Ecolibrium er gratis å laste ned i PSN Store. Hvis du har lyst til å gjøre det bra i dette spillet må du imidlertid belage deg på å punge ut likevel.

Spillet er designet med det formål å få deg til å bruke ekte penger for å oppnå suksess. Denne «free to play»-oppskriften er jeg ikke spesielt fan av.

Anmeldelse: LittleBigPlanet – strålende på PS Vita!

Lag et perfekt økosystem

Ecolibrium er et gudespill, eller skapelsesimulator, der målet er å opprette et velfungerende økosystem fullt av dyr og planter som lever i perfekt balanse. Nesten som en avansert versjon av FarmVille.

I et laboratorium lager du planter og dyr som du skal sette ut i livet. Hver ting har ulike egenskaper som genererer og bruker forskjellige ressurser i økosystemet.

Dette treet genererer frukt som planteeterne kan spise, denne planten er vannholdig, mens denne soppen produserer mineraler som er viktig for jordsmonnet, også videre.

For å lage et godt fungerende økosystem må du velge de riktige plantene og dyreartene. Økosystemet ditt genererer også «ecopoints» som du kan bruke til å kjøpe nye dyr og planter. I tillegg må laboratoriet ditt ha nok energi til å klare å produsere det du ønsker å lage.

Tvinger deg til å kjøpe ting

Tempoet i Ecolibrium er altfor tregt. Jeg forstår at det å bygge opp et velfungerende økosystem ikke er gjort på en time, men det får da være grenser for hvor lang tid det skal ta.

Hvert kjøp du foretar deg i laben tapper nemlig laboratoriets strømkilde slik at du går tom for energi rimelig fort. Dermed fylles spillet av dødtid der du ikke får gjort noe som helst.

Det tar lang tid før energien fylles opp igjen – hvis du ikke kjøper mer energi med ekte penger i Playstation Store da selvfølgelig.

Jeg har full forståelse for at utviklerne må finne en måte å tjene penger på siden spillet er gratis å laste ned, men når spillopplevelsen blir dårlig fordi du ikke ønsker å bruke penger i spillet har det gått for langt.

Anmeldelse: Mark of the Nina – Et skikkelig røverkjøp av et spill!

Ecolibrium. (Foto: SCEE).
Fungerer fint som Vita-spill

Ecolibrium kommer eksklusivt til PS Vita og spillet fungerer greit på konsollen. Du kan bruke både den fremre og bakre berøringsflaten på konsollen.

Det er lett å plassere ting ut i økosystemet du bygger og å se deg rundt i det relativt begrensede universet.

Ved hjelp av «near»-funksjonen til konsollen så kan du slippe dyr du ikke vil ha ut i «det fri», slik at andre spillere kan samle dem opp, og du kan bytte arter med andre Vita-spillere.

Se traileren for Ecolibrium her! (Anmeldelsen fortsetter under videoen).

Utfordre deg selv og andre

På kloden du har til din disposisjon i spillet kan du lage ditt eget økosystem, eller hoppe inn i allerede eksisterende økosystem for å prøve deg på forskjellige utfordringer.

Tre forskjellige økosystem gir deg utfordringer som for eksempel at du må tynne ut bestanden av en art som er i ferd med å utrydde en annen, eller at du må opprette perfekt balanse i økosystemet i løpet av en dag.

Når du fullfører en utfordring åpnes nye med høyere vanskelighetsgrad. Du mottar også belønning for strevet i form av poeng og tilgang til flere arter i laben.

Det er også et eget økosystem der du konkurrerer mot andre spillere om å få mest poeng over nett. Jo mer velfungerende ditt økosystem er, jo mer poeng får du, slik at du kan måle din fremgang mot andre spillere.

Du må belage deg på å bruke penger på å kjøpe nye plante- og dyre-arter og mer energi til laboratoriumet hvis du vil konkurrere mot de beste i klassen. Ganske frustrerende for en fattigfrans som meg selv.

Nå skal det sies at det ikke er mye penger det er snakk om, men for meg blir det en prinsippsak.

Jeg vil ikke bruke ekte penger i et spill, da betaler jeg heller gladelig noen hundrelapper for å kjøpe spillet i utgangspunktet.

Om SPILLET

Ecolibrium
 • Ecolibrium
 • Slippdato: 12.09.2012
 • Utgiver: Sony Computer Entertainment Europe
 • Plattformer: PSVita
 • Sjanger: Simulator

 • adlyhoc

  Akkurat som 95% av alle Facebook-spillene altså… Det er bare å akseptere at disse utviklerne ikke lager spill for å underholde eller utfordre. Fellesnevneren for disse spillene er at det er tilnærmet ingen utfordringer (slik at alle kan spille), bare masse hjernedød (nærmest hypnotiserende) klikking avbrutt av mas for å kjøpe seg fremdrift i spillet slik at man sparer seg masse klikking (og i stedet kan klikke enda mer på andre knapper).

 • Ztirual

  Ikke er nytt fenomen dessverre. For Android finnes det mange eksmpler (helt sikkert for iPhone/iPad og andre plattformer og). Eksempelvis Paradise Island hvor progressjonen går ufattelig treigt hvis en ikke kjøper «penger» for å bygge med (eller jukser). Et annet eksmpel er GT Racing: Motor Academy, et ellers bra spill som en ikke kommer ordentlig igang med før en må bruke (ekte) penger for å kjøpe nye biler. Jeg hadde gladelig betalt for å kjøpe en «fullversjon» uten dette tullet med å betale litt etterhvert. Det som jeg syns er ekstra ille er at en ikke vet hvor mange penger som går med for å spille spillet ferdig (eller går lei) før en starter med dette. (Det er vel det spillselskapene spekulerer i?) De som begynner å betale vil gjerne forsette, i psykologien kalles dette gjerne for «entrapment».

 • FilmtitterEmil

  Har spilt mange FTP spill på PC og jeg hater det! Kan si at det er «pay to win». Eneste spillet det FTP er FTP er nok TF2 😛

 • Neo

  Synes det er trist at spill går dithen at man må betale for innhold, mens selve spillet er gratis. Det har en ødeleggende faktor for min del! 

 • Ut fra grafikken ser det ut som om ecolibrium er myntet på barn. Når det da er et pengebrukspill vil jeg derved mene at slike spill bør forbys.

 • Synst det er et genialt spill, og du trenger ikke bruke en krone… en kjapp tur innom hver dag så bygger du deg opp sakte men sikkert…. Og Frode, det er vel ikke myntet på barn dette spillet vil jeg tro, er vel for avansert for det?, men uansett, skulle man forby alle barnespill som koster penger er det jammen meg ikke mange igjen… Og dette er ennåtil gratis og det man kjøper eventuelt er ikke annet enn man kan få ingame gratis uansett… Bare for folk med hastverk.. Dette spillet er nok myntet på dem som vil spille det noen minutter hver dag…