Singelliv-maratonet på tv3. Hehe.

 • Hupp70

  Jeg lurer på om ikke vi har «the woman in black» i Norge også. 

  Jeg er oppvokst med besteforeldre fra syd(Lindesnes) og nord(Honningsvåg) og Bergen i vest. Og alle stedene har  jeg fått høre om en dame i svart. Som «spøker» rundt om kring i bygdene.

  Men det mest skumle jeg har sett og opplevd var når jeg og min rumenske kone besøkte en landsby(Romania). Der det for en stund tilbake ble store overskrifter i avisene. Noen i lokalbefolkningen hadde gravd opp et lik og skåret ut hjerte. For så å «male» det opp og lage en drikk som de drakk. Alt på grunn av at de trodde den avdøde var en vampyr. «Morro» å vandre blandt slike mennesker på en søndags kveld…..not!