– Alle gode historier trenger en utbrodering, sier Gandalf i Hobbiten: En uventet reise. Og det er nettopp hva denne filmen er, nemlig regissør Peter Jacksons utbrodering av hans eget magnum opus, Ringenes herre-trilogien.

Jeg elsker å være tilbake i denne verden, full av eventyrlige figurer, fantastiske syn og lumske farer. Det hender at historien strekkes litt langt, slik at den oppleves en smule tynn. Og flere hyggelige gjensyn virker å være for gjensynets del, ikke ferdens fremdrift.

Men denne første av tre filmer har en sterk finale, som får meg til å ønske mer, mer, mer!

Hugo Weaving, Richard Armitage, Martin Freeman og Ian McKellen i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
Hugo Weaving, Richard Armitage, Martin Freeman og Ian McKellen i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).

LES: Anmeldelsen av The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition

Filmen åpner med universet vi kjenner fra den første runden med filmer, før historien spoles tilbake til der J.R.R. Tolkiens bok begynner.

Den unge Bilbo Baggins (Martin Freeman) får huset i Hobsyssel invadert av en gjeng dverger, under ledelse av Thorin (Richard Armitage).

Gandalf (Ian McKellen) har nemlig foreslått Bilbo som det fjortende medlemmet av følget, som ønsker å vinne tilbake dvergenes kongerike, Erebor, fra den fryktelige dragen Smaug. Men ikke alle vesener i Midgard ønsker at de skal komme seg dit.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Ian McKellen spiller selvsagt Gandalf i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
Ian McKellen spiller selvsagt Gandalf i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
En akkurat passende Bilbo

Helt fra de første trillende toner fra Howard Shores nydelige musikk, er jeg hensatt til et kjent og kjært univers. Det tar ikke lang tid før jeg forstår at den rette eventyrfølelsen er på plass. Alt virker riktig, som det skal være.

Figurene virker å ha eksistert i Midgard for alltid. Martin Freeman er en akkurat passende yngre utgave av Ian Holms gamle Bilbo. Richard Armitage er kanskje ingen ny Viggo Mortensen, men Thorin fremstår som en målrettet sverdsvinger med innbitt viljestyrke.

Hobbiten: En uventet reise byr på gjensyn med Cate Blanchett som Galadriel (Foto: Warner Bros. Pictures).
Hobbiten: En uventet reise byr på gjensyn med Cate Blanchett som Galadriel (Foto: Warner Bros. Pictures).

Ian McKellen er like solid som han alltid har vært som Gandalf, og er figuren som mer enn noen annen sørger for kontinuitetsfølelsen mellom Hobbiten og Ringenes herre.

SE: Bildegalleri: Hobbiten-premieren!

Det eneste uvante, er den nye teknologien, som viser 3D i «high frame rate» – 48 ruter per sekund i stedet for 24. Men etter det første kvarteret, er heller ikke det en sak, og jeg blir i stedet måpende over den utrolige roen, flyten og detaljnivået i Andrew Lesnies praktfulle bilder.

Det er ingen rykking i store panoreringer over majestetiske fjell. Det blir ingen digital grøt i nærgående slag med hundrevis av kjempende.

En vanvittig flukt gjennom en orkegruve inneholder mildt sagt svimlende kameraføringer som gir meg følelsen av å fly på en langt mer direkte måte, takket være «high frame rate» og 3D gjort riktig.

Graham McTavish, Ken Stott og Martin Freeman i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
Graham McTavish, Ken Stott og Martin Freeman i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
Har fantastiske ting å vise frem

Ikke alt er perfekt. Spilletiden er på hele 2 timer og 48 minutter, men kunne nok vært barbert med 20. Det finnes scener i filmen som føles for lange og uttværet, som om Jackson bestemte seg for å likegodt gi ut en forlenget versjon med det samme, ikke vente til Blu-ray-utgivelsen.

Introduksjonen av dvergene i Bilbos hus er svært omstendelig, og varer og rekker. Det samme gjelder en sekvens ca midtveis, der Bilbo møter Gollum (Andy Serkis).

Riktignok er det litt av en opplevelse å beskue Gollums tosidighet, takket være Serkis sitt skuespill bak den digitale fronten, men sekvensen er og blir litt for lang.

LES: Topp 5: Små helter

Gollum (Andy Serkis) i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Warner Bros. Pictures).
Gollum (Andy Serkis) i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Warner Bros. Pictures).

Bilbos reise er kanskje ikke like umiddelbart engasjerende som Frodos var i Ringenes herre. Hans funksjon er ikke like åpenbar, og har derfor heller ikke helt den samme emosjonelle slagkraften i historiens første fase.

Men mye kan skje i løpet av en film, og når vi nærmer oss slutten, har Martin Freemans figur satt seg skikkelig. Dette er med på å gjøre Hobbiten: En uventet reise til en vellykket eventyrfilm. Den møter enorme forventninger, og innfrir de fleste av dem.

Den har fantastiske ting å vise frem, og gjør det med filmatisk stormannsgalskap av en regissør som kjenner dette universet ut og inn. Så hatten av for Peter Jackson, det er bare å glede seg til de to neste!

Om FILMEN

Hobbiten: En uventet reise
 • Hobbiten: En uventet reise
 • Slippdato: 12.12.2012
 • Regi: Peter Jackson
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Originaltittel: The Hobbit: An Unexpected Journey
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Det var en fantastisk film, men jeg ble faktisk noe skuffet. Jeg håpet på mye mer av den dunkle mystikken-og-«ut påeventyr»-følelsen jeg fikk av Ringens Brorskap, som overlegent troner som min absolutt beste kino/filmopplevelse.  
      
  Skulle også ønsket at mesteparten av action-scenene hadde blitt barbert, og erstattet med roligere og mer eventyrfulle scener, da fremdriften føltes noe «oppstresset» for min del. Jeg har nok en tendens til å bli fort lei av action for action’n sin del.Når det er sagt, så kan det hende at jeg ikke var i mitt A-game-kinomodus(etter en lang arbeidsdag), og jeg skal se den på nytt, men da i 2D. 3D er nok ikke helt min greie.Jeg er  likevel enig med anmeldelsen til Birger, mange gode poeng. Som Midgar-fan gleder jeg meg enormt til de neste(Kanskje spesielt til å se hvordan B.Cumberbatch og en viss svenske utfører rollene sine! ^^

 • Jeg har LotR Extended BD på vei i posten, skal jeg vente med Hobbiten til jeg har sett disse for å komme i den rette stemningen? Blir litt mye å lese bøkene først. Skjønt, nå tar det vel like lang tid å se på 3x extended lotr som å lese hobbiten. 😉

  • Du trenger absolutt ikke å se de først. Du kommer i riktig stemning med en gang du setter deg ned i kinosalen (:
   Jeg ville nok heller ha lest boka først, men det er jo heller ikke nødvendig hvis det blir stress.

 • Alex Wilhelmsen

  Korriger meg om jeg tar feil.

  Introen på vanlig 3D og HFR 3D versjonen er forskjellig. Har nå sett Hobbiten i vanlig 3D på Hjertnes kino i Sandefjord, og i HFR 3D ved SF kino i Skien. I vanlig 3D versjonen var det fler scener fra Ringenes brorskap. Bla. hvor Gandalf spør om Bilbo som er på vei til å reise fra festen, har glemt noe (glemt å legge igjen ringen).

  Svaret ligger sikkert i at Ringenes herre trilogien ikke er filmet i HFR, eller har SF Kino en annen versjon? Jeg syntes derimot at disse «manglende» scenene var med på å binde Hobbit filmen(e) sammen med, Ringenes herre filmene.

  • Vil det si at 2D og vanlig 3D har den samme introen?

   • Alex Wilhelmsen

    Vet ikke, har ikke sett 2D versjonen, og skulle gjerne hatt noen fler til å bekrefte observasjonen min.

 • William Ingvaldsen

  Fantastisk film!
  Koste meg i 3 timer og synes ikke den var for lang!
  Stemningen i filmen gjorde at jeg fikk gåsehud. ^^
  Har sett den en gang men skal se den igjen i morgen. 🙂