Et mørkt og dystert galehus der du kan høre de innsattes skrik gjennom veggene, en streng nonne som i all hemmelighet sliter med å tøyle sine lyster, en lege som liker å eksperimentere med den menneskelige kroppen.

American Horror Story: Asylum smører tykt på med vante skrekk-klisjeer, men når det er gjort så bra som det er her, kan du bare kose deg med frydefulle grøss i sofakroken.

Andre sesong av American Horror Story er ikke like skremmende som den første, men her er det nok blod og gørr til at dette fortsatt ikke er en serie for sarte sjeler.

Les også: American Horror Story S01 – Gnagende uhygge i serieform.

Samme folk, nye roller

American Horror Story: Asylum er som sagt sesong to av American Horror Story. Flere av skuespillerne fra den opprinnelige rollebesetningen dukker opp igjen, men nå spiller de helt nye figurer vi ikke har møtt før.

Asylum er nemlig en frittstående historie, som ikke har noe som helst med den første sesongen å gjøre.

Derfor er det kanskje litt forvirrende å se skuespillere som Jessica Lange igjen, men jeg lover deg at tidligere rollefigurer fort blir glemt. Det tok ihvertfall ikke lange tiden før jeg ble sugd inn i denne vanvittige historien.

Se traileren for sesong 2 her! (anmeldelsen fortsetter under videoen).

Fanget i et galehus

Året er 1964, vi befinner oss på Briarcliff psykiatriske sykehus, som nonnen Jude Martin (Jessica Lange) driver med hard hånd. Hun har liten sympati for sine innsatte og påstår at mentale lidelser kun er en nymotens unnskyldning for begåtte synder.

Kit Walker, som er uskyldig siktet for en rekke brutale kvinnemord, inkludert mordet på sin egen kone, ankommer klinikken for å få en utredning av sin mentale helse. Den lesbiske journalisten Lana Winters sniker seg inn for å ta en titt på morderen og skrive tidenes historie, men blir oppdaget av sjefsnonna Jude, som tvangsinnlegger henne på grunn av «syke seksuelle lyster».

Mental illness is the fashionable name for sin. – Sister Jude Martin.

De uskyldige er altså nå fanget i dette galehuset, uten noen mulighet til å unnslippe, og vi får servert de klisjeene som finnes om psykiatrisk behandling i gamledager. Elektrosjokkbehandling og fysiske avstraffelser er en selvfølge, og serien lar deg virkelig kjenne på skrekken det må være å bli innlagt på et sted som dette uten håp i siktet.

En ekte Frankenstein-doktor

Siden dette er en skrekkhistorie skjer det selvsagt mye rart i galehusets mørke rom. Den rimelig spesielle legen Arthur Arden, spilt av James Cromwell, bedriver hemmelige eksperimenter på de innsatte.

Merkelig nok så dør pasientene hans tilfeldigvis av «behandlngen» hver gang, og han kremerer dem fort som fy, før noen får tatt en titt på likene. Samtidig får han den unge, godtroende nonnen Mary Eunice til å sette ut mat til noen mystiske skapninger i skogen. Er det selveste Dr. Frankenstein som er på ferde?

Siden Briarcliff er et galehus drevet an nonner tar det ikke lang tid før Satan selv kommer på besøk, og strenge søster Jude har selvsagt en hel haug med skjeletter i skapet, for ikke å glemme det røde undertøyet hun tar på seg når lysten etter den unge, kjekke presten blir for stor.

Les også: Topp 5: Spøkelsesfilmer!

Gjør klisjeene bra

Som du skjønner så er denne brødskiva smurt så tykt med klisjeer at det regelrett renner nedover haka di som smelta smør når du prøver å spise den, men som alle som har fått nok av den forferdelige smaken på Vita Hjertegod har forstått, så er et tykt lag med ekte smør på brødskiva skikkelig godt!

Ja, American Horror Story: Asylum er en eneste stor skrekk-klisjé du har sett hundre ganger før, men serien er så gjennomført at dette ikke er noe problem. Ting tas helt ut i et forferdelig, men fantastisk sammensurium av blod, gørr og løse kroppsdeler, og hvis du er en skrekkentusiast er det vanskelig å ikke la seg underholde.

Serien har dessuten sterke spenningselementer, som gjør at jeg vil bli med videre og det er et element av krim her, i form av at Kit Walker ikke er den grusomme morderen han er anklaget for å være.

Hvem er den beryktede morderen «Bloody Face» og når vil han slå til igjen? Kan det ha noe med Dr. Ardens eksperimenter å gjøre? Slikt er det spennende å spekulere i.

Spillanmeldelse: ZombiU – Ikke for den sarte eller lettskremte!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet).

Evan Peters som Kit Walker i American Horror Story: Asylum. (Foto: Fox Crime).

God skuespillerstab

Skuespillerstaben må også ta en del av æren for at American Horror Story: Asylum er så bra som det er.

Jessica Lange spiller strålende som beinhard nonne som ikke tolererer synd, men som selv sliter med skittene tanker, og James Cromwell skifter stødig mellom koselig lege som lovpriser kyskhet, og gal lege som vil kutte opp hjerner.

Jeg vil også dra frem Evan Peters, som spiller Kit Walker, som spesielt bra. Hans smerte over tapet av kona og desperasjonen etter å komme seg ut, er til å ta og føle på.

La det gå kaldt nedover ryggen på deg

Jeg koste meg da jeg så American Horror Story: Asylum, men noen problemer har jeg med serien.

Sarah Paulson som journalisten Lana Winters i American Horror Story: Asylum. (Foto: Fox Crime).

På starten av første episode befinner vi oss i nåtid, der et nygift par, på jakt etter spenning, tar turen til Briarcliff, som nå er en nedlagt rønne kjent for å være hjemsøkt. Der blir bryllupsreisen litt mer rosenrød enn forventet når en fyr, som ser ut som Frankensteins monster, prøver å spise dem.

Med ujevne mellomrom blir vi hentet fra 1964 og til denne nåtiden, der vi opplever hva som skjer når folk forviller seg inn i det gamle galehuset.

Det er tydelig at denne delen av historien er lagt inn for å vise hvor forferdelig det kommer til å gå med søster Judes mentalsykehus, men dette føles overflødig og river meg ut av spenningen som historien fra 60-tallet har opprettet.

Jeg trenger ikke å få nåtiden trykt opp i trynet for å forstå at det kommer til å gå ad undas.

Heldigvis lar jeg meg ikke irritere så mye over denne tidsreisen at det ødelegger fullstendig. For når vi befinner oss i Briarcliffs mørke korridorer på 60-tallet er American Horror Story: Asylum full av herlige grøss, som får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

American Horror Story: Asylum ser du på FOX CRIME, torsdager klokken 22.50.

Om SERIEN

American Horror Story: Asylum
 • American Horror Story: Asylum
 • Slippdato: 06.12.2012
 • Sesong: 2
 • Regi: Bradley Buecker med flere.
 • Utgiver: FX Productions
 • Originaltittel: American Horror Story
 • Sjanger: Skrekk, TV-Serie

 • andreasrystad2

  dette er en av de beste seriene jeg har sett. har kommet til episode 8. doktoren/ Dr. Arden er en av de beste karakterene i en skrekk film eller serie noensinne

  • zimulator

    Tja. Aboslutt spennende skuespillerer hvertfall, tidvis like gode som de i boardwalk empire.

   • Morsomt at du svarer på et innlegg hvor det skrives om Dr. Arden som spilles av James Cromwell, som har dukket opp på Boardwalk Empire i høst (C More og HBO). 

 • Jeg elsket første sesong og måtte se andre sesongen med en gang den ble tilgjengelig på nettet, men jeg kom ikke lenger enn til episode to. Det å si at andre sesong ikke er like skremmende som første er bare tull, for første var genial og utrolig spennende, men den var ikke skummel. Andre sesong derimot gjorde at jeg ble pissredd, og jeg har ikke tort å se noen av episodene som har kommet etter den andre. Når man bor aleine og ikke har noen å se serien med bør man like gjerne gi seg før man blir helt nerveskada.
  (SPOILER)
  Takler ikke sånne eksorsisme-greier, og jeg måtte spille av episoden i et lite vindu på pc’en mens jeg snakket med ei venninne på fb for å få illusjonen av at jeg ikke var aleine. Haha.

  • Hei Pia! Det er litt gøy at du sier det der, for jeg hadde akkurat samme opplevelse som du hadde med denne sesongen på første sesong. Synes den var så jævlig at jeg ikke turte å se ferdig sesongen! Turte ikke å gå ned i den mørke vaskekjelleren vår på evigheter, hehe.

   «Asylum» synes jeg er veldig spennende, og til tider litt småekkel, men ikke spesielt skummel. Vi blir tydeligvis skremt av forskjellige ting. 🙂

   • Offda, det høres jo ikke særlig bra ut, hehe. Jeg tror ikke jeg ble så påvirka av første sesong fordi jeg passa på å se den mens det var lyst ute. Ville ikke ta noen sjanser :p
    Andre sesong derimot, den så jeg på mens det var mørkt ute og jeg hadde det helt forferdelig i flere måneder etter å ha sett Eksorsisten da jeg var 14, så det var nok det som hang litt igjen og gjorde at jeg ble helt vettskremt av andreepisoden. Klarer virkelig ikke sånne «religiøse» skrekk-/grøsserfilmer. Det er det eneste som virkelig skremmer vettet av meg.
    Men så du ferdig resten av første sesong etterhvert?

    • Hehe, ser at den ble litt skummel da ja 🙂

     Jeg har ikke sett hele sesongen, hadde kun tilgang til åtte episoder, men er ikke sikker på hvor mange episoder det skal være i denne sesongen. Jeg gleder meg ihvertfall til å se resten. 🙂

     • Jeg tror det er rundt 20 episoder i den første sesongen, så det er en del. Du burde se resten. Tror den kom for salg for et par måneder sia hvis du ikke er interessert i å se resten på nettet.

      • Usikker på om jeg tør, hehe 🙂 Kanskje hvis jeg venter til det er litt lysere ute. 😀

       • Gjør det! Jeg så alle episodene mens det var lyst ute, og det hjalp veldig. Merkelig det der, at det faktisk har noe å si.

      • Neo

       Ifølge IMDB er det 12 episoder i sesong 1. 

       Har kommet halvveis, gleder meg til sesong 2 🙂 

       • Jaja, selvfølgelig er det jo bare 12! Det skjer så mye at jeg følte jeg fulgte med på den lenger enn jeg gjorde tydeligvis, hehe.

 • Henrich Biørn

  Enig med anmeldelsen! AHS: Asylum er fantastisk. I løpet av de første par episodene syns jeg ikke Asylum holdt helt høyde som sesong 1. MEN, episode 5 tok kaka! Ble helt tatt på senga av den episoden! Gled dere… 

 • Synes den første sesongen var utrolig kjedelig. Ingen subtilitet eller oppbygging overhodet, og jeg føler at alt for mye ble avslørt i første episode.

  • Tur_Ban

   Selv om jeg likte første sesong veldig godt, så er jeg enig med deg i at den manglet oppbygning osv.

   Sesong to, derimot, er langt mer spennende. Dette er storveis. Akkurat som sesong 1 har den gode effekter og godt skuespill, men historien har mye mer substans. Du bryr deg, og lurer på, hva som kommer til å skje videre.

 • zimulator

  Sesong 1 var ikke spesielt skummelt i det hele tatt. Denne sesong derimot, er så herlig sadistisk at jeg lurer på hvordan de har fått lov til å vise dette på tv. Må si at jeg satt på kanten av stolen i første episode, den er en av de mest sterkeste sesongåpninger jeg har sett. Den episoden var mye bedre enn hele sesong 1, som var bare helt åkei egentlig.

  • DannyDandy

   Whaat, synes sesong 2 er mye tammere enn den første. Ble jo vettskremt av bare introen på sesong 1, for ikke å snakke om kjelleren.

   • Jeg ble også vettskremt av det DannyDandy! Folk blir tydeligvis skremt av forskjellige ting. 🙂

 • Liker!

 • antigud

  Det krever mye av skuespillerne å fremstå som troverdige i sine nye roller. Men de klarer det veldig bra. Serien er litt annerledes selv om den stjeler alle klisjeene som er. Man kommer sjeldent innpå karakterer i skrekk og horror filmer, men i en TV serie kan man tillate seg å gjøre det.

  Jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg føler et lite hint av «fjernsynsteater» når jeg ser på denne serien.

 • Kit Walker, jammen det er jo Fantomet (når han tar på seg frakken og solbrillene og går ute blant vanlige mennesker). Høres ut som det kan være en del artige referanser i denne serien.

  • Labbetass

   Kom meg i forkjøpet der gitt. 🙂 Jungeltrommene gikk ikke fort nok.

 • ELSKER denne serien!!!! Jessica Lange burde få alle Emmy´s og alt annet av priser for rollen sin!!! *applaus*

 • Fantastisk serie, absolutt verdt å få med seg. Jessica Lange gjør en vanvittig bra jobb!

 • Labbetass

  Kit Walker er jo selvfølgelig ikke noen morder. Han er god mot de gode og hard mot de harde… Det er bare det at de som ser ansiktet hans går en grusom død i møte.

 • Gleder meg til å se dette. Har bare sett sesong 1, men syns det var ordentlig bra. Personlig syns jeg det er teit at samme skuespillerne blir brukt igjen, hvis ikke det er en god grunn til det, men skal da klare å overse. Ble ikke spesielt skremt av sesong 1, med unntak av de to-tre første episodene, men det gjorde heller ingenting. Historien var god.

  Apropo horrorthriller. Så en britisk film her om dagen. Overraskende orginal: http://www.filmsnakk.no/friskt-pust-pa-30-000-fot/