I november 1979 ble 52 amerikanere ved ambassaden i Teheran tatt som gisler. Seks andre greide å rømme og gjemme seg. Operasjon Argo er basert på fakta, med med noen forandringer.

Selv i mindre roller bruker Affleck folk jeg liker

Filmversjonen forteller hvordan CIA-agenten Tony Mendez (Ben Affleck), hans sjef (Bryan Cranston), en spesialeffektmaker (John Goodman) og en Hollywoodprodusent (Alan Arkin) legger en vill plan for å redde de seks, under dekke av å forberede innspillingen av en science fiction-film i Iran!

Et godt bakteppe for handlingen
Bryan Cranston og Ben Affleck i Operasjon Argo (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Bryan Cranston og Ben Affleck i Operasjon Argo (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).

Det meste stemmer i Operasjon Argo. En troverdig historie, overbevisende tidskoloritt, seriøst alvor og befriende humor smelter sammen til en spennende og underholdende film. Som regissør viser Ben Affleck evnen til å skape en solid enhet av noen store linjer og mange små detaljer.

LES: Anmeldelsen av Safe House

Figurene og historietrådene i filmen dirigeres dyktig, og jeg føler til enhver tid at jeg har god oversikt over hva som skjer, og hvorfor det skjer. 1980s klær, frisyrer, musikk, populærkultur, tv-dekning og politiske klima danner et godt bakteppe for handlingen.

Bruker folk jeg liker

Et annet av filmens fortrinn, er rollebesetningen. Alan Arkin og John Goodman er ekstremt nyttige og effektive som den mørke historiens lyspunkter, med en rekke treffsikre poenger som løser opp den trykkete stemningen.

Bryan Cranston tilfører den samme alvorlige holdningen som han har i Breaking Bad, mens Ben Affleck selv fremstår som en agent fra den virkelige verden, med en noe anonym fremtoning, selv med en tidsriktig Richard Chamberlain-look med skjegg og tykt hår.

LES: – Jeg får frem det beste i skuespillerne, sier Affleck.

Selv i mindre roller bruker Affleck folk jeg liker, som Scoot McNairy, Zeljko Ivanek, Chris Messina, Victor Garber, Kyle Chandler, Titus Welliver, Bob Gunton og Richard Kind. Navn du kanskje ikke kjenner, men med ansikter du garantert har sett før.

En skikkelig velskrudd film
Tony Mendez (Ben Affleck) må redde 6 amerikanere ut av Iran (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Tony Mendez (Ben Affleck) må redde 6 amerikanere ut av Iran (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).

Manusforfatter Chris Terrio har endret flere figurer og omstendigheter, utelatt mange detaljer, og skrudd opp spenningssekvenser, spesielt siste akts kamp mot klokka. Men en 100% korrekt gjengitt historie blir ikke nødvendigvis en god film, og hovedtrekkene stemmer i hvert fall med de historiske fakta.

LES: Anmeldelsen av The Town

Operasjon Argo har derfor blitt en skikkelig velskrudd film, med gode skuespillere, en interessant historie og et nyansert blikk på dramatikkens bakenforliggende årsaker.

Affleck fortsetter å imponere, og har nå regissert tre fulltreffere på rad, Gone Baby Gone, The Town og nå, Operasjon Argo. Ikke verst for en som hadde oddsene mot seg etter uheldige karrierevalg på 2000-tallet.

Om FILMEN

Operasjon Argo
 • Operasjon Argo
 • Slippdato: 23.11.2012
 • Regi: Ben Affleck
 • Utgiver: SF Norge
 • Originaltittel: Argo
 • Sjanger: Drama, Thriller

 • LarsMo

  «I miss you as much as Ben Affleck needs acting school»

  • Janovitsj

   fuck yeah

 • Ben Affleck er dyktig. Men ikke i alle filmer selvsagt.

 • Ben Affleck er vår generasjons Clint Eastwood. Det har jeg sagt siden jeg så «The Town» og jeg sier det igjen! 😀

  • Alfoons

    Antar du var ironisk her…

 • Vegard Minde

  Var det noen som feika en film for å redde gislene da ?

  • Du kan lese meir om Canadian Caper-aksjonen på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_Caper 🙂

 • Vognhild

  «Selv i mindre roller bruker Affleck folk jeg liker»

  Det er fantastisk! Dette argumentet er så sterkt at jeg bare MÅ se denne filmen. Tenk det; Birger Vestmo liker til og med folkene i de mindre rollene! Da MÅ de virkelig være bra! Attpåtil er det Affleck som bruker dem! Jøye meg; jeg kan ikke få sett denne filmen fort nok! Når Vestmo liker noen, er det selve kvalitetsstempelet på filmen! Attpåtil i de mindre rollene! Ouch, jeg får gåsehud, æsse! Affleck er bare genial som bruker folk i de mindre rollene som til og med Vestmo liker.

  Oscar i alle kategorier til Affleck!

  Affleck for President!

  • Labbetass

   Ikke engang sarkasme får du til.

   • Vognhild

     Tja…fikk det såpass til at hvertfall du skjønte det. Det tyder på at også enkle sjeler fikk det med seg og det holder for meg.

 • Har sagt det før, men The Town var vel i grunn bare Heat lagt til Boston. Fornøyelig nok, men ikke akkurat inntertier. Gone Baby Gone likte jeg veldig godt, så har tro på at Argo kommer til å holde mål. Ben Affleck har nok sin fremtid som regissør.

 • Dersom filmen skal være fra 1979-1980… hvorfor har rolleinnehaveren på seg en Rolex DeepSea fra 2011?

  • Manningham

   2008…..anyways, se filmen. Selv om du vet hvordan den ender så var den meget spennende! 

 • Og hva med Clea DuValle som også dukker opp her… En skuespillerinne jeg virkelig har sansen for men som er med i alt for lite..