Anna Karenina
 • Anna Karenina
 • Slippdato: 15.02.2013
 • Regi: Joe Wright
 • Anna Karenina er skrevet av den russiske forfatteren Leo Tolstoy.
 • Romanen ble publisert i flere deler fra 1873-1877.
 • Krig og fred (1869) er Leo Tolstoys første mesterverk.
 • Anna Karenina er filmatisert hele 12 ganger, i tillegg til fem TV-adapsjoner.
 • Greta Garbo spilte Anna Karenina i filmen Love fra 1927.

Toronto internasjonale filmfestival går mot slutten, men 7. september hadde festivalen verdenspremiere på det storslagne kostymedramaet Anna Karenina, satt i 1800-tallets Russland.

Filmen er basert på Leo Tolstoys roman, med samme navn, en roman som er ansett som et av de viktigste verkene i den russiske realismen.

Vi følger den tragiske historien til Anna (Keira Knightley), som lever i et ulykkelig ekteskap med aristokraten Alexei Karenin (Jude Law), og hennes forhold til den sjarmerende og engasjerende grev Vronsky.

Konsekvensene av utroskap og forbudt kjærlighet er tema for filmen.

Les også: Topp 5: Kostymedrama!

Korsettdronningen

For de som har fulgt karrieren til Keira Knightley, kom det ikke som noe sjokk at det er hun som nå spiller Anna, og dermed har tatt over rollen som blant andre den legendariske Greta Garbo har hatt før henne.

Det kan nemlig virke som om Knightley er blitt regissør Joe Wrights muse når det gjelder kostymedrama.

Wrights filmatisering av Jane Austens Pride and Prejudice og kjærlighetsdramaet Atonement satt til første verdenskrig, hadde begge Knightley i sentrale roller.

Med filmer som disse og The Duchess, A Dangerous Method og The Edge of Love på CV-en, er Knightley i ferd med å bli den store dronningen av kostymedrama på film, noe som er imponerende i en alder av 27 år.

Anmeldelse: Atonement – Fantastisk hjerteskjærende!

Den perfekte Elizabeth Bennet

Keira Knightley passer ikke bare til å spille i kostymedramaer fordi hun er slående vakker i de forskjellige kostymene. Kjærligheten hennes for sjangeren gjør at hun klarer å sette seg dypt inn i både figuren og epoken hun spiller. Hun hjelper dermed å transportere publikum til en annen æra, slik et godt kostymedrama må gjøre.

Pride and Prejudice var den første filmen der Knightley klarte å overbevise meg hundre prosent om sine evner som skuespiller.

Elizabeth Bennet har blitt portrettert utallige ganger på film og i TV-produksjoner, men aldri har noen klart å fange ånden til Jane Austens største rollefigur på en så bra måte som Knightley gjorde i Joe Wright sin film.

Jennifer Ehles tolkning i miniserien Pride and Prejudice fra 1996 er elsket av mange, men jeg mener Knightley er som tatt ut av Austins romansider.

Knightley får selvsagt mye hjelp i at filmen er mer realistisk enn mange av sine forgjengere. Her er det ikke kun en plettfri overklasseverden full av silkebånd som skildres, men også en verden der grisene løper rundt i bakgården og gjørmen faktisk skitner til kjolekanten.

Anmeldelse: En kongelig affære – Storslått dansk kostymedrama!

Se bilder fra Pride and Prejudice her! (Artikkelen fortsetter under bildene).

Keira Knightley og Matthew Macfadyen er fantastiske sammen i Pride and Prejudice. (Foto: United International Pictures).
Keira Knightley portretterte Elizabeth Bennet svært overbevisende i Pride and Prejudice. (Foto: United International Pictures).
Elizabeth på tur på den britiske landsbygda med tanten og onkelen sin i Pride and Prejudice. (Foto: United International Pictures).
Hertuginnen av mote

Det mest storslagne kostymedramaet Keira Knightley har vært med i, er uten tvil den historiske filmen The Duchess, som er basert på en biografi om livet til en av Storbritannias største kjendiser på 1700-tallet — Georgiana Cavendish, hertuginnen av Devonshire.

I denne filmen fra 2008 er det tydelig å se at Knightley har modnet som skuespiller. Vi følger Georgiana fra hun er 17 år til hun er en voksen kvinne med flere barn. Knightley skildrer hertuginnens styrker og svakheter overbevisende hele veien og gir henne en dybde som gjør henne troverdig.

The Duchess er en svært interessant film å se hvis man er interessert i mote. I tillegg til å være kjent for sin skjønnhet, skandaløse affærer, politiske engasjement og sin forkjærlighet for gambling, var nemlig også hertuginnen et stort moteikon.

Filmen er full av fabelaktig mote. Alt fra strømpebånd, korsett og parykker er i sin rokokko-stil helt tidsmessig riktig. Detaljene er utsøkte og til og med den gigantiske sorte hatten, som hertuginnen gjorde ekstremt populær, er med.

Se de flotte kostymene fra The Duchess her! (Artikkelen fortsetter under bildene).

Keira Knightley i rollen som Georgiana, The Duchess of Devonshire og Hayley Atwell som Bess i det historiske dramaet The Duchess. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Georgiana Cavendish var svært opptatt av mote og var et moteikon i sin tid. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Keira Knightley bærer en rekke fantastiske kreasjoner i The Duchess (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
The Duchess of Devonshire var en aktiv politisk forkjemper i en alder da kvinners stemmerett var over et århundre unna. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Begynte tidlig med kostymedrama

Keira Knightley begynte sin filmkarriere som tiåring da hun hadde en liten rolle i TV-filmen A Village Affair i 1995. Hun hadde deretter flere roller i mindre filmer, før hun hun spilte dobbeltgjengeren til Dronning Amidala i Star Wars: Episode I – Den skjulte trussel i 1999.

I 2002 slo hun for alvor gjennom med filmen Bend It Like Beckham. Da hadde hun allerede fått på seg korsettet i miniserien Oliver Twist og i 2002 spilte hun hovedrollen som Lara i en nyinnspilling av en av filmhistoriens gamle klassikere, nemlig Doctor Zhivago.

Keira Knightley og Hans Matheson i TV-filmen Doctor Zhivago fra 2002. (Foto: Granada Television).

I tiden siden har korsettet vært mer på enn av. I tillegg til Anna Karenina, som kommer til Norge 15. februar 2013, så ryktes det nå at Knightley også skal spille i filmen Untouched, som handler om den største kunstkritikeren i viktoriatiden, John Ruskin, og hans kone Effie Gray.

Hva mener du om Keira Knightley? Si din mening i kommentarfeltet!
 • Wenke Jortveit

  Og for ikke å glemme rollen hennes i Pirates of the Caribbean, Elsizabeth Swann. Hun har faktisk på seg korsett i alle fall begynnelsen av første filmen, og kanskje litt i den andre også?  🙂

 • Dere har skrevet feil årstall på slippdato. Det er ikke 15.02.2012, men 2013 😉

  • I all verden! Underbevisst ønsketenkning fra min side? 🙂 Feilen er rettet, takk for at du sa i fra, Andreas!

 • brunopia

  njaaaa….hun er ikke blant mine favoritter, men jeg gleder meg til Anna Karenina kommer på norske kinoer 🙂 P&P er en helt ok film, men favoritten min er serien fra 1995, og jeg synes Jennifer Ehle gjør en fabelaktig jobb. Men det er jo bare min personlige mening da 🙂

 • Jeg gleder meg til Anna Karenina! Det er ikke bare Keira Knightley som skal spille i den, men også en annen av Joe Wrights favoritter, nemlig Saoirse Ronan.
  Jeg kjøpte faktisk boka Anna Karenina i fire bind av ei på finn.no for en stund sia, og de er faktisk fra 1928. Tror jeg må få lest de snart. Ihvertfall før filmen kommer på kino, for da skal jeg se den.

  •  http://snl.no/Lev_Tolstoj

   Anna Karenina er skrevet i perioden 1875-77. i 1928 var Lev Tolstoj hele 100 år, og i tillegg vært død i 18 år 😛

   • Jepp, er derfor det står hundreårsjubileumsutgave i bøkene. Langt ord. Hehe :p

 • Keira Knightly gjør en fantastisk jobb i Anna Karenina, det er sikkert! Jeg så filmen i London for en uke siden. Den er både vakker, brutal og tankevekkende, med gode personskildringer og mye nerve. 
  Men det er helt utrolig at det er nesten 5 måneder til filmen kommer til Norge, i vår tid burde det ikke være noe problem å lansere filmer raskere etter den internasjonale premieren. 

  • Enig. Ser heller ikke hvorfor det skal være nødvendig å måtte vente så lenge på en film som allerede har blitt vist i andre land.

 • QuantumMechanics

  Det er en nytelse å se godt fotograferte filmer.
  Atonement og Den engelske pasienten er også episke.

 • lionne

  Jeg har etter hvert begynt å sette pris på Keira Knightly, men det har tatt sin tid. Likevel er det et par ting i artikkelen jeg stusser over. Klart meninger er subjektive, men når det hevdes at Pride and Prejudice med Knightly er mer realistisk enn BBCs serie fra 1995, er det nettopp manglende realisme jeg synes er vanskelig å svelge med Wrights film fra 2005. Er nysgjerrig på hva Marte Hedenstad legger vekt på annet enn grisene og gjørma, noe Jane Austen ikke gjør noe nummer ut av i boka. I tillegg som hun er milevis unna min Elisabeth Bennet – jeg brukte en del tid og krefter på å fordøye filmen. Tror vi kan tilskrive deler av det at hver generasjon har sin Elisabeth;)

  Har ikke sett henne i Anna Karenina og tror nok hun gjør en god jobb – det gjør hun som oftest. Synes det er litt pussig at Joe Wright plukker en av de tynneste skuespillerne til en kvinnelig karakter hvis skjønnhet skal vær fyldig – Anna Karenina er nemlig beskrevet i frodige og barmfagre vendinger av Tolstoj, men det er vel andre kvaliteter regissører er ute etter i dag.

  Ellers som tidligere nevnt oppfatter jeg henne som en god skuespiller og har hatt glede av hennes i prestasjoner både i Atonement og The Dutchess – og er for øvrig stor fan av kostymedrama.

  • Hei Lionne! Når jeg sier realisme så tenker jeg for eksempel på hvordan blant andre Bennet-familien lever i filmen, oppbygningen av husholdningen og klærne. Et eksempel er at jentene i Bennet-familien ikke går i kjoler av dyre stoffer til hverdags. De er ikke den rikeste familien og har dermed heller ikke råd til det.

   Når det kommer til Lizzy, må vi nok bare bli enig om å være uenig. 🙂 Da jeg så BBC-serien da jeg var yngre tenkte jeg alltid på at Lizzy ikke var slik jeg så henne for meg i boken. Jeg liker Jennifer Ehle godt som skuespiller, men synes ikke hun klarte å formidle den samme gløden og vittige personligheten som Lizzie har godt nok. Det er som du sier «hun er milevis unna min Elizabeth» – vi har nok alle hver vår versjon av henne i tankene. 🙂

   Når det kommer til Anna Karenina, så er det kanskje litt rart at Wright velger en så tynn skuespiller som Knightley, men som jeg skriver i artikkelen så mistenker jeg at Knightley er blitt Wrights muse, og jeg tror han kommer til å fortsette å bruke henne i en rekke filmer fremover.

 • Jeg er «die-hard» fan av Keira Knightley. Så henne første gang i Pirates of the Caribbean, og har senere sett alt jeg kan få tak i der hun spiller. Selv om jeg elsker 1995-serien av P&P er jeg helt enig i at Knightleys Lizzie stemmer bedre enn Ehles. For min del har det litt med alderen å gjøre også; i boken står det at Lizzie er 21, og Ehle ser mye eldre ut.

  Gleder meg kjempemye til Anna Karenina! Håper på en ny Oscar-nominasjon.

 • Hun er jo grei å se på, det er en bonus 🙂