Selv den minste maur kan bety forskjellen mellom nederlag og seier – i alle fall i filmens verden.

Onsdag 12. desember er det duket for premiere på den første filmen i en ny trilogi som nesten utelukkende handler om små helter. Hobbiten: En uventet reise forteller historien om hvordan hobbiten Bilbo endte opp på en lang og farefull ferd med et lass dverger, alt i jakten på skatten til dragen Smaug.

I andre filmer er ofte er de små heltene forvist til mindre roller eller til å være bifigurer i fortellinga.

Har du en egen favoritt? Eller kanskje du vil fortelle om din egen toppliste? Da finner du kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

(bla nedover for å se topplista)

Yoda

Star Wars: Episode IV. (Foto: SF Norge AS)
Dukkemesteren og skuespilleren Frank Oz gav sin stemme til Yoda i den originale filmtrilogien. Bildet over og under til venstre er hentet fra «Star Wars: Episode V» (1980). (Foto: SF Norge AS)

Første gang vi møter Yoda i den originale Star Wars-trilogien følger vi med unge Luke på jakt etter en mektig mesterjedi. Ved første øyekast overser Luke, og vi i publikum, den lille komiske grønne nissen.

Men utseende har ingenting med makt å gjøre.

Yoda. (Foto: Lucasfilm)

Yoda er en flere hundre år gammel mesterjedi, i sin tid var han en av de mektigste i universet.

Når Luke møter ham for første gang i The Empire Strikes Back (1980), har Yoda ventet lenge på å fullføre sitt viktigste oppdrag; å ta i mot sønnen til den tidligere jedien som falt fra og nå kjemper for kraftens mørke side.

Er det sønnen som skal få kraften i balanse?

BLU-RAY: Star Wars: The Complete Saga – terningkast 6

En aura av verdighet, ære og ensomhet hviler over Yoda, et inntrykk som bare blir brutt når han åpner munnen.

Da blir han en ganske så morsom figur også.

Og det er derfor den grønne lille mannen er så godt likt av filmenes tilhengere, visdom og menneskelighet er to viktige egenskaper enhver jedimester bør ha.

Skrevet av Rune Håkonsen.

When nine hundred years old you reach, look as good, you will not, hmmm?

Gizmo

Billy får en merkelig gave av sin far, et lite hårete dyr kjøpt i en mørk og mystisk kinesisk butikk. Med på kjøpet fulgte tre regler. Tre viktige regler.

  1. Aldri utsett den for sterkt lys eller sollys.
  2. Hold den langt unna vann.
  3. Ikke gi den mat etter midnatt.

Alle reglene blir selvsagt brutt på ganske kort tid, Gremlins (1984) er jo tross alt en Steven Spielberg-produsert blockbuster.

Den lille søte lille helten har navnet Gizmo og på grunn av menneskenes slappe forhold til reglene over blir han også årsaken til kaoset som oppstår i filmen.

I løpet av kort tid formerer Mogwai-skapningene seg, men våre helter Billy og Gizmo redder dagen.

Søt, liten og farlig, ville du klart å motstå en slik julegave?

Skrevet av Rune Håkonsen.

(artikkelen fortsetter under videoklippet)

Wall-E

Opphavet til filmen og figuren Wall-E var ein tanke som slo regissør Andrew Stanton under ein lunsj allereie i 1994. «Kva om menneskeheita måtte forlate Jorda, og nokon gløymde å slå av den siste roboten?». Slik vart den vesle søppelsamlaren til.

Wall-E. (Foto: Walt Disney Company Nordic)
Wall-E. (Foto: Walt Disney Company Nordic)

Melding: Wall-E: – Fortellerteknikk på høyeste nivå!

Han er ingen diva, men har likevel klart å karre til seg første halvdel av filmen omtrent åleine – og visst pokker held han den interessant.

Som eit prima eksempel på kvardagshelten er Wall-E eigentleg ikkje meir enn ein søppelmann som gjer akkurat som han er programmert til, heilt til han får eit oppdrag som er meir verdt enn søppelkøyringa.

Sjølv med nye tankar i minnebarken held han framleis jordas beste i hevd, og viser seg ytterst menneskeleg. Han klarer kanskje ikkje å bestemme seg om ein spork er ein gaffel eller ei skei, men han klarar fint å redde jorda og få dama til slutt. Eller som regissør Stanton seier:

Irrasjonell kjærleik slår livets programmering

Les også: Topp 5: Pixar!

Wall-E snakkar ikkje mykje, men det vesle han seier er – i likskap med førsteplassen på denne lista – gitt stemme til av lydguruen Ben Burtt. Saman med ein overraskande kjensleutstrålande mekanisk kropp er den nesten babyaktige stemma hans med på å gi liv til ein av dei mest sjarmerande små heltane i filmhistoria.

Skrevet av Andreas H. Opsvik.

Sean Astin - her som Sam fra «Ringenes Herre»-filmene. (Foto: New Line Cinema)
Sean Astin – her som Sam fra «Ringenes Herre»-filmene. (Foto: New Line Cinema)

Sam

Før du leser dette, sett på låten i Spotiy-spilleren til høyre!

Samwise Gamgee, Samwise the brave – Frodo hadde ikke kommet langt uten Sam!

Noen tenker kanskje at som ringbæreren, så er det Frodo som er helten i Ringenes Herre, men ikke glem at også Sam bar ringen en liten stund, og han er den virkelige helten i denne fortellingen.

Sam er den stødige klippen Frodo støtter seg til når han faller, og har det rene hjertet som alltid holder håpet oppe, selv når ting er på sitt mørkeste. Han er en ekte helt i ordets rette forstand, gjennom fare og motgang er han selvoppofrende i sitt oppdrag for å hjelpe Frodo til å nå målet ved Mount Doom.

Anmeldelse: Ringenes Herre, extended edition, på Blu-ray!

Denne sexylubne, trivelige, lille hobbiten er en figur det er umulig å ikke bli glad i, og Sean Astin portretterer Sam på strålende vis i Peter Jacksons Ringenes Herre-filmer. Han klarer å formidle Sams heltemot og dype vennskap til Frodo på en måte som rører en dypt inn i sjela.

Skrevet av Marte Hedenstad.

Star Wars. (Foto: Lucasfilm)
Det viktigste oppdraget. Bilde fra Star Wars IV: A New Hope. ((Foto: Lucasfilm)

R2D2

Hvordan kan en rar liten blikkboks med blinkende lys og pipelyder toppe lista over små helter? R2-D2 er et lite mesterverk i såre enkel effektmakeri. Den lille søte roboten er med i alle Star Wars-filmene, som regel sammen med sin robotkompis C-3PO.

LES: Alt Filmpolitiet har skrevet om Star Wars

Han (Hun? Det?) er den lille figuren som står på i kampen mot en tilsynelatende overveldende fiende, med avgjørende betydning for de menneskelige figurenes skjebner. Klart vi elsker sånt!

R2-D2 ble designet av John Stears og Tony Dyson, og bevegelsene ble utført av kortvokste Kenny Baker. Men jeg tror det er lyden som mer enn noe annet gjør R2-D2 til en faktisk figur, ikke bare en rekvisitt.

LES: Anmeldelsen av Star Wars: The Complete Saga

De boblende pipelydene, skapt av Ben Burtt, gir et inntrykk av et digitalt følelsesliv, der R2-D2 kan uttrykke både undring, glede og sorg.

R2-D2 er en av kun fire figurer som har vært med i alle Star Wars-filmene. De andre er Anakin Skywalker/Darth Vader, Obi-Wan Kenobi og C-3PO.

Jeg forventer at vi får et gjensyn med R2-D2 i de tre neste Star Wars-filmene. Det blir liksom ikke Star Wars på ekte uten ham! Henne! Det!

Skrevet av Birger Vestmo.