Under annonseringen av årets Oscar-kandidater ble det i dag klart at Kon-Tiki er nominert til Oscar i klassen beste fremmedspråklige film. Prisen deles ut 24. februar.

Les også: Disse er nominert til Oscar 2013

Vinn filmpakke: Stem på dine Oscar-favoritter her

Se intervju med Joachim Rønning og Espen Sandberg

– Dette er helt uvirkelig. Jeg var sikker på at vi ikke skulle få en nominasjon, jeg. Publisisten min ringte, og jeg hylte og vekket hele hotellet, sier Joachim Rønning, en av regissørene av filmen, på telefon fra LA.

– Det er helt fantastisk at filmen, og nå vi, opplever dette her.

– Har du sett filmene dere konkurrerer mot?

– Nei, jeg har ikke fått med meg noen ting. Jeg skal begynne å se på det nå, jeg hadde ikke nerver til å se de. Men vi har vunnet vi nå. Dette er en seier for oss, sier Rønning.

– Hva tror du dette kan føre med seg for Kon-Tiki?

– For oss som regissører er det jo en fantastisk anerkjennelse. Men fantastisk for filmen, nå som den skal ut i verden.

Se video fra når Kon-Tiki blir nominert her

Håper på feiring i LA

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen har ikke tenkt så mye på nominasjonen, men håper å kunne feire den i Los Angeles sammen med sine filmkolleger.

– Dette er veldig viktig for filmen, og det er flott utgangspunkt for filmens amerikanske liv. Den skal på kino der etter hvert. Så det er fantastisk å ha denne nominasjonen i ryggen.

Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i Kon-tiki (Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film).
Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i Kon-tiki (Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film).
Lykkelig produsent

Da NRK snakket med produsent Aage Aaberge like etter offentliggjøringen hadde han vanskelig for å sette ord på hva han følte.

– Det går trill rundt for meg. Jeg synes det er helt fantastisk, jeg har nesten ikke ord, sier en lykkelig Aaberge til NRK.

Nominasjonen og utdelingen kommer i en perfekt tid, med tanke på lanseringen i Statene.

– Dette betyr enormt mye for filmen. Vi har premiere i USA to dager før utdelingen så det er optimalt at vi er nominert med tanke på lanseringen i USA og i resten av verden, sier han.

Stolt kulturminister

Kulturminister Hadia Tajik. (Foto: Regjeringen.no)

Kulturminister Hadia Tajik er storfornøyd med en norsk Oscarnominasjon.

– Jeg vil gratulere Kon-Tiki varmt med å bli nominert til Oscar, det er en stor ære for Kon-Tiki og en stor glede for alle oss andre nordmenn som har gledet oss over denne filmen.

– Hva betyr dette for norsk film?

– Det betyr at det er enda flere som vil få gleden av å få se Kon-Tiki og kanskje vil de og bli nysgjerrige på andre ting som blir produsert i Norge. Det blir i alle fall veldig spennende å følge dette videre og se hvordan det går i februar.

– Hva tror du om Kon-Tikis vinnersjanser?

– Kon-Tiki er en stilig og spektakulær film og når de nå er nominert så har de alle muligheter til å nå helt opp til topps. I 1950 så vant dokumentaren om Kon-Tiki-ferden Oscar for beste dokumentarfilm, og hvis denne Kon-Tiki-filmen nå vinner i år da er på en måte ringen sluttet.

Konkurrerer mot kostymedrama og romanse

Filmen konkurrerer med Amour fra Østerrike, En kongelig affære fra Danmark, No fra Chile og War Witch fra Canada.

Les anmeldelseene av Amour og En kongelig affære

Kon Tiki er en av de dyreste filmene som noensinne er laget i Norge, og med en prislapp på 93 millioner kroner ble det knyttet enorme forventninger til storfilmen som har blant andre Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen i rollene. Kon-Tiki er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også hadde regien på publikumssuksessen Max Manus. Filmen om Thor Heyerdals strabasiøse ferd over Stillehavet fikk jevnt over gode anmeldelser, og ble årets mest sette film på norsk kino i fjor.

Les også: Satelite Awards-nominasjon styrker Oscar-sjansene

I rekka av nominerte

Med en Oscarnominasjon i å skilte med har nå Kon-Tiki trådt inn i samme klubb som Ni Liv (1957) Veiviseren (1988), Søndagsengler (1996), og Elling (2001). Norske Torill Kove vant Oscar for den animerte kortfilmen Den danske dikteren i 2007 mens Thor Heyerdahls egen film om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar i 1951.

Les også: Oscarvinnere 2012

Filmpolitiet gav Kon Tiki terningkast 5, og Birger Vestmo skriver blant annet i sin anmeldelse at «Filmen akkurat som forventet, hvilket betyr at dette er et stort og bredt drama med historisk sus, der eventyrlysten tyter ut av filmruta».

Les Filmpolitiets anmeldelse av Kon-Tiki her

AV: Andreas Hadsel Opsvik, Marte Hedenstad, Magne Hansen, Camilla Veka, Daniel Eriksen, Anders Tvegårg, Maria Lindberg.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Jeg har faktisk ikke sett Kon Tiki enda, så jeg vet ikke om filmen er en så stor skam som så mange skal ha det til, men jeg synes nå likevel det er bra at en norsk film har blitt nominert (:

 • Veldig morro for norsk film.

 • Trond

  meget bra film anbefales

 • MartinKristofferHykkerud

  kan ikke være allverdens filmer å velge fra der ute i år da…men utrolig kult allikevel.

 • KeroT

  Grattis filmfolk, dette er stort 🙂

 • Sydchat22

  bare for å være snille med Norge denne nominasjonen. Filmen er absurd dårlig / gørr kjedelig. Nesten verre enn Trollhunter.

 • Christoffer Ronander

  Artig at en norsk film er nominert, men jeg blir overrasket hvis den klarer å slå Amour.

  • Oyre

   Det ville i så fall vært sjokkerende, med tanke på at Amour også er nominert i «beste film».

 • En uengasjerende film om en papegøye og litt ståltråd. Og altfor mange dataanimerte haier. Kjedelig film.

 • Lars Hansen

  Veldig overrasket over at «De Urørlige» ikke ble nominert, filmen virker jo som om den er skapt nettopp for å bli nominert til Oscar.

  • pappkrus

    Enig.

  • Det var ein del – uberettiga, spør du meg – oppstuss i USA om De urørlige. Rasismeanklager på karakteren Driss som ein «magical negro». Sært i mine auger, men kanskje det kan ha svekka filmens status sånn generelt?

   • Lars Hansen

    Det amerikanske publikum blir bare vanskeligere å forstå seg på.

 • Entusiast

  Gratulerer til alle bak Kon-Tiki og for norsk film! Dette er moro 🙂

 • kommategn

  Kon Tiki er visuelt slående vakker, men det er ikke nok til å vinne Oscar, tror jeg. Heller ikke ganske gode skuespillerprestasjoner er nok. Dramaturgisk er filmen i mine øyne oppsiktsvekkende treg, forutsigbar og tannløs. Motstanden blir for ubetydelig og føles sjelden relevant. Overraskelser eller vendepunkt uteblir. Haiene er uinteressante og etter hvert utstuderte, konflikten mellom nest- og øverstkommanderende er alt for beskjeden, (jeg fatter nesten ikke hvorfor manusforfatterne valgte å endre den virkelige historien for akkurat denne konflikten – den føles bare likegyldig og intetsigende), at man krysser revet på slutten føles også som bagatellmessig og uanstrengt. 

  Regissørene evner heller ikke å trenge innenfor hovedpersonenes ferniss, og det hele fremstår altså rett og slett som kjedelig og uanstrengt. Mange av replikkene virker også å være tilgjorte og oppsiktsvekkende banale og platte. Eller Oscar-vennlige om du vil.

  Når det er sagt så er også Amour nominert. Og den er ikke spesielt Oscar-vennlig. Så hvis komiteen først er inne på det sporet synes det kanskje merkelig at ikke Oslo 31. august nådde opp i prosessen. Jeg tror faktisk ikke Amour vinner, selv om den burde det, jeg tror den kun er nominert for å tilfredsstille den mer europeisk-vennlige intellektuelle filmeliten. 

  No blir kanskje for politisk radikal, selv om prisen til Moore for noen år siden brøt en liten barriere. Kan derfor vinne. Den canadiske har jeg ikke fått med meg. Men for meg virker det som om det danske kostymedramaet kan bringe nok en pris tilbake til Danmark. To seire på tre år vil i tilfelle være bemerkelsesverdig, men gøy selvsagt.

  • Takk for inngåande kommentar!

   Oslo, 31. august var i førre Oscar-race (og vart ikkje vald ut som norsk representant då). I år vart Kon-Tiki vald ut av den norske Oscar-komiteen framfor Som du ser meg og Kompani Orheim:

   • kommategn

    Joda, jeg er klar over det. Men jeg var litt upresis. Jeg finner det altså rart at Oslo 31. august ikke ble valgt ut i fjor, da man ser at slike filmer virkelig har (Oscar)livets rett ved nominasjonen av Amour i år, ja, sågar også i kategorien Beste film i tillegg.

 • Frehol

  Dette er kult! Men setter nok pengene mine på Amour eller NO…. Men uansett grattis!

 • TwaZi

  Skuffa ettersom jeg syntes filmen var ekstremt kjedelig, iallefall om man sammenligner med orginalen Thor Heierdahl laget…

 • flugis

  det finnes vel ingen idioter som er dumme nok til å tro at en sånn drittfilm har noen som helst sjans mot alle de andre kjempene der ute? 

 • Megafint å høre guttene på Dagsnytt 18 tidligere i dag, men jeg må nok si meg enig med dem som sier Kon-Tiki strengt tatt ikke bør vinne.
  Men hvem vet, det hadde ikke vært første gang Akademiet tok et litt merkelig valg.