Husker du eventyret om Gerda som måtte redde sin kjære venn Kai fra den onde Snødronningen, etter at en splint av det onde trollspeilet hadde havnet i hjertet hans?

Selv har jeg gode barndomsminner fra den russiske filmen Snødronningen. Denne gamle tegnefilmen fra 1957 var et spennende eventyr om evig vennskap som kan overkomme selv den sterkeste ondskap.

Som barn trollbandt eventyret mitt lille pikehjerte, og min interesse var derfor stor da det russiske selskapet Wizart Animation annonserte at de kommer med en ny versjon av The Snow Queen, eller Snezhnaya koroleva, som den heter på russisk.

Filmen har russisk kinopremiere 31. desember i år, men det er foreløpig ingen distributører som har kjøpt filmen i Norge enda. Wizart Animation skal presentere filmen ved AFM-messa 1. november, og da kan internasjonale kjøpere se filmen for første gang.

Ikke kjøpt opp i Norge enda

Snødronningen er opprinnelig et eventyr fra 1845 skrevet av Hans Christian Andersen, og har blitt gjenskapt på film og teater en rekke ganger.

Barn av 80-tallet husker for eksempel sikkert den tsjekkiske tegnefilmen som ble vist på NRK i jula på 90-tallet. Dette var en nydelig tegnet film i duse fargetoner, som hadde fått norsk fortellerstemme.

Om norske distributører vil være interessert i den nye filmen, er jeg imidlertid ikke så sikker på. Jeg tviler på at særlig mange barn i dag har et sterkt forhold til H. C. Andersen sitt eventyr.

Denne nydelige tsjekkiske versjonen av Snødronningen fra 1987, ble vist på NRK på i jula på 90-tallet. Jeg er sikkert ikke den eneste som forbinder denne med jula i barndommen! (Foto: Krátký film ).

Det kan jo likevel tenkes at den nye filmen kan være en fin måte for foreldre å introdusere barna sine for eventyret, og da jeg så traileren Wizart Animation la ut i februar i år, synes jeg det virket som om Snødronningen anno 2012 kunne bli en magisk opplevelse.

Nå er jeg likevel ikke så sikker på om den russiske animasjonsfilmen kan måle seg med den gamle tegnefilmen som jeg er så glad i.

Den iskalde Snødronningen i tegnefilmen fra 1957. (Foto: Soyuzmultfilm studio).

Det har nemlig kommet en ny trailer for The Snow Queen, hvor vi får se mer av filmen, og det virker ikke som om Wizart Animation klarer å levere den fortryllende filmopplevelsen jeg hadde håpet på.

Selv om Wizart er det ledende animasjonsselskapet i Russland, har de fortsatt en vei å gå for å nå opp til den standarden vi ser hos for eksempel Pixar og DreamWorks.

Dette kommer tydelig frem i Snødronningen selv, som er langt fra imponerende og knuses av minnet om den vakre og mystiske dronningen fra tegnefilmen fra 1957, eller de sarte bildene fra den tsjekkiske tegnefilmen fra 1987.

Se traileren selv her, og si hva du synes i kommentarfeltet under videoen!

 • Ja!
  *scroll*
  Aaaaw
  *scroll*
  Oooh
  *scroll*
  URK!!! URK!! 

  Pirater? Trollmannsgutt? Jar Jars? 
  Hvorfor ikke en robot mens de først er i gang, det har jo og tjent penger.

  • Det ser ut som de fikk den russiske animecosplayjenta til å spille hovedrollen. 

 • Nei. Nei. NEI. 

 • Stravinsky

  Værste jeg har sett ! Har jo ødelagt ALT som var bra med orginalen.  Håper Norge slipper å vise denne søplefilmen. 

 • Vel, jeg har ikke sett originalen, men syns denne kunne virket som en grei film iallefall jeg kunne tenkt å sett.

  Jeg må si at jeg likte farvesettingen de har brukt, behagelig for øyet. 

 • Allsider

  Det er jo haugevis av andre veldig gode filmer, og animasjonsfilmer, mest fra men også etter sovjet-tiden. Skjønner ikke at norsk tv ikke viser noen av dem. Er mange kvalitets film/serier fra Russland.

  • Feherlofia, Krabat og mange av de vakre kortfilmene med lagvis animasjon og klassisk musikk (husker ikke navnet på det radarparet for øyeblikket) er på youtube 🙂 

 • marifh

  Er det mulig å få tak i versjoen fra 1987? Har så lyst å se den igjen. 

  • Tipper Marte tok det bildet fra arkivet til NRK, for den er ikke listet på Kratky sine hjemmesider? 
   Jeg vet jeg så den på youtube for et par år siden når jeg lette etter den fra 57, men om Marte har en tittel eller noe hjelper det med å finne den igjen, sněhová královna má holdt ikke, så mulig det var en av de Kratky distribuerte, men ikke produserte selv siden tsjekkisk tittel ikke funker? 

   • Stemmer at bildet er fra arkivet, David. Har ikke klart å finne den til salgs noe sted, eller finne bilder eller lignende fra den på nett. Så vidt jeg vet heter den bare Snehova Kralovna. 

  • Snedronningen er å finne i en samling som heter Mikhail Baryshnikovs Klassiske Eventyrskatter. Jeg fant disse på DVD hos Platekompaniet for noen år siden, de er sikkert fortsatt tilgjengelige. 
   Det er to samlinger med to DVD-plater i hver. Snedronningen er i den første, tror jeg. 

  • Sorted

 • Hmm. Har aldri sett noen av de gamle filmene, så jeg har ingen forventninger til den nye, hverken høye eller lave.

 • Jeg har lett og lett og lett etter den tsjekkiske versjonen jeg spå tv på 90-tallet, men finner den ALDRI! Hvor har du funnet bildet der? Og har du noen anelse om hvor jeg kan finne selve filmen? Jeg MÅ se den igjen! Jeg mååååå! *Nostalgi*

  • Hehe, hei Drea! Det bildet har jeg funnet i arkivet til NRK. Har heller ikke klart å finne filmen på nett.

  • Ta en titt øverst 😉 

 • Bah, jeg gir opp å finne 87ern deres på web, men om dere vil leke med google translate og lære tsjekkisk for å få den på DVD kan dere starte her: 
  http://www.csfd.cz/film/228501-snehova-kralovna/bazar/

  • Se der ja 🙂 Bare å begynne å lære tsjekkisk da, hehe 😀

   • Jeg startet, den eneste tsjekkiske kommentaren der er en som sier at det er noe feil med linkene til artikkelen (som sier bla han har den tilgjengelig) og at han ikke klarer å få tak i filmen heller …
    Men tsjekkisk imdb var det beste jeg gadd grave frem gjennom surfing, er man virkelig interessert går det vel an å bare sende Kratky en mail på engelsk? 
    Eller spør en bibliotekar, gjerne en tsjekkisk en om du finner et tsjekkisk nasjonalbibliotek. 
    Er jeg for lat til å gjøre research selv er alltid bibliotekarer fantastisk hjelpsomme, de har tilgang på gode databaser og vet å bruke dem. 

 • Hater å gi opp … om noen vil se den/ta den opp går den jevnlig på CSmini kanalen i tsjekkia. 
  Følg med på TVguiden deres i juletider så kommer den sikkert. 
  http://www.animsvet.cz/film/512-snehova-kralovna/tv
  http://www.csmini.cz/program/2012/10/22

  Skaff tsjekkisk proxy til når den går, capture stream med et eller annet program og last opp på youtube til resten av verden. 
  Bra nok? 

  • Greit jeg visste vel egentlig ingen kom til å gidde, så jeg vandret inn i de mørke hjørnene (eller i det minste de veldig tsjekkiske) på nettet hvor tsjekkiske fildelere gjemmer seg … Værsegod: 

   Si tusen takk, eller gi meg en researchjobb, jeg trenger det … dette tok knapt litt over en time tilsammen, tenk alt jeg kan gjøre på en dag 😉 

   Uansett vant jeg over internett og synes fortsatt -57 er best 😛

   • Det er vel deres regler, ellers er det godt med rom for å arkivere materiale om ingen krever rettighetene og man ikke tjener på det. Særlig om det ikke lenger finnes et produkt i salg. 
    Men slik er det vel å jobbe på en konservativ arbeidsplass, så jeg håper en gubbe ikke fikk noe i vrangstrupen, og at jeg ikke fikk dere i trøbbel. 

  • Kjære deg! Tusen takk! Har lett etter denne de siste fem årene,og jeg har virkelig prøvd! har ringt Nrk,sendt mail,dro hjem med buss tre timer for å spole igjennom alle gamle VHSene mine,tilslutt fant jeg slutten av filmen som jeg hadde tatt opp en jul,men kjære mor hadde tatt opp over nesten hele filmen! Nå har jeg nettopp sett den på Youtube,fra den linken din. Jeg er så overlykkelig akkurat nå! Du har vunnet over internett! Og du fortjener en medalje,for å ha brutt denne forbannelsen jeg har hatt med Snødronningen fra 87 🙂 takk og takk og takktakktakk 🙂

 • Jeg har ikke noe forhold til de to tidligere versjonene, så sånn sett var ikke dette halvgæærnt, men bli kvitt de amerikanske stemmene asap! De var begredelige. Om dette er en film som havner i samlinga mi når den evt. kommer på dvd? Tja, når den synker i pris selvsagt, men da må det være med original russisk tale og norsk tekst i tillegg til evt. norske stemmer.