Lincoln, Spielberg og Day-Lewis. Tre solide etternavn som sørger for en svært interessant historieleksjon på kino! Dette er en innholdsrik skildring av en av USAs viktigste politiske kamper, nemlig avskaffelsen av slaveriet.

Spielberg viser seg som en moden filmskaper, som tar seg god tid til å vise oss hvorfor og hvordan president Lincoln (Daniel Day-Lewis) tok denne kampen, og ble en ikonisk figur i amerikansk historie.

Dramaet dras kanskje litt for langt ut i tid, men heves av et meget godt ensemble av skuespillere, med Day-Lewis som et fyrtårn i front.

LES: Topp 5: Slaveri-filmer

Filmen kaster oss rett inn i den amerikanske borgerkrigen i januar 1865. Abraham Lincoln kjemper for å få vedtatt det 13. tillegget til USAs grunnlov, som vil formelt avskaffe slaveriet.

Filmen forklarer hvorfor det var viktig å lykkes med dette før borgerkrigen tok slutt.

Vi ser hvordan han må ta i bruk tvilsomme krefter for å sikre nok stemmer til voteringen, samtidig som opposisjonen presser på for å forhindre den.

Lincoln allierer seg blant andre med Thaddeus Stevens (Tommy Lee Jones), den viktigste abolisjonisten i Kongressen, for å vinne en kamp som skal vise seg å bli særdeles jevn.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Et viktig møte finner sted i Lincoln (Foto:Twentieth Century Fox Norway).
Et viktig møte finner sted i Lincoln (Foto:Twentieth Century Fox Norway).
Ubehøvlet og provoserende

Dette er altså rollen Daniel Day-Lewis først avslo, men lot seg overtale til å ta. Og takk for det, for han spiller mesterlig.

Lincoln er en historisk figur som er godt kjent, men han har kanskje aldri vært skildret mer troverdig enn her. Hans manerer, talemåter og tankerekker virker innstudert i detalj, og om Day-Lewis mener dette er en riktig fremstilling av Lincoln, skal ikke jeg være tviler.

Han fremstilles som en idealist med en sterk og kompromissløs rettferdighetstrang, og et stort hjerte for folket han presiderer over.

LES: Daniel Day-Lewis sitt avslag til Spielberg

Det er interessant å se hvordan 1800-talls-politikere opererte, skal vi tro Steven Spielberg og manusforfatter Tony Kushners fremstilling av dem.

De opptrer langt mer ubehøvlet og provoserende enn dagens medieavhengige politikere, men gjør det befriende åpent og ærlig. De pakker ikke inn sine meninger i pene setninger, men gir klart uttrykk for dem i utilslørte ordelag.

Man får også inntrykk av at de hadde større rom til å ytre seg på denne måten. Det ville ikke fungert i dag.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Tommy Lee Jones som Thaddeus Stevens i Lincoln (Foto:Twentieth Century Fox Norway).
Tommy Lee Jones som Thaddeus Stevens i Lincoln (Foto:Twentieth Century Fox Norway).
Udiskutabelt historisk sus

Steven Spielberg har laget et stillfarent drama med noen bråketopper, fortalt med et stilsikkert uttrykk. Fotograf Janusz Kaminski bruker i stor grad jordfarger og naturlig lys.

Interiørscenene er mørke. Lyset svir i øynene når handlingen flytter seg utendørs.

Tidskoloritten er overbevisende. Det er et fravær av alt som minner om den moderne tid. Men det er interessant å se informasjonsflyt anno 1865. Lincoln kan dra fordel av hvem som vet hva til hvilken tid.

Men samtidig ser vi hvordan man via telegraf kan sende stemmeresultater fra Kongressen og ut til borgerkrigens frontlinjer i sanntid.

LES: Anmeldelsen av Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Det finnes ting i filmen som ikke tilfredsstiller meg. Når Lincolns kone (Sally Field) mot slutten undrer på hva vi i fremtiden vil tenke om dem, virker det som et litt for kalkulert og sentimentalt vink til publikum.

Forholdet til sønnene (Joseph Gordon Levitt og Gulliver McGrath) får for liten tid til å utfolde seg. Det store klimakset, selve avstemningen, tar litt for lang tid. Og jeg mener bestemt at filmen burde avsluttet noen scener tidligere enn den gjør.

Men Lincoln er ellers et velregissert drama med et udiskutabelt historisk sus over seg. Og det er ikke en eneste vampyr i sikte!

Om FILMEN

Lincoln
 • Lincoln
 • Slippdato: 01.02.2013
 • Regi: Steven Spielberg
 • Sjanger: Drama, Historisk

 • Biografer som dette har egentlig aldri vært helt min greie, men med navn som Spielberg, og ikke minst Day-Lewis, så har jeg jo egentlig ikke noe valg.

 • Lewis er soleklar favoritt til å vinne Oscar for beste hovedrolle, og det skjønner jeg godt. Han ER Lincoln.
  Synes også Lee Jones spiller veldig overbevisende, og har han som utfordrer til Oscar for beste mannlige birolle mot Waltz (Django Unchained).

  • Apropos gamle Hollywood-menn: eg har trua på De Niro i Silver Linings Playbook for Oscar òg, nydeleg rolletolking.

 • Ikke akkurat en stor overraskelse det….. at  Daniel Day-Lewis er mesterlig. Når gjorde han en dårlig innsats, ever?

 • griimmii

  Spielberg var en moden filmskaper mens du ennå sutta på tåteflaska…

 • Amonyn

  Da tok Torfinn Borkhus feil i videopodkasten for en laaang tid siden. Påstanden var vel «Herfra og ut vil alt Spielberg tar i, bli til bæsj». Denne filmen motbeviser det.

 • Lincoln endte med å bli nesten akkurat som forventet. Historien kjenner jo de fleste fra før av, så jeg hadde håpet på å få se noe litt mer utfordrende og engasjerende enn det jeg ble servert. Det er så absolutt en god film, av relativt høy kvalitet, men Steven Spielberg bruker likevel gamle oppskrifter som han vet allerede at lager ei god kake, han er nok ikke den bakeren som slenger inn et par ekstra ingredienser og ser om det blir bra, og det er akkurat det jeg savner litt ved Lincoln – den ekstra ingrediensen. Denne ingrediensen kunne jo vært så mye. Det kunne vært en enda mer engasjerende dialog, som kanskje kunne fått publikum til å tenke litt reflektert over hvordan retorikk påvirker politikk? Det er i alle fall et spørsmål som denne filmen hadde vært en perfekt arena for. Det kunne også vært seg noen litt fiffige og bemerkelsesverdige tiltak i forhold til filmens stil. Sånn sett så blir denne filmen, med Spielberg gamle oppskrift litt som den gode gamle baksten man får av familien i høytider, men som nesten har blitt litt kjedelig i smaken etter alle årene. 

  Jeg skulle gjerne sett Abraham Lincoln i litt flere konfrontasjoner, da tror jeg forresten også at Daniel Day-Lewis hadde kommet enda mer til sin rett. Men, jeg skal ikke klage for mye på manuset, da jeg ikke kan påberope meg noen ekspertise på amerikansk historie. Rollen hans er uansett så bra at jeg tror han er storfavoritt til Oscar-statuetten. Dog syns jeg faktisk at Denzel Washingtons rolle, i den noe oversette (av akademiet) Flight, er den beste mannlige hovedrollen som er nominert i år. 

  Spielberg lager en film som han vet fungerer. Han vet at denne typen film vil slå an hos mange, men det syns jeg også gjør til at filmen blir litt mindre interessant – likevel skal det også nevnes at Spielberg tar noen interessante grep i fremstillingen av denne historien, som hjelper filmen langt på vei. Spielberg fikk selvfølgelig et stort ansvar i det å lage en film om en så viktig personlighet, og sånn sett gjør han dette veldig ryddig, og det skal han hylles for. Dette er likevel en så finslipt og «vanlig» biografisk dramafilm at vi vil glemme den relativt fort, vil jeg tro. Godt skuespill – herlig casting – ryddig og trygg regi – ikke kjedelig, ei heller alt for spennende – Alt i alt en ganske bra film, som vil vinne mange statuetter på amerikansk stolthet!

 • A_X_P

  Skjønner ikke hvorfor Birger syns at selve avstemningen tok for lang tid. Det var jo nesten det eneste spennende med hele filmen. Filmen ellers roter seg bort i alt for mange navn og karakterer. Det er vanskelig å holde styr på hvem som skal overtale og hvem som skal overtales, hvorfor folk har de standpunktene de har, og hvorfor noen blir påvirket til å endre sin stemme. Man burde heller gått mer i dybden på færre av personene.

  Jeg ble heller ikke veldig imponert av «overtalingsevnen» til Lincoln. Det hele virket litt for enkelt, og de fleste som skulle stemme hadde bestemt seg på forhånd. Betyr dette at Lincoln har fått litt for mye av æren, eller er det Spielberg som har gjort en litt for dårlig jobb med filmen?

  Når det er sagt ser man jo at filmen er et godt håndverk, og skuespillet er utrolig bra. Terning 4.

 • Har nettopp sett Lincoln. Ok, Day-Lewis ligner på mannen han skal portrettere og Tommy Lee Jones leverer en bra birolle. Det er det positive med filmen. Det negative? At den er drepende kjedelig.

  • Håkon Forbord Holm

   Jeg følte det samme.